Privétuinen in het mooie landschap van Groningen, Friesland en Drenthe

In het landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte en gevarieerde tuinen, bedacht en aangelegd door gepassioneerde eigenaren. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. Onderweg kunt u bovendien genieten van het prachtige landschap van Noord-Nederland.

Programma
Dag 1: Pegasushof en de Vriendenhof
Dag 2: De Houtstek, Tuingoed Foltz en stadsbezoek Groningen
Dag 3: De Kruidhof, ’t Bokkehuske en de Maartjestuin

Pegasushof
Voorheen bestond deze tuin uit een echte boerentuin met aangrenzend een paardenwei. Eigenaren Jan en Elly Giesen-Quartel lieten zich inspireren door de Engelse tuinen en startten in 1999 met het maken van nieuwe indeling. Anno 2022 vindt u hier een formele indeling gecreëerd door groene taxus en buxus hagen. Binnen deze strakke vormen is veel aandacht is voor kleur en bijzondere planten. U wandelt onder een fruitlaan door en vindt hier tevens een schaduwtuin.

De Vriendenhof
Bij de gerestaureerde boerderij is door de eigenaars een weelderige tuin gecreëerd waar u langs diverse zichtlijnen prachtig uitkijkt op de omliggende weilanden en rietvelden van de Wieden. Er zijn fraaie zon- en schaduwborders, een dahliapluktuin, bijzondere bomen, struiken en een vijver, bloemenwei, vogelbosje en biologische moestuin te zien. Dicht bij het huis is de tuin meer gecultiveerd, verderop meer natuurlijk, aansluitend bij het landschap.

De Houtstek
Binnen de aanwezige bomen en hagen is rond het ruim 100 jaar oude arbeidershuisje een verrassende tuin ontstaan met natuurlijke uitstraling. Allerlei soorten vaste planten, inheemse planten en rozen vullen de golvende borders, bostuin en de vijver. Verspreid over de tuin zijn verschillende zitjes in zon en schaduw, om van de tuin en het uitzicht op het omliggende landschap te genieten.

Tuingoed Foltz
Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen.

Stadsbezoek Groningen
Het authentieke en ongerepte Groningen barst van de energie en voegt oases van rust samen met levendige studentencafés en gezellige marktpleinen. De oude, stille hofjes vormen een groot contrast met het Groninger Museum. Vanaf de 97 meter hoge Martinitoren heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de ommelanden.

De Kruidhof
De Kruidhof is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u er een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen.

’t Bokkehuske
In het plaatsje Jubbega staat ’t Bokkehuske, een boshuisje van ruim 100 jaar oud. Jan en Jannie van der Mossel gingen hier de ultieme uitdaging aan door dit huis met kaal erf te kopen. Het is hen gelukt een prachtige, sfeervolle tuin te creëren in de Engelse cottagestijl. De moes- en kruidentuin met kas, lange rozenberceau, grote ronde vijver met rondom siergrassen en een boomgaard maken deze tuin extra aantrekkelijk.

De Maartjestuin
Deze gezellige en verrassende tuin is gelegen rondom een boerderij en bestaat uit een aantal tuinkamers met prachtige doorkijkjes naar het omringende landschap. U vindt een weelderige en gevarieerde beplanting die een Engelse sfeer oproept, met onder andere borders op kleur en een hortensialaantje. Qua beplanting vindt u hier veel bijzondere vaste planten, rozen en clematissen.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Hotel informatie:

Familiehotel Paterswolde ****
Ligging: Het hotel heeft een centrale ligging in Noord-Nederland, vlakbij de stad Groningen. Daarnaast ligt het op een prachtige locatie nabij de oevers van het Paterswoldemeer.
Faciliteiten: Naast een prettige ligging is het familiehotel Paterswolde voorzien van alle luxe, waaronder een zwembad, sauna en fitnesscentrum. Voor de sportievelingen is er een tennisbaan en wanneer u wilt ontspannen is er een gezellig buitenterras, bar en restaurant.
Kamers: De kamers zijn sfeervol en comfortabel ingericht, met eigen badkamer, televisie, telefoon, haardroger, zithoek, spiegel en airconditioning.

Nederland

3-daagse tuinreis Noord-Nederland 2022

Inbegrepen:

 • 2 overnachtingen in viersterrenhotel Fletcher Familiehotel Paterswolde
 • 2 maal ontbijt
 • 2 maal diner
 • stadsplattegrond van Groningen
 • begeleiding door deskundige chauffeur • reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

 • eenpersoonskamertoeslag à € 49,- per persoon
 • tuinentrees ter waarde van circa € 50,- per persoon
 • administratiekosten € 15,- (per boeking), bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 (per boeking) en bijdrage SGR € 5,- (per persoon)
 • brandstoftoeslag à € 1,- per persoon per dag

Korting:

Kupers Tuinreizen probeert haar steentje bij te dragen aan een beter milieu. U krijgt daarom een korting van € 2,50 per boeking wanneer u er voor kiest om uw reisbescheiden per mail te ontvangen. U ontvangt dan geen informatie meer per post. De code voor deze korting is: DIGI17.

 • 6 juli 2022,
  3 dagen
  Laden
 • 24 augustus 2022,
  3 dagen
  Laden

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Bloemrijke tuin

Een reis met meerdere bloemrijke tuinen, veel borders en zeeën van kleuren.

Groen - Makkelijk

Deze reis is voor vrijwel iedereen goed begaanbaar en bevat bijvoorbeeld niet veel steile paden of lange afstanden

Privétuin

Een reis met diverse particuliere tuinen. Deze tuinen worden door de eigenaren onderhouden en vallen niet onder The National Trust of de Royal Horticultural Society (RHS).

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.