De Floriade 2022 in vogelvlucht…

‘Zestig hectare grond, veertig inspirerende landen-presentaties, een spectaculair kascomplex en een heuse kabelbaan over het park’, een samenvatting van het park dat onze interesse gewekt heeft! Daarnaast telt het natuurlijk mee dat deze wereldtuinbouwtentoonstelling maar eens in de 10 jaar word gehouden. Daarom hebben wij ook verschillende reizen naar de Floriade in 2022 gepland staan. Voor zowel Kupers Tuinreizen, Kupers Touringcars als van der Biesen Travel, bekijk onze reizen richting de Floriade in 2022.

Op woensdagmiddag 13 april 2022 werd de Floriade EXPO 2022 in Almere officieel geopend door koning Willem-Alexander. Wij zijn namens Kupers Tuinreizen, Kupers Touringcars en Biesen Travel op donderdag 14 april 2022 uitgenodigd om tijdens de opening, het park te komen bezoeken. We nemen je graag mee in onze dag op de Floriade EXPO…

* Onze aanwezigheid op de Floriade resulteerde in deze reportage met mooie foto’s, waar op sommige foto’s duidelijk te zien is dat wij vroeg in het seizoen de Floriade bezochten en daarom nog niet alle planten en bloemen in bloei stonden…

‘Growing green cities.’

Hoe kan een stad groener, leefbaarder en duurzamer worden? Met het thema ‘Growing green cities’ wil de Floriade de bezoekers trakteren op de groene stad van de toekomst. Welke innovaties worden er ingezet om steden zo groen en duurzaam mogelijk te maken? De Floriade is één groot laboratorium waar nieuwe technologieën voor groen, voedsel, energie en gezondheid worden onderzocht!

Wat dacht je bijvoorbeeld van het idee om het water in steden groener te maken? Met bijvoorbeeld drijvende bomen op de rivieren in een stad? Zo creër je een groene oase op het water, ziet er leuk uit en is natuurlijk uniek!

Eenmaal aangekomen in het park zie je op verschillende plaatsen een plattegrond van het park staan, het park is dan ook opgedeeld in verschillende themagbebieden. Verspreid over vijf themagebieden: Eco district, Hortus Avenue, Urban district, Utopia island en Green island zijn verschillende paviljoens, tuinen en kunstwerken uitgestald. De vijf themagebieden zijn verdeeld over 2 (schier)-eilanden die verbonden zijn met kunstzinnige bruggen. We nemen jullie graag mee door de themagebieden…

Eco district.

Het Eco District is het eerste gedeelte van het park dat je tegenkomt, hier zie je ook gelijk station zuid van de kabelbaan, deze verbindt de zuid-kant en de noord-kant van het park met elkaar. (bij je entreeticket zit één enkele rit inbegrepen). Het Eco District is een smal uitgestrekt stuk met verschillende kavels. Het is hier de bedoeling om leerlingen van verschillende scholen uit de buurt kennis te laten maken en te betrekken met de Floriade en de groene stad van de toekomst.

* Helaas was het Eco District op de dag van ons bezoek nog niet volledig af en in bloei, daarom hebben we hier geen foto’s van genomen.

Hortus Avenue.

Het centrale gedeelte van de Floriade ligt aan de Hortus Avenue, een lange laan met daaraan verschillende gebouwen waaronder: The Orangerie, Conference pavilion, The Green House en het Woonzorgcentrum Flora. Zowel de Orangerie, Conference pavilion en het Green house zijn gelegen in een kassencomplex, waarbij het Green house de grootste kas op het Floriade terrein is.

Het is een kassencomplex waar de Nederlandse tuinbouw zich presenteert, evenals Ethiopië, Zuid-Korea, India en Bolivia. Hier ontdek je veel innovatieve oplossingen voor tuinbouw in kassen. In het Green house zijn verschillende bedrijven gevestigd met hun stand over land- en tuinbouw. Ook is hier het grote restaurant ‘Roots & the 4 Arches’ te vinden, waar je terecht kan voor een heerlijk hapje of drankje!

Urban district.

