Antiek- en brocantemarkt

Een dagtocht naar de antiekmarkt in Lille is een echte aanrader. De stad is waarschijnlijk de meest Vlaamse stad van Frankrijk. Vooral in de architectuur kunt u duidelijk de Nederlandse en Belgische invloeden terugzien. De brocantemarkt is een jaarlijks terugkerend event en de grootste antiekmarkt van Europa. Verspreid door de stad staan 100 kilometer aan kramen waar 10.000 deelnemers antiek, serviesgoed, kleding en boeken verkopen. Verder kunt u ook genieten van diverse optredens en een kermis.
Grappig feitje: Tijdens het feestweekend worden er enorme hoeveelheden mosselen verorberd en de lege schelpen worden voor de deuren van de restaurants gestort. De wedstrijd tussen de restaurants in de stad zorgen ieder jaar voor grote hilariteit: wie heeft de hoogste berg mosselschelpen voor de deur?

Gezien de afstand van deze bestemming dient u met een langere reistijd rekening te houden dan u wellicht van ons gewend bent. Houdt u er alstublieft ook rekening mee dat de bus niet direct bij de antiekmarkt kan parkeren.

Reisprogramma:
11.15 uur: verwachte aankomst in Lille
20.30 uur: aanvang terugreis

Tuinreis Hoogtepunten van Normandië met Garden Secrets

Deze inspirerende tuinreis met Garden Secrets biedt veel bijzondere (privé)tuinen die telkens anders en verrassend zijn. Normandië heeft een gunstig, zacht klimaat en een goede bodem, waardoor veel bloemen en (exotische) planten het in deze omgeving bijzonder goed doen. De tuinen tonen allemaal een geheel eigen karakter. Stuk voor stuk zijn het kleine kunstwerkjes, die vaak door amateurs zijn opgezet en uitgegroeid zijn tot prachtige tuinen. Een bezoek aan de historische stad Rouen, waar u de prachtige middeleeuwse kathedraal kunt bewonderen en langs de Seine kunt wandelen, maakt de reis compleet.

Dag 1 | Hof te Leije – Jardins de Maizicourt – rozendorp Gerberoy
Vanaf de opstapplaats rijden we op het gemak naar het eerste bezoek van deze reis: Hof te Leije van Geert Pattyn. De wereld mooier maken en sfeer creëren met bloemen en planten, dat is al meer dan 30 jaar het ultieme doel van Geert Pattyn. In het ruime en lichtrijke atelier op de boerderij in Geluwe waar hij opgroeide, vindt hij ruimte en inspiratie om dagelijks grote en kleine opdrachten voor te bereiden en uit te voeren. Zijn specialisatie is gelegenheidswerk. Samen met zijn team decoreert hij prestigieuze evenementen, beurzen, gastronomische restaurants, etalages, maar ook traditionele gebeurtenissen zoals huwelijksfeesten, tuinfeesten en verjaardagsfeesten in binnen- en buitenland. Hij is meester in het aankleden van ruimtes en het scheppen van stemmingen. Wonderbaarlijk hoe middels zijn fabuleuze creaties de kracht van de ruimte nog schijnt toe te nemen. Maar dagelijks bindt hij ook boeketten in verschillende stijlen en maakt hij tafeldecoraties en rouwcreaties met een persoonlijke touch. Geert stond mee aan de oorsprong van het florale magazine Fleur Creatief en zijn floral designs prijken ook in zijn eigen publicaties. Hij heeft ondertussen vijf boeken en een verjaardagskalender op zijn palmares. Mode, design, kunst, gastronomie zijn bronnen van inspiratie, maar de natuur is en blijft zijn belangrijkste voedingsbron en alles in zijn werk staat ten dienste van de bloemen. Vervolgens rijden we door naar les Jardins de Maizicourt. Het zijn prachtige landschappelijke tuinen, gelegen achter een klein kasteeltje uit de 18e eeuw. De eigenaresse die de tuin heeft ontwikkeld werkt bijna iedere dag nog zelf in de tuin. De tuinen bestaan uit meerdere compartimenten met een beperkte diversiteit in planten. Deze soorten zijn echter in overdaad geplant, waardoor het visuele effect groot is. De zichtlijnen en doorkijkjes maken de tuin en het park zeer aantrekkelijk. Op onze weg naar het hotel doen we het rozendorp Gerberoy aan: een pittoresk juweeltje doordrenkt van charme. Gelegen te midden van glooiende heuvels en kronkelende steegjes, biedt het dorp een betoverend schouwspel van kleurrijke bloemen, vooral rozen, die elke hoek en straat sieren. De met klimrozen begroeide vakwerkhuizen dragen bij aan de sfeer van romantiek en tijdloze schoonheid. Gerberoy straalt een rustige sereniteit uit, waar de geur van bloemen de smalle straten vult. Kunstenaars voelen zich aangetrokken tot de artistieke vibes van het dorp, waar elke steen getuigt van een rijke geschiedenis. Gerberoy is niet alleen een plek; het is een bloeiend meesterwerk van de natuur en menselijke creativiteit.
Extra verzorging: rondleiding en koffie/thee bij Hof te Leije.

Dag 2 | Les Jardins d’Étretat – Roseraie et potager du château de Mesnil Geoffroy – Jardin le Vastérival
Na het ontbijt vertrekken we naar Étretat. Hier ligt een magische tuin aan zee met fantastisch uitzicht op de bekende krijtrotsen van Amont. De tuin werd aan het einde van de 19e eeuw aangelegd in opdracht van de Franse actrice Madame Thebault, die door Monet werd geïnspireerd om op deze idyllische locatie een tuin aan te leggen. In de tuin komen het landschap, het aangelegde groen en sculpturen op unieke wijze met elkaar samen. Aangezien de tuin enkel via een steil pad te bereiken is en de touringcar hier niet kan komen, zal er voor uw comfort een toeristentreintje klaar staan om u naar de tuin te brengen. Aansluitend bezoeken we Roseraie en potager du château de Mesnil Geoffroy. Het is zeldzaam om een ​​kasteel te kunnen bezoeken dat is geclassificeerd als historisch monument, waar de prinselijke familie nog steeds in alle kamers, slaapkamers en lounges woont en waar we de meubels en voorwerpen kunnen delen die zoveel eeuwen en persoonlijkheden hebben zien voorbijgaan! Omringd door een park in Franse stijl van 10 ha, ontworpen door Collinot, tuinman van Le Nôtre, staat het landgoed bekend om zijn grootste privérozentuin in Normandië met zijn 2900 rozenstruiken en 2000 verschillende soorten, allemaal voorzien van een label. Een romantische bloemrijke moestuin brengt variëteiten van oude groenten samen, geëtiketteerd en becommentarieerd en is eind 2017 uitgeroepen tot mooiste moestuin van Frankrijk door de SNHF (National Horticultural Society of France). Daarna bezoeken we le Jardin le Vastérival. Prinses Greta Sturdza heeft meer dan 50 jaar lang (1955 – 2009) besteed om 12 hectare struikgewas te transformeren naar magisch struikgewas waar de vormen, kleuren en geuren van meer dan 7000 soorten elkaar afwisselen in variëteiten die vakkundig zijn gecombineerd om er een paradijs van te maken dat bezoekers het hele jaar door verrast. Mocht de tijd het toelaten, dan houden we nog een stip in het dorpje Veules les Roses. Het is één van de mooiste dorpen van de regio dankzij haar tijdloze straatjes en de prachtige ligging aan zee.
Extra verzorging: toeristentreintje naar Jardins d’Étretat, rondleiding  bij château de Mesnil Geoffroy en Jardin le Vastérival.

Dag 3 | Jardin du Mesnil – Stadsbezoek Rouen – Jardins d’Angélique
We beginnen de dag bij de Jardin du Mesnil.  Deze tuin werd begin jaren tachtig “geboren” op het maagdelijke land van een Normandische boerderij die volledig gewijd was aan veeteelt. Geleidelijk ontwikkelde zich een kleine lokale tuin van 6000 m2, die zich in de daaropvolgende decennia geleidelijk uitbreidde tot 1,5 hectare, vervolgens 3 en uiteindelijk 14 hectare, met de aanleg van een arboretumpark van 11 hectare sinds 2007.  Aansluitend vervolgen we onze weg naar Rouen waar u een paar uurtjes vrije tijd heeft. U kunt er op eigen gelegenheid lunchen en u heeft voldoende tijd om het oude centrum van de stad te verkennen. In de namiddag bezoeken we de Jardins d’Angélique. Deze prachtige privétuin werd in 1989 door Gloria en Yves Lebellegard aangelegd ter nagedachtenis aan hun dochter Angélique. De tuinen zijn gelegen rondom een 17e -eeuws huis en aangelegd in twee stijlen: een formele tuin in Franse stijl achter het huis en een meer natuurlijk aangelegde tuin aan de zij- en voorkanten. Hoewel de Jardins d’Angélique gevuld is met bloemen, is er gekozen voor een kleurenpallet met voornamelijk wit, roze en blauw waardoor er een romantische, rustige sfeer hangt.
Extra verzorging: welkomskoffie bij Jardin du Mesnil.

Dag 4 | Les Hêtres – Abbaye & Jardin de Valloires – Les Jardins de Séricourt
Na het ontbijt brengen we een kort bezoek aan Les Hêtres, gelegen in de schaduw van een majestueus beukenbos. Toch is de tuin vol licht en luchtig opgezet met veel ruimte tussen de plantvakken waar brede grasbanen langs lopen. Deze tuin is aangelegd in 1980 op de plaats waar oorspronkelijk een weiland met fruitbomen was. De bloembedden zijn opgebouwd met zowel bladverliezende als groenblijvende planten en struiken en zijn zo het hele jaar door mooi. De heesterborders zijn aangevuld met veel kleurrijke bloemen van vaste planten. Daarna bezoeken we de prachtige tuinen van een abdij uit de 12e eeuw. Het ontwerp van de tuin werd gemaakt door ontwerper Gilles Clément, waarna de tuinen in 1989 voor het eerst opengesteld werden voor publiek. Jardin de Valloires is opgedeeld in verschillende delen met elk hun eigen thema. Naast het rosarium is er de tuin van de evolutie, een veld vol wilde bloemen, de moerastuin met waterlopen, de zintuig prikkelende tuin en een prachtige oude allée van kersenbomen. Als laatste bezoek van deze tuinreis doen we les Jardins de Séricourt aan. Deze tuinen, die het label “Jardin Remarquable” (opmerkelijke tuin) draagt, spreken tot de verbeelding en vertellen verhalen via de rozenkathedraal, de kustlaan, de krijgerstuin en de vormsnoeituin; een echte plaats van ontdekking en onverwachte geneugten.
Extra verzorging: een picknick bij Abbaye & Jardin de Valloires.

Parijs, stad van de liefde

Geniet van de Franse hoofdstad met haar grote aantrekkingskracht. Parijs staat natuurlijk bekend als de stad van de liefde, maar ook om de eeuwenoude geschiedenis, de prachtige architectuur en de vele bezienswaardigheden. Enkele highlights zijn de Eiffeltoren, de Notre Dame, de Basilique du Sacré-Coeur en de Arc de Triomphe. Als u wilt shoppen tijdens uw stedentrip, bent u aan het juiste adres op de Champs-Élysées of in de Galeries Lafayette.

Dag 1 | Heenreis – Parijs
Met verschillende pauzes onderweg rijden we naar Parijs, waar we kort zullen inchecken in het hotel. Aansluitend door naar het centrum voor een stadsrondrit met korte fotostops. We komen onder andere langs de Arc de Triomphe, Champs-Élysées en het Centre Pompidou. U kunt ook een boottocht maken over de Seine (75 minuten – facultatief kaartjes vooraf te koop € 10,-). U bepaalt zelf op welke dag en hoe laat u de boottocht maakt. Vanaf het water is het uitzicht op de historische gebouwen en bruggen spectaculair!

Dag 2 | Parijs – avondtour
Na het ontbijt maakt u onder begeleiding van een gids een stadswandeling door Parijs. De gids laat u de mooiste plekken van deze romantische stad zien. We wandelen onder andere langs het Panthéon, Quartier Latin, Notre Dame en het Louvre. Hierna bent u vrij om Parijs op eigen gelegenheid te ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Eiffeltoren of beklim de Arc de Triomphe voor een schitterend uitzicht over de Champs-Élysées. Na het vallen van de avond maken wij vanuit het centrum met de bus nog een avondtour langs de belangrijkste – veelal prachtig verlichte – bezienswaardigheden, die bij het hotel eindigt.

