Bezoek tuinklassiekers als Sissinghurst Castle, Nymans en Great Dixter

Het graafschap Sussex ligt in het zuidoosten van Engeland. De kenmerkende heuvelrug van de South Downs, bij de zee te zien als witte krijtrotsen, loopt langs de kust en vormt een uniek landschap. De kustlijn ligt in de luwte van de heuvels en kent een mild zeeklimaat met mooie stranden. De badplaats Hastings ligt te midden van al dit natuurschoon, vlakbij een zeer divers aanbod aan indrukwekkende tuinen: van de Royal Botanical Garden in Wakehurst tot Merriments Gardens, de vroegere privétuin van Christopher Lloyd bij Great Dixter, de betoverende Sissinghurst Castle Garden en het klassieke Nymans Garden.

Programma:
Dag 1: Pashley Manor Gardens
Dag 2: Sissinghurst Castle Garden, King John’s Nursery & Garden en Merriments Gardens
Dag 3: Wakehurst Place en Nymans Garden
Dag 4: Great Dixter

Belangrijk: in mei wordt deze tuinreis mogelijk uitgevoerd met een overtocht per Eurotunnel. Hier wordt 1 maand voor vertrek definitief over besloten.

Pashley Manor Gardens
Toen de huidige eigenaren Pashley bijna 40 jaar geleden kochten, troffen ze een verwaarloosde tuin aan. Sindsdien zijn Pashley Manor Gardens omgetoverd tot romantische tuinen die er elk seizoen anders uitzien. In het voorjaar zijn de tuinen gevuld met bloesem, geurende hyacinten en duizenden tulpen. De gevel van het huis kleurt dan prachtig lila door de enorme massa aan bloemen van de blauweregen. Na de lente nemen de rozen, lelies en later de asters en dahlia’s de tuin over en is de lucht gevuld met heerlijke geuren. De strak gemaaide graslanen lopen langs uitbundig bloeiende borders. De oogst uit de ommuurde groentetuin wordt gebruikt in de gerechten van het restaurant.

Sissinghurst Castle Garden
De romantische tuinen rondom Sissinghurst Castle zijn één van de beroemdste en meest invloedrijke Engelse tuinen van de 20e eeuw. Deze prachtige tuin is een creatie van Vita Sackville West en haar echtgenoot Sir Harold Nicolson. De beplanting is uitbundig en goed doordacht, waardoor de tuin in harmonie is en een natuurlijke uitstraling heeft. De goed onderhouden tuinen zijn verdeeld in diverse tuinkamers met elk hun eigen thema, sfeer, uitstraling en intimiteit. Met name de geometrische witte tuin, de oudste en bekendste tuinkamer, is een meesterwerk.

King John’s Nursery & Garden
Verborgen aan het einde van een stille plattelandsweg vindt u deze bijzondere kwekerij, de mooi aangelegde tuin en het bijbehorende rustieke café. De kwekerij is ontstaan uit twee verlaten kippenschuurtjes en de passie van de eigenaar. Ondertussen is het uitgegroeid tot een plek waar u heerlijk kunt ontspannen. In de winkel zijn leuke tuinproducten, gereedschap en planten te koop voor elke tuinliefhebber.

Merriments Gardens
Dit is een nog redelijke jonge tuin met keurig uitgewerkte borders, allemaal verschillend van opbouw. De tuin wisselt formele delen af met informele stukken. U vindt hier veel heesters en grassen in de borders, aangevuld met vaste planten. De tuin is volgens de richtlijnen van de tuin Great Dixter (Christopher Loyd) opgebouwd en in elk jaargetijde mooi met verrassende doorkijkjes. De kwekerij heeft een grote collectie interessante planten in het assortiment.

