5 dagen de verleidelijke tuinen van Norfolk, Suffolk en Cambridgeshire

Deze aantrekkelijke en vaak onbekende tuinen liggen in het oosten van Engeland. Deze regio staat bekend om de historische steden, vele landhuizen, bijzondere tuinen en het uitgestrekte landschap. U bezoekt verschillende tuinen die verspreid door de regio liggen en elk een uniek, eigen karakter hebben. Helmingham Hall is bijvoorbeeld al meer dan 400 jaar eigendom van dezelfde familie en ook het bezoek aan de tuinen van tuinontwerpster Beth Chatto is voor velen een hoogtepunt.

Dag 1 | RHS Hyde Hall
Na de oversteek zullen we een bezoek brengen aan het spectaculaire Hyde Hall, die een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap biedt. Het is één van de weinige tuinen die onderdeel is van de RHS. In 1955 werd het gebied gekocht door Dr. en Mevr. Robinson. Er was nog geen sprake van een tuin want ook hier was er sprake van een boerderij met rond het huis een stortplaats voor allerlei soorten afval. Mevrouw Robinson begon als reactie hierop te tuinieren en terwijl ze de gebieden rond het huis opruimde, werden ze beplant met alles wat voorhanden was. Op deze manier creëerde ze kruidborders en een moestuin dicht bij het huis, en legde het kader van de tuin vast met zo’n 60 jonge bomen die op een veiling in Wickford Market waren gekocht.
Tegenwoordig is het landgoed van Hyde Hall voortdurend in ontwikkeling, waarbij men probeert de oorspronkelijke intimiteit en charme te behouden. De tuinen zijn onderverdeeld in verschillende gebieden, waaronder de beroemde droge tuin, diverse borders, een bloemenweide, groentetuin en uiteraard mag een rozentuin niet ontbreken. Het resultaat is één van de mooiste tuinen die in het oosten van Engeland te vinden is.

Dag 2 | Bressingham Gardens – Helmingham Hall
Na het ontbijt bezoeken we Bressingham Gardens. Deze kleurrijke tuinen zijn aangelegd door vader Alan Bloom en zoon Adrian. Adrian heeft de tuinen inmiddels uitgebreid met de wereldberoemde Foggy Bottom Garden, een in 2001 aangelegde zomertuin en een wintertuin. De grote groepen bloeiende vaste planten en de speelse ronde lijnen van de borders nodigen uit om op verkenning te gaan. Vervolgens door naar Helmingham Hall. Deze spectaculaire tuinen liggen bij het indrukwekkende Helmingham Hall, compleet met slotgracht. De huidige tuinen zijn het resultaat van de inspanningen van lady Tollemache, gouden medaillewinnares op de RHS Chelsea Flower Show. U vindt hier een ommuurde tuin met parterre en diverse kleurrijke borders, boomgaard, twee prachtige rozentuinen en een echte knot garden.

Dag 3 | Wyken Hall – Cambridge Botanical Gardens – stadsbezoek Cambridge
De formele tuinen van Wyken Hall, waar u tevens een wijngaard en schapenboerderij kunt vinden, liggen knus rondom een Elizabethaanse landhuis. Ze zijn onderverdeeld in delen waar u veel gesnoeide hagen, bloeiende borders, kruiden, rozen en fruitbomen terug vindt. Verdwaald door de tuin wandelen kippen, pauwen en parelhoenders die de tuin een landelijke sfeer geven.

