Broughton Castle Gardens

Broughton Castle is een ommuurd en versterkt herenhuis in de buurt van Banbury in Noord-Oxfordshire. Om het ‘kasteel’ heen ligt een 3 hectare grote watergracht. De tuinen bestaan uit een aantal lange gemengde struik-, rozen- en kruidachtige borders samen met een ommuurde formele tuin. Het kasteel is eigendom van de familie Fiennes, nu de 21e Lord and Lady Saye & Sele.

Broughton Castle Gardens

De Ladies Garden, de ommuurde tuin aan de zuidkant van het kasteel, werd in de jaren 1880 aangelegd. Deze borders bevatten veel oude rozen en kruidachtige planten. De border bij het poortgebouw heeft een blauw, geel en grijs thema en omvat vele rozen, samen met berberis, potentilla’s, hypericum en campanula’s.

Het kasteel, de kasteeltuin en de theeruimte is geopend van 14.00 tot 17.00 uur vanaf 30 mei tot 30 september. Daarnaast is het altijd mogelijk om met groepen te reserveren om een kijkje te nemen in de tuinen.

Geschiedenis

Het herenhuis is gebouwd rond 1300 door Sir John de Broughton op een beschutte plek op de kruising van 3 riviertjes. In 1377 werd het huis gekocht door William of Wykeham, bisschop van Winchester en kanselier van Engeland. Waarna het achtereenvolgens naar zijn achterneef Sir Thomas Wykeham ging en vandaar naar de kleindochter van Sir Thomas Wykeham, Margaret. Margaret trouwde met Sir William Fiennes, later de 2e Lord Saye & Sele in 1448.

Door veranderingen in 1406, mede door een verkregen vergunning voor ‘kantelen en strijden’, voegde Sir Thomas Wykeham kantelen toe aan het poortgebouw. Hierdoor kreeg het huis de uitstraling van een kasteel en werd het ook ‘Castle’ genoemd. Er ging een hele tijd van renovaties en verval overheen totdat in 1860 ene Frederick, de 16e Lord Saye & Sele het kasteel opkocht. Hij voerde vele essentiële reparatiewerkzaamheden uit met architect George Gilbert Scott. Hij verhuurde het kasteel in 1886 aan de familie Gordon-Lennox en zij investeerde in vele verbeteringen aan de tuinen rondom het kasteel.

In 1912 liep het huurcontract met de familie Gordon-Lennox af en keerde de familie Fiennes terug. Er bleef een tekort aan middelen voor reparatie en onderhoud van het kasteel, maar de 2e helft van de vorige eeuw werd gekenmerkt door ingrijpende restauraties. In 1956 kon dankzij financiële steun van de Raad voor Historische Gebouwen het stenen pannendak worden vernieuwd. Tussen 1983 en 1994 vonden er nog vele restauraties plaats onder leiding van Nathaniel, de 21e Lord Saye & Sele, en kreeg het kasteel steun van de English Heritage.

Video impressie van deze tuin:

Botanische tuin Lund
Botanische tuin Lund
Botanische Tuin Lund
Botanische Tuin Lund
Botanische Tuin Lund
Botanische Tuin Lund

Broughton Castle Gardens bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: