Bezoek privétuinen en parken in en rondom wereldberoemd Berlijn

Deze tuinreis loopt kriskras door de geschiedenis van Duits tuinontwerp heen: u bezoekt de baroktuinen van Herrenhäuser Gärten, maar ook Karin Cramer’s moderne wellnesstuin en u ziet zowel tuinen met een strakke vormgeving als natuurlijk aangelegde tuinen. Ook de voormalige privétuin van de invloedrijke vooroorlogse tuinman en kweker Karl Foerster mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. De bezoeken aan cultureel Berlijn en historisch Potsdam maken de reis compleet.

Programma
Dag 1: Herrenhäuser Gärten
Dag 2: Karin Cramer, Lüdkes Garten en Liebermann Villa
Dag 3: Botanische Garten Berlin, Könichliche Gartenakademie en stadsbezoek Berlijn
Dag 4: Karl Foerster Garten en stadsbezoek Potsdam
Dag 5: Garten Goette

Herrenhäuser Gärten
De Herrenhäuser Gärten bestaat uit 4 naast elkaar gelegen tuinen en is een van de belangrijkste baroktuinen in Europa. De tuinen bij het kasteel bestaan uit parterres met beelden, vijvers met fonteinen, gesnoeide bomen en kleurige borders met eenjarige planten. Bijzonder is het tuintheater, waar een hoge haagbeukenhaag dient als achtergrond en kleedkamer.

Karin Cramer
Karin Cramer is tuinontwerpster en creëert tuinen die in harmonie zijn met de leefomgeving, waarbij haar privétuin haar werkwijze uitstekend laat zien. De tuin is rustgevend en modern, met bijzondere en aantrekkelijke planten op de juiste plaats. De combinatie met diverse waterelementen maakt het geheel een ware wellnesservaring.

Lüdkes Garten
Deze met liefde opgebouwde tuin is al 30 jaar een groen paradijs. Als ervaringsdeskundigen weten eigenaren Marianne en Detlef Lüdke wat de grond aankan, welke planten het naar hun zin hebben en welke het opgeven. Waar in het voorjaar de kleuren blauw, roze en rood de boventoon voeren, is dat in de zomer vooral geel.

Liebermann Villa
De villa is de voormalige zomerresidentie van de Duitse schilder Max Liebermann en is gelegen aan de oevers van de Wannsee in Berlijn. De voortuin is symmetrisch opgebouwd met aan beide kanten kleurige borders. De bloementuin en de moestuin hebben de sfeer van een Noord-Duitse boerentuin. Het museum toont ruim 200 impressionistische schilderijen en schetsen die Liebermann van zijn tuin maakte.

Botanische Garten Berlin
De botanische tuin van Berlijn behoort met circa 22.000 plantensoorten tot de grootste en belangrijkste botanische tuinen ter wereld. Indrukwekkend zijn met name de oude kassen met exotische planten afkomstig van over de hele wereld. In het park zijn verder meerdere aantrekkelijke tuindelen, zoals de ‘Duft- und Tastgarten’, waar u wordt uitgenodigd de planten aan te raken en hun bladeren en bloemen te voelen en ruiken.

Königliche Gartenakademie
De Königliche Gartenakademie is een bloeiende schatkamer. Het uitgangspunt voor deze tuin was het opzetten van een centrum voor de promotie van tuincultuur en tuinkunst in Duitsland. Er worden cursussen gegeven over tuinieren aan beginnelingen, professionals en tuinliefhebbers, en er is een uitgebreide tuin met veel vaste planten, kruiden, groenten, bloembedden en 2 showtuinen.

Stadsbezoek Berlijn
Berlijn is een stad die rijk is aan historie en cultuur, ideaal om te winkelen en lekker te eten. De stad heeft veel gebouwen die verbonden zijn met haar tumultueuze geschiedenis. Het Reichstag gebouw, de Brandenburger Tor en de beroemde Gedächtniskirche zijn een bezoek meer dan waard, net als het stuk van de Berlijnse muur en het Holocaust monument.