Dag 4 | Polstead Mill – stadsbezoek Colchester – Beth Chatto Gardens
We beginnen de dag bij Polstead Mill. Rondom het huis van rode steen vindt u een grote tuin met formele en informele gebieden. Het riviertje Box kronkelt door de tuin waardoor er een aantal gebieden in de tuin te vinden zijn met veel planten die houden van natte voeten. In andere delen groeien juist planten die weinig water nodig hebben. Dit geeft de tuin een boeiende en contrastrijke beplanting. Vervolgens naar Colchester. Het is een historische stad in Essex, de eerste stad van Groot-Brittannië en de voormalige hoofdstad van het Romeinse Groot-Brittannië. De rijke geschiedenis gaat meer dan 2.000 jaar terug. Bezoek het Colchester Castle, het Normandische kasteel of het National History Museum. U kunt ook winkelen in de High Street, wat drinken in één van de vele pubs of van het groen genieten in Colchester Castle Park. We sluiten de dag af bij de cottage van Beth Chatto. Ze was één van de meest bekende tuinontwerpsters van Engeland. Deze tuinen waren haar privétuinen, die zij sinds 1960 ontwikkelde, ontwierp, beplantte en beschreef in verschillende boeken en artikelen. Zij vond dat de juiste plant op de juiste plaats het beste groeit en tot z’n recht komt. Het resultaat is een veel bezochte, elegante tuin met ongewone planten verdeeld over een watertuin, weide met wilde bloemen, vijver, prachtig bosland en uiteraard de beroemde graveltuin.
Extra verzorging: cream tea bij Polstead Mill.

Dag 5 | The Orangery
Ter afsluiting van de reis bezoeken we de privétuin van Rex Stickland en Anne Prasse. Deze ligt rondom een 18e-eeuwse orangerie. Het belangrijkste deel is de grote ommuurde tuin, waarin u een grote variëteit aan heesters, zeldzame boomsoorten en gemengde borders kunt vinden. Eén van de indrukwekkendste planten is de oude blauweregen, die de tuin al decennia lang siert.
Extra verzorging: koffie/thee met iets lekkers.

Hotel informatie:
The Mill Hotel **** in Sudbury

Ligging: Zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit hotel in een oude watermolen met authentieke details zoals het oude waterrad en karakteristieke houten balken. Het ligt vlakbij het centrum van het Engelse plattelandsstadje Sudbury.
Faciliteiten: Naast een bar en restaurant dat exclusief werkt met lokale producten, heeft The Mill Hotel een buitenterras waar u onder het genot van een drankje uitkijkt over de weilanden in de omgeving. In het gehele hotel is gratis wifi.
Kamers: De ruime kamers zijn modern ingericht en voorzien van alle gemakken. Elke kamer heeft een eigen badkamer met bad/douche, toilet en haardroger, telefoon, tv, bureau en koffie- en theefaciliteiten.

Groot-Brittannië

Tuinreis East Anglia met Cambridge

Inbegrepen:

4 overnachtingen in The Mill Hotel ****
4 maal ontbijt
4 maal diner
overtocht per trein of ferry
extra reisbegeleiding door Rendy Regtuit in juni
stadsplattegrond van Colchester
begeleiding door deskundige chauffeur
reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

eenpersoonskamertoeslag a € 125,- (per persoon);
tuinentrees a € 95,- (per persoon);
administratiekosten a € 15,- (per boeking);
bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50 (per boeking);
bijdrage SGR a € 5,- (per persoon).

 

Bij de reis op 28 juni gaat er reisbegeleiding mee.

Belangrijk:

Valuta: in Groot-Brittannië betaalt u met de Britse pond.
Reisdocumenten: door de Brexit is een paspoort verplicht bij reizen naar Engeland. (id-kaart is niet geldig!)

  • 28 juni 2023,
    5 dagen
    Laden
  • 26 juli 2023,
    5 dagen
    Laden

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Blauw - Redelijk

Een redelijke mobiliteit is vereist, niet geschikt voor mensen met (lichte) hulpmiddelen door bijvoorbeeld trappen.

Bloemrijke tuin

Een reis met meerdere bloemrijke tuinen, veel borders en zeeën van kleuren.

Privétuin

Een reis met diverse particuliere tuinen. Deze tuinen worden door de eigenaren onderhouden en vallen niet onder The National Trust of de Royal Horticultural Society (RHS).

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.