Kiftsgate Court Gardens

Kiftsgate Court Gardens behoort samen met Hidcote Manor Garden tot de bekendste tuinen van de Cotswolds. De tuinen zijn het gevolg van de inspanningen van drie generaties vrouwen vanaf het begin van de 20e eeuw. In Kiftgate Court Gardens zijn veel Arts & Crafts invloeden te herkennen, zoals in de kleurrijke borders, de verschillende tuinkamers en de prachtige lanen. Bijzonder is de beroemde Kiftsgate Rose, een sterk geurende witte klimroos die de helft van de rozenborder in beslag neemt en vooral in de zomermaanden een indrukwekkend gezicht is. Kiftgate claimt zelfs dat het de grootste rozenplant van Engeland is. De locatie van de tuinen is bovendien schitterend en op vele plekken heeft u uitzicht op de vallei van Eversham.

Kiftsgate Court Gardens

The Rose Border

De dubbele rozenborder is gevuld met een mix van ouderwetse en moderne rozen. Als het hoogzomer is, is de geur overweldigend! Het hele jaar door is er iets te zien in deze borders door de diverse beplanting, zoals de astilbes, asters en grassen die voor extra textuur en vorm zorgen. Ook groeit de originele Kiftsgate-roos in deze border. De roos omhult drie bomen en zorgt begin juli voor een prachtig gezicht met haar witte bloemen die draperen tot aan de grond.

The Yellow Border

Naarmate het seizoen vordert, worden de kleuren in ‘The Yellow Border’ sterker. Eenjarigen en later bloeiende planten komen hier dan ook goed tot hun recht. De opvallende kleuren van lelie, crocosmia (ook wel bekend onder de naam Montbretia), dahlia, kniphofia en helenium brengen het seizoen naar zijn hoogtepunt in augustus en september.

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis Kiftsgate Court Gardens

Heather Muir creëerde de tuin bij Kiftsgate, die tot 1920 bestond uit een geplaveide formele tuin voor de portiek, met daarachter een veld en bomen. Heather werd geholpen en geïnspireerd door haar levenslange vriend Lawrence Johnston van Hidcote Manor. Ze wilde niet alles op papier plannen bij het ontwikkelen van de tuin, dus liet ze de tuin zich organisch ontwikkelen. Hierdoor heeft de tuin een uitgesproken vrouwelijk gevoel gekregen, dit in contrast met de mannelijke lijnen die Johnston gebruikte bij Hidcote Manor. In de jaren ’30 werden de steile oevers aangepakt en werden de trappen naar de lager gelegen tuin aangelegd, samen met het prachtige tuinhuis dat een mooi uitzicht had op het westen.

Vanaf halverwege de jaren ’50 vulde Diany Binny de tuin aan door het halfronde zwembad in de lager gelegen tuin te creëren. Diany gaf ook opdracht voor twee sculpturen en opende de tuin regelmatig. De ‘White Sunk Garden’ werd ook opnieuw ontworpen door haar, ze nam toen een klein zwembad en een bronfontein mee in het ontwerp. Diany speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Kiftsgate door het openstellen van de tuin voor het publiek.

Anne Chambers zetten de familietraditie voort door nieuwe en interessante planten te zoeken als aanvulling op de kleurenschema’s die werden gebruikt toen de tuin oorspronkelijk aan werd gelegd. Eén van de mooiste prestaties van Anne was de toevoeging van de nieuwe watertuin die ooit de tennisbaan was.

Kiftsgate Court Gardens
© Kiftsgate Court
Kiftsgate Court Gardens
© Lysikov Andrey
Kiftsgate Court Gardens
© Kiftsgate Court

Kiftsgate Court bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: