Deze reis combineert de betoverende natuur met de zomerkleuren van de mediterrane tuinen en de blauwe meren van Noord-Italië. U bezoekt de mooiste landhuizen met prachtige tuinen, waarvan de meeste uit de renaissance en barok stammen. Ook de eilandjes Isola Bella en Isola Madre zijn een bijzondere ervaring, met hun geuren en kleuren zorgen ze voor een echte mediterrane beleving.

Dag 1 | Jardin des Traces
In deze tuin komen het verleden, heden en de toekomst bij elkaar en staat de veranderlijkheid van mens en natuur centraal. Met op de achtergrond een oude, monumentale hoogoven biedt de tuin rustige grasvlakten, spiegelende wateroppervlakten en een zachte, bewegende beplanting. We vertrekken hierna naar het overnachtingshotel waar het diner klaar staat.

Dag 2 | Merian Gärten – Kulturkloster Altdorf
Na het ontbijt rijden we naar Merian Gärten. Met name de aanwezigheid van het vele water, waaronder een grote vijver, een kleine vijver bij het terras en een rechte waterloop met brug, maken deze tuin zo leuk. Lopend langs de gemengde borders, grote perken, bogen vol rozen, kuipen met palmen en potten met agapanthus en oleanders komt u ogen tekort. We vervolgen onze reis naar Kulturkloster Altdorf. In deze bijzondere tuin zijn 200 verschillende planten te vinden die kleurstof leveren voor het verven van wol en textiel. De bloementuin van het oude Kapucijnenklooster ligt op een warme zuidhelling en heeft verschillende terrassen, waarop deze unieke planten in borders zijn aangeplant.
Extra verzorging: koffie/thee met iets lekkers in Kulturkloster Altdorf.

Dag 3 | Villa Carlotta – Stadsbezoek Lugano – Villa Cicogna Mozzoni
De aantrekkelijke tuin van Villa Carlotta loopt bijna tot aan het Comomeer. Door het hoogteverschil zijn er veel trappen die leiden langs fonteinen, beelden en glooiende gazons. U vindt hier een botanische tuin, veel geurende rozen en een verzameling tropische planten. Hierna bezoeken we Lugano, een bijzonder plaatsje aan het gelijknamige meer. Het heeft een autovrij centrum waar kleine steegjes, lokale marktjes, pittoreske winkels en restaurants zorgen voor een mediterrane sfeer. We sluiten de dag af bij Villa Cicogna Mozzoni. De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme
zuidelijke tuin geeft het gevoel van een geheime tuin. Hier zijn twee identieke rechthoekige vijvers met balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.
Extra verzorging: rondleiding door Villa Carlotta en Villa Cicogna Mozzoni.

Dag 4 | Villa Taranto – Parco Pallavicino
De echte botanist zal blij worden van de bijzondere planten, bomen en struiken in Villa Taranto. Naast een oud herbarium lijkt de wandeling op een reis door verre landen. Zo is er een Dicksonia uit Tasmanië, een zakdoekjesboom en in de kas de Victoria cruziana uit Zuid-Amerika. We stoppen even voor een lunch in Pallanza. Daarna naar Parco Pallavicino. Dit park werd halverwege de 19e eeuw aangelegd als Engels park aan de oever van het Lago Maggiore. Open weiden, schaduwrijke lanen en kleurrijke pleinen gevuld met bloemen wisselen elkaar af. Sinds 1954 is er ook een kleine dierentuin met 40 diersoorten die leven aan het park toevoegen.

Dag 5 | Isola Bella – Isola Madre
U bezoekt per boot het eilandje Isola Bella, gelegen midden in het meer van Maggiore. Op het eiland vindt u het imposante Palazzo Borromeo in barokke stijl met een overdaad aan sierlijke krullen en de
bijbehorende Italiaanse tuinen, verspreid over tien terrassen tot maar liefst 37 meter hoog. Daarna naar het volgende eiland wat al vele eeuwen in handen is van tuinders. Aangekocht in de 16e eeuw werd het terrein eerst ingericht als boomgaard met druiven, walnoten, vijgen en kersen. Nu is het hele eiland een warme botanische tuin met een verzameling unieke planten en struiken.
Extra verzorging: incl. bootvervoer naar eilanden.

