Tuinreis Shropshire & Gardeners’ World Live Event 2024

Ontdek het paradijs voor tuinliefhebbers tijdens deze tuinreis met bezoek aan het Gardeners’ World Live Event 2024. Het belooft een onvergetelijke reis vol bloemenpracht, inspirerende groene ontwerpen en buitengewone groenexpertise te worden. Naast dit unieke evenement, dat plaatsvindt in een prachtige locatie in het hart van de natuur, ziet u ook een aantal fantastische tuinen gelegen in het graafschap Shropshire. Net naast Wales gelegen, kent dit gebied een echte plattelandssfeer met kleine stadjes, smalle straatjes