In dit themagebied waren paviljoenen van vele landen vertegenwoordigd. Zoals Thailand, China, Duitsland, Qatar, Italië en vele andere. Elk paviljoen was geheel in de stijl van het land, op deze manier maak je kennis met het land en haar cultuur, kunst en technologieën. We lichten kort een aantal paviljoenen toe.

China.
Het paviljoen van China werd gekenmerkt door de mooie ‘tempel’ in het midden van de tuin. Een moderne Chinese tuin waar veelal bamboe de hoofdtoon voert. Zo is er een toegangspoort van bamboe en een brug gemaakt van bamboe. Naast een expositie met bamboe producten was er ook een expositie van schilderkunst en kalligrafie te vinden in dit paviljoen.

Duitsland.
Het paviljoen van Duitsland was een goed voorbeeld van moderne tuinbouw. Een groot houten gebouw genaamd ‘biotopia’ waarin de laatste innovatieve oplossingen tentoongesteld werden. Het paviljoen heeft een centraal plein, waaromheen het houten bouwwerk gebouwd is. Met een daktuin, groene gevels, zonnepanelen en windturbines staat dit paviljoen symbool voor een moderne stad.

Qatar.
Het paviljoen van Qatar is duidelijk herkenbaar aan de 4 grote torens, alle in een eigen stijl. Een van de torens is zo ontworpen dat het geheel wordt begroeid met planten, als een soort verticale tuin. Het gehele paviljoen van Qatar is zo ontworpen dat het ‘terug wordt gegeven aan de natuur’.

Green island.

Het Green island is een themagebied gelegen in een bosrijk gebied op een (schier)eiland. Het staat vol met kunstobjecten, die overal midden in het bos te vinden zijn. Ook zijn hier een aantal tiny houses te vinden, een moderne manier van milieubewust leven op een kleinere oppervlakte, deze zijn volledig zelfvoorzienend, door middel van zonne-energie.

Op het green island is er plaats voor verschillende paviljoenen van Nederlandse bedrijven. Zij hebben hier een paviljoen gekregen dat ze hebben ontworpen in hun eigen stijl, zoals bijvoorbeeld Tuinbranche Nederland, TU Delft en De Grote Tuinverbouwing.

Utopia island.

Tot slot is er nog het Utopia island, wat evenals Green island nu eigenlijk een schiereiland is geworden door de verbinding van 3 bruggen naar het eiland. Utopia island is themagebied waar alles opgebouwd is met natuurlijke materialen. Denk hierbij aan houten takken, boomstammen en dergelijke. Het is een waar speelparadijs voor kinderen aangezien er veel plekken zijn om door- en overheen te klauteren en klimmen. Een mooi voorbeeld van het hergebruiken van natuurlijke materialen in een stad.

Vanaf het Utopia island heb je een mooi uitzicht over de stad Almere, en de blikvanger van is toch de Utopia tower, een uitkijktoren in de kleuren wit en rood die erbovenuit torent.

floriade_5
floriade_2

De Floriade bezoeken.

Kort samengevat: de Floriade EXPO 2022 is in Almere, Flevoland. Een mooi voorbeeld van duurzaam, innovatief en milieuvriendelijke tuinen en paviljoenen. Helaas was er tijdens ons bezoek nog veel nét niet af, waardoor er veel nog niet in bloei stond… Desalniettemin is de Floriade een bezoek waard, je ontdekt veel op interactieve manier over de stad van de toekomst…

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf de Floriade bezoeken, maar heb je geen vervoer of weet je niet hoe je dit moet regelen? Geen probleem, we helpen je hier graag bij!

Kupers Tuinreizen: 2-daagse tuinreis Floriade
Bent u geïnteresseerd in een meerdaagse reis naar de Floriade in combinatie met drie leuke privé tuinen? Boek dan onze 2-daagse tuinreis naar de Floriade!

Kupers Touringcars: Floriade met de touringcar
Wilt u een touringcar huren voor een Floriade-bezoek met grotere groepen, zoals bijvoorbeeld een bedrijf, vereniging of school? Aarzel dan niet langer en vraag vrijblijvend een offerte aan!

Biesen Travel: Dagtocht Floriade
Wilt u een georganiseerde dagtocht naar de Floriade maken? Bijvoorbeeld met uw partner of beste vriend(in)? Boek dan uw tickets voor de dagtocht Floriade inclusief busvervoer!