Antiek- en brocantemarkt

Een dagtocht naar de antiekmarkt in Lille is een echte aanrader. De stad is waarschijnlijk de meest Vlaamse stad van Frankrijk. Vooral in de architectuur kunt u duidelijk de Nederlandse en Belgische invloeden terugzien. De brocantemarkt is een jaarlijks terugkerend event en de grootste antiekmarkt van Europa. Verspreid door de stad staan 100 kilometer aan kramen waar 10.000 deelnemers antiek, serviesgoed, kleding en boeken verkopen. Verder kunt u ook genieten van diverse optredens en een kermis.
Grappig feitje: Tijdens het feestweekend worden er enorme hoeveelheden mosselen verorberd en de lege schelpen worden voor de deuren van de restaurants gestort. De wedstrijd tussen de restaurants in de stad zorgen ieder jaar voor grote hilariteit: wie heeft de hoogste berg mosselschelpen voor de deur?

Gezien de afstand van deze bestemming dient u met een langere reistijd rekening te houden dan u wellicht van ons gewend bent. Houdt u er alstublieft ook rekening mee dat de bus niet direct bij de antiekmarkt kan parkeren.

Reisprogramma:
11.15 uur: verwachte aankomst in Lille
20.30 uur: aanvang terugreis

Kunst en historie in Noord-Frankrijk

Een bezoek aan Noord-Frankrijk betekent ook een reis terug in de tijd, flanerend door de middeleeuwse straatjes van Lille en Arras. Hoezo uw badpak mee als u in Noord-Frankrijk naar het museum gaat? U zou het toch bijna denken als u voor het ‘La Piscine’ museum in Roubaix staat, gevestigd in een fabelachtig art-decozwembad uit de dertiger jaren. Te zien zijn beeldhouwwerken van Rodin, Claudel en Picasso, opgesteld langs de rand van het zwembad en prachtig verlicht door gigantische glas-in-loodramen. Kortom Noord-Frankrijk heeft alles in huis voor een verrassend, levendig en dynamisch tripje!

Dag 1 | Heenreis
We rijden via België naar Lille, net over de Franse grens. Hier komen we in de loop van de namiddag aan en zullen wij 4 nachten verblijven.

Dag 2 | Lille
Vandaag leert u onder begeleiding van een gids Lille met zijn bewogen geschiedenis kennen. Een aantal bezienswaardigheden zijn o.a. de oude stad rondom het Grote Plein, de Oude Beurs en het Belfort. Slenter door de middeleeuwse straten en bewonder de sierlijke gevels. In de middag bezoekt u het in 2020 gerestaureerde geboortehuis van Charles de Gaulle, en ontdekt u interessante feiten over deze belangrijke staatsman.

Dag 3 | Lille
Wat dacht u van een bezoek aan het Louvre-Lens Museum vandaag? Beleef een reis door de tijd met de opmerkelijke collecties van het Louvre Parijs. Bezoek optioneel het ‘Palais des Beaux-Arts’ in Lille.
In het museum komen verschillende stijlen, verschillende kunstenaars en verschillende periodes aan de orde. Qua getoonde kunstwerken is het museum na het Louvre het grootste van Frankrijk. In de middag maakt u kennis met de Noord-Franse brouwcultuur. U bezoekt een bijna 300 jaar oude Bierbrouwerij waar u het lokale kunt bier proeven.

Dag 4 | Roubaix – Croix
“La Piscine” is de naam van het bekende museum in Roubaix. In het voormalig gemeentelijk zwembad bevinden zich niet alleen sculpturen, schilderijen en exposities van lokale kunstenaars om te bewonderen, maar ook internationale kunstvoorwerpen die er te zien zijn tijdens speciale tentoonstellingen. We eindigen de dag in de natuur en bezoeken een van de mooiste stadsparken van Frankrijk. Ontspan in het nabijgelegen Barbieux Park met als bijnaam “Le Beau Jardin”.

Dag 5 | Arras – terugreis
Verken samen met onze gids de prachtige oude stad van Arras met het Grote Plein en het Heldenplein. Het is mogelijk om naar de top van het Belfort te gaan om vanaf daar te genieten van het prachtige uitzicht (entree ca. € 4,-). We brengen ook een bezoek aan “Carrière Wellington”, wat is vernoemd naar een voormalige ondergrondse steengroeve, die deel uitmaakte van een netwerk van tunnels die tijdens de Eerste Wereldoorlog door strijdkrachten van het Britse rijk en het Gemenebest werden gebruikt. Met vele nieuwe opgedane indrukken, beginnen wij aan onze reis terug naar de opstapplaatsen.

Kastelen en tuinen in de Loire

Le Pays de la Loire, de Loirestreek, is een prachtige regio in het westen van Frankrijk, net onder de regio Bretagne. Liefhebbers van kastelen, rust, natuur en fauna zullen het hier geweldig vinden. Het unieke landschap, dat bestaat uit langzaam stromende rivieren, beboste omgeving en smalle kanalen, wordt ook wel het Groene Venetië genoemd.

