3 dagen veelzijdige tuinen in Groningen en Friesland

In het prachtige landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte en gevarieerde tuinen. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. In het programma is rekening gehouden met veel diversiteit, zo wisselen privétuinen zich af met de botanische tuin en een kwekerij.

Dag 1 | Pegasushof – De Vriendenhof
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar de eerste tuin van de reis: Pegasushof. Voorheen bestond deze tuin uit een echte boerentuin met aangrenzend een paardenwei. Eigenaren Jan en Elly Giesen-Quartel lieten zich inspireren door de Engelse tuinen en startten in 1999 met het maken van nieuwe indeling. Anno 2022 vindt u hier een formele indeling gecreëerd door groene taxus en buxus hagen. Binnen deze strakke vormen is veel aandacht is voor kleur en bijzondere planten. U wandelt onder een fruitlaan door en vindt hier tevens een schaduwtuin. Vervolgens bezoeken we De Vriendenhof. Deze bijzondere tuin van Ab en Tilly is al meer dan 30 jaar in ontwikkeling en ligt rondom een voormalige boerderij. Hier tonen zij hun passie voor tuinieren, inzicht over ontwerp en kennis van planten. De tuin is het hele jaar door mooi om te zien. U vindt hier een vijver, uitbundig bloeiende borders met kleurenthema’s aangevuld met grassen, een groot aantal vaste planten, organische moestuin en een pluktuin met onder andere dahlia’s.
Extra verzorging: Koffie/thee de Pegasushof, koffie/thee met lekkers en een rondleiding bij De Vriendenhof.

Dag 2 | Hortus Botnicus Haren – De Engelse Landschapstuin – Tuingoed Foltz
We beginnen de dag gemoedelijk en u heeft voldoende tijd om te genieten van het ontbijtbuffet. Dan vertrekken we naar de Hortus van Haren. U vindt hier 20 hectare aan heel verschillende tuinen, zoals de prachtige wilde plantentuin, de unieke Chinese tuin en de Keltische tuin. U kunt op uw gemak de tuinen verkennen en aansluitend op eigen gelegenheid lunchen. In de middag rijden we naar De Engelse Landschapstuin in Westerbroek. De tuin is ongeveer 3000m² groot en heeft een Engelse uitstraling wat kleur en indeling betreft. De tuin is ingedeeld in voor en achtergedeelte met een overgang in het midden. Er is een kas, tuinhuis met verzamelingen geneeskrachtige zalf, boomgaard, borders met rozen en genoeg vaste planten. We sluiten de dag af in Meeden bij Tuingoed Foltz. Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen. In de kwekerij kunt u zeer bijzondere planten aanschaffen.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Tuingoed Foltz.

Dag 3 | De Kruidhof – De Maartjestuin – De Luie Tuinman
Na het ontbijt bezoeken we De Kruidhof. Het is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u er een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen. Daarna naar De Maartjestuin. Deze gezellige en verrassende tuin is gelegen rondom een boerderij en bestaat uit een aantal tuinkamers met prachtige doorkijkjes naar het omringende landschap. U vindt een weelderige en gevarieerde beplanting die een Engelse sfeer oproept, met onder andere borders op kleur en een hortensialaantje. Qua beplanting vindt u hier veel bijzondere vaste planten, rozen en clematissen. We sluiten af bij De Luie Tuinman. Hier zijn meer dan 20 thematuinen te vinden met aparte ontwerpen en bijzondere beplanting. Verschillende delen zoals de zonnetuin, de bloemenweide met lila-blauwe beplanting, een proeftuin en de oerwoudtuin zorgen dat u hier genoeg kunt zien.
Extra verzorging: Lunch in de Maartjestuin.

Hotel informatie:
Familiehotel Paterswolde ****

Ligging: Het hotel heeft een centrale ligging in Noord-Nederland, vlakbij de stad Groningen. Daarnaast ligt het op een prachtige locatie nabij de oevers van het Paterswoldemeer.
Faciliteiten: Naast een prettige ligging is het familiehotel Paterswolde voorzien van alle luxe, waaronder een zwembad, sauna en fitnesscentrum. Voor de sportievelingen is er een tennisbaan en wanneer u wilt ontspannen is er een gezellig buitenterras, bar en restaurant.
Kamers: De kamers zijn sfeervol en comfortabel ingericht, met eigen badkamer, televisie, telefoon, haardroger, zithoek, spiegel en airconditioning.

Nederland

Tuinreis Noord-Nederland

Inbegrepen:

2 overnachtingen in Fletcher Familiehotel Paterswolde ****
2 maal ontbijt
2 maal 3 gangen diner
lunch op de laatste reisdag
begeleiding door deskundige chauffeur
reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

eenpersoonskamertoeslag a € 75,- (per persoon);
tuinentrees a € 65,- (per persoon);
administratiekosten a € 15,- (per boeking);
bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50 (per boeking);
bijdrage SGR a € 5,- (per persoon).

  • 23 augustus 2023,
    3 dagen
    Volgeboekt

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Bloemrijke tuin

Een reis met meerdere bloemrijke tuinen, veel borders en zeeën van kleuren.

Groen - Makkelijk

Deze reis is voor vrijwel iedereen goed begaanbaar en bevat bijvoorbeeld niet veel steile paden of lange afstanden

Privétuin

Een reis met diverse particuliere tuinen. Deze tuinen worden door de eigenaren onderhouden en vallen niet onder The National Trust of de Royal Horticultural Society (RHS).

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.