Dag 3 | Parijs – terugreis
Vandaag brengen we een bezoek aan de wijk Montmartre, gelegen op een hoge heuvel. U kunt hier per kabeltreintje (tegen betaling van een metro t+ticket ca. € 2,-) naar boven gaan. Bovenop de heuvel ligt de grote witte basiliek Sacré-Coeur en het schildersplein Place du Tertre. Op het schildersplein treft u traditionele kunstenaars en (met name) schilders aan. De Sacré-Coeur is te bereiken via een trap met maar liefst 237 treden. Zodra u boven bent aangekomen, wordt u beloond met een fenomenaal uitzicht over de stad. U kunt ervoor kiezen om terug naar beneden te wandelen of weer met het kabeltreintje (de Funiculaire) naar beneden te gaan. U heeft voldoende tijd bij de Sacré-Coeur om nog een hapje te eten voordat we terugrijden naar Nederland.

 

Normandië en Bretagne

Verken de rijke geschiedenis en ruige landschappen tijdens onze busreis door Normandië en Bretagne. Van de indrukwekkende invasiestranden van D-Day tot de romantische kusten van Bretagne, dompel je onder in de charme van middeleeuwse stadjes, proef de lokale lekkernijen en bewonder adembenemende kastelen. Laat je leiden door het verleden en de pracht van deze Franse regio’s tijdens een onvergetelijke reis vol culturele ontdekkingen.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats reizen we richting Frankrijk, Rouen. Uiteraard met diverse pauzes.

Dag 2 | Rouen – Seinedal – Claude Monet Giverny
Voor de middag maken we een stadswandeling met een gids in Rouen. Deze historische stad is doordrenkt van kunst en geschiedenis. Bekend om zijn gotische kathedraal, die Monet inspireerde. De stad ademt middeleeuwse charme, met vakwerkhuizen en smalle straatjes. In de middag bezoeken we het Seine dal, één van de mooiste rivierdalen van Frankrijk. U ziet het indrukwekkende Château de Gaillard, een middeleeuws fort gebouwd door Richard Leeuwenhart. We eindigen vandaag in Giverny met een bezoek aan de tuinen van Monet. Ontdek het kleurrijke huis waar Claude Monet woonde en werkte, met zijn levendige blauwe luiken en zonnige gevel. Wandel door de weelderige schilderachtige tuinen die dienden als inspiratie voor vele beroemde schilderijen.

Dag 3 | Honfleur – Invasiestranden
Na het ontbijt rijden we met onze touringcar richting Honfleur, een pittoresk havenstadje in Normandië, dat charmeert met zijn schilderachtige haven, geplaveide straatjes en kleurrijke vakwerkhuizen. We vervolgen onze tocht langs bekende invasiestranden. We bezoeken onder andere Arromanches, bekend om de kunstmatige haven die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gerealiseerd. Hier bezoeken we het D-Day museum. In de 360º bioscoop (entree ca. € 8,-), is het net alsof je de Slag om Normandië van dichtbij meemaakt. In de avond komen we aan bij onze nieuwe overnachtingsplek in Saint Brieuc waar we dineren en overnachten.

Dag 4 | Granietkust – Calvariebergen
In de ochtend ontdekken we de roze granietkust bij de mondaine badplaats Trégastel. Middagpauze in de historische havenplaats Roscoff met zijn historische huizen met rieten daken. Je proeft nog steeds de middeleeuwse sfeer. ’s Middags stoppen we nog in Guimiliau bij de indrukwekkende calvariebergen met beelden die scènes uit het lijden van Christus uitbeelden. De calvarie in Guimiliau is een belangrijk historisch en religieus monument, wat niemand onberoerd laat. We zijn weer op tijd in het hotel voor het diner en overnachting.

Dag 5 | Smaragdkust van Cap Fréhel – Saint Malo
Onze eerste stop vandaag is bij Cap Fréhel met zijn machtige vuurtoren. Laat u betoveren door de ongerepte schoonheid. Steile kliffen, begroeid met weelderig groen, rijzen op boven de azuurblauwe zee. We vervolgen onze route richting Dinard, gelegen aan de noordkust van Bretagne deze charmante badplaats nodigt uit om lekker te slenteren en te genieten van een vroege middagpauze. Tijdens een boottocht door de baai naar Saint-Malo kunt u lekker uitrusten en u laten betoveren door de aanblik van het naderende Saint-Malo, waar we aan land gaan. Een historische havenstad, omringd door imposante vestingmuren. Geniet van de unieke maritieme charme. In de loop van de middag volgen we een schilderachtige route langs de Rance-rivier richting Dinan, waar we overnachten.

Dag 6 | Dinan – Mont Saint Michel – Cancale
Na het ontbijt brengen we een bezoek Dinan, een van de mooiste steden van Bretagne. Het toeristentreintje neemt ons mee door de schilderachtige straten langs historische bezienswaardigheden van de stad, waaronder de middeleeuwse stadsmuren, vakwerkhuizen en de haven aan de Rance-rivier. ’s Middags brengen we een bezoek aan de iconische middeleeuwse abdij Mont Saint Michel. Verder langs de oesterkust naar Cancale, beroemd om zijn sublieme oesters en de prachtige Zöllnerweg voor een verkwikkende wandeling. Terug in Dinan kunt u weer genieten van diner en overnachting.

Dag 7 | Le Mans – Chartres
Na het ontbijt verlaten we Bretagne. Rond de middag pauzeren we in Le Mans met zijn mooie gotische kathedraal en het goed bewaard gebleven middeleeuws centrum met smalle straatjes. Ook hier krijgen we dankzij het toeristische treintje de mooiste bezienswaardigheden te zien. ’s Middags krijgen we een interessante rondleiding in de Kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Chartres, stralend na een complete renovatie. We overnachten in de buurt van Chartres / Parijs.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Door Frankrijk en België rijden we met diverse stops terug naar de opstapplaatsen in Nederland.