Dag 1 | Heenreis
Via België rijden we naar hotel Cheops in Joué-Lès-Tours waar we zullen dineren en overnachten.

Dag 2 | Château Chambord en Cheverny
Imposant toornt het kasteel van Chambord met zijn torens boven het riviertje Cosson uit. Het is een 16e-eeuws jachtkasteel, dat nooit is gebruikt om langdurig in te wonen. Het kasteel is het grootste en waarschijnlijk beroemdste kasteel aan de Loire. Maar er ligt nog een kasteel wat zeer de moeite waard is om te bezoeken: Château Cheverny. Geniet van het weelderige interieur en laat u onderdompelen in een authentieke leefomgeving. Het landgoed met groot botanisch park is een vreedzame en verrukkelijke plek die al zes eeuwen door dezelfde familie in stand wordt gehouden. Het diner nuttigen we vandaag op een bijzondere plek, namelijk in een restaurant in een tufsteengrot.

Dag 3 | Chenonceaux en Amboise
Vandaag maken we een boottocht over de Cher.We laten ons betoveren door kasteel Chenonceaux wat over deze rivier heen gebouwd is. Tevens brengen we een bezoek aan Amboise. Koninklijk, is een woord dat perfect van toepassing is op Amboise. De stad, met z’n verleidelijke voetgangersstraatjes, was vroeger de woonplaats van Leonardo da Vinci. Maak een mooie wandeling in de voetsporen van deze beroemde kunstenaar die overigens menigmaal voor de koning heeft gewerkt. Voor het avondeten zijn we terug in ons hotel Cheops.

Dag 4 | Château Villandry – Tours
Na het ontbijt bezoeken we het bijzondere Château Villandry. Het kasteel is gebouwd in de 16e eeuw en is bekend om zijn prachtige tuinen, die zijn ontworpen in de stijl van de Renaissance. De tuinen zijn één van de belangrijkste attracties en zijn opgedeeld in verschillende gebieden, elk met hun eigen thema. Zo is er bijvoorbeeld een watertuin, waar je prachtige fonteinen en vijvers kunt zien. Er is ook een kruidentuin, waar verschillende soorten kruiden worden geteeld en een moestuin, waar groenten en fruit worden verbouwd. Onderweg naar de lunchbestemming zien we het kasteel Azay-le-Rideau in het water van de Indre weerspiegelen. We lunchen op een boerderij in Villandry. Aansluitend is er tijd om door de pittoreske oude stad van Tours te slenteren. Vanavond staat er weer een 3-gangendiner klaar in het hotel.

Dag 5 | Terugreis
Na het ontbijt zetten we onze bagage in de bus en genieten we nog van het uitzicht in deze mooie omgeving. We maken nog een stop in Blois waar u bijvoorbeeld het koninklijke kasteel kunt bezoeken. Geniet hier nog van uw vrije tijd voordat we doorrijden richting de opstapplaatsen in Nederland.

Normandië

Een bezoek aan Normandië staat garant voor cultuur, natuur en een vleugje joie de vivre. U komt meer over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te weten bij een bezoek aan de invasiestranden. Verhalen over Willem de Veroveraar passeren de revue bij een bezoek aan Caen en Bayeux. Tijdens uw reis is er vanzelfsprekend genoeg tijd om te genieten van grootse bouwwerken zoals de abdij van Mont Saint-Michel en de prachtige natuur van het Normandische binnenland en de kust.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats reizen we richting Frankrijk, Normandië. We verblijven de komende dagen in het Zenith Hotel Caen in Caen, dat als uitvalsbasis dient voor alle excursies. Caen is een moderne, gezellige en levendige stad, waar in de oude wijken de 1000-jarige geschiedenis nog overval voelbaar is. Na aankomst in het hotel volgt de kamerindeling en heeft u nog even vrije tijd voor het diner.

Dag 2 | Mont Saint-Michel
Vandaag brengen we een bezoek aan Mont Saint-Michel, zeker één van de hoogtepunten van deze reis. Dit eiland voor de kust wordt gekenmerkt door de prachtige abdij. Deze deed onder andere dienst als benedictijnenklooster dat in de 12e en 13e eeuw grote invloed had en veel bedevaartgangers trok. Het middeleeuwse stadje wordt omgeven door Wallen. In de Grande-Rue ziet u onder andere oude granieten huizen, musea en souvenirwinkels. U heeft in de middag vrije tijd om zelf het klooster te bezoeken (entree ca. € 11,-). Aan het einde van de middag keren we terug naar Caen voor het diner.

