Hestercombe Gardens

De Hestercombe gardens rondom het statige Hestercombe House zijn uniek omdat ze bestaan uit 3 tuinen uit evenveel tijdperken: een Georgiaanse landschapstuin (ontworpen rond het jaar 1750) , een Victoriaans terras en de formele Edwardiaanse tuinen die begin 1900 ontworpen zijn. Ook hebben de bekende Arts en Crafts architect Edwin Lutyens en tuinontwerpster Gertrude Jekyll hier hun sporen achtergelaten.

Hestercombe Gardens

Ga op ontdekkingsreis in Hestercombe Gardens

Als u uw reis begint op het grindpad aan de zuidelijke rand van Rook Wood, ontdekt u een adembenemend uitzicht vanaf de prachtige Daisy Steps die ontworpen zijn door Sir Edwin Lutyens. Hiermee creëerde hij een link tussen de formele tuin en de oude landschapstuin.

In de landschapstuin van Hestercombe Gardens, ontworpen door Coplestone Warre Bampfylde, is ook het gerestaureerde 18e-eeuwse Octagon Summerhouse met een prachtig uitzicht op de tuinen en de vallei te vinden.

Twee vijvers, de Box Pond en de Pear Pond, zorgen voor een rustige plek om te zitten en na te denken over uw ontdekkingsreis door deze prachtige tuinen. Vergeet daarbij zeker de andere tuingebouwen, de Gothic Alcove, de Temple Arbour, the Witch House en het mausoleum niet. Deze mooie plekken leiden uw aandacht vanzelf naar de gerestaureerde 17e-eeuwse watermolen met haar Dynamo House en de Mill Room.

Flora en fauna

Naast het prachtige landschap en de gevarieerde flora, is Hestercombe ook een klein paradijs voor inheemse flora en fauna!

Tijdens uw ontdekkingsreis door de prachtige tuinen is het niet ongebruikelijk om een glimp op te vangen van een snel bewegende witte staart van een wegstormende ree. Ook kunt u soms het ritselen van de bladeren horen, hier zijn hagedissen druk bezig met hun dagelijkse taken, zoals het jagen op insecten.

Daarnaast is Hestercombe ook beroemd om haar vleermuizen, waarvan er vele soorten aanwezig zijn. De hoefijzerneuzen bezoeken Hestercombe iedere zomer als kraamverblijf, om hun jongen te krijgen. De slaapplaatsen voor deze vleermuizen in Hestercombe zijn zo belangrijk dat ze de Europese beschermde status hebben. Er is zelfs een nieuwe slaapplaats gecreëerd om meer nestruimte te bieden aan de vaste hoefijzerneuzen, dwergvleermuizen en bruine grootoorvleermuizen!

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis – Hestercombe Gardens

Hestercombe Gardens werd voor het eerste genoemd in een Angelsaksisch oorkonde van 854 en het was van 1391 tot 1872 onafgebroken het eigendom van één familie, de Warres.

De eerste verwijzing naar een tuin in Hestercombe komt uit een middeleeuws document uit 1249 waarin ‘mijn Heer van Hestercombe’s tuin’ staat vermeld. De volgende verwijzing komt uit de nalatenschappen van Sir Francis Warre, die, ironisch genoeg, in 1698 een tuinheg had gesloopt. In 1731 liet John Bampfylde die in 1718 met Sir Francis’ dochter Margaret was getrouwd, plannen maken voor Mr Brown uit Londen.

Coplestone Warre Bampfylde ontwierp en legde de landschapstuin aan zoals wij deze nu kennen, nadat hij het landgoed in 1750 van zijn vader had geërfd.

Miss Elizabeth Warre, de laatste van haar lijn, stierf in 1872 en in het jaar daarna werd Hestercombe overgenomen door de Eerste Burggraaf Portman die een aanzienlijke verbouwing van het huis uitvoerde, inclusief de aanleg van het Victoriaanse terras.

In 1903 gaf Edward Portman, zijn kleinzoon en mevrouw Portman opdracht aan Edwin Lutyens om een nieuwe formele tuin te creëren. Dit in combinatie met een plan voor de beplanting, ontworpen door Gertrude Jekyll. De formele tuin van Hestercombe Gardens is misschien wel het beste voorbeeld van haar samenwerking met Sir Edwin Lutyens.

In 1944 werd het landgoed verkocht aan the Crown Estate met uitzondering van Hestercombe House en de formele tuin. Deze werden in 1978 verkocht aan de Somerset County Council. Sinds 2003 worden de tuinen beheerd door de Hestercombe Gardens Trust. Somerset County Council droeg het eigendom van het huis, de formele tuin en het bezoekerscentrum in deze tijd over aan de Hestercombe Gardens Trust, waardoor het huis voor het eerst in meer dan 60 jaar herenigd werd met haar historische landschap.

In september 2018 kon Hestercombe Gardens Trust, dankzij een subsidie van het National Heritage Memorial Fund, land verwerven van in totaal 320 hectare. Hiermee werd het monumentale landschap van wereldklasse, de tuinen en gebouwen voor toekomstige generaties veiliggesteld.

Hestercombe Gardens
© Hestercombe Gardens
Hestercombe Gardens
© Hestercombe Gardens
Hestercombe Gardens
© Chris White

Hestercombe Gardens bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: