Bloemeneiland Mainau

Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, op het Bloemeneiland Mainau valt er altijd wel iets te beleven. De indrukwekkende in- en uitzichten in elk deel van het park en de gevarieerde bloemenpracht weten keer op keer te verrassen!

Bloemeneiland Mainau

Bloemeneiland Mainau

In het bloemenjaar 2020 ontdekten bezoekers onder de slogan “Bloeiende waters, drijvende tuinen” hoe water, tuinen en planten samengaan. Bezoekers worden ingewijd in de verrassende eigenschappen van water en u komt meer te weten over het belang van water als bouwsteen van het leven.

Beleef elk seizoen van het eiland Mainau

Kom in het voorjaar, als bij ons het bloemenjaar begint, naar mysterieuze orchideeën kijken bij één van de grootste presentaties in Duitsland. Korte tijd later staan langs de lentestraat duizenden tulpen en narcissen in bloei.

’s Zomers nodigen 8.000 rozenstruiken van meer dan 1.000 soorten u uit voor de verkiezing van de rozenkoningin. Geniet daarbij van de heerlijke geuren.

In de nazomer en herfst laten de 12.000 dahlia’s (van 250 soorten) de helling aan het zuiden van het eiland stralen met haar prachtige kleuren.

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis

Op oude plannen is te zien dat het eiland Mainau in het begin ook voor tuinieren werd gebruikt. Ten tijde van de Duitse Orde werden op het eiland sier- en moestuinen aangelegd in het gebied van het paleiscomplex, terwijl het oevergebied werd gebruikt voor landbouw. De oudste nog bestaande bomenpopulatie, de lindebomen aan de oostkant van het eiland, stammen uit deze tijd.

De eerste tuinen werden aan het begin van de 19e eeuw aangelegd onder leiding van prins Esterhazy, die voor het eerst exotische bossen en zeldzame planten op het eiland aanbracht. Groothertog Friedrich I van Baden was echter bepalend voor de verdere ontwikkeling van Mainau als bloemen- en plantenparadijs. Van 1853 tot zijn dood in 1907 ontwikkelde hij samen met zijn hoftuinders een totaalconcept voor de ontwikkeling van het eiland met paden, steegjes en standpunten. Hiermee legde hij de basis voor het huidige ontwerp van de Mainau.

Het park in het binnenland van het eiland, het arboretum met de bomen die nu 100 tot 150 jaar oud zijn, ontstond ook in de tijd van Frederik I, die tal van exotische bomen meenam van zijn reizen. De Italiaanse rozentuin aan de zuidkant van het kasteel dateert ook uit de tijd van de groothertog; hij liet hier in 1860 een bloementuin in Italiaanse stijl aanleggen.

Na de dood van Frederik I mocht er op verzoek van zijn weduwe niets meer aan het park en de tuinen worden veranderd. Lennart Bernadotte nam daarom in 1932 een door inheemse vegetatie overwoekerd park over, waarin aanvankelijk meer moest worden gekapt dan geplant. Gebaseerd op de fundamenten van Friedrich I, ontwikkelde Lennart Bernadotte geleidelijk het huidige ‘Bloemeneiland Mainau’, zijn levenswerk.

Wijngaard

Al ten tijde van de Duitse Orde werd er op de Mainau ook wijn verbouwd, hoewel de wijngaard op de zuidwesthelling van het eiland bij de zogenaamde Zwedentoren afkomstig is van Friedrich I. In die tijd werden de wijngaardmuren opgetrokken, de grond vervangen en geëxperimenteerd met druivenrassen. Een uitstekende Bodenmeerwijn gedijt hier nog steeds goed. De educatieve wijnroute op het eiland geeft informatie over de geschiedenis en ontwikkeling van de wijnbouw aan het Bodenmeer en vooral op het eiland Mainau.

Heden

Tegenwoordig trekken het park en de tuinen van Mainau jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen bezoekers. Vandaag de dag is 25 hectare van het 45 hectare grote eiland te zien voor het publiek en het park wordt continu ontwikkeld. In 2003 is het eiland Mainau als geheel onder monumentenzorg geplaatst en is een deel van het eiland zelfs in het monumentenboek opgenomen als “cultuurmonument van bijzonder belang”.

Bloemeneiland Mainau
© Bloemeneiland Mainau
Bloemeneiland Mainau
© Bloemeneiland Mainau
Bloemeneiland Mainau
© Bloemeneiland Mainau

Bloemeneiland Mainau bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: