Beleef mediterrane sferen in het noorden van Italië

Deze reis combineert de betoverende natuur met de zomerkleuren van de mediterrane tuinen en de blauwe meren van Noord-Italië. U bezoekt de mooiste landhuizen met prachtige tuinen, waarvan de meeste uit de renaissance en barok stammen. Ook de eilandjes Isola Bella en Isola Madre zijn een bijzondere ervaring, met hun geuren en kleuren zorgen ze voor een echte mediterrane beleving.

Programma
Dag 1: Jardin des Traces
Dag 2: Merian Gärten en Kulturkloster Altdorf
Dag 3: Villa Cicogna Mozzoni, stadsbezoek Lugano en Villa Carlotta
Dag 4: Villa Taranto en Parco Pallavicino
Dag 5: Isola Bella en Isola Madre
Dag 6: Villa Melzi en Minoprio Foundation
Dag 7: Landhaus Ettenbül
Dag 8: Botanische tuin Metz

Let op: vanwege onverwachte omstandigheden overnachten we gedurende deze tuinreis in een ander hotel. Meer informatie vindt u onder het kopje ‘Hotel informatie’. Deze wijziging heeft geen invloed op de uitvoering van het programma.

Jardin des Traces
In deze tuin komen het verleden, heden en de toekomst bij elkaar en staat de veranderlijkheid van mens en natuur centraal. Met op de achtergrond een oude, monumentale hoogoven biedt de tuin rustige grasvlakten, spiegelende wateroppervlakten en een zachte, bewegende beplanting.

Merian Gärten
Met name de grote aanwezigheid van water, waaronder een grote vijver, een kleine vijver bij het terras en een rechte waterloop met brug, maken deze tuin zo leuk. Lopend langs de gemengde borders, grote perken, bogen vol rozen, kuipen met palmen en potten met agapanthus en oleanders komt u ogen tekort.

Kulturkloster Altdorf
In deze bijzondere tuin zijn 200 verschillende planten te vinden die kleurstof leveren voor het verven van wol en textiel. De bloementuin van het oude Kapucijnenklooster ligt op een warme zuidhelling en heeft verschillende terrassen waarop deze unieke planten in borders zijn aangeplant.

Villa Cicogna Mozzoni
De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme zuid tuin geeft het gevoel van een geheime tuin. Hier zijn twee identieke rechthoekige vijvers met balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.

Stadsbezoek Lugano
Lugano is een bijzonder plaatsje aan het gelijknamige meer. Het heeft een autovrij centrum waar kleine steegjes, lokale marktjes, pittoreske winkels en restaurants zorgen voor een mediterrane sfeer.

Villa Carlotta
Deze aantrekkelijke tuin loopt bijna tot aan het Comomeer. Door het hoogteverschil zijn er veel trappen die leiden langs fonteinen, beelden en glooiende gazons. U vindt hier een botanische tuin, veel geurende rozen en een verzameling tropische planten.

Villa Taranto
De echte botanist zal blij worden van de bijzondere planten, bomen en struiken in deze tuin. Naast een oud herbarium lijkt de wandeling op een reis door verre landen. Zo is er een Dicksonia uit Tasmanië, een zakdoekjesboom en in de kas de Victoria cruziana uit Zuid-Amerika.

Parco Pallavicino
Dit park werd halverwege de 19e eeuw aangelegd als Engels park aan de oever van het Lago Maggiore. Open weiden, schaduwrijke lanen en kleurrijke pleinen gevuld met bloemen wisselen elkaar af. Sinds 1954 is er ook een kleine dierentuin met 40 diersoorten die leven aan het park toevoegen.

Isola Bella
U bezoekt per boot het eilandje Isola Bella, gelegen midden in het meer van Maggiore. Op het eiland vindt u het imposante Palazzo Borromeo in barokke stijl met een overdaad aan sierlijke krullen en de bijbehorende Italiaanse tuinen, verspreid over tien terrassen tot maar liefst 37 meter hoog.

Isola Madre
Dit eiland is al vele eeuwen in handen van tuinders. Aangekocht in de 16e eeuw werd het terrein eerst ingericht als boomgaard met druiven, walnoten, vijgen en kersen. Nu is het hele eiland een warme botanische tuin met een verzameling unieke planten en struiken.

