4-daagse tuinreis Vlaanderen met Tuinclub Voorschoten

In 2023 gaat de buitenlandse reis naar Vlaanderen, België. Tussen 20 en 23 juni van dat jaar zullen we bekende steden als Zeebrugge en Ieper bezoeken. Hieronder vindt u het schema dat nog niet helemaal vast staat maar wel al een idee geeft.

Programma:

Dag 1: Tussen Bos en Vijvers, Lunchstop Zwijndrecht, Meirlaenhof.
Dag 2: Tuin Chris Ghyselen, Lunchstop Zeebrugge, Kasteel Oostkerke.
Dag 3: Tuin van Luc en Frieda, Lunchstop Ieper, Tuin van Carlos en Marie-Jeanne.
Dag 4: Cottage tuin Loppem, Bijsterveld Garden, Lunchstop Zelzate, De Poktertuin.

Tussen Bos en Vijvers.
Deze landschappelijke liefhebberstuin is van de familie Meyers-Plompen en kan onderverdeeld worden in een bosgedeelte, een open gedeelte en twee natuurlijke vijvers. Het accent in het ontwerp, dat de eigenaren zelf gemaakt hebben, ligt op vaste planten die op harmonieuze wijze met elkaar gecombineerd worden. Daarnaast spelen ook inheemse bomen, struiken en (vaste) planten een belangrijke rol.

Meirlaenhof.
De Meirlaenhof is een symmetrisch aangelegde tuin met onder andere vaste plantenborders, in vorm gesnoeide taxus en buxus, een natuurlijke vijver en een bloemenweide omringd door zeldzame bomen. Verder is er een wintertuin, een rozentuin en een groentetuin.

Tuin Chris Ghyselen.
Als tuinarchitect weet eigenaar Chris Ghyselen als geen ander wat er allemaal mogelijk is. In zijn privétuin maakt hij optimaal gebruik van de omgeving en heeft hij een afwisselende tuin weten te creëren. De lange dubbele border geflankeerd door golvende hagen is de blikvanger, maar vergeet ook zeker niet om de verborgen tuinkamers in de voortuin, grassentuin en leeftuin te bekijken.

Kasteel Oostkerke.
De tuinen van Kasteel Oostkerke werden rondom de Tweede Wereldoorlog aangelegd. U vindt er borders en tuinen die rondom het kasteel zijn gevormd en wandelpaden die de contouren volgen van de fundamenten van de oude muren. De invloeden van verschillende internationaal bekende tuinontwerpers zijn in de tuinen terug te vinden: Gertrude Jekyll vormde bij de aanleg bijvoorbeeld een inspiratiebron en Mien Ruys tekende in 1946 de gemengde borders.

Tuin van Luc en Frieda.
In het zuidwesten van België ligt deze romantische bloementuin. Centraal in de tuin staan de vele kleurrijke bloemenborders, die gevuld zijn met bloeiende vaste planten, hosta’s, grassen, clematissen en rozen. Het is een relaxte, rustgevende tuin waar u optimaal kunt genieten van het groen om u heen.

Tuin van Carlos en Marie-Jeanne.
Een statige oprijlaan en een tunnel van linden leiden tot in de centrale tuin. Hier is de tuinindeling kleinschaliger, speelser en kleuren bloemen de met buxus omzoomde perken. De hoofdrol is echter weggelegd voor de talrijke groene hagen, eigenzinnige buxusvormen en doorkijkjes die zorgen voor structuur en verrassende perspectieven.

Cottage tuin Loppem.
Een romantische tuin van 12 are, met oude fruitbomen, boerembloemen, groentenbedden en vijvers. Ook is er een druivenserre aan het huis, die doet denken aan een Orangerie. De bewoners maken ook nog, volledig in de traditie van de vorige eigenaren, confituur, wijn en er wordt geïmkerd.

Bijsterveld Garden.
Een perfecte plek om tot rust te komen! Op deze locatie vindt u een historische hoeve omringd met bijzondere tuinen. De romantische binnentuin is gevuld met blauwe regen, clematis, kamperfoelie en hortensia’s. Buiten de muren vindt u eeuwenoude fruitbomen, rozenbogen, hagen en meer.

