5 dagen verborgen herfstparels van historisch Wiltshire

Wiltshire is een wat onbekender graafschap dat grenst aan meer bezochte gebieden zoals Dorset, Somerset en natuurlijk de Cotswolds. Het kent vele archeologische overblijfselen uit de prehistorie, wat, gecombineerd met een ongerept en open landschap met krijtheuvels en brede valleien, zorgt dat het voelt alsof u terug gaat in de tijd. Dit alles wordt uiteraard aangevuld met een aantal van de mooiste najaarstuinen van zuidwest Engeland.

Dag 1 | Stadsbezoek Rochester
Het plaatsje Rochester is vooral bekend als de plaats waar een groot deel van de verhalen van Charles Dickens zich afspelen. Met haar prachtige locatie aan de rivier de Medway, indrukwekkend kasteel en prachtige kathedraal ziet u meteen waarom. De charmante winkelstraten zijn gevuld met gezellige pubs en winkeltjes.

Dag 2 | Avebury & Avebury Manor Gardens – Bowood House & Gardens
Avebury is een dorpje in het noorden van Wiltshire met circa 600 inwoners, dat vooral bekend is om de reusachtige steencirkel. U begint met een bezoek aan Avebury Manor en haar tuinen. Het huis met haar middeleeuwse muren weerspiegelt de ouderdom van Avebury en de tuin is gevuld met oude heggen en vormsnoei. Deze combinatie maakt Avesbury Manor één van de meest romantische tuinen in de omgeving. Vervolgens kunt u het dorpje en de bijzondere steencirkel te bewonderen. Hierna bezoeken we Boowood House & Gardens. De tuinen zijn één van de best bewaarde voorbeelden van het werk van de bekende landschapsontwerper Lancelot ‘Capability’ Brown. Zijn hand is vooral terug te zien in het parkland en het arboretum, dat vol staat met ongewone bomen en struiken, waaronder maar liefst 24 Champion Trees. Het hoogtepunt is echter toch de exclusieve ommuurde tuin van Lord en Lady Lansdowne, waar in de herfst dahlia’s, zonnehoeden en hortensia’s de herfstkleuren aanvullen.
Extra verzorging: bezoek huis bij Avebury, huis en rondleiding walled gardens bij Bowood.

Dag 3 | Great Chalfield Manor & Gardens – Stadsbezoek Lacock – Dyrham Park
We beginnen de dag bij Great Chalfield. Kernwoorden die bij deze tuin naar boven komen zijn ‘dromerig’ en ‘magisch’. Het historische huis en de tuin vullen elkaar bij Great Chalfield Manor uitstekend aan, vaak dankzij leuke accentjes als vormsnoei die de vorm van het dak imiteert. Qua lay-out vertoont de tuin veel gelijkenissen met Great Dixter, wat niet gek is gezien beide tuinen sterke Arts & Crafts invloeden hebben. De herfstborder zorgt dat er ook in het najaar nog genoeg kleur te zien is. Vanmiddag brengen we een bezoek aan Lacock, één van de meest pittoreske plaatsjes van Engeland. U lijkt er een stap terug te doen in de tijd, omdat er sinds 200 jaar geleden vrijwel niets meer is veranderd. Het dorpje staat vol met traditionele stenen cottages, een middeleeuwse boerderij en een abdij die stamt uit de 13e eeuw. We sluiten de dag af bij Dyrham Park. Het enorme park rondom Dyrham House is in de herfst prachtig om te zien. Met ruim 100 soorten bomen verandert er altijd wel wat. Ook in deze 17e eeuwse tuin is in het najaar van alles te bewonderen. Zo is er een kleurrijke wintertuin, gelegen naast een klein meertje om de herfstkleuren nog eens extra te benadrukken.
Extra verzorging: bezoek huis Great Chalfield en bezoek abdij Lacock.