Normandië

Een bezoek aan Normandië staat garant voor cultuur, natuur en een vleugje joie de vivre. U komt meer over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te weten bij een bezoek aan de invasiestranden. Verhalen over Willem de Veroveraar passeren de revue bij een bezoek aan Caen en Bayeux. Tijdens uw reis is er vanzelfsprekend genoeg tijd om te genieten van grootse bouwwerken zoals de abdij van Mont Saint-Michel en de prachtige natuur van het Normandische binnenland en de kust.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats reizen we richting Frankrijk, Normandië. We verblijven de komende dagen in het Zenith Hotel Caen in Caen, dat als uitvalsbasis dient voor alle excursies. Caen is een moderne, gezellige en levendige stad, waar in de oude wijken de 1000-jarige geschiedenis nog overval voelbaar is. Na aankomst in het hotel volgt de kamerindeling en heeft u nog even vrije tijd voor het diner.

Dag 2 | Caen en Bayeux
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Mémorial de Caen, een museum en herdenkingscentrum dat gewijd is aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de vrede. Het biedt een uitgebreide kijk op deze periode en heeft diverse tentoonstellingen en collecties (entree ca. € 19,80). Aansluitend gaan we verder op ontdekking in onze verblijfplaats Caen, waar ooit Willem de Veroveraar zetelde. Hij liet hier een vesting bouwen die tegenwoordig nog steeds de stad domineert. Interessant om te bezoeken is ook de Abbaye aux Hommes, Abbaye aux Dames en de Église Saint-Étienne met het graf van Willem de Veroveraar. In het gezellige centrum zijn leuke terrasjes en winkels te vinden. Verder naar Bayeux, waar we een stadswandeling maken. Deze stad is bekend vanwege het beroemde wandkleed “Tapisserie de la Reine Mathilde” dat in het museum Centre Guillaume le Conquérant te bewonderen is (entree ca. € 12,-). Het verbeeldt de geschiedenis van de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar: “Battle of Hastings”. Het middeleeuwse centrum is goed bewaard gebleven.

Dag 3 | Invasiestranden
Een indrukwekkende dagtocht langs bekende stranden en plaatsen gerelateerd aan D-Day. We bezoeken onder andere Arromanches, bekend om de kunstmatige haven die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gerealiseerd. Hier is geschiedenis geschreven en deze wordt nog elk jaar op 6 juni (D-Day) herdacht. In de 360º bioscoop (entree ca. € 7,-), is het net alsof je de Slag om Normandië van dichtbij meemaakt. Tevens bezoeken we het beroemde Amerikaanse kerkhof ‘Colleville War Cemetery’, Omaha Beach en Pointe du Hoc. In de Tweede Wereldoorlog werd Pointe du Hoc bestreken door Duitse bunkers en kanonnen. De Duitsers hadden zes 155 mm kanonnen geïnstalleerd om de landingsstranden te verdedigen.

Dag 4 | Mont Saint-Michel
Vandaag brengen we een bezoek aan Mont Saint-Michel, zeker één van de hoogtepunten van deze reis. Dit eiland voor de kust wordt gekenmerkt door de prachtige abdij. Deze deed onder andere dienst als benedictijnenklooster dat in de 12e en 13e eeuw grote invloed had en veel bedevaartgangers trok. Het middeleeuwse stadje wordt omgeven door Wallen. In de Grande-Rue ziet u onder andere oude granieten huizen, musea en souvenirwinkels. U heeft in de middag vrije tijd om zelf het klooster te bezoeken (entree ca. € 11,-). Aan het einde van de middag keren we terug naar Caen voor het diner.

Dag 5 | Rouen en terugreis
Na het ontbijt brengt u de bagage naar de bus en beginnen we aan de terugreis. Onderweg maken we een ruime stop in Rouen, prachtig gelegen aan de oevers van de Seine. Het heeft een oud centrum waar u doorheen kunt dwalen. U ziet hier onder meer talrijke middeleeuwse vakwerkhuizen, gezellige pleinen en pittoreske straatjes met terrassen. Hoogtepunt is de gotische kathedraal Notre-Dame, met één van de hoogste torens van Frankrijk. Verwachte thuiskomst is in de late avond.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te allen tijde uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Elzas met Straatsburg en Colmar

De Elzas hoort bij Frankrijk, maar buurland Duitsland heeft ook veel invloed op de streek gehad. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de vele Duits aandoende vakwerkhuizen en je proeft het ook in de lokale keuken. Het is dan ook een uniek stukje Frankrijk, met een eigen cultuur. Tijdens deze reis zien we een aantal van de hoogtepunten van deze boeiende streek, waaronder Straatsburg, de hoofdstad van de regio. Tevens brengen we een bezoek aan het ‘gemütliche’ Duitse Freiburg. Een bijzondere reis naar een bijzonder gebied!

Dag 1 | Heenreis
We rijden via Luxemburg en Frankrijk naar Kehl-Kork, net over de Duitse grens, op 10 kilometer afstand van Straatsburg. Hier komen we in de loop van de middag aan.

Dag 2 | Straatsburg
Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas en een bruisende universiteitsstad. Tevens is het de zetel van verschillende Europese instituten; zoals de Raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Parlement. Het historische deel van het centrum, het ‘Grande Île’, wordt omringd door het water van de rivier de III. Dankzij het grote aantal monumentale gebouwen, zoals de kathedraal, het paleis Rohan en de vele vakwerkhuizen, is deze wijk erkend op de Werelderfgoedlijst. Slingerende nauwe straatjes, mooie pleinen met gezellige terrasjes en veel winkels bepalen het stadsbeeld. Een comfortabele manier om Straatsburg te verkennen is mogelijk tijdens een rondvaart met uitleg in het Nederlands (kosten ca. € 14,90).

Dag 3 | Freiburg
We brengen een bezoek aan Freiburg, de hoofdstad van het Schwarzwald. Wandel onder de middeleeuwse ‘Martinstor’ door en geniet van een heerlijke kop koffie op het centraal gelegen ‘Augustinerplatz’. De grootste toeristische attractie is de indrukwekkende Münster van Freiburg. Deze kathedraal met haar 116 meter hoge toren vormen een hoogtepunt van de gotische bouwkunst. U kunt ook met de kabelbaan naar de top van de Schlossberg (retour ca. € 6,-). Boven aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Afhankelijk van het weer blijven we langere tijd in Freiburg en/of kunnen we een tocht maken door het Schwarzwald met een bezoek aan de Titisee.