De Pokertuin.
In het midden van een bosrijke omgeving ontdekt u de passie van de eigenaar: een tuin waar vaste planten de hoofdrol spelen. In deze tuin zijn diverse borders aangelegd met mooie collecties Zeeuws knoopje, zilverkaarsen, vuurpijlen, orchideeën en boompioenen.

Belgische steden en de Ardennen

Via Namen rijden we naar Dinant. Mocht de tijd het toelaten dan stoppen we even bij de citadel van Namen. U heeft hier een prachtig uitzicht over de Maas en Sambrevallei. Daarna rijden we langs de oevers van de Maas richting Dinant. We bevinden ons hier tussen de valleien van de burchten en de kastelen. In Dinant maken wij een boottocht over de Maas. We varen onder andere langs de beroemde Ros Beiaard en onder het monumentale Charlemagne viaduct door, die de hoogste van België is. Na de boottocht heeft u nog vrije tijd in Dinant. Vervolgens rijden we via een mooie route naar Durbuy, de kleinste stad van de Ardennen. Het historisch centrum van Durbuy is een stap terug in de tijd! Geniet van de smalle straatjes, de 17e eeuwse huizen, goede restaurants en leuke winkels.

Tenslotte rijden wij door het mooie landschap terug naar Nederland. Onderweg maken we nog een stop voor een heerlijk diner.

Reisprogramma:
10.30 uur: aankomst in Namen
11.30 uur: rondvaart
12.15 uur: vrije tijd in Dinant
14.30 uur: vrije tijd in Durbuy
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Boottocht naar Luik

We beginnen deze dagtocht met een heerlijk kopje koffie/thee en Limburgse vlaai. Vervolgens schepen we in en vertrekken we van Maastricht naar Luik. Tijdens de vaart passeren wij o.a. de bekende “Stop van
Ternaaien”. In deze sluis wordt de boot in ca. 15 minuten 15 meter omhoog geschut van de Maas naar het Albertkanaal. Tijdens de vaart wordt er een uitgebreide Limburgse koffietafel geserveerd. Geniet van een assortiment broodjes en broodsoorten, kaas, diverse vleeswaren, yoghurt en jam. Koffie, thee en melk worden onbeperkt geschonken tijdens de lunch.

Rond het middaguur komen we aan in Luik bij de Quai de Gaulle, nabij de Pont Passerelle. Onze touringcar zet u vervolgens af bij het trefpunt in Luik waar u de rest van de middag vrij bent om de stad op eigen gelegenheid te verkennen.
We sluiten deze dag af met een 3-gangendiner. Omstreeks 19.30 uur starten we met de terugreis naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
09.00 uur: koffie/thee met vlaai
09.30 uur: boottocht met lunch
12.00 uur: aankomst Luik
17.00 uur: vertrek Luik
18.00 uur: diner
19.30 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Pairi Daiza

Pairi Daiza was bij de opening een vogelpark, maar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een zeer veelzijdige dierentuin. De laatste jaren is het zelfs telkens weer uitgeroepen tot de mooiste dierentuin van Europa. Het Park is thematisch opgebouwd als een ‘Tuin der Werelden’, enkele voorbeelden hiervan zijn:

The Kingdom of Ganesha; ontdek Indonesië alsof je er echt bent. U ziet hier onder andere de tempels voor de goden die aanbeden worden: Ganesha, Shiva, Brahma, Vishnou of Boedha. Verder is er een overvloed aan vegetatie en adembenemende uitzichten op het domein van olifanten, witte tijgers of de ondeugende makaken. South Cape; Down under, tussen mysterie en betovering. U ziet hier de fauna en flora van Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Australië en Nieuw-Guinea. Denk hierbij aan de Helmkasuaris, een van de grootste vogels ter wereld (70 kilo) die wel 1,80 meter hoog kan worden en de grote kangoeroe. Natuurlijk ziet u hier ook koala’s, de Tasmaanse duivel en de wallaby.

Andere werelden die u kunt bezoeken zijn: The Middle Kingdom, The Land of the Cold, Cambron-Abbey, Cambron-by-the-Sea, The Land of Origins en The Last Frontier.

