5 dagen privétuinen en parken in en rondom wereldberoemd Berlijn

Deze tuinreis loopt kriskras door de geschiedenis van Duits tuinontwerp heen. U bezoekt grotere tuinen zoals de baroktuinen van Herrenhäuser Gärten en Liebermann Villa, maar ook diverse privétuinen in Berlijn. Ook de voormalige tuin van de invloedrijke vooroorlogse tuinman en kweker Karl Foerster mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. De bezoeken aan cultureel Berlijn en historisch Potsdam maken de reis compleet.

Dag 1 | Herrenhäuser Gärten
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar de Herrenhäuser Gärten. Deze bestaat uit vier naast elkaar gelegen tuinen en is een van de belangrijkste baroktuinen in Europa. De tuinen bij het kasteel bestaan uit parterres met beelden, vijvers met fonteinen, gesnoeide bomen en kleurige borders met eenjarige planten. Bijzonder is het tuintheater, waar een hoge haagbeukenhaag dient als achtergrond en kleedkamer.

Dag 2 | Familie Raderkopp – Lüdkes Garten – Liebermann Villa
Na het ontbijt vertrekken we naar de privétuin van familie Raderkopp. De tuin van 4000 m2 is opgedeeld in twee tuinen. De voorste tuin is wild ingericht met romantische vaste planten. U vindt er vele bladplanten en bloeiende planten zoals rozen. In de achterste tuin bevindt zich een natuurlijk aangelegde landschapstuin met natuursteen en meerdere beekjes en vijvers. Vervolgens naar Lüdkes Garten. Deze met liefde opgebouwde tuin is al 30 jaar een groen paradijs. Als ervaringsdeskundigen weten eigenaren Marianne en Detlef Lüdke wat de grond aankan, welke planten het naar hun zin hebben en welke het opgeven. Waar in het voorjaar de kleuren blauw, roze en rood de boventoon voeren, is dat in de zomer vooral geel. Als laatste bezoeken we Liebermann Villa. De villa is de voormalige zomerresidentie van de Duitse schilder Max Liebermann en is gelegen aan de oevers van de Wannsee in Berlijn. De voortuin is symmetrisch opgebouwd met aan beide kanten kleurige borders. De bloementuin en de moestuin hebben de sfeer van een Noord-Duitse boerentuin. Het museum toont een collectie impressionistische schilderijen en schetsen die Liebermann van zijn tuin maakte.
Extra verzorging: Iets lekkers in de tuin van familie Raderkopp, bezoek van het huis bij Liebermann Villa, koffie/thee en lekkers in Lüdkes Garten.

Dag 3 | Botanische Garten Berlin – Königliche Gartenakademie | Berlijn
De botanische tuin van Berlijn behoort met circa 22.000 plantensoorten tot de grootste en belangrijkste botanische tuinen ter wereld. Indrukwekkend zijn met name de oude kassen met exotische planten afkomstig van over de hele wereld. In het park zijn verder meerdere aantrekkelijke tuindelen, zoals de ‘Duft- und Tastgarten’, waar u wordt uitgenodigd de planten aan te raken en hun bladeren en bloemen te voelen en ruiken. Daarna naar de Königliche Gartenakademie. Het uitgangspunt voor deze tuin was het opzetten van een centrum voor de promotie van tuincultuur en tuinkunst in Duitsland. Er is een uitgebreide tuin met veel vaste planten, kruiden, groenten, bloembedden en twee showtuinen. In de middag heeft u tijd voor een stadsbezoek aan Berlijn. Berlijn is een stad die rijk is aan historie en cultuur, ideaal om te winkelen en lekker te eten. De stad heeft veel gebouwen die verbonden zijn met haar tumultueuze geschiedenis. Het Reichstag gebouw, de Brandenburger Tor en de beroemde Gedächtniskirche zijn een bezoek meer dan waard, net als het stuk van de Berlijnse muur en het Holocaust monument.

Dag 4 | Karl Foerster Garten – Potsdam
Na het ontbijt bezoeken we de tuin van Karl Foerster. De ervaren tuinman zei: ‘Wenn der Gärtner schläft, pflanzt der Teufel Unkraut’ (als de tuinman slaapt, plant de duivel onkruid). Dat weerhield hem er niet van rond zijn huis een bijzondere tuin aan te leggen. Vanaf 1912 kreeg de tuin vorm met een indeling in tuinkamers die zeven jaargetijden en bloeiperiodes weerspiegelen. De onderverdeling loopt van het vroege voorjaar, het voorjaar naar de voorzomer. Daarna volgen de zomer, herfst, late herfst en winter. In de middag is er tijd voor een bezoek aan Potsdam, een prachtig oud stadje vol historie dat is ontstaan rond 993. Het staat bekend om haar vele paleizen en tuinen, waar de aristocratische inwoners van Berlijn vroeger ’s zomers hun toevlucht uit de drukke stad zochten. U kunt hier verschillende bijzondere plekken bezoeken, zoals het Schloss Sanssouci of het Holländisches Viertel, een oude Hollandse wijk met leuke cafeetjes, restaurantjes en winkeltjes.

Dag 5 | Garten Pristin – Terugreis
Als afsluiting van de reis bezoeken we de privétuin van Aleksandra en Hans-Dieter Pristin. De tuin is door de eigenaren zelf ontworpen, met veel vloeiende en golvende lijnen en een royale beplanting. Veel van de bedden zijn iets verhoogd met behulp van zandsteen die al in de tuin aanwezig was. Qua beplanting hebben de eigenaren gezorgd voor een rijke diversiteit, waarbij niet alleen is gelet op kleur, maar ook op bladstructuur. Dit zorgt voor een harmonieus gevoel.

Hotel informatie:
Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz ****

Ligging: Dit hotel ligt op een uitstekende ligging in het centrum van Berlijn: tegenover het station Berlin Alexanderplatz, waarvandaan u snel met de bus, tram of metro alle delen van de stad kunt bereiken.
Faciliteiten: Met drie restaurants, bar, fitnessruimte en wellnesscentrum is het hotel van alle gemakken voorzien. In het hele hotel is gratis wifi beschikbaar en er is een lift.
Kamers: Alle kamers kennen een stijlvolle inrichting. De eigen badkamer is voorzien van bad/douche, toilet en wastafel. Verder vindt u er een kluisje, bureau en tv.

Duitsland

Tuinreis Berlijn

Inbegrepen:

4 overnachtingen in Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz ****
4 maal ontbijt
4 maal diner
stadsplattegrond van Berlijn en Potsdam
toeristenbelasting
begeleiding door deskundige chauffeur
reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

eenpersoonskamertoeslag a € 125,- (per persoon);
tuinentrees a € 50,- (per persoon);
administratiekosten a € 15,- (per boeking);
bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50 (per boeking);
bijdrage SGR a € 5,- (per persoon).

  • 12 juli 2023,
    5 dagen
    Volgeboekt

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Botanische tuin

Een reis met een grote botanische diversiteit, zoals arboretums, kassen of tuinen met een wetenschappelijke plantencollectie.

Cultuur

Dit is een reis waarbij u steden, dorpen en cultureel erfgoed zult bezichtigen. Veel hiervan staat op de Werelderfgoedlijst.

Groen - Makkelijk

Deze reis is voor vrijwel iedereen goed begaanbaar en bevat bijvoorbeeld niet veel steile paden of lange afstanden

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.