Dag 4 | Riquewihr en Colmar
Het middeleeuwse Riquewihr wordt ook wel de ‘parel van de wijngaarden’ genoemd. Dit bijzonder pittoreske plaatsje heeft versterkte stadsmuren en romantische steegjes met vakwerkhuizen, die vaak versierd zijn met bloemen en klimplanten. Slenter door de Rue du Général de Gaulle, waar u in gezellige winkeltjes lokale producten kunt kopen. Vervolgens bezoeken we Colmar met haar prachtige, oude centrum. In de wijk ‘Petite Venise’ wandelt u langs grachten, vakwerkhuizen en over bruggetjes die met kleurrijke bloemen versierd zijn. U vindt hier veel kleine pleintjes met gezellige terrasjes waar u bijvoorbeeld kunt genieten van een glas Elzasser Wijn. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het museum Unterlinden. Waar het hoogtepunt van de rijke collectie het interessante Isenheimer altaar is (entree ca. € 13,-).

Dag 5 | Terugreis
Na het ontbijt vertrekken we uit de Elzas. We maken op de terugreis nog een leuke stop voordat we in Nederland arriveren.

Tuinreis Dordogne

In deze gloednieuwe tuinreis komen natuur, cultuur en culinaire geneugten samen in een betoverende omgeving. Deze regio staat bekend om zijn adembenemende landschappen, historische charme en weelderige tuinen. De Dordogne heeft een rijke geschiedenis en cultuur, waardoor er naast een bezoek aan onder andere de beroemde Jardins de Marqueyssac en de romantische Jardins d’Eyrignac ook ruimte is om prachtige historische kastelen als Château de Beynac en Château des Milandes te bezoeken en te genieten van de lokale gastronomie en streekproducten.

Dag 1 | Stadsbezoek Lille
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Lille waar u in de ochtend vrije tijd heeft. De stad wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd. Slenter door het gezellige oude stadscentrum en kom alvast in de Franse sferen! Vervolgens rijden we door naar het overnachtingshotel.

Dag 2 | Le Prieuré d’Orsan
Vanuit Orléans vertrekken we naar de tuin Le Prieuré d’Orsan. Deze tuin combineert traditioneel kloostertuinontwerp met moderne elementen. Doorkijkjes, met klimrozen begroeide bogen en weelderige beplanting creëren een harmonieuze en serene sfeer. Daarna rijden we door naar het schitterend gelegen hotel l’Oustal de Vézac waar het hoofdverblijf voor deze reis is.
Extra verzorging: lunch met een glas wijn in Le Prieuré d’Orsan.

Dag 3 | Les Jardins d’Eau – Les Jardins de Cadiot – Jardins de Château de Losse
Na het ontbijt bezoeken we Les Jardins d’Eau. Deze tuin biedt een overvloed aan waterpartijen, bruggen en een uitgebreide verzameling waterplanten, waaronder waterlelies. Dan door naar Les Jardins de Cadiot. Deze tuin belichaamt de charme van de Franse tuintraditie met zijn mix van formele en natuurlijke elementen, fraai aangelegde paden, vijvers en een overvloed aan planten. Voordat we terugkeren naar het hotel bezoeken we Les Jardins du Château de Losse waar u kunt genieten van formele tuinen, schilderachtige doorkijkjes en indrukwekkende beeldhouwwerken rondom het historische kasteel.

Dag 4 | Les Jardins du Manoir d’Eyrignac – Château de Beynac
Deze ochtend beginnen we met Les Jardins du Manoir d’Eyrignac: een indrukwekkende reeks tuinen met geometrische patronen, groene gazons en zorgvuldig gesnoeide buxushagen. Aansluitend naar het majestueuze middeleeuwse kasteel Château de Beynac met zijn indrukwekkende stenen muren en torens die een adembenemend uitzicht op de omgeving bieden.
Extra verzorging: Nederlandse plattegrond en uitleg in Les Jardins du Manoir d’Eyrignac en gids op uw mobiele telefoon in Château de Beynac.

Dag 5 | Les Jardins de Marqueyssac
Vandaag heeft de chauffeur een vrije dag, maar er is genoeg te beleven in de omgeving! In de middag is een bezoek aan Les Jardins de Marqueyssac een absolute aanrader: op loopafstand van het hotel. Deze tuinen staan bekend om hun prachtige buxushagen, die zijn gesnoeid in elegante vormen. Ze bieden een schilderachtig uitzicht op de Dordogne-vallei en u kunt hier desgewenst een hapje eten en drinken.

Dag 6 | Panoramic Gardens of Limeuil – Les Jardins de la Chartreuse du Colombier – Les Bambous De Planbuisson – Château et Jardins des Milandes
Deze dag beginnen we met adembenemende uitzichten op de rivierdalen van de Dordogne en de Vézère in de Panoramic Gardens of Limeuil. Deze terrastuinen kenmerken zich door kleurrijke bloemen, slingerende paden en panoramische uitkijkpunten. Daarna naar Les Jardins de la Chartreuse du Colombier met zijn weelderige tuinen rondom een voormalig kartuizerklooster. In deze rustgevende omgeving krijgt u gelegenheid om te lunchen. Vervolgens iets heel anders: we bezoeken Les Bambous de Planbuisson, een bamboetuin die een indrukwekkende collectie bamboesoorten herbergt en u de kans biedt om door een imposant bamboebos te wandelen. Tot slot bezoeken we vandaag Château en Jardins des Milandes, een prachtig kasteel met weelderige tuinen vooral bekend als voormalig huis van Josephine Baker.
Extra verzorging: bezoek tuinen, kasteel, kapel en roofvogelshow in Château et Jardins les Milandes.

Dag 7 | Les Jardins de Colette – Stadsbezoek La Souterraine
Op onze weg naar het overnachtingshotel bezoeken we als eerste Les Jardins de Colette – een eerbetoon aan de beroemde Franse schrijfster Colette – die haar uitgesproken liefde voor de natuur weerspiegelt. Deze tuinen combineren formele Franse en wilde bloemenperken met een natuurlijke vijver en kunstzinnige sculpturen. Om u een aangename lunchgelegenheid te bieden, doen we vervolgens het charmante, pittoreske dorp La Souterraine aan met haar historische architectuur en rustige sfeer. Aansluitend rijden we door naar het overnachtingshotel in Orléans.

Dag 8 | Les Jardins de Viels-Maisons
Na het ontbijt vervolgen we onze terugreis. Onderweg bezoeken we Les Jardins de Viels-Maisons. Deze rustige en inspirerende tuinen bieden een harmonieuze combinatie van historische architectuur en weelderige plantengroei. Met formele terrassen, een rozentuin en een vijver stralen ze een tijdloze schoonheid uit. Na dit bezoek rijden we door richting de opstapplaatsen in Nederland.
Extra verzorging: lunch “sac-à-dos” in Les Jardins de Viels-Maisons.

Tuinreis Hoogtepunten van Normandië

Deze inspirerende tuinreis biedt veel bijzondere (privé)tuinen die telkens anders en verrassend zijn. Normandië heeft een gunstig, zacht klimaat en een goede bodem, waardoor veel bloemen en (exotische) planten het in deze omgeving bijzonder goed doen. De tuinen tonen allemaal een geheel eigen karakter. Stuk voor stuk zijn het kleine kunstwerkjes, die vaak door amateurs zijn opgezet en uitgegroeid zijn tot prachtige tuinen. Bezoeken aan de bekende tuinen van Monet en de historische stad Rouen, waar u de prachtige middeleeuwse kathedraal kunt bewonderen en langs de Seine kunt wandelen, maken de reis compleet.

Dag 1 | Stadsbezoek Lille – Jardins de Maizicourt
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Lille waar u in de ochtend vrije tijd heeft. De stad wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd. Slenter door het gezellige oude stadscentrum en kom alvast in de Franse sferen! Vervolgens gaan we naar de eerste tuin van deze reis, Maizicourt. Het zijn prachtige landschappelijke tuinen, gelegen achter een klein kasteeltje uit de 18e eeuw. De eigenaresse die de tuin heeft ontwikkeld werkt bijna iedere dag nog zelf in de tuin. De tuinen bestaan uit meerdere compartimenten met een beperkte diversiteit in planten. Deze soorten zijn echter in overdaad geplant, waardoor het visuele effect groot is. De zichtlijnen en doorkijkjes maken de tuin en het park zeer aantrekkelijk.

Dag 2 | Jardins de Claude Monet – Jardin Plume
Deze ochtend gaan we naar de tuinen waar de beroemde schilder Claude Monet veel van zijn meesterwerken creëerde. ‘De Waterlelies’, een serie impressionistische schilderijen van zijn hand, zijn geïnspireerd op de vijvertuin. De vijvertuin heeft een oriëntaalse sfeer die versterkt wordt door de plantenkeuze. Hier vindt u bamboe, esdoorns, Japanse pioenrozen, witte lelies, treurwilgen en het bekende bruggetje met blauwe regen. In de middag bezoeken we Jardin Plume, de bijzondere privétuin van Patrick en Sylvie Quibel. Zij kochten deze voormalige boomgaard in 1996 en hebben deze omgetoverd tot een hedendaagse tuin. Uitgangspunten bij de aanleg van deze tuin waren het weidse uitzicht vanaf het huis en de wind die altijd aanwezig is op deze locatie. U wandelt door verschillende delen, zoals de zomer-, herfst- en wintertuinen, een moestuin gevuld met bloemen, een spiegelvijver en een deel van de boomgaard dat bewaard is gebleven. Bijzonder is vooral de verentuin, die gevuld is met hoge grassen met pluimen die de tuin haar naam hebben gegeven.

Dag 3 | Jardin de Valérianes – Stadsbezoek Rouen – Jardin Agapanthe
Na het ontbijt bezoeken we Jardin de Valérianes. Deze tuin van eigenaren Maryline en Michel Tissait begon ooit als kleine privétuin en is tegenwoordig onder te verdelen in twee delen; een tuindeel van haar en een deel van hem. Het oude deel van Jardin de Valérianes is van Maryline en is aangelegd in Engelse stijl met goed gevulde borders en graspaden die u door de tuin leiden. Het nieuwe gedeelte is uitgedacht door Michel en aangelegd in Aziatische stijl met een rustige sfeer, verschillende grassen en bamboe. Hierna bezoeken we de stad Rouen. De stad had een belangrijke rol in de oorlogen tussen de Engelsen en de Fransen en het is hier waar Richard I ‘Leeuwenhart’ en Jeanne d’Arc stierven. U heeft voldoende tijd om rustig op eigen gelegenheid te lunchen, het oude centrum van de stad te verkennen, te wandelen door de gezellige straatjes met vakwerkhuizen of de prachtige kathedraal te bezoeken. Als laatste gaan we naar Jardin Agapanthe, eigendom van landschapsarchitect Alexandre Thomas. Hij gebruikt de tuin om te experimenteren met planten, kleuren en ontwerpen. Het grootste deel is in een moderne stijl aangelegd, waarbij Thomas zich niet laat beperken tot traditionele tuinarchitectuur. U vindt hier een sterke structuur met een doolhof van terrassen, muren, beekjes en vijvers waar slim gebruik wordt gemaakt van verlichting, stenen, fonteinen, sculpturen en antiek om de bijzondere sfeer te versterken.

Dag 4 | Les Hêtres – Abbaye & Jardin de Valloires
Na het ontbijt brengen we een kort bezoek aan Les Hêtres, gelegen in de schaduw van een majestueus beukenbos. Toch is de tuin vol licht en luchtig opgezet met veel ruimte tussen de plantvakken waar brede grasbanen langs lopen. Deze tuin is aangelegd in 1980 op de plaats waar oorspronkelijk een weiland met fruitbomen was. De bloembedden zijn opgebouwd met zowel bladverliezende als groenblijvende planten en struiken en zijn zo het hele jaar door mooi.
De heesterborders zijn aangevuld met veel kleurrijke bloemen van vaste planten. Daarna bezoeken we nog de prachtige tuinen van een abdij uit de 12e eeuw. Het ontwerp van de tuin werd gemaakt door ontwerper Gilles Clément, waarna de tuinen in 1989 voor het eerst opengesteld werden voor publiek. Jardin de Valloires is opgedeeld in verschillende delen met elk hun eigen thema. Naast het rosarium is er de tuin van de evolutie, een veld vol wilde bloemen, de moerastuin met waterlopen, de zintuig prikkelende tuin en een prachtige oude allée van kersenbomen.
Extra verzorging: een picknick bij Abbaye & Jardin de Valloires.