Reisprogramma:
11.00 uur: aankomst in Pairi Daiza
18.00 uur: aanvang terugreis

Rolduc en de Belgische Ardennen

We beginnen de dag met een kopje koffie of thee en een stuk vlaai bij de abdij van Rolduc. Hierna volgt een 1,5 uur durende rondleiding. U ontdekt het imposante verleden van het grootste monumentale kloostercomplex van de Benelux. Ook komt u op plekken waar normaal geen toegang is. De gids vertelt u alles over de stichter van Abdij Rolduc en de Augustijner Koorheren, de relatie met de Hertogen van Limburg en de oorsprong van de steenkool ontginning in Limburg. Na deze boeiende ochtend rijden we voor de lunch naar de Wilhelminatoren in Vaals. U krijgt een koffietafel aangeboden met diverse vleeswaren en kaas, broodjes en brood en koffie/thee. Daarna maken we onder leiding van een gids een rondrit door de Belgische Ardennen. We rijden via Moresnet naar Eupen richting de Baraque Michel, het hoogste punt van België. Ook ziet u het prachtige meer van Robertville en nog veel meer!

Na de middag in de Ardennen vertrekken we weer naar Vaals voor een 3-gangendiner. We vertrekken rond 19.00 uur weer terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
09.45 uur: koffie met vlaai
10.30 uur: rondleiding Rolduc
12.30 uur: lunch
13.30 uur: Ardennen met gids
17.30 uur: diner

Belgische cultuur en subtropische natuur

De Mechelaar geniet graag van zijn stad, en terecht! Zeg nu zelf, een wandeling langs het water te midden van het centrum is uniek en ontspannend. Wandelen over het drijvend stukje van het Dijlepad is echt een aanrader. Het pad lijdt u langs de Dijle, tussen Haverwerf en Kruidtuin. Ontdek Mechelen vanuit een heel ander perspectief en bekijk de achterzijde van oude huizen. In Mechelen worden we ontvangen met een kop koffie op de Grote Markt. Onze chauffeur laat u uitstappen op de Wollemarkt. Het is ca. 2 minuten lopen naar het café waar we opgewacht worden door de gids voor een historische wandeling. U ontdekt de Mechelse binnenstad met gezellige straatjes. Na twee uur nemen we afscheid van de gids en kunt u op eigen gelegenheid lunchen in de stad.

Hierna vertrekken we naar Meise voor de subtropische plantentuin. De geschiedenis van Plantentuin Meise gaat meer dan 200 jaar terug. Het is een van de grootste botanische tuinen ter wereld: 92 ha boordevol planten. U raakt niet uitgekeken! U kunt de plantentuin op eigen gelegenheid ontdekken. Daarna rijden we naar Nederland voor een afsluitend diner.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffie/thee
10.30 uur: rondleiding gids Mechelen
12.30 uur: lunch op eigen gelegenheid
14.15 uur: Plantentuin Meise
18.30 uur: diner
20.00 uur: aanvang terugreis

Night of the Proms

Night of the Proms, sinds 1985 een jaarlijks weerkerend evenement in het Sportpaleis, is een muziekspektakel met optredens van artiesten uit uiteenlopende genres, vermengd met klassieke muziek. Het concept werd al internationaal bekroond met een Emmy Award, een Goldene Kamera en een Live Entertainment Award. Het evenement werd door meer dan 10 miljoen bezoekers bijgewoond in Europa en de Verenigde Staten. De klassieke meesterstukken tussen de popsongs zorgen voor een adembenemend Intermezzo, u bent zeker van een muzikale topavond!

De artiesten voor 2023 zijn nog niet bekend. Zodra bekend is welke artiesten komen, werken wij dit bij op onze website.

Reisprogramma:
Na aankomst in het centrum van Antwerpen, heeft u nog even wat vrije tijd om te dineren of om een terrasje te pikken op de Grote Markt of Groenplaats.
20.30 uur: aanvang concert
23.30 uur: einde concert

Tuinreis Belgische Eifel met Groei & Bloei Bilthoven

In 2023 gaat de buitenlandse reis naar de Belgische Eifel. Tussen 15 en 17 juni van dat jaar zullen we de mooiste tuinen in de Belgische Eifel bezoeken. Hieronder vindt u het schema dat nog niet helemaal vast staat maar wel al een idee geeft.

Programma:

Dag 1: Huys en Hof, De Carishof, Hoeve Schopsheim.
Dag 2: Le clé du temps Garden, Stadsbezoek Durbuy, Vormsnoeipark Durbuy, Botanische tuin Liège.
Dag 3: Tuin Vandecruys-Frederix, Kasteeltuinen Arcen.

Huys en Hof
Deze sfeervolle boerentuin ligt in het rustieke Limburgse Maasdorpje Buggenum. De tuin is vanaf 1997 door eigenaren Christien en Jan aangelegd. Christien is graag bezig met bloemsierkunst en Jan werkt met plezier in zijn moes- en fruittuin. Het is een romantische tuin geworden met veel sfeerhoekjes, rozen en tuinkamers met borders op kleur. Verder treft u een decoratieve moestuin en klein-fruittuin met veel bessen aan.
Arrangement: Tuinbezoek, rondleiding, koffie/thee en vlaai.

De Carishof
Bij de witte Limburgse boerenhofstede ligt deze speels opgezette tuin. De beplanting verloopt vanuit het centrum van de tuin langzaam in een meer natuurlijke beplanting die opgaat in het omliggende landschap. Rondom de boerderij vindt u bloemenborders in kleuren die elk seizoen wisselen: van rood, oranje en geel in het voorjaar tot wit, roze en blauwe tinten in de zomer.
Arrangement: Tuinbezoek, rondleiding en koffie/thee.

Hoeve Schopsheim
Net over de grens bij Maastricht ligt aan de rand van het dorp ‘s Gravenvoeren een aantrekkelijke privétuin bij een prachtig gerestaureerde dubbelde carréboerderij. Gedurende 20 jaar zijn heir mooie en zeer verschillende borders aangelegd. Deze volle, bloeiende borders zijn deels opgesloten in lage gestapelde muurtjes en liggen speels langs het gazon.
Arrangement: Tuinbezoek, huifkartocht richting de tuin, koffie/thee en appelgebak.

Le clé du temps Garden
Deze tuin is een oase aan rust gelegen op een heuvelachtig perceel midden in het dorp. Er zijn veel rustplekken terug te vinden in de tuin, met diverse paviljoenen, waterpunten en sculpturen die de rust uitstralen. Verder zijn er veel struiken, hortensia’s, rozen, vaste planten en eenjarige planten te vinden.
Arrangement: Tuinbezoek, koffie/thee of fruitsap.

Stadsbezoek Durbuy
Durbuy is de kleinste stad van de Ardennen en kreeg al in 1331 stadsrechten maar tot een echte stad groeide het nooit uit. Totdat het zichzelf tot ‘Kleinste stad van de Wereld’ uitriep. In de jaren die volgden kwamen vele toeristen naar de mooie stad in de Ardennen door deze slim verzonnen slogan. Het historische centrum van Durbuy is de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd en is echt authentiek.

Vormsnoeipark Durbuy
We bezoeken het grootste vormsnoeipark met een collectie van gesnoeide struiken die uniek is voor Europa. Deze originele tuin van 1 hectare is gelegen in het middeleeuwse stadje Durbuy. In het vormsnoeipark vindt u beeldhouwwerken gemaakt van planten die soms wel meer dan 120 jaar oud zijn! Het zijn echte kunstwerken die u ongetwijfeld zullen fascineren.
Arrangement: Tuinbezoek.

Botanische tuin Liège
De Botanische Tuin in Luik werd in 1840 op aanwijzing van Charles Morren ingericht, waarna zijn zood Edouard de collectie enorm uitbreidde. Dit park bevat bomen die zowel zeldzaam als interessant zijn: Cary Glabra (maar 6 stuks in België te vinden), de mooiste exemplaren van de Torreya Californica, de Gleditschia, de moeras Hickory, de Geweiboom en bijvoorbeeld de Perzische Parrotie. In de gerestaureerde serres uit de vorige eeuw zijn z’n 7000 planten samengebracht.
Arrangement: Tuinbezoek.

Tuin Vandecruys-Frederix
Deze romantische cottagetuin is in etappes aangelegd en wordt door hagen en heesters op natuurlijke manier verdeeld in kamers met elk een eigen grootte, inhoud en sfeer. Overal zijn gezellige zitjes, verrassende hoekjes en decoratieve elementen. in de boomgaard met oude appelrassen heerst een rustgevend en nostalgisch gevoel. Via verschillende tuindelen komt u in het decoratieve en geurige moes- en kruidentuintje. Een van de vele bezoekers omschreef de tuin als “een tuin om van te snoepen”.
Arrangement: Tuinbezoek, koffie/thee en cake.

Kasteeltuinen Arcen
De Kasteeltuinen van Arcen liggen in het gelijknamige pittoreske dorpje Arcen in de prachtige Maasduinen van Midden-Limburg. Hier prikkel je alle zintuigen, beleef je de historie en ontdekken we de vele unieke tuinen die zijn aangelegd rondom een historische binnenplaats met een 17e eeuws kasteel.
Arrangement: Tuinbezoek.

Tuinreis Duitse en Belgische Eifel

4 dagen met hoogtepunten uit de Ardennen en Eifel

Tijdens deze tuinreis verkent u de bijzondere tuinen gelegen in het hart van de Eifel, waar de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen in elkaar overlopen. In deze regio zijn allerlei soorten tuinen te vinden, van een rozenkweker tot kleine privétuinen en een botanische tuin. Niet alleen de tuinen maken deze reis de moeite waard, maar ook de landschappen zijn indrukwekkend.

Dag 1 | Hoeve Schopsheim – Tuin van Elena Newerdowski & Vitalij Legler
Tijdens de heenreis stoppen we net over de grens bij Maastricht voor een privétuin bij een prachtig gerestaureerde dubbele carréboerderij. Gedurende 20 jaar zijn hier mooie en zeer verschillende borders aangelegd. Deze volle, bloeiende borders zijn deels opgesloten in lage gestapelde muurtjes en liggen speels langs het gazon. Het uitzicht vanuit de tuin is fenomenaal. Hierna bezoeken we de privétuin van Elena Newerdowski & Vitalij Legler in de Duitse Eifel. Het is een relatief jonge tuin van 4500 m2. De tuin is verdeeld in kamers en door heggen afgescheiden. Er is een Japanse tuin, moestuin, kruidentuin en weide. Elena is geograaf met veel kennis van botanie. Ze geven op hun domein kruidenseminars.
Extra verzorging: koffie/thee bij Hoeve Schopsheim.

Dag 2 | Hortvs Peter Janke – Stadsbezoek Bonn – Botanische Gärten Bonn
Na het ontbijt vertrekken we naar de tuin van Peter Janke. Hij had de eer ervaring op te doen in de tuin van Beth Chatto, en is van mening dat tuinieren op dergelijk hoog niveau ook in Duitsland geïntroduceerd diende te worden. Hij heeft een prachtige tuin vol bijzondere beplanting weten te creëren, met unieke combinaties verdeelt over diverse tuindelen. Van een watertuin met drie vijvers tot een droog gedeelte met gravel tuin, er is van alles te bewonderen. Vervolgens brengen we een bezoek aan Bonn. Het is een levendige stad waarin cultuur, historie en moderniteit samenkomen. Als geboortestad van de componist Beethoven telt het op cultureel gebied genoeg mogelijkheden en ook aan restaurants en terrasjes aan de Rijn komt Bonn niets te kort. Na het stadsbezoek gaan we naar de Botanische Gärten Bonn. De oorsprong van deze botanische tuin gaat terug tot 1340. In de eeuwen daarna werden de tuinen aangelegd in renaissance (rond 1650) en barok stijl (rond 1720), totdat de tuinen in 1818 onderdeel werden van de Universiteit van Bonn. Er zijn ruim 8.000 plantsoorten te vinden, verdeeld over kassen, een arboretum en diverse secties in de tuin waar de planten zijn opgedeeld volgens soort en oorsprong.
Extra verzorging: rondleiding bij Peter Janke.

