Jardin du Mont des Récollets

Deze prachtige privétuin kwam tot stand nadat de eigenaren de volledig vervallen boerderij en tuinen in 1990 kochten. De beplanting is geïnspireerd op de omgeving, met veel regionale planten die u ook in de vrije natuur tegen kunt komen. Een tuin met een grootte van 1 hectare, dat mooi uitzicht bied op het plein van Houtland. Hier ontdekken we 14 tuinen met Vlaamse inspiratie die rond een authentieke boerderij zijn gelegen. Jardin du Mont des Récollets wordt ook wel de ‘Wouwenberghof’ genoemd.

Waar ligt ‘Jardin du Mont des Récollets’?

Jardin du Mont des Récollets is een tuin gelegen in Cassel, in het hart van Frans-Vlaanderen. De boerderij is geheel gerenoveerd en is in het hoogseizoen van 1 april tot 31 oktober geopend voor gasten. Vanuit de tuin heb je een vrij uitzicht over het Vlaamse platteland. Cassel is een dorpje gelegen op de Casselheuvel met mooie uitzichten over de omgeving. Een bekend symbool van Cassel is de 18e eeuwse houten windmolen. Echter ligt de Wouwenberghof op de Recolletenberg, de heuveltop net naast de Casselheuvel.

De tuin.

Deze mooie tuinen van Jardin du Mont des Récollets ligt op een 1 hectare groot perceel, waar zich 14 tuinen bevinden. Alle tuinen zijn in een eigen sfeer, en je word dan ook verrast als je een hoek omloopt. De 14 tuinen hebben een grote diversiteit aan planten en bomen en je vind er onder andere de binnenplaatstuin, de berlingotstuin, de lentetuin en de rozentuin. Ook is er een kleine vijver met eilandje in de tuin te vinden, hier bruist het van het leven, zowel in het water als langs de oever. Er zijn vele plantensoorten te vinden in deze tuin, zoals ophiopogons, leptinella’s, glechoina’s, sagina’s, hortensia’s en tulpen. In de buxushagen rondom de tuin zijn verschillende ‘luikjes’ gemaakt, vanwaar je een werkelijk prachtig uitzicht hebt over het Vlaamse landschap. De tuin heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de prijs voor tuin van het jaar in 2011.

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis.

De huidige bewoners, landschapsarchitecten Emmanuel de Quillacq en Bruno Caron, hebben de boerderij in 1990 gekocht. Destijds was het een vervallen boerderij en waren er in de tuin geen bomen te vinden (op één walnotenboom na). Op het perceel was verder een ingestorte schuur en een overwoekerde vijver te vinden. De bewoners hebben de gehele tuin aangepakt en er verschillende tuinkamers van gemaakt. Door de jaren heen werd er steeds meer zichtbaar van de tuin die de bewoners voor ogen hadden. De muren, trottoirs en terrassen werden gebouwd met de overblijfselen van de oude schuur.

2
Jardin du Mont des Récollets
Jardin du Mont des Récollets

Jardin du Mont des Récollets bezoeken met Kupers Tuinreizen?

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: