De Carishof
Bij de witte Limburgse boerenhofstede ligt deze speels opgezette tuin, de Carishof. De beplanting verloopt vanuit het centrum van de tuin langzaam in een meer natuurlijke beplanting die overloopt in het omliggende landschap. Rondom de boerderij vindt u bloemenborders in kleuren die elk seizoen wisselen: van rood, oranje en geel in het voorjaar tot wit, roze en blauwe tinten in de zomer.
Kenmerken van de tuin
De tuin van de Carishof (circa 3.800 vierkante meter) is vrijwel geheel zuid- en westwaarts gericht, de entree ligt op het oosten. Het prachtige uitzicht, dat tot kilometers ver reikt van het heuvellandschap, geeft een onbegrensde diepte en rust.
Borders zijn deels weelderig gemengd, deels op kleur of zelfs op soort beplant. Een mooi voorbeeld van eenduidige beplanting is de Nostalgie-border, hier laten ruim 80 rozen zien dat één rozenvariant alleen prachtig tot zijn recht komt.
Op de cour (binnenplaats) van de boerderij zijn vooral groepen planten in pot te vinden. Zowel schaduw- als zonplanten staan samen rond de dakplataan die samen met een muurfonteintje voor een mediterrane sfeer zorgen.
Sfeerimpressie van deze tuin:
Geschiedenis – De Carishof
Sinds het jaar 1640 is er al verschillende gebouwd en verbouwd aan de Carishof. In 1777 vonden de grootste ingrepen plaats waarbij een klokgevel geplaatst werd voor het woongedeelte aan de straatkant. Daarnaast is de boerderij in de twintigste eeuw nog ingrijpend gerestaureerd waarbij er een nieuwe zuidvleugel kwam. Hierbij bleef de hoeve tot 1959 een gesloten carré.
De hagenstructuren van beuk en buxus komen grotendeels uit deze periode en hierdoor had de tuin toen al voor een deel haar huidige patroon.
In 2002 kwamen de nieuwe bewoners naar de Carishof en brak er een periode van drastische herziening aan voor de tuin. De structuren met beuk- en buxushagen werden gehandhaafd en uitgebreid en delen van de gazons maakten plaats voor de huidige bloemenborders. Hiervoor was de tuin volledig bloemloos.
In 2002 werd ook de oranjerie gebouwd, werden een aantal bomen gerooid, werden er nieuwe bomen geplant en kreeg de cour een prachtige dakplataan. In 2003 werden een kleine boomgaard en wijngaard aangeplant en werd er een apart hof gecreëerd voor kleinfruit, zoals bessen, frambozen en bramen.
Tradities van het Limburgse land waren het optrekken van meidoornhagen, dit werd ook toegepast. Enkele jaren later werden er in de boomgaard korven van wilgentenen rond de bomen aangebracht in navolging van de middeleeuwse nutstuinen. Deze cirkels worden sindsdien gebruikt voor verwilderingsnarcissen en wilde zomerbloeiers!
De Carishof bezoeken met Kupers Tuinreizen
We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreizen: