Oxford Botanic Garden & Arboretum

In Oxford bezoekt u de oudste botanische tuin van Engeland: Oxford Botanic Garden & Arboretum. Deze tuin stamt uit 1621 en biedt bijna 6.000 verschillende plantensoorten. De tuin is het hele jaar door een oase van biodiversiteit. U wandelt door 300 jaar oude kassen, een ommuurde tuin met medicinale kruiden, verzonken tuin met prachtige borders en een rots- en watertuin.

 

The glasshouses.

In de 7 presentatiekassen is Oxford Botanic Garden & Aboretum in staat om een grote diversiteit aan klimatologische omstandigheden te creëren. Hierbij worden planten van over de hele wereld gekweekt en het diverse landschap geeft de bezoekers een idee van een reis rond de wereld. Zo reist u bijvoorbeeld van een tropische jungle naar een drassing moeras en van een woestijn naar een alpiene omgeving. De eerste kas werd meer dan 300 jaar geleden gebouwd in de plantentuin. Deze kas leek vooral op een oranjerie of grote stal en het doel was om in de winter tere en exotische planten te huisvesten, zoals citrusvruchten. Vandaag de dag verbaasd Oxford Botanic Garden & Aboretum haar bezoekers nog steeds met de vele onbekende en exotische planten die er gekweekt worden.

The walled garden.

Deze tuin dateert uit de oprichting van de Oxford Botanic Garden in 1621 en is daarmee het oudste gedeelte van de tuin. Het herbergt ook de geneeskrachtige plantenbedden, de literaire tuin en de geografische bedden.

The lower garden.

Hier kunt u de siercollecties vinden, waaronder the Rock Garden, welke vele mediterrane soorten herbergt. Daarnaast is de Gin Border ook niet weg te denken uit dit gedeelte van de tuin. Hier worden planten verbouwd die vaak worden gebruikt bij de productie van het steeds populairder wordende drankje Gin. The Lower Garden grenst aan Christ Church Meadow en biedt een rustige plek voor bijvoorbeeld een picknick aan het water van de aangrenzende rivier Cherwell. Links in de hoek van de tuin staat een bank die voor vele bezoekers een bedevaartsoord geworden is. Deze locatie is namelijk belangrijk is de trilogie ‘His dark materials’ van Philip Pullman. De personages Lyra en Will kunnen elkaar op deze plek ontmoeten tussen de verschillende werelden waardoor ze reizen.

foto-1
foto-2
foto-4

Geschiedenis.

In 1835 gaf aartsbisschop Vernon Harcourt de kunstenaar en landschapsontwerper William Gilpin opdracht om een ​​pinetum en Serpentine Ride van 8 hectare te maken in het park naast Nuneham House, waar de familie Harcourt woonde. In 1947 kocht de Universiteit van Oxford het hele landgoed en creëerde een arboretum dat in de loop van de tijd is uitgegroeid tot 130 hectare. Het werd in 1963 overgenomen door de Botanic Garden en werd ontworpen als een plek van schoonheid, om de verzameling Noord-Amerikaanse coniferen te behouden en om bomen te laten groeien waarvoor de Oxford Botanic Garden te klein was of de grond te alkalisch.

Experts van Oxford Botanic Garden & Arboretum reizen de hele wereld over om zeldzame bomen te vinden, hun zaden te verzamelen en ze te laten groeien in het aboretum. Zo kan deze soort overleven buiten hun bedreigde inheemse habitat. Tegenwoordig kunnen bezoekers hier dan ook bomen van over de hele wereld ontdekken. Er zijn enkele van de oudste sequoia’s in het Verenigd Koninkrijk te bewonderen, maar ook zijn de bloemenweiden, Rododendrons en de Bluebells (boshyacinten) grote hoogtepunten in het prachtige Aboretum!

hoofdfoto
foto-3
foto-5

Oxford Botanic Garden & Arboretum bezoeken met Kupers tuinreizen.

De oudste botanische tuin van Engeland bezoeken we tijdens onze tuinreis Kerst in de Cotswolds op reisdag 4.

 

Video impressie van deze tuin: