4 dagen met hoogtepunten uit de Ardennen en Eifel

Tijdens deze tuinreis verkent u de bijzondere tuinen gelegen in het hart van de Eifel, waar de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen in elkaar overlopen. In deze regio zijn allerlei soorten tuinen te vinden, van een rozenkweker tot kleine privétuinen en een botanische tuin. Niet alleen de tuinen maken deze reis de moeite waard, maar ook de landschappen zijn indrukwekkend.

Dag 1 | Hoeve Schopsheim – Tuin van Elena Newerdowski & Vitalij Legler
Tijdens de heenreis stoppen we net over de grens bij Maastricht voor een privétuin bij een prachtig gerestaureerde dubbele carréboerderij. Gedurende 20 jaar zijn hier mooie en zeer verschillende borders aangelegd. Deze volle, bloeiende borders zijn deels opgesloten in lage gestapelde muurtjes en liggen speels langs het gazon. Het uitzicht vanuit de tuin is fenomenaal. Hierna bezoeken we de privétuin van Elena Newerdowski & Vitalij Legler in de Duitse Eifel. Het is een relatief jonge tuin van 4500 m2. De tuin is verdeeld in kamers en door heggen afgescheiden. Er is een Japanse tuin, moestuin, kruidentuin en weide. Elena is geograaf met veel kennis van botanie. Ze geven op hun domein kruidenseminars.
Extra verzorging: koffie/thee bij Hoeve Schopsheim.

Dag 2 | Hortvs Peter Janke – Stadsbezoek Bonn – Botanische Gärten Bonn
Na het ontbijt vertrekken we naar de tuin van Peter Janke. Hij had de eer ervaring op te doen in de tuin van Beth Chatto, en is van mening dat tuinieren op dergelijk hoog niveau ook in Duitsland geïntroduceerd diende te worden. Hij heeft een prachtige tuin vol bijzondere beplanting weten te creëren, met unieke combinaties verdeelt over diverse tuindelen. Van een watertuin met drie vijvers tot een droog gedeelte met gravel tuin, er is van alles te bewonderen. Vervolgens brengen we een bezoek aan Bonn. Het is een levendige stad waarin cultuur, historie en moderniteit samenkomen. Als geboortestad van de componist Beethoven telt het op cultureel gebied genoeg mogelijkheden en ook aan restaurants en terrasjes aan de Rijn komt Bonn niets te kort. Na het stadsbezoek gaan we naar de Botanische Gärten Bonn. De oorsprong van deze botanische tuin gaat terug tot 1340. In de eeuwen daarna werden de tuinen aangelegd in renaissance (rond 1650) en barok stijl (rond 1720), totdat de tuinen in 1818 onderdeel werden van de Universiteit van Bonn. Er zijn ruim 8.000 plantsoorten te vinden, verdeeld over kassen, een arboretum en diverse secties in de tuin waar de planten zijn opgedeeld volgens soort en oorsprong.
Extra verzorging: rondleiding bij Peter Janke.

Dag 3 | Jardin de la Peintre – Stadsbezoek Malmedy | Les roses de Daniel Schmitz
Vandaag beginnen we de dag wederom met een bezoek aan een privétuin, Jardin de la Peintre. De tuin is gelegen in het gebied dat ook wel ‘Klein Zwitserland’ wordt genoemd. Ze doet haar prachtige omgeving eer aan en vormt als het ware een schilderij in het landschap. Wanneer de oude rozen, riddersporen en vingerhoedskruid in juni tot bloei komen, heeft de tuin een echte Britse sfeer.
Vervolgens brengen we een bezoek aan Malmedy in de idyllische groene omgeving van de Ardennen. De vele restaurants, boetiekjes, cafés en winkels geven Malmedy een gezellige sfeer. In de binnenstad liggen de oude kathedraal en het voormalig klooster, waar tegenwoordig een museum in is gevestigd. Voor een mooi uitzicht kunt u de steile Kruisweg beklimmen, die geflankeerd wordt door zowel oude als recentelijk aangeplante bomen. We sluiten de dag af in de rozentuin ‘Les Roses de Daniel Schmitz’. De tuin werd aangelegd in 1993 en herbergt een uitgebreide collectie romantische rozen, van oude rozen tot Engelse en Australische soorten. Het is een perfecte tuin om te genieten van een rijkdom aan kleuren en geuren. Sinds 2017 is er tevens een groentetuin te vinden, met ruim 50 soorten groenten en honingbloemen.