Dag 6 | Programma wordt nog bekend gemaakt
Vandaag heeft de chauffeur een vrije dag, maar Jacques van Leuken neemt de touringcar over. Het programma van deze dag wordt later gepubliceerd op onze website.

Dag 7 | Landhaus Ettenbül
Na het ontbijt rijden we naar Landhaus Ettenbül. De tuin was oorspronkelijk een particuliere rozentuin, waar de eigenaren hun liefde voor tuinieren in kwijt konden. Gedurende de jaren transformeerde
de tuin tot een prachtig landschapspark in Engelse stijl. Tegenwoordig vindt u hier ruim 20 thematuinen met meer dan 1.000 soorten bomen, struiken en rozen. We vervolgen de reis naar het overnachtingshotel.

Dag 8 | Botanische tuin Metz
Deze botanische tuin werd in 1866 door de stad Metz gekocht. De tuin is aangelegd in Engelse stijl, met een traditionele rozentuin met allerlei soorten rozen, struikrozen en klimrozen. De prachtige serre
biedt plaats aan palmen, bromelia’s en uitheemse plantensoorten.

Hotelinformatie:

Hotel Europa Ispra *** in Ispra
Hotelscore 7.6

Ligging: Hotel Europa is fantastisch gelegen. Het staat in het historische centrum van Ispra en biedt uitzicht op het Lago Maggiore. Het hotel staat bij de pier van de veerboten naar de Borromeïsche eilanden en Stresa. Op 50 meter afstand ligt er een strand.
Faciliteiten: Het hotel beschikt over een lift. Het restaurant van het hotel biedt uitzicht op het meer en heeft een terras.
Verzorging: Uitgebreid continentaal ontbijt en 3-gangen keuzediner (op eerste aankomstdag hoofdhotel is er een vast menu).
Kamers: Alle kamers van het hotel hebben een eigen balkon met uitzicht op het meer of de tuin van het hotel. Elke kamer beschikt over een eigen badkamer met bad/douche, minibar, gratis wifi, airconditioning en een televisie.

Overnachtingshotel Bristol Mulhouse ****

Dit hotel ligt vlakbij het centrum van Mulhouse en is voorzien van een eigen restaurant, waar u ’s avonds van het diner en ’s ochtends van het ontbijtbuffet kunt genieten. In het hele hotel is gratis wifi . De
comfortabele kamers zijn voorzien van eigen badkamer met bad/douche, haardroger en toilet. Daarnaast vindt u er een telefoon en tv.

Italië

Tuinreis Italiaanse Meren

Inbegrepen:

 • 2 overnachtingen in Bristol Mulhouse ****
 • 5 overnachtingen in Hotel Europa Ispra ***
 • 7 maal ontbijt
 • 7 maal 3-gangendiner
 • toeristenbelasting
 • stadsplattegrond van Lugano
 • reisbegeleiding door Jacques van Leuken
 • begeleiding door deskundige chauffeur
 • reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

 • eenpersoonskamertoeslag à € 165,- (per persoon)
 • tuinentrees inclusief extra verzorging à € 159,- (per persoon)
 • administratiekosten à € 20,- (per boeking)
 • bijdrage calamiteitenfonds à € 2,50 (per boeking)
 • bijdrage SGR à € 5,- (per persoon)

Reisbegeleiding door Jacques van Leuken
Jacques is een gerenomeerd tuin- en landschapsontwerper. Met zijn eigen bureau heeft hij zich de afgelopen 40 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen van grote parkachtige tuinen/landschappen met de toepassing van volwassen plantmateriaal. Met zijn enorme ervaring en enthousiaste manier van vertellen leidt hij u graag door de tuinen die we gaan bezoeken op uw reis.
https://www.jacquesvanleuken.nl/

 • 28 april 2024,
  8 dagen
  Laden

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Botanische tuin

Een reis met een grote botanische diversiteit, zoals arboretums, kassen of tuinen met een wetenschappelijke plantencollectie.

Rood - Uitdagend

Voor deze zwaardere reis dient u goed ter been te zijn. Er komen stevige loopafstanden en/of hoogteverschillen in voor.