Dag 3 | Jardin de la Peintre – Stadsbezoek Malmedy | Les roses de Daniel Schmitz
Vandaag beginnen we de dag wederom met een bezoek aan een privétuin, Jardin de la Peintre. De tuin is gelegen in het gebied dat ook wel ‘Klein Zwitserland’ wordt genoemd. Ze doet haar prachtige omgeving eer aan en vormt als het ware een schilderij in het landschap. Wanneer de oude rozen, riddersporen en vingerhoedskruid in juni tot bloei komen, heeft de tuin een echte Britse sfeer.
Vervolgens brengen we een bezoek aan Malmedy in de idyllische groene omgeving van de Ardennen. De vele restaurants, boetiekjes, cafés en winkels geven Malmedy een gezellige sfeer. In de binnenstad liggen de oude kathedraal en het voormalig klooster, waar tegenwoordig een museum in is gevestigd. Voor een mooi uitzicht kunt u de steile Kruisweg beklimmen, die geflankeerd wordt door zowel oude als recentelijk aangeplante bomen. We sluiten de dag af in de rozentuin ‘Les Roses de Daniel Schmitz’. De tuin werd aangelegd in 1993 en herbergt een uitgebreide collectie romantische rozen, van oude rozen tot Engelse en Australische soorten. Het is een perfecte tuin om te genieten van een rijkdom aan kleuren en geuren. Sinds 2017 is er tevens een groentetuin te vinden, met ruim 50 soorten groenten en honingbloemen.

Dag 4 | Vandecruys-Frederix – Claessens-van Dijck (juni) – La petite Ardennaise (augustus)
Na het ontbijt vertrekken we de tuin van familie Vandecruys. Deze romantische cottagetuin is in etappes aangelegd door de eigenaar zelf. De tuin is door hagen en heesters op een natuurlijke manier verdeeld in kamers met elk een eigen grootte, inhoud en sfeer. Overal zijn gezellige zitjes, verrassende hoekjes en vele decoratieve elementen. In de boomgaard met oude appel rassen krijgt u een rustgevend en nostalgisch gevoel. Via verschillende tuindelen komt u in het decoratieve en geurige moes- en kruidentuintje. Een van de vele bezoekers omschreef de tuin als “een tuin om van te snoepen”. Daarna gaan we bij de reis in juni naar de privétuin van Marc en Gaby Claessen – van Dijck, gelegen rondom een oude hoeve. Deze natuurlijke omkadering en het landschap waren van grote invloed in het ontwerpen van de tuin. De tuin heeft een duidelijke basisstructuur, waarin talrijke ruimtes met eigen sfeer zijn gecreëerd. Van vormsnoei tot voorjaarsbloeiers, een boomgaard en groentetuin: er is van alles wat te vinden. Bij de reis in augustus gaan we naar La petite Ardennaise. Deze tuin is met liefde en zorg voor de natuur gemaakt. Het is een echte liefhebberstuin met veel onbekende planten en bloemen in alle bloeiseizoenen. De ongewone beplanting onder de heesters bestaat uit zeldzame en exotische planten die goed tegen de vorst kunnen. U wandelt hier over speelse paden langs een stromend beekje en onder hoge bomen.
Extra verzorging: koffie/thee bij Vandecruys en koffie/thee en lunch in de tuin van Claessen-van Dijk in juni of lunch en koffie bij La petite Ardennaise in augustus.

Tuinreis rondom Gent en Brugge

4 dagen Vlaamse privétuinen en tuincultuur

Tijdens deze 4-daagse tuinreis rondom Gent en Brugge ontdekt u dat dit gebied qua tuinen maar weinig onder doet voor Engeland. Al verschillende eeuwen geleden kwam de tuincultuur in Vlaanderen volop in bloei. Er staan bezoeken aan privétuinen op de planning waar de passie en liefde voor planten, tuinieren en tuinontwerp duidelijk aanwezig zijn. Met stadsbezoeken aan Gent en Brugge kunt u bovendien een aantal van de populairste steden van België verkennen.

Dag 1 | Tussen bos en vijvers – Stadsbezoek Gent
We beginnen de reis bij de tuin van familie Meyers-Plompen van 3.500 m2 groot. Deze liefhebberstuin heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een bosgedeelte en een open gedeelte met twee grote, natuurlijke vijvers. De eigenaren hebben de tuin zelf aangelegd en daarbij ligt de nadruk op een harmonieus gebruik van vaste planten. Daarna bezoeken we de hoofdstad van Oost-Vlaanderen: Gent. U heeft hier enkele uurtjes vrije tijd om te winkelen of de historische binnenstad te ontdekken.