Villa Melzi
Op het schiereiland in het Comomeer ligt een Engelse landschappelijke tuin pal aan het water. Vanaf het meer loopt de tuin omhoog tegen de heuvel met een grote diversiteit aan oude bomen. Het meest romantische deel is de oosterse tuin met vijvers waarin grote koikarpers zwemmen.

Minoprio Foundation
De Minoprio Stichting is gevestigd op een landgoed en bestaat uit een historisch-, agrarisch en natuurpark. In het indrukwekkende botanische park van Minoprio groeien meer dan 300 boomsoorten en 1.600 bloeiende struiken.

Landhaus Ettenbül
De tuin van Landhaus Ettenbül was oorspronkelijk een particuliere rozentuin, waar de eigenaren hun liefde voor tuinieren in kwijt konden. Gedurende de jaren transformeerde de tuin tot een prachtig landschapspark in Engelse stijl. Tegenwoordig vindt u hier ruim 20 thematuinen met meer dan 1.000 soorten bomen, struiken en rozen.

Botanische tuin Metz
Deze botanische tuin werd in 1866 door de stad Metz gekocht. De tuin is aangelegd in Engelse stijl, met een traditionele rozentuin met allerlei soorten rozen, struikrozen en klimrozen. De prachtige serre biedt plaats aan palmen, bromelia’s en uitheemse plantensoorten.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Hotel informatie:

Helaas is hotel Villa Porro Pirelli niet beschikbaar omdat zij na een lastige periode rondom corona in 2022 en 2023 gesloten blijven. Dit betekent dat we helaas niet in dit hotel kunnen overnachten. Als alternatief overnachten we nu in het Palace Grand Hotel in Varese. 

Palace Grand Hotel Varese ****
Ligging: Dit elegante hotel wordt omgeven door een prachtig park en ligt in het centrum van Varese.
Faciliteiten: Het hotel heeft een eigen restaurant met panoramisch uitzicht over een meer. Ook is er een zomerbar met terras en een fitnessruimte.
Kamers: De kamers liggen verspreid over de vijf verdiepingen van het gebouw en bieden een uitzicht over de stad of het meer van Varese. Op de kamer vindt u verder airconditioning, een bureau en tv. Op de eigen badkamer zijn een toilet, wastafel en bad/douche aanwezig.

Overnachtingshotel Bristol Mulhouse ****
Het stijlvolle hotel Bristol is centraal gelegen dichtbij de winkelstraten van Mulhouse. In het hotel is gratis wifi. De ruime kamers zijn comfortabel ingericht met een eigen badkamer met bad/douche, toilet en haardroger. In de ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar.

Italiaanse Meren

8-daagse tuinreis Italiaanse Meren 2022

Inbegrepen:

 • 2 overnachtingen in viersterrenhotel Bristol Mulhouse
 • 5 overnachtingen in viersterrenhotel Palace Grand Hotel Varese (was Villa Porro Pirelli)
 • 7 maal ontbijt
 • 7 maal diner
 • stadsplattegrond van Lugano
 • begeleiding door deskundige chauffeur
 • reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

 • eenpersoonskamertoeslag à € 189,- per persoon
 • tuinentrees ter waarde van circa € 140,- per persoon
 • administratiekosten € 15,- (per boeking), bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 (per boeking) en bijdrage SGR € 5,- (per persoon)
 • brandstoftoeslag à € 1,- per persoon per dag

Korting:

Kupers Tuinreizen probeert haar steentje bij te dragen aan een beter milieu. U krijgt daarom een korting van € 2,50 per boeking wanneer u er voor kiest om uw reisbescheiden per mail te ontvangen. U ontvangt dan geen informatie meer per post. De code voor deze korting is: DIGI17.

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Botanische tuin

Een reis met een grote botanische diversiteit, zoals arboretums, kassen of tuinen met een wetenschappelijke plantencollectie.

Cultuur

Dit is een reis waarbij u steden, dorpen en cultureel erfgoed zult bezichtigen. Veel hiervan staat op de Werelderfgoedlijst.

Rood - Uitdagend

Voor deze zwaardere reis dient u goed ter been te zijn. Er komen stevige loopafstanden en/of hoogteverschillen in voor.

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.