Dag 3 | Invasiestranden
Een indrukwekkende dagtocht langs bekende stranden en plaatsen gerelateerd aan D-Day. We bezoeken onder andere Arromanches, bekend om de kunstmatige haven die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gerealiseerd. Hier is geschiedenis geschreven en deze wordt nog elk jaar op 6 juni (D-Day) herdacht. In de 360º bioscoop (entree ca. € 7,-), is het net alsof je de Slag om Normandië van dichtbij meemaakt. Tevens bezoeken we het beroemde Amerikaanse kerkhof ‘Colleville War Cemetery’, Omaha Beach en Pointe du Hoc. In de Tweede Wereldoorlog werd Pointe du Hoc bestreken door Duitse bunkers en kanonnen. De Duitsers hadden zes 155 mm kanonnen geïnstalleerd om de landingsstranden te verdedigen.

Dag 4 | Caen en Bayeux
Als eerste gaan we op ontdekking in onze verblijfplaats Caen, waar ooit Willem de Veroveraar zetelde. Hij liet hier een vesting bouwen die tegenwoordig nog steeds de stad domineert. Interessant om te bezoeken is ook de Abbaye aux Hommes, Abbaye aux Dames en de Église Saint-Étienne met het graf van Willem de Veroveraar. In het gezellige centrum zijn leuke terrasjes en winkels te vinden. Verder naar Bayeux, waar we een stadswandeling maken. Deze stad is bekend vanwege het beroemde wandkleed “Tapisserie de la Reine Mathilde” dat in het museum Centre Guillaume le Conquérant te bewonderen is (entree ca. € 11,-). Het verbeeldt de geschiedenis van de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar: “Battle of Hastings”. Het middeleeuwse centrum is goed bewaard gebleven.

Dag 5 | Rouen en terugreis
Na het ontbijt brengt u de bagage naar de bus en beginnen we aan de terugreis. Onderweg maken we een ruime stop in Rouen, prachtig gelegen aan de oevers van de Seine. Het heeft een oud centrum waar u doorheen kunt dwalen. U ziet hier onder meer talrijke middeleeuwse vakwerkhuizen, gezellige pleinen en pittoreske straatjes met terrassen. Hoogtepunt is de gotische kathedraal Notre-Dame, met één van de hoogste torens van Frankrijk. Verwachte thuiskomst is in de late avond.

Elzas met Straatsburg en Colmar

De Elzas hoort bij Frankrijk, maar buurland Duitsland heeft ook veel invloed op de streek gehad. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de vele Duits aandoende vakwerkhuizen en je proeft het ook in de lokale keuken. Het is dan ook een uniek stukje Frankrijk, met een eigen cultuur. Tijdens deze reis zien we een aantal van de hoogtepunten van deze boeiende streek, waaronder Straatsburg, de hoofdstad van de regio. Tevens brengen we een bezoek aan het ‘gemütliche’ Duitse Freiburg. Een bijzondere reis naar een bijzonder gebied!

Dag 1 | Heenreis
We rijden via Luxemburg en Frankrijk naar Kehl-Kork, net over de Duitse grens, op 10 kilometer afstand van Straatsburg. Hier komen we in de loop van de middag aan.

Dag 2 | Straatsburg
Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas en een bruisende universiteitsstad. Tevens is het de zetel van verschillende Europese instituten; zoals de Raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Parlement. Het historische deel van het centrum, het ‘Grande Île’, wordt omringd door het water van de rivier de III. Dankzij het grote aantal monumentale gebouwen, zoals de kathedraal, het paleis Rohan en de vele vakwerkhuizen, is deze wijk erkend op de Werelderfgoedlijst. Slingerende nauwe straatjes, mooie pleinen met gezellige terrasjes en veel winkels bepalen het stadsbeeld. Een comfortabele manier om Straatsburg te verkennen is mogelijk tijdens een rondvaart met uitleg in het Nederlands (kosten ca. € 14,50).

Dag 3 | Freiburg
We brengen een bezoek aan Freiburg, de hoofdstad van het Schwarzwald. Wandel onder de middeleeuwse ‘Martinstor’ door en geniet van een heerlijke kop koffie op het centraal gelegen ‘Augustinerplatz’. De grootste toeristische attractie is de indrukwekkende Münster van Freiburg. Deze kathedraal met haar 116 meter hoge toren vormen een hoogtepunt van de gotische bouwkunst. U kunt ook met de kabelbaan naar de top van de Schlossberg (retour ca. € 6,-). Boven aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Afhankelijk van het weer blijven we langere tijd in Freiburg en/of kunnen we een tocht maken door het Schwarzwald met een bezoek aan de Titisee.