Dag 2 | Tuin Chris Ghyselen – Lunchstop Sluis – Nevenst de schoaper
Na het ontbijt starten we bij de tuin van tuinarchitect Chris Ghyselen. Hij weet als geen ander wat er allemaal mogelijk is op het gebied van beplanting. In zijn privétuin maakt hij optimaal gebruik van de omgeving en heeft hij een afwisselende tuin weten te creëren. De lange dubbele border geflankeerd door golvende hagen is de blikvanger, maar vergeet ook zeker niet om de verborgen tuinkamers in de voortuin, grassentuin en leeftuin te bekijken. Vervolgens gaan we naar Sluis voor een lunchstop. Dit gezellige Zeeuwse plaatsje heeft diverse winkeltjes en terrassen. In de namiddag gaan we naar ‘Nevenst de schoaper’, de privétuin van Willy Dewulf. Het is een bloemrijke romantische tuin met een visvijver en meer dan 400 meter bloemenborders.
Extra verzorging: koffie/thee en gebak bij de tuin van Chris Ghyselen en Nevenst de schoaper.

Dag 3 | Stadsbezoek Brugge – Hoeve Suythem – D’oude Linde
Brugge is misschien wel de mooiste stad van België. Het was al in de 12e eeuw een belangrijke handelsstad, en dat bracht een zekere welvaart met zich mee. Het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst. U heeft de ochtend vrije tijd om één van de vele chocolatiers te bezoeken, een hapje te eten of de historische bezienwaardigheden te bezichtigen. Daarna vertrekken we naar Hoeve Suythem. Het is een historische plek die terug gaat tot halverwege de 16de eeuw. Via de dreef met inlandse eiken komt u tot aan de binnenplaats met aan de rechterkant een aangeplant bos (geïnspireerd op de principes van de Gulden Snede) en een poel. De hoge bomen werden destijds aangeplant door de vroegere eigenaren. Hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt om het bestaande landschap te accentueren. Ten noorden van het huis vormen de struwelen de structuur van de tuin, waarin in het midden de grote beuk domineert. De buxustuin maakt plaats voor nieuwe mogelijkheden waarbij het hergebruik van afsluitingen een uitdaging wordt, een Jardin Clos. Een moestuin waarin oude vergeten groenten hun weg vinden tussen bloemen die insecten lokken, wordt ecologisch beheerd en biedt kans om te genieten van het uitzicht naar het dorp Aartrijke. We eindigen vandaag bij D’oude Linde. De Engels geïnspireerde tuin van 1,5 ha werd in de jaren 90 aangelegd. Er zijn diverse tuinkamers met verrassende doorkijkjes, een ware ontdek-tuin. Ook is er een grote natuurlijke vijver met vlonder, omgeven door zeldzame tropische planten in pot. Een grote serre dient als winterverblijf voor de vorstgevoelige planten.
Extra verzorging: koffie/thee en gebak met een rondleiding bij Hoeve Suythem.

Dag 4 | Munkhaven Cottage Garden – De Kleine Boerderij
Na het laatste ontbijt bezoeken we de showtuin van Munkhaven. Op ca. 8000 m2 vindt u diverse inspiratietuinen. De tuin werd ingericht volgens de principes van de Engelse cottagetuin. De witte tuin, het binnenhof en de knopentuin vormen het formele deel van de tuin. Als we iets verder gaan volgt een informeel gedeelte. Het sluit perfect aan op de groentetuin en boomgaard die gevolgd worden door een wildere parktuin. Ook vindt u er een verzonken tuin met zonneborden en een Hydrangeatuin. Daarna een bijzondere afsluiting In het Kempense Merksplas. Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ maakt deel uit van het cultuurhistorisch landschap Merksplas Kolonie. In 2007 kreeg de plek een nieuwe invulling: een bijzondere collectietuin werd gesticht. Dit is het levenswerk van Jan Oprins, plantenkweker, en Harry van Trier, de gerenommeerde botanist. Ondertussen is het uitgegroeid tot een project waar vele plantenbezielers hun collectie in hebben ondergebracht. De tuin is een demonstratietuin gericht op natuur, educatie en welzijn.
Extra verzorging: gegidste rondleiding bij Munkhaven Cottage garden, rondleiding, soep met een broodje in de Kleine Boerderij.