Tuinreis Loire

Le Pays de la Loire, de Loirestreek, is een prachtige regio in het westen van Frankrijk, net onder de regio Bretagne. Liefhebbers van kastelen, natuur en fauna kunnen hier hun hart ophalen. Het unieke landschap, dat bestaat uit langzaam stromende rivieren, beboste omgeving en smalle kanalen, wordt ook wel het “Groene Venetië” genoemd.

Dag 1 | Jardin du peintre
We beginnen deze reis bij de tuin André van Beek: Jardin du peintre. Een bijzondere tuin waar kunst en natuur in harmonie verweven zijn. Beeldhouwwerken en schilderijen smelten als het ware samen met bloemen en bomen, waardoor een indrukwekkende en artistieke omgeving wordt gecreëerd. Imposante bedden van hortensia’s, vaste planten en dahlia’s zijn gebaseerd op perspectieven en kleuren vanuit de schilderkunst en tevens is er een prachtige waterpartij voorzien van watervallen met vele soorten waterlelies en waterplanten. Van hieruit rijden we op het gemak naar het hotel in de Loire.

Dag 2 | Les Jardins du Puygirault – Château d’Angers – Jardin Botanique d’Angers
We beginnen de dag met een bezoek aan Les Jardins du Puygirault. Deze prachtige tuinen staan bekend om hun weelderige bloemenpracht, historische architectuur en betoverende landschapsontwerp. De tuinen bieden een rustige, romantische omgeving om te genieten van de natuurlijke schoonheid. We vervolgen onze weg naar het Château d’Angers, een indrukwekkend middeleeuws fort met massieve stenen muren en de beroemde ‘Apocalypse-tapijten’. Het kasteel is een historisch monument en herbergt ook het Musée Jean-Lurçat, met prachtige wandtapijten. Het biedt u een boeiende blik op de geschiedenis en kunst van de regio. We besluiten deze dag met een bezoek aan de prachtige groene oase in het hart van de stad Angers: de Jardin Botanique d’Angers. Deze botanische tuin herbergt een uitgebreide verzameling zeldzame planten en bloemen, aangelegde tuinen en educatieve exposities.

Dag 3 | Domaine de Chaumont-sur-Loire – Tuindorp Chédigny
Vandaag staat er een uitgebreid bezoek aan het Domaine de Chamount-sur-Loire op het programma. Dit historisch landgoed staat bekend om zijn prachtige kasteel en uitgestrekte tuinen. Het kasteel, gebouwd in de 15e eeuw, biedt een mix van architecturale stijlen en herbergt het Internationale Tuinenfestival, dat elk jaar inspirerende tuinontwerpen van over de hele wereld tentoonstelt. De tuinen van Chaumont zijn opvallend, met thematische ontwerpen en kunstinstallaties die de schoonheid van de natuur en creativiteit combineren. U kunt hier genieten van een rijke culturele ervaring, omgeven door prachtige landschappen en kunst. Als toetje bezoeken we deze dag het lieftallige Tuindorp Chédigny. Dit schilderachtige dorpje is beroemd om zijn bloemrijke straten. In de zomer worden de trottoirs en tuinen getransformeerd tot een ware kleurrijke bloemenzee.

Dag 4 | Château Villandry – Bloemenmarkt Bd. Béranger Tours – Jardin Botanique Tours
Na het ontbijt bezoeken we het bijzondere Château Villandry. Het kasteel is gebouwd in de 16e eeuw en staat bekend om zijn prachtige tuinen, die zijn ontworpen in de stijl van de Renaissance. De tuinen zijn één van de belangrijkste attracties en zijn opgedeeld in verschillende gebieden, elk met hun eigen thema. Zo is er een watertuin waar u prachtige fonteinen en vijvers kunt zien. Er is ook een kruidentuin, waar verschillende soorten kruiden worden geteeld en een moestuin, waar groenten en fruit worden verbouwd. Daarna krijgt u in Tours uitgebreid gelegenheid om lekker te lunchen en de bloemenmarkt aan de Boulevard Béranger te bezoeken. Vervolgens bezoeken we de Jardin Botanique van Tours. Deze botanische tuin is een botanische schat met een gevarieerde collectie planten en bomen. Deze groene oase biedt een rustige omgeving om te wandelen, leren en genieten van de natuurlijke schoonheid van de regio.
Extra verzorging: bezoek kasteel in Château Villandry.

Dag 5 | Château Amboise – Jardin du Plessis Sasnières – Les Jardins de Valmer
Kasteel Amboise is een majestueus middeleeuws kasteel met een rijke geschiedenis. Dit indrukwekkende fort biedt een prachtig uitzicht op de omliggende regio en was ooit de residentie van koning Karel VIII. Het kasteel combineert architectonische pracht met historische betekenis en is een must-see! Daarna bezoeken we de Jardin du Plessis Sasnières. Deze privétuinen bieden een prachtige verzameling zeldzame planten, charmante paden en vijvers omringd door elegante, architectonische elementen, waaronder een kasteel; een oase van rust en schoonheid voor tuinliefhebbers. Het laatste bezoek van vandaag gaat naar Les Jardins de Valmer Deze prachtige tuinen bieden formele en informele ontwerpelementen, wijngaarden en terrassen, omgeven door een adembenemende natuur met een combinatie van bloemen, groen en historische charme in deze idyllische omgeving.
Extra verzorging: Engelstalige rondleiding in Château Amboise en begeleide proeverij van de kasteelwijnen en rondleiding door de tuinen, kapel en park van Les Jardins de Valmer.

