Genieten in de Overijsselse streken Twente en Salland

Overijssel is misschien wel één van de meest onderschatte provincies van Nederland. Desondanks bevat het tal van bijzondere plaatsen en natuur, en maken de rust en ruimte het een uitstekende streek om een mooie privétuin aan te leggen. Genoeg keuze dus om een mooie tuinreis naar dit gebied te maken, waarbij elke tuin zijn eigen pracht, charme en enthousiaste eigenaren kent. In uniek kunststadje Ootmarsum en Hanzestad Deventer maakt u daarnaast kennis met de plaatselijke geschiedenis.

Programma
Dag 1: Vijvertuinen van Ada Hofman, Tuin de Wueste en PlantZoentje
Dag 2: In de tuin van Dorth, stadsbezoek Deventer, de Hoefslag en Tuin aan ‘t Leusveld
Dag 3: Erve Odinc, stadsbezoek Ootmarsum en Haarboershof

Vijvertuinen van Ada Hofman
Het begin van deze voormalige privétuinen van vijverspecialiste Ada Hofman werd in de jaren ‘87/’88 gemaakt. Haar werkwijze en visie om het vijverwater op natuurlijke wijze helder te houden, is nog uitstekend terug te zien in de meer dan 50 grote en kleine vijvers die dit tuinparadijs rijk is. Geniet hier van de vele waterlelies, de kalme geluiden van kabbelende beekjes en watervallen en allerlei heesters, bomen en vaste planten.

Tuin de Wueste
De privétuin van Mies Dagevos en Eddy ter Braak ligt verscholen achter houtwallen, waardoor u bij aankomst in de tuin nog weinig ziet. Ze hebben een natuurlijke, losse manier van tuinieren die terugkomt in de grote border met Engelse invloeden en de twee vijvers waar voor een ruigere beplanting is gekozen.

PlantZoentje
Bij het PlantZoentje vindt u een levendige, gezellige tuin die het levenswerk van eigenaresse Anja Broekhuis genoemd mag worden. Midden in het Twentse landschap heeft zij haar tuin stukje bij beetje zelf aangelegd en ontworpen. U vindt hier sfeervolle borders op kleur, bijzondere plantcombinaties, pergola’s, een vijver, rozen, grassen, heesters en een in 2014 aangelegd tuindeel dat geïnspireerd is op de Dutch Wave.

In de tuin van Dorth
Deze vrij jonge tuin is aangelegd op en rondom een voormalig weiland, op puur ecologische wijze en zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het is hier heerlijk wandelen door de cottagetuin die rondom het huis is aangelegd, de moestuin met kruiden en (eetbare) bloemen, een vijver, plantenwal en bloemenwei.

Stadsbezoek Deventer
Deventer is één van de middeleeuwse Hanzesteden en een leuke stad om door heen te dwalen. In de pittoreske binnenstad vindt u smalle straatjes, leuke winkels en een scala aan restaurants en terrasjes. Ook aan kunst en cultuur komt Deventer niets te kort: er zijn diverse musea en honderden monumentale gebouwen om te bewonderen.

De Hoefslag
Voor eigenaren Mieke en Hans Geerlink is hun tuin geslaagd als bezoekers hier rust ervaren: dit was hun belangrijkste doel en alles in de tuin is hier dan ook op afgestemd. Er is gekozen voor natuurlijke planten, bomen, struiken en grassen die de sfeer bepalen en die aansluiten bij de omgeving. De Hoefslag is dan ook een echte landschapstuin te noemen.

Tuin aan ’t Leusveld
Tuin aan ’t Leusveld ligt in het buitengebied van Brummen en is omgeven door natuur. Naast het mooie uitzicht is er ook in de tuin van alles te bewonderen: onder andere gemengde borders, borders op kleur, twee vijvers en een grassentuin. In de kas worden elk jaar eenjarigen gezaaid en opgekweekt.

Erve Odinc
Dit unieke stukje erfgoed werd al in 1381 in de archieven vermeld. U vindt hier prachtige tuinen die uitstekend in het Twentse landschap passen, met onder andere tuinkamers op kleur, een groente- en bloementuin, een witte tuin met formele vijver en een rozentuintje. Biologisch te werk gaan is hier belangrijk: er worden alleen zelf gekweekte of biologisch opgekweekte planten geplaatst.

Stadsbezoek Ootmarsum
Ootmarsum ligt in het meest noordoostelijke ‘oortje’ van Twente en staat bekend als hét kunststadje van het oosten van Nederland. Het gemoedelijke plaatsje met middeleeuwse wortels is gevuld met historische gebouwen, gezellige terrasjes en een charmant openluchtmuseum aan de rand van het centrum waar u teruggaat in de geschiedenis van de regio.

Haarboershof
Deze tuin van Jan en Ina Ter Haar is een sfeervolle cottagetuin in Engelse sfeer: strakke lijnen en hagen omzomen goed gevulde borders die kleur geven aan de tuin. U wandelt door verschillende gedeeltes, van fijne hoekjes om te zitten tot volières die met de tuin verweven zijn, bijenstal, verdiept gedeelte, een stukje ingericht in de Dutch Wave stijl en meer.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Hotel informatie:

Landgoed Ehzerwold ***
Ligging: Het Landgoed Ehzerwold ligt op een historisch landgoed in Almen, midden in de Gelderse Achterhoek.
Faciliteiten: Dit comfortabele hotel biedt een restaurant, tuin, terras en gratis wifi. De kamers zijn gelegen in twee afzonderlijke gebouwen.
Kamers: Alle kamers zijn voorzien van een tv, zithoek, bureau en eigen badkamer met bad/douche, toilet, wastafel en toiletartikelen.

Nederland

3-daagse tuinreis Twente en Salland 2022

Inbegrepen:

 • 2 overnachtingen in driesterrenhotel Landgoed Ehzerwold
 • 2 maal ontbijt
 • 2 maal diner
 • stadsplattegrond van Deventer
 • begeleiding door deskundige chauffeur
 • reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

 • eenpersoonskamertoeslag à € 30,- per persoon
 • tuinentrees ter waarde van circa € 50,- per persoon
 • administratiekosten € 15,- (per boeking), bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 (per boeking) en bijdrage SGR € 5,- (per persoon)
 • brandstoftoeslag à € 1,- per persoon per dag

Korting:

Kupers Tuinreizen probeert haar steentje bij te dragen aan een beter milieu. U krijgt daarom een korting van € 2,50 per boeking wanneer u er voor kiest om uw reisbescheiden per mail te ontvangen. U ontvangt dan geen informatie meer per post. De code voor deze korting is: DIGI17.

 • 24 augustus 2022,
  3 dagen
  Volgeboekt

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Bloemrijke tuin

Een reis met meerdere bloemrijke tuinen, veel borders en zeeën van kleuren.

Groen - Makkelijk

Deze reis is voor vrijwel iedereen goed begaanbaar en bevat bijvoorbeeld niet veel steile paden of lange afstanden

Privétuin

Een reis met diverse particuliere tuinen. Deze tuinen worden door de eigenaren onderhouden en vallen niet onder The National Trust of de Royal Horticultural Society (RHS).

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.