Het graafschap Sussex ligt in de beschutting van de mooie heuvels van South Downs. De milde weersomstandigheden van deze regio zorgen voor een goed klimaat voor het groeien en kweken van bijzondere planten. Vanuit Crawley ontdekken we prachtige Engelse tuinen en eindeloze landgoederen.

Dag 1 | Chilham Castle
Na de overtocht bezoeken we Chilham Castle. Dit imposante, historische kasteel dateert uit de 12e eeuw en ligt te midden van weelderige tuinen en beboste terreinen, waardoor het een pittoreske en romantische uitstraling heeft. Het kasteel heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties ondergaan en combineert prachtige middeleeuwse architectuur met latere stijlinvloeden. Vanwege zijn schilderachtige schoonheid wordt het kasteel vaak gebruikt als locatie voor evenementen, bruiloften en zelfs filmopnames.

Dag 2 | Borde Hill Garden – Nymans – High Beeches
De tuinen van Borde Hill liggen rondom een indrukwekkend 16e -eeuws Elizabethaans landhuis. De tuinen zijn onderverdeeld in een formele tuin met tuinkamers en een magisch bosland, waar u heerlijk kunt wandelen en genieten van het uitzicht over het Sussex Weald en de Ouse Valley. Het is een prachtige tuin met veel bloemen en aantrekkelijke Italiaanse tuin en rozentuin. Daarna gaan we door naar Nymans. Deze tuinen werden met behulp van Gertrude Jekyll en William Robinson aangelegd. U vindt hier een grote ommuurde tuin met een collectie bijzondere bomen, struiken, planten en opvallende grote dubbele en manshoge bloeiende borders die met zorg zijn samengesteld. Overal in de tuin staan mooie ornamenten. Aan de zuidoostzijde ligt een door bomen omringde rotstuin en een heidetuin. Nieuw zijn de gerestaureerde rozentuin, het arboretum en de verzonken rotstuin. Als laatst op de dag bezoeken we High Beeches. Het is één van de mooiste tuinen van de regio en een echte bos- en watertuin. De tuin bevat een uitzonderlijke collectie zeldzame en ongewone struiken en bomen van over de hele wereld. Door de natuurlijke aanleg, de niveauverschillen en het gebruik van slingerpaadjes kunt u hier heerlijk wandelen.

Dag 3 | Sussex Prairie Gardens – Lunchstop Steyning – Parham House & Gardens
We beginnen de dag bij een magische plek. Een kort pad bij een boerderij aan een slaperige landweg leidt via de moestuin naar de nogal unieke Sussex Prairie Gardens. Enorme, oogverblindende bedden staan boordevol romantische wolken van zacht gekleurde vaste planten. De tuin van acht hectare wordt omringd hoge eiken. De eigenaren Paul en Pauine McBride hebben samen met de Nederlandse ontwerper Oudolf vele jaren intensief samengewerkt en de specialisatie in siergrassen is duidelijk te zien in deze prairie tuin. Daarna is het tijd voor lunch en stoppen we in het schilderachtige Steyning. Aan het eind van de dag staat Parham House and Gardens op de planning. De oude ommuurde tuin van vier hectare bevat romantische brede kruidenborders, een rozentuin, snijbloementuin, moestuin, boomgaard en een prachtige kas, uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
Extra verzorging: extra vroege toegang in de Sussex Prairie Gardens, bezoek tuin en huis bij Parham.

Dag 4 | West Dean Garden – Arundel Castle
Na het ontbijt bezoeken we een landgoed waar u zeker onder de indruk van zult zijn: West Dean Gardens. Langs een meer dan honderd meter lange pergola is een prachtige border aangelegd. Romantische planten als rozen, kamperfoelie en blauwe regen slingeren rond de oude stenen zuilen van de pergola omhoog. In de ommuurde tuin vindt u snijbloemen en 18 Victoriaanse kassen. In de kassen worden tien soorten zoete aardappelen gekweekt, maar ook andere soorten exotisch fruit en groente. Ook zijn er prachtige kievietsbloemen onder de fruitbomen te vinden. Vervolgens een kasteelbezoek. Arundel Castle stamt uit de 11e eeuw en heeft nog veel originele kenmerken, zoals een (droge) slotgracht en middeleeuws poortgebouw. De klassiek ingedeelde tuinen bieden een verrassing op elke hoek. Het lage labyrint, de serre voor exotische planten, rustige rozentuin en watertuin nodigen u uit om de tuinen te verkennen.
Extra verzorging: bezoek tuin en kasteel bij Arundel.

Dag 5 | Long Barn Gardens
Long Barn Gardens zijn ontwikkeld door Vita Sackville-West en Harold Nicolson, voordat ze verhuisden naar Sissinghurst Castle. Er is een prachtige formele tuin aangelegd waar de ‘schuur’ uit de 16e eeuw aan grenst. Het historische huis stamt uit 1360 en is gelegen aan de rand van Sevenoaks Weald Village. De originele tuinen zijn goed bewaard gebleven en worden liefdevol onderhouden door Lars en Rebecca Lemonius. Geniet hier van de mooie borders overvloedig gevuld met bloemen. Na het bezoek aan Long Barn Gardens vertrekken we voor de overtocht naar Nederland.
Extra verzorging: introductie en koffie/thee en lekkers.

Hotelinformatie:

Sandman Signature Hotel Gatwick ****
Hotelscore 8.0

Ligging: Het hotel ligt op 5 autominuten van Crawley. De ligging is een goede uitvalsbasis voor ons tuinprogramma.
Faciliteiten: Dit hotel beschikt over een binnenzwembad, stoomcabine en fitnessruimte. Er is een restaurant en bar aanwezig. Het is ook voorzien van een lift en gratis wifi.
Verzorging: elke ochtend een ontbijt en ’s avonds een eenvoudig maar vers en gezond 3-gangen keuzediner.
Kamers: De ruime kamers zijn van alle gemakken voorzien en beschikken over een eigen ensuite badkamer met bad/douche en toilet, haardroger, koffie- en theefaciliteiten, tv en airconditioning.

Groot-Brittannië

Tuinreis West Sussex

Inbegrepen:

 • 4 overnachtingen in Sandman Signature Hotel Gatwick **** in Crawley
 • 4 maal ontbijt
 • 4 maal diner
 • overtocht per ferry
 • voucher voor hapje en drankje op heen- en terugreis op ferry
 • reisbegeleiding in mei door Piet van de Laar
 • begeleiding door deskundige chauffeur
 • reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

 • eenpersoonskamertoeslag à € 215,- (per persoon)
 • tuinentrees inclusief extra verzorging à € 155,- (per persoon)
 • administratiekosten à € 20,- (per boeking)
 • bijdrage calamiteitenfonds à € 2,50 (per boeking)
 • bijdrage SGR à € 5,- (per persoon)
 • 29 mei 2024,
  5 dagen
  Laden
 • 26 juni 2024,
  5 dagen
  Laden
 • 10 juli 2024,
  5 dagen
  Laden

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Bloemrijke tuin

Een reis met meerdere bloemrijke tuinen, veel borders en zeeën van kleuren.

Oranje - Gemiddeld

Een reis die vanwege bepaalde excursies, lange loopafstanden en/of flinke hoogteverschillen een goede mobiliteit vereist.

Privétuin

Een reis met diverse particuliere tuinen. Deze tuinen worden door de eigenaren onderhouden en vallen niet onder The National Trust of de Royal Horticultural Society (RHS).