Dag 6 | Les Couleurs de l’instant
Op deze laatste reisdag bezoeken we de tuin “Les Couleurs de l’Instant”. Deze eigentijdse tuin is een meesterwerk van kunstzinnige landschapsarchitectuur en biedt u een zintuiglijke ervaring vol kleuren, texturen en harmonie. Met zijn gevarieerde beplanting, sculpturale elementen en doordachte composities, creëert de tuin een boeiende reis door de seizoenen en emoties. De zorgvuldig geselecteerde planten en bloemen bieden een palet van kleuren die veranderen met de tijd, waardoor een constant evoluerend kunstwerk is gecreëerd dat de schoonheid van het moment weerspiegelt.

Tuinreis Normandische Kust

Deze tuinreis naar de Normandische kust is een unieke kans om de tuinen en cultuur van Normandië op een nieuwe manier te ervaren. Tijdens deze 5-daagse reis kunt u op het gemak genieten van de tuinen die op de meest magnifieke locaties aan of vlakbij zee liggen. Bezoek de beroemde Jardins d’Étretat, waar tuin en zee op bijzondere manier samenkomen en elkaar versterken.

Dag 1 | Ieper – Jardin du Mont des Récollets
We beginnen de reis in Ieper, een historische “herboren stad” na de Eerste Wereldoorlog. U heeft hier even vrije tijd om te wandelen of te lunchen. Vervolgens vertrekken we richting de privétuin Jardin du Mont des Récollets. Deze kwam tot stand nadat de eigenaren de volledig vervallen boerderij en tuinen in 1990 kochten. De beplanting is geïnspireerd op de omgeving, met veel regionale planten die u ook in de natuur tegen kunt komen.

Dag 2 | Jardins d’Étretat – Stadsbezoek Honfleur -Les Jardins Suspendus
Na het ontbijt vertrekken we naar Étretat. Hier ligt een magische tuin aan zee met fantastisch uitzicht op de bekende krijtrotsen van Amont. De tuin werd aan het einde van de 19e eeuw aangelegd in opdracht van de Franse actrice Madame Thebault, die door Monet werd geïnspireerd om op deze idyllische locatie een tuin aan te leggen. In de tuin komen het landschap, het aangelegde groen en sculpturen op unieke wijze met elkaar samen. Aangezien de tuin enkel via een steil pad te bereiken is en de touringcar hier niet kan komen, zal er voor uw comfort een toeristentreintje klaar staan om u naar de tuin te brengen. Hierna door naar de badplaats Honfleur, al sinds de 19e eeuw een verzamelplaats voor kunstenaars. Het is één van de mooiste plaatsjes van Frankrijk met een prachtige haven. Vervolgens gaan we naar de Jardins Suspendus oftewel Hanging Gardens in Le Havre. Vanuit deze oude fortificatie heeft u prachtig uitzicht op zee. Op de centrale binnenplaats vindt u verschillende kassen met een keur aan planten van over de hele wereld.
Extra verzorging: toeristentreintje naar les Jardins d’Étretat.

Dag 3 | Abbaye de Saint Georges – Stadsbezoek Rouen – Jardins d’Angélique
We beginnen de dag bij de prachtig gelegen Abdij van Saint Georges de Boscherville. Dit grandioze bouwwerk midden in het natuurgebied van de Seine-vallei, is in de 12e eeuw opgetrokken door de familie van Tancarville. Vanuit de kloostertuinen heeft u een panoramisch uitzicht over de omgeving. De tuinen zijn opgedeeld in vier terrassen en opnieuw aangelegd volgens een plattegrond uit de 17e eeuw. Hierin worden
groenten en planten gecombineerd in een kleurrijk geheel. Decoratieve beplanting heeft een functie in de moestuin en zorgt voor natuurlijke plaagbestrijding. Hierna door naar Rouen waar u een paar uurtjes vrije tijd heeft. U kunt er op eigen gelegenheid lunchen en u heeft voldoende tijd om het oude centrum van de stad te verkennen. In de namiddag bezoeken we de Jardins d’Angélique. Deze prachtige privétuin werd in
1989 door Gloria en Yves Lebellegard aangelegd ter nagedachtenis aan hun dochter Angélique. De tuinen zijn gelegen rondom een 17e -eeuws huis en aangelegd in twee stijlen: een formele tuin in Franse stijl achter het huis en een meer natuurlijk aangelegde tuin aan de zij- en voorkanten. Hoewel de Jardins d’Angélique gevuld is met bloemen, is er gekozen voor een kleurenpallet met voornamelijk wit, roze en blauw waardoor er een romantische, rustige sfeer hangt.
Extra verzorging: rondleiding met gids bij Abbaye de Saint Georges.

Dag 4 | Château de Miromesnil – Stadsbezoek Dieppe – Jardin Jungle Karlostachys
In de ochtend krijgen we een rondleiding in het 16e-eeuwse Château de Miromesnil. Het kasteel wordt omringd door een prachtig beukenbos, een park en een bijzondere moestuin. In het park vindt u een cederboom van maar liefst 200 jaar oud. De moestuin combineert twee verschillende ontwerpstijlen: het geometrische van de Franse tuinen en de uitbundige en onregelmatige vormen die als typisch Engels bekend staan. Vervolgens maken we een stop in Dieppe waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen. Daarna iets heel anders, namelijk Jardin Jungle Karlostachys gelegen in Eu. Een paradijs voor exotische bladplantliefhebbers. Eigenaar Charles leidt u rond door zijn jungle tuin. Hij laat u de bijzondere planten zien die hij op expedities verzamelde. Mocht de tijd het toelaten, dan houden we nog een korte stop in het dorpje Veules les Roses. Het is één van de mooiste dorpen van de regio dankzij haar tijdloze straatjes en de prachtige ligging aan zee.
Extra verzorging: rondleiding in Château de Miromesnil, rondleiding door Jardin Jungle Karlostachys.

Dag 5 | Jardin des Lianes
Op de terugweg bezoeken we Jardin des Lianes. Het doel in deze tuin is duidelijk: een wilde, vrije en romantische tuin die gemakkelijk in het onderhoud is. Hier is elke plant, bloem en boom geselecteerd op de kleur, vorm of geur. Bijzonder zijn de uitgebreide collecties oude rozen, David Austin rozen en hortensia’s.
Extra verzorging: rondleiding en een kopje koffie/thee.