Wakehurst Place
De landschappelijke en traditionele tuinen van Wakehurst Place liggen rondom een 16e-eeuws landhuis en zijn eigendom van de National Trust. De tuinen worden echter beheerd door de Royal Botanic Gardens Kew, tevens eigenaar van één van de grootste botanische tuinen ter wereld in Londen. Rondom het huis liggen prachtige siertuinen, schitterende borders in pasteltinten, een stuk bosland, grote vijvers, een mooie heidetuin met Japanse esdoorns en een natuurreservaat. Sinds 2000 is Wakehurst tevens het thuis van de Millennium Seed Bank, waar zaden van uit Engeland afkomstige planten en bloemen verzameld worden.

Nymans Garden
Deze tuinen werden met behulp van Gertrude Jekyll en William Robinson aangelegd. U vindt hier een grote ommuurde tuin met een collectie bijzondere bomen, struiken, planten en opvallende grote dubbele en manshoge bloeiende borders die met zorg zijn samengesteld. Overal in de tuin staan mooie ornamenten. Aan de zuidoostzijde ligt een door bomen omringde rotstuin en een heidetuin. Nieuw zijn de gerestaureerde rozentuin, het arboretum en de verzonken rotstuin.

Great Dixter
De tuinen van Great Dixter staan met name bekend om de connecties met twee grote namen uit de 20e-eeuwse wereld van de tuinarchitectuur: Edwin Lutyens en Christopher Lloyd. Great Dixter was het familiehuis van de laatste, terwijl Lutyens in het begin van de 20e eeuw in opdracht van Lloyd’s vader de plannen schreef voor de renovatie. Het vakwerkhuis van Great Dixter ligt te midden van de prachtige tuin waar de bloemen- en kleurenpracht u als het ware overspoelt. Net als veel andere creaties van Lutyens, zijn de tuinen grotendeels opgedeeld in verschillende tuinkamers met elk hun eigen karakter. Het overkoepelende thema door de hele tuin heen is de bijzondere mix tussen formele en informele elementen.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Hotel informatie:

Royal Victoria Hotel ***
Ligging: Het hotel ligt direct aan de boulevard van St. Leonards on Sea, vlakbij Hastings. Ideaal om in de avond nog even uit te waaien aan het strand.
Faciliteiten: Dit sfeervolle hotel werd gebouwd in 1828. Een prachtige marmeren trap leidt u naar het restaurant met uitzicht op zee en een gezellige pianobar. Verder is het hotel voorzien van een lift en gratis wifi.
Kamers: De kamers zijn van alle gemakken voorzien en beschikken over een eigen badkamer met bad/douche en toilet, koffie- en theefaciliteiten, haardroger en tv.

Sussex

4-daagse tuinreis Sussex 2022

Inbegrepen:

 • 3 overnachtingen in driesterrenhotel Royal Victoria
 • 3 maal ontbijt
 • 3 maal diner
 • overtocht per ferry (Duinkerke/Calais – Dover)
 • in juni begeleiding door deskundige reisleiding
 • begeleiding door deskundige chauffeur
 • reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

 • eenpersoonskamertoeslag à € 89,- per persoon
 • tuinentrees ter waarde van circa € 115,- per persoon
 • administratiekosten € 15,- (per boeking), bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 (per boeking) en bijdrage SGR € 5,- (per persoon)
 • brandstoftoeslag à € 1,- per persoon per dag

Korting:

Kupers Tuinreizen probeert haar steentje bij te dragen aan een beter milieu. U krijgt daarom een korting van € 2,50 per boeking wanneer u er voor kiest om uw reisbescheiden per mail te ontvangen. U ontvangt dan geen informatie meer per post. De code voor deze korting is: DIGI17.

 • 1 september 2022,
  4 dagen
  Laden

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Blauw - Redelijk

Een redelijke mobiliteit is vereist, niet geschikt voor mensen met (lichte) hulpmiddelen door bijvoorbeeld trappen.

Bloemrijke tuin

Een reis met meerdere bloemrijke tuinen, veel borders en zeeën van kleuren.

Ferry

De oversteek naar Engeland, Noorwergen of Denemarken wordt gemaakt met de ferry.

Landschapstuin

Een reis met meerdere grote parkachtige tuinen die met hun bomen en/of bosland vlekkeloos opgaan in de prachtige omgeving.

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.