Dag 4 | Riquewihr en Colmar
Het middeleeuwse Riquewihr wordt ook wel de ‘parel van de wijngaarden’ genoemd. Dit bijzonder pittoreske plaatsje heeft versterkte stadsmuren en romantische steegjes met vakwerkhuizen, die vaak versierd zijn met bloemen en klimplanten. Slenter door de Rue du Général de Gaulle, waar u in gezellige winkeltjes lokale producten kunt kopen. Vervolgens bezoeken we Colmar met haar prachtige, oude centrum. In de wijk ‘Petite Venise’ wandelt u langs grachten, vakwerkhuizen en over bruggetjes die met kleurrijke bloemen versierd zijn. U vindt hier veel kleine pleintjes met gezellige terrasjes waar u bijvoorbeeld kunt genieten van een glas Elzasser Wijn. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het museum Unterlinden. Waar het hoogtepunt van de rijke collectie het interessante Isenheimer altaar is (entree ca. € 13,-).

Dag 5 | Terugreis
Na het ontbijt vertrekken we uit de Elzas. We maken op de terugreis nog een leuke stop voordat we in Nederland arriveren.

Een spirituele reis naar Lourdes

Lourdes is een stad in het zuiden van Frankrijk, gelegen in de Pyreneeën. Deze plaats is tevens ook een populaire bestemming voor pelgrims en toeristen vanwege de heilige plaats die wordt geassocieerd met de verschijningen van de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous in de 19e eeuw. Jaarlijks trekken miljoenen bezoekers van over de hele wereld naar Lourdes. Verschillende bezienswaardigheden zijn het heiligdom Notre-Dame de Lourdes, het Château Fort de Lourdes en het Musée Pyrénéen.

Dag 1 | Heenreis
Met diverse pauzes onderweg rijden we naar ons overnachtingshotel in Lyon. Hier komen we op tijd aan voor het diner.

Dag 2 | Lourdes
Na het ontbijt volgen we de Rhône richting de Middellandse Zee. Achter Toulouse doemt de keten van de Pyreneeën op, waar het beroemde bedevaartsoord Lourdes ligt. De komende 3 nachten zullen wij verblijven in Hotel Alba.

Dag 3 | Lourdes
Na het ontbijt maken we onder leiding van een gids een stadswandeling door Lourdes. We komen onder andere langs het huis Moulin de Boly – waar Bernadette heeft gewoond, de parochiekerk, het Cachot en de ondergrondse basiliek van Sint-Pius X. De rest van de dag kunt u Lourdes op eigen gelegenheid verkennen. Iedere avond om 21.00 uur vindt er vanaf de grot der Verschijning een processie plaats. Alle deelnemers volgen met hun fakkels het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en begeleiden haar met zang en gebeden.

Dag 4 | Vrije dag in Lourdes
Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de crypte, de kruiswegen of aan één van de 3 basilieken. Bij de Basiliek van Sint-Pius X vindt dagelijks de Sacramentsprocessie plaats. Ook kunt u vandaag de Grot van Massabielle bezoeken. Dit is de plek waar de Heilige Maagd Maria aan Bernadette Soubirous verscheen. Tevens is hier ook Lourdeswater verkrijgbaar wat u als souvenir kunt meenemen.

Dag 5 | Nevers
Na een vroeg ontbijt beginnen we aan de terugreis en rijden we naar Nevers. Als de tijd het toelaat brengen we nog een bezoek aan het klooster Saint-Gildard. In de kapel van het klooster ligt Bernadette Soubirous opgebaard. Hierna rijden we door naar het hotel voor het diner en overnachting.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Tuinreis hoogtepunten van Normandië

4 dagen Franse privétuinen met bezoek aan de tuinen van Monet

Deze inspirerende tuinreis biedt veel bijzondere (privé)tuinen die telkens anders en verrassend zijn. Normandië heeft een gunstig, zacht klimaat en een goede bodem, waardoor veel bloemen en (exotische) planten het in deze omgeving bijzonder goed doen. De tuinen tonen allemaal een geheel eigen karakter. Stuk voor stuk zijn het kleine kunstwerkjes, die vaak door amateurs zijn opgezet en uitgegroeid zijn tot prachtige tuinen. Bezoeken aan de bekende tuinen van Monet en de historische stad Rouen, waar u de prachtige middeleeuwse kathedraal kunt bewonderen en langs de Seine kunt wandelen, maken de reis compleet.

Dag 1 | Stadsbezoek Lille – Jardins de Maizicourt
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Lille waar u in de ochtend vrije tijd heeft. De stad wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd. Slenter door het gezellige oude stadscentrum en kom alvast in de Franse sferen! Vervolgens gaan we naar de eerste tuin van deze reis, Maizicourt. Het zijn prachtige landschappelijke tuinen, gelegen achter een klein kasteeltje uit de 18e eeuw. De eigenaresse die de tuin heeft ontwikkeld werkt nog bijna alle dagen zelf in de tuin. De tuinen bestaan uit meerdere compartimenten met een beperkte diversiteit in planten. Deze soorten zijn echter in overdaad geplant waardoor het visuele effect groot is. De zichtlijnen en doorkijkjes maken de tuin en het park zeer aantrekkelijk.