Karl Foerster Garten
De ervaren tuinman Karl Foerster zei: ‘Wenn der Gärtner schläft, pflanzt der Teufel Unkraut’ (als de tuinman slaapt, plant de duivel onkruid). Dat weerhield hem er niet van rond zijn huis een bijzondere tuin aan te leggen. Vanaf 1912 kreeg de tuin vorm met een indeling in tuinkamers die 7 jaargetijden en bloeiperiodes weerspiegelen. De onderverdeling loopt van het vroege voorjaar, het voorjaar naar de voorzomer. Daarna volgen de zomer, herfst, late herfst en winter.

Stadsbezoek Potsdam
Potsdam is een prachtig oud stadje vol historie dat is ontstaan rond 993. Het staat bekend om haar vele paleizen en tuinen, waar de aristocratische inwoners van Berlijn vroeger ’s zomers hun toevlucht uit de drukke stad zochten. U kunt hier verschillende bijzondere plekken bezoeken, zoals het Schloss Sanssouci of het Holländisches Viertel, een oude Hollandse wijk met leuke cafeetjes, restaurantjes en winkeltjes.

Garten Goette
Deze privétuin is een natuurreservaat waar rododendron- en azalealiefhebbers volop kunnen genieten. Deze voorliefde heeft geleid tot een verzameling van maar liefst 300 soorten rododendrons en azalea’s in bijna 200 variëteiten. De tuin biedt uiteraard meer dan alleen deze uitgebreide collectie, waaronder heidevelden, een boomgaard, rozenpaviljoen, boompioenen, bloemborders en een vijver.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Hotel informatie:

Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz ****
Ligging: Dit hotel ligt op een uitstekende ligging in het centrum van Berlijn: tegenover het station Berlin Alexanderplatz, waarvandaan u snel met de bus, tram of metro alle delen van de stad kunt bereiken.
Faciliteiten: Met drie restaurants, bar, fitnessruimte en wellnesscentrum is het hotel van alle gemakken voorzien. In het hele hotel is gratis wifi beschikbaar en er is een lift.
Kamers: Alle kamers kennen een stijlvolle inrichting. De eigen badkamer is voorzien van bad/douche, toilet en wastafel. Verder vindt u er een kluisje, bureau en tv.

Berlijn

5-daagse tuinreis Berlijn 2022

Inbegrepen:

 • 4 overnachtingen in viersterrenhotel Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz
 • 4 maal ontbijt
 • 4 maal diner
 • stadsplattegrond van Berlijn en Potsdam
 • begeleiding door deskundige chauffeur
 • reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

 • eenpersoonskamertoeslag à € 115,- per persoon
 • tuinentrees ter waarde van circa € 60,- per persoon
 • administratiekosten € 15,- (per boeking), bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 (per boeking) en bijdrage SGR € 5,- (per persoon)
 • brandstoftoeslag à € 1,- per persoon per dag

Korting:

Kupers Tuinreizen probeert haar steentje bij te dragen aan een beter milieu. U krijgt daarom een korting van € 2,50 per boeking wanneer u er voor kiest om uw reisbescheiden per mail te ontvangen. U ontvangt dan geen informatie meer per post. De code voor deze korting is: DIGI17.

 • 6 juli 2022,
  5 dagen
  Volgeboekt

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Blauw - Redelijk

Een redelijke mobiliteit is vereist, niet geschikt voor mensen met (lichte) hulpmiddelen door bijvoorbeeld trappen.

Botanische tuin

Een reis met een grote botanische diversiteit, zoals arboretums, kassen of tuinen met een wetenschappelijke plantencollectie.

Cultuur

Dit is een reis waarbij u steden, dorpen en cultureel erfgoed zult bezichtigen. Veel hiervan staat op de Werelderfgoedlijst.

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.