Dag 4 | Stonehenge – Stourhead – Pythouse Kitchen Garden
Na het ontbijt bezoeken we de Stonehenge. Het mysterie van het hoe en waarom van dit prehistorische monument is al 1.000 jaar een raadsel en wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit of het nu een begraafplaats was, diende als sterrenwacht of functioneerde als heilige plaats waar ceremonies en feesten werden gehouden. U kunt hier de wandeling naar deze fascinerende stenen maken, maar natuurlijk ook de bijgelegen tentoonstelling bezoeken. Daarna naar Stourhead, één van de meest beroemde landschapstuinen van Engeland. De omschrijving die toen werd gegeven was ‘een levend kunstwerk’, en dit is in de eeuwen sindsdien niet veranderd. Centraal in de tuin staat het meer, dat de looproute en uitzichten van bezoekers bepaalt. De paden leiden u langs allerlei gebouwtjes zoals het Pantheon, een grotto en een cottage in gotische stijl. Aan het eind van de dag gaan we naar Pythouse Kitchen Garden. De Victoriaanse ommuurde moestuin van Pythouse is al sinds de 18e eeuw continue in gebruik. Het uitgangspunt is nog steeds dat alle fruit, groenten en bloemen vanuit de tuin rechtstreeks het restaurant ingaan, om verwerkt te worden tot heerlijke gerechten en prachtige (zelf geplukte) boeketten. Elk seizoen brengt hier wat nieuws, zowel in de tuin als op het menu.
Extra verzorging: entree Stonehenge en bezoek huis Stourhead.

Dag 5 | Great Dixter
De wereldberoemde tuin Great Dixter is met name bekend is om haar connecties met twee grote namen uit de wereld van de tuinarchitectuur: Edwin Lutyens en Christopher Lloyd. Het wordt met recht één van de mooiste tuinen van Engeland genoemd. In de herfst hebben de gele, oranje en rode bloemen de overhand en waant u zich in een waar herfstparadijs. Na het bezoek maken we de oversteek terug naar Nederland.

Hotel informatie:
Holiday Inn Salisbury – Stonehenge ****

Ligging: Het stijlvolle Holiday Inn Salisbury – Stonehenge ligt op nog geen vijf kilometer van Stonehenge.
Faciliteiten: Het hotel heeft een moderne inrichting en een eigen restaurant en bar. Het heeft tevens een geldautomaat en een lift.
Kamers: Ook de kamer zijn modern ingericht en voorzien van alle gemakken. De eigen badkamer heeft een bad/douche, toilet en wastafel. U kunt gebruik maken van koffie- en theefaciliteiten en een kluisje en verder is er een bureau en flatscreen tv.

Groot-Brittannië

Tuinreis Herfst in Wiltshire

Inbegrepen:

4 overnachtingen in Holiday Inn Salisbury – Stonehenge ****
4 maal ontbijt
4 maal 3-gangen diner
overtocht per trein of ferry
begeleiding door deskundige chauffeur
reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning.

Niet inbegrepen:

eenpersoonskamertoeslag a € 145,- (per persoon);
tuinentrees a € 155,- (per persoon);
administratiekosten a € 15,- (per boeking);
bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50 (per boeking);
bijdrage SGR a € 5,- (per persoon).

Belangrijk:

Valuta: in Groot-Brittannië betaalt u met de Britse pond.
Reisdocumenten: door de Brexit is een paspoort verplicht bij reizen naar Engeland. (id-kaart is niet geldig!)

  • 27 september 2023,
    5 dagen
    Niet beschikbaar

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Blauw - Redelijk

Een redelijke mobiliteit is vereist, niet geschikt voor mensen met (lichte) hulpmiddelen door bijvoorbeeld trappen.

Cultuur

Dit is een reis waarbij u steden, dorpen en cultureel erfgoed zult bezichtigen. Veel hiervan staat op de Werelderfgoedlijst.

Landschapstuin

Een reis met meerdere grote parkachtige tuinen die met hun bomen en/of bosland vlekkeloos opgaan in de prachtige omgeving.

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.