Dag 2 | Jardins de Claude Monet – Jardin Plume
Deze ochtend gaan we naar de tuinen waar de beroemde schilder Claude Monet veel van zijn meesterwerken creëerde. ‘De Waterlelies’, een serie impressionistische schilderijen van zijn hand, zijn geïnspireerd op de vijvertuin. De vijvertuin heeft een oriëntaalse sfeer die versterkt wordt door de plantenkeuze. Hier vindt u bamboe, esdoorns, Japanse pioenrozen, witte lelies, treurwilgen en het bekende bruggetje met blauwe regen. In de middag bezoeken we Jardin Plume, is de bijzondere privétuin van Patrick en Sylvie Quibel. Zij kochten deze voormalige boomgaard in 1996 en hebben deze omgetoverd tot een hedendaagse tuin. Uitgangspunten bij de aanleg van deze tuin waren het weidse uitzicht vanaf het huis en de wind die altijd aanwezig is op deze locatie. U wandelt door verschillende delen, zoals de zomer-, herfst- en wintertuinen, een moestuin gevuld met bloemen, een spiegelvijver en een deel van de boomgaard dat bewaard is gebleven. Bijzonder is vooral de verentuin, die gevuld is met hoge grassen met pluimen die de tuin haar naam hebben gegeven.

Dag 3 | Jardin de Valérianes – Stadsbezoek Rouen of Jardin des plantes – Jardin Agapanthe
Na het ontbijt bezoeken we Jardin de Valérianes. Deze tuin van eigenaren Maryline en Michel Tissait begon ooit als kleine privétuin en is tegenwoordig onder te verdelen in twee delen; een tuindeel van haar en een deel van hem. Het oude deel van Jardin de Valérianes is van Maryline en is aangelegd in Engelse stijl met goed gevulde borders en graspaden die u door de tuin leiden. Het nieuwe gedeelte is uitgedacht door Michel en aangelegd in Aziatische stijl met een rustige sfeer, verschillende grassen en bamboe. Hierna heeft u de keuze om een stadsbezoek aan Rouen te brengen of naar de botanische tuin van Rouen te gaan. De stad had een belangrijke rol in de oorlogen tussen de Engelsen en de Fransen en het is hier waar Richard I ‘Leeuwenhart’ en Jeanne d’Arc stierven. U heeft voldoende tijd om het oude centrum van de stad te verkennen, te wandelen door de gezellige straatjes met vakwerkhuizen of de prachtige kathedraal te bezoeken. Maar misschien gaat u liever naar de botanische tuin, Jardin des plantes? Het park is 8 hectare groot en herbergt 600 verschillende plantensoorten waaronder een grote verzameling fuchsia’s (991 varianten), een grote rotstuin, rozentuin, diverse pleinen met geneeskrachtige planten en collecties van aromatische en vleesetende planten. Als laatste gaan we naar Jardin Agapanthe, eigendom van landschapsarchitect Alexandre Thomas. Hij gebruikt de tuin om te experimenteren met planten, kleuren en ontwerpen. Het grootste deel is in een moderne stijl aangelegd, waarbij Thomas zich niet laat beperken tot traditionele tuinarchitectuur. U vindt hier een sterke structuur met een doolhof van terrassen, muren, beekjes en vijvers en waar slim gebruik wordt gemaakt van verlichting, stenen, fonteinen, sculpturen en antiek om de bijzondere sfeer te versterken.

Dag 4 | Les Hêtres – Abbaye & Jardin de Valloires
Na het ontbijt brengen we een kort bezoek aan Les Hêtres, gelegen in de schaduw van een majestueus beukenbos. Toch is de tuin vol licht en luchtig opgezet met veel ruimte tussen de plantvakken waar brede grasbanen langs lopen. Deze tuin is aangelegd in 1980 op de plaats waar oorspronkelijk een weiland met fruitbomen was. De bloembedden zijn opgebouwd met zowel bladverliezende als groenblijvende planten en struiken en zijn zo het hele jaar door mooi. De heesterborders zijn aangevuld met veel kleurrijke bloemen van vaste planten.
Daarna bezoeken we nog de prachtige tuinen van een abdij uit de 12e eeuw. Het ontwerp van de tuin werd gemaakt door ontwerper Gilles Clèment, waarna de tuinen in 1989 voor het eerst opengesteld werden voor publiek. Jardin de Valloires is opgedeeld in verschillende delen met elk hun eigen thema. Naast het rosarium is er de tuin van de evolutie, een veld vol wilde bloemen, de moerastuin met waterlopen, de tuin van de zintuigen en een prachtige oude allée van kersenbomen.
Extra verzorging: een picknick bij Abbaye & Jardin de Valloires.