Dag 4 | Vandecruys-Frederix – Claessens-van Dijck (juni) – La petite Ardennaise (augustus)
Na het ontbijt vertrekken we de tuin van familie Vandecruys. Deze romantische cottagetuin is in etappes aangelegd door de eigenaar zelf. De tuin is door hagen en heesters op een natuurlijke manier verdeeld in kamers met elk een eigen grootte, inhoud en sfeer. Overal zijn gezellige zitjes, verrassende hoekjes en vele decoratieve elementen. In de boomgaard met oude appel rassen krijgt u een rustgevend en nostalgisch gevoel. Via verschillende tuindelen komt u in het decoratieve en geurige moes- en kruidentuintje. Een van de vele bezoekers omschreef de tuin als “een tuin om van te snoepen”. Daarna gaan we bij de reis in juni naar de privétuin van Marc en Gaby Claessen – van Dijck, gelegen rondom een oude hoeve. Deze natuurlijke omkadering en het landschap waren van grote invloed in het ontwerpen van de tuin. De tuin heeft een duidelijke basisstructuur, waarin talrijke ruimtes met eigen sfeer zijn gecreëerd. Van vormsnoei tot voorjaarsbloeiers, een boomgaard en groentetuin: er is van alles wat te vinden. Bij de reis in augustus gaan we naar La petite Ardennaise. Deze tuin is met liefde en zorg voor de natuur gemaakt. Het is een echte liefhebberstuin met veel onbekende planten en bloemen in alle bloeiseizoenen. De ongewone beplanting onder de heesters bestaat uit zeldzame en exotische planten die goed tegen de vorst kunnen. U wandelt hier over speelse paden langs een stromend beekje en onder hoge bomen.
Extra verzorging: koffie/thee bij Vandecruys en koffie/thee en lunch in de tuin van Claessen-van Dijk in juni of lunch en koffie bij La petite Ardennaise in augustus.

Hotel informatie:
Dorint Hotel Düren ****

Ligging: Dit nieuwe hotel is geopend in 2018 en ligt in de idyllische Noord-Eifel. Het hotel bevindt zich op loopafstand van Düren.
Faciliteiten: Het hotel heeft een eigen restaurant, bar en terras. Voor de sportievelingen is er een fitnessruimte.
Kamers: De kamers zijn voorzien van airconditioning en eigen badkamer met bad/douche, wastafel en toilet. Verder is er een flatscreen tv, wifi, bureau en kluisje.

België

Tuinreis Duitse en Belgische Eifel

Inbegrepen:

3 overnachtingen in Dorint Hotel Düren ****
3 maal ontbijt
3 maal diner
1 maal lunch op laatste reisdag
stadsplattegrond van Bonn en Malmedy
begeleiding door deskundige chauffeur
reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

eenpersoonskamertoeslag juni a € 89,- (per persoon);
eenpersoonskamertoeslag augustus a € 109,- (per persoon);
tuinentrees a € 70,- (per persoon);
administratiekosten a € 15,- (per boeking);
bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50 (per boeking);
bijdrage SGR a € 5,- (per persoon).

Let op, Kleinere groepsgrootte:

Bij deze reis kunnen we alleen met een kleinere groep terecht in sommige te bezoeken tuinen. Deze reis wordt dan ook niet uitgevoerd met meer dan 30 personen. Wilt u zeker zijn van een plekje dan adviseren we niet te lang te wachten met boeken.

  • 24 augustus 2023,
    4 dagen
    Volgeboekt

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Blauw - Redelijk

Een redelijke mobiliteit is vereist, niet geschikt voor mensen met (lichte) hulpmiddelen door bijvoorbeeld trappen.

Bloemrijke tuin

Een reis met meerdere bloemrijke tuinen, veel borders en zeeën van kleuren.

Privétuin

Een reis met diverse particuliere tuinen. Deze tuinen worden door de eigenaren onderhouden en vallen niet onder The National Trust of de Royal Horticultural Society (RHS).

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.