Tuinreis Vlaanderen en Hauts-de-France

5 dagen bijzondere privétuinen in een historische omgeving

In het noordwesten van Frankrijk heeft men een passie voor tuinieren, wat resulteert in speelse tuinen die een lust voor het oog zijn. U bezoekt een mooie selectie privétuinen, elk met een uniek ontwerp, beplanting en sfeer. Door de afwisseling met stadsbezoeken en kastelen leert u bovendien meer over de rijke geschiedenis van de regio.

Dag 1 | De Pokertuin – Jardins de Séricourt
Op onze heenreis bezoeken we de Pokertuin, gelegen in het midden van een bosrijke omgeving in Schoten (BE). Hier spelen vaste planten de hoofdrol. In deze tuin zijn diverse borders aangelegd met mooie collecties Zeeuws knoopje, zilverkaarsen, vuurpijlen, orchideeën en boompioenen. Vervolgens door naar Frankrijk voor Jardins de Séricourt. De tuinen zijn aangelegd naar het ontwerp van eigenaren en landschapsarchitecten Yves en William Gosse de Gorre. De tuin staat bekend om haar kunstig gesnoeide heggen, die al meerdere awards hebben gewonnen. Hierna rijden we door naar het hotel in Abbeville.
Extra verzorging: fruitsap in de Pokertuin.

Dag 2 | Jardin du Brule – Lunchstop Gerberoy – Jardins Henri le Sidaner
Na het ontbijt bezoeken we Jardin du Brule, een groene, frisse oase die bestaat uit een doolhof van paden. U vindt er een beekje en goed gevulde borders met hortensia’s, asters en dahlia’s. Naast de boomgaard, een kleine wijngaard en de moestuin is er een uitgebreide collectie vaste planten. We rijden door naar het idyllische dorp Gerberoy. U vindt hier verschillende terrasjes waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen. Hierna gaan we naar de tuin van Henri le Sidaner, een Franse kunstschilder die een verlaten boomgaard omtoverde tot een waar tuinschilderij. De tuin is verspreid over drie verdiepingen, die door trappen met elkaar verbonden zijn. U vindt hier een witte tuin, Italiaanse terrassen, een rozentuin en nog meer moois.
Extra verzorging: rondleiding in Jardin du Brule.

Dag 3 | Parc du Château de Creuse – Stadsbezoek Amiens – Jardin Floral de Digeon
In de ochtend bezoeken we de tuin van Château de Creuse. Dit typisch Frans kasteel werd gebouwd in de tijd van de beroemde Lodewijk XIV, ook bekend als de Zonnekoning. De eigenaren kochten het vervallen landgoed meer dan 20 jaar geleden, renoveerden het kasteel en legden de tuinen opnieuw aan met een schitterend eindresultaat.
Vervolgens naar de hoofdstand van Picardië; Amiens. De stad staat met name bekend om haar 13e-eeuwse gotische kathedraal, de grootste van haar soort en erkend als UNESCO Werelderfgoed. Wandel door het historische centrum, bezoek de kathedraal of geniet van één van de lokale specialiteiten. U kunt er op eigen gelegenheid lunchen. Hierna bezoeken we Jardin Floral de Digeon. De tuinen bij dit Franse kasteeltje zijn opgedeeld in drie delen: het park, een moestuin en de rozentuin. De rozentuin en de moestuin zijn qua ontwerp tegenovergesteld: de rozentuin rondom de boerderijgebouwen heeft zachte lijnen, terwijl de moestuin met harde, geometrische lijnen de plantvakken verdeelt.
Extra verzorging: Rondleiding, cider en iets lekkers in Jardin Floral de Digeon.

Dag 4 | Jardin Botanique du Beau Pays – Lunchstop Boulogne-sur-Mer – Parc & Jardins du Château de Conteval
Na het ontbijt gaan we naar de botanische tuin. Jardin Botanique du Beau Pays combineert flora met fauna in het vogelrijk en de aantrekkelijke vlindertuin. De beplanting is verdeeld op basis van kleur, waarin vooral levendige kleuren als geel, oranje en rood terugkeren, of is ingedeeld op bladtype, zoals gedeeltes met groenblijvende, gevlekte en purperen beplanting.
We maken een lunchstop in Boulonge-sur-Mer. Dit kleine stadje aan het Kanaal is een rustige kustplaats met een mooie, oude binnenstad. Verken het oude ommuurde stadscentrum met de 12e-eeuwse klokkentoren (erkend als UNESCO Werelderfgoed), of juist het nieuwe centrum met hippe winkels, restaurants en bars.
In de namiddag bezoeken we Parc & Jardins du Château de Conteval. Hier vindt u een echte Franse kasteeltuin. Het park en kasteel stammen uit het einde van de 18e eeuw en zijn door wisselende eigenaren enorm verwaarloosd. Huidige eigenaar Sébastien Hoyer maakte hier een einde aan. Naast de 3.600 inheemse soorten vindt u hier ook veel exotische planten.
Extra verzorging: Rondleiding in Jardin Botanique du Beau Pays. Aperatief en rondleiding in Château de Conteval.

Dag 5 | Tuin van Luc en Frieda – tuin van Carlos en Marie-Jeanne
Na het laatste ontbijt gaan we naar de tuin van Luc en Frieda. In het zuidwesten van België ligt deze romantische bloementuin. Centraal in de tuin staan de vele kleurrijke bloemenborders, die gevuld zijn met bloeiende vaste planten, hosta’s, grassen, clematissen en rozen. Het is een relaxte, rustgevende tuin waar u optimaal kunt genieten van het groen om u heen. Als afsluiting van de reis brengen we nog een bezoek aan de tuin van Carlos en Marie-Jeanne. U wordt hier ontvangen met belegde broodjes. Hierna heeft u tijd om deze tuin vol groene hagen en eigenzinnige buxusvormen te ontdekken. Laat u verrassen door de doorkijkjes met speelse perspectieven.
Extra verzorging: Koffie/thee en lekkers in de tuin van Luc en Frieda. Belegde broodjes met een drankje in de tuin van Carlos en Marie-Jeanne.

Tuinreis Normandische kust

5 dagen Normandische kustlijn met de mooiste tuinen

Deze tuinreis naar de Normandische kust is een unieke kans om de tuinen en cultuur van Normandië op een nieuwe manier te ervaren. Dit jaar hebben wij de reis met een dag verlengd naar een 5-daagse zodat u op het gemak kunt genieten van de tuinen die op de meest magnifieke locaties aan of vlakbij zee liggen. Bezoek het beroemde Jardins d’Étretat, waar tuin en zee op bijzondere manier samenkomen en elkaar versterken.

Dag 1 | Lille – Jardin du Mont des Récollets
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Lille waar u in de ochtend vrije tijd heeft. De stad wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd. Slenter door het gezellige oude stadscentrum en kom alvast in de Franse sferen! We bezoeken tijdens de heenreis deze prachtige privétuin. Hij kwam tot stand nadat de eigenaren de volledig vervallen boerderij en tuinen in 1990 kochten. De beplanting is geïnspireerd op de omgeving, met veel regionale planten die u ook in de vrije natuur tegen kunt komen.

Dag 2 | Jardins d’Étretat – Les Jardins Suspendus – Stadsbezoek Honfleur
Na het ontbijt vertrekken we naar Étretat. Er ligt een magische tuin aan zee en met fantastisch uitzicht op de bekende krijtrotsen van Amont. De tuin werd aan het einde van de 19e eeuw aangelegd in opdracht van de Franse actrice Madame Thebault, die door Monet werd geïnspireerd om op deze idyllische locatie een tuin aan te leggen. In de tuin komen het landschap, het aangelegde groen en sculpturen op unieke wijze met elkaar samen. Het is helaas niet mogelijk om de tuin met de touringcar te bereiken, u kunt ervoor kiezen om het steile pad te beklimmen of het toeristentreintje te nemen (kosten ca. € 7,-). Vervolgens naar de Jardins Suspendus oftewel Hanging gardens in La Havre. Vanuit deze oude fortificatie heeft u prachtig uitzicht op zee. Op de centrale binnenplaats vindt u er verschillende kassen met een keur aan planten van over de hele wereld. Ook is er een rozentuin en heeft u de mogelijkheid er te lunchen. Hierna door naar de badplaats Honfleur, al sinds de 19e eeuw een verzamelplaats voor kunstenaars. Het is één van de mooiste plaatsjes van Frankrijk met een prachtige haven.

Dag 3 | Abbey de Saint George de Boscherville – Stadsbezoek Rouen – Jardins d’Angelique
We beginnen de dag bij de prachtig gelegen Abdij van Saint-George. Dit grandioze bouwwerk midden in het natuurgebied van de Seine-vallei, is in de 12e eeuw opgetrokken door de familie van Tancarville, op de plek van een heidense tempel. Vanuit de kloostertuinen heeft u een panoramisch uitzicht over de omgeving. De tuinen zijn opgedeeld in 4 terrassen en opnieuw aangelegd volgens een plattegrond uit de 17e eeuw. Hierin worden groente en planten gecombineerd in een kleurrijk geheel, met harmonieuze composities. Decoratieve beplanting heeft een functie in de moestuin en zorgt voor natuurlijke plaagbestrijding.
Hierna door naar Rouen waar u een paar uurtjes vrije tijd heeft. U kunt er op eigen gelegenheid lunchen en u heeft voldoende tijd om het oude centrum van de stad te verkennen, te wandelen door de gezellige straatjes met vakwerkhuizen of de prachtige kathedraal te bezoeken. In de namiddag bezoeken we Jardins d’Angelique, deze prachtige privétuin werd in 1989 door Gloria en Yves Lebellegard aangelegd in herinnering aan hun dochter Angélique. De tuinen zijn gelegen rondom een 17e-eeuws huis en aangelegd in twee stijlen: een formele tuin in Franse stijl achter het huis en een meer natuurlijk aangelegde tuin aan de zij- en voorkanten. Hoewel Jardins d’Angélique gevuld is met bloemen, is er gekozen voor een kleurenpallet met voornamelijk wit, roze en blauw waardoor er een romantische, rustige sfeer hangt.
Extra verzorging: rondleiding met gids bij Abbey de Saint George.

Dag 4 | Château de Miromesnil – Jardin Jungle Karlostachys – Stadsbezoek Veules les Roses
In de ochtend krijgen we een rondleiding in het 16e-eeuwse Château de Miromesnil. Het kasteel wordt omringd door een prachtig beukenbos, een park en bijzondere moestuin. In het park vindt u een cederboom van maar liefst 200 jaar oud. De moestuin combineert twee verschillende ontwerpstijlen: het geometrische van de Franse tuinen en de uitbundige en onregelmatige vormen die als typisch Engels bekend staan. Vervolgens maken we een stop in Dieppe waar u op eigen gelegenheid kan lunchen. Daarna iets heel anders, namelijk Jardin Jungle Karlostachys gelegen in Eu. Een paradijs voor exotische bladplantliefhebbers. Eigenaar Charles leidt u rond door zijn jungle tuin. Hij laat u de bijzondere planten zien die hij op expedities verzamelde. Mocht de tijd het toelaten dan houden we nog een korte stop in het dorpje Veules les Roses. Het is één van de mooiste dorpen van de regio dankzij haar tijdloze straatjes en de prachtige ligging aan zee.
Extra verzorging: rondleiding in Château de Miromesnil, rondleiding door Jardin Jungle Karlostachys.

Dag 5 | Jardin des Lianes
Op onze terugweg bezoeken we Jardin des Lianes. Het doel in deze tuin is duidelijk: een wilde, vrije en romantische tuin die gemakkelijk is in het onderhoud. Hier is elke plant, bloem en boom geselecteerd op de kleur, vorm of geur. Bijzonder zijn de uitgebreide collecties oude rozen, David Austin rozen en hortensia’s.

Parijs, stad van de liefde

Geniet van de Franse hoofdstad met haar grote aantrekkingskracht. Parijs staat natuurlijk bekend als de stad van de liefde, maar ook om de eeuwenoude geschiedenis, de prachtige architectuur en
de vele bezienswaardigheden. Enkele highlights zijn de Eiffeltoren, de Notre Dame, de Basilique de Sacré-Coeur en de Arc de Triomphe. Als u wilt shoppen tijdens uw stedentrip, bent u aan het juiste adres op de Champs-Élysées of in Galeries Lafayette.

Dag 1 | Heenreis – Parijs
Met verschillende pauzes onderweg rijden we naar Parijs, waar we kort zullen inchecken in het
hotel. Aansluitend door naar het centrum voor een stadsrondrit met korte fotostops. We
komen onder andere langs de Arc de Triomphe, Champs-Élysées en het Centre Pompidou. U kunt ook een boottocht maken over de Seine (75 minuten – facultatief kaartjes vooraf te koop € 9,-). U bepaalt zelf op welke dag en hoe laat u de boottocht maakt. Vanaf het water is het uitzicht op de historische gebouwen en bruggen spectaculair!

Dag 2 | Parijs – avondtour
Na het ontbijt maakt u onder begeleiding van een gids een stadswandeling door Parijs. De gids laat
u de mooiste plekken van deze romantische stad zien. We wandelen onder andere langs Pantheon, Quartier Latin, Notre Dame en het Louvre. Hierna bent u vrij om Parijs op eigen gelegenheid te ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Eiffeltoren of beklim de Arc de Triomphe voor een schitterend uitzicht over de Champs-Élysées. Na het diner in het hotel maken wij met de bus nog een avondtour langs de belangrijkste bezienswaardigheden, die weer eindigt bij het hotel.

Dag 3 | Parijs – terugreis
Vandaag brengen we een bezoek aan de wijk Montmartre, gelegen op een hoge heuvel. Per
kabeltreintje gaan we hier naar boven. Bovenop de heuvel ligt de grote witte basiliek Sacré-Coeur
en het schildersplein Place du Tertre. Op het schildersplein treft u traditionele kunstenaars en (met name) schilders aan. De Sacré-Coeur is te bereiken via een trap met maar liefst 237 treden. Boven aangekomen wordt u beloond met een mooi uitzicht over de stad. Terug naar beneden kunt u wandelen of een kaartje kopen en per kabeltreintje naar beneden gaan. U heeft voldoende tijd bij de Sacré-Coeur om nog een hapje te eten voordat we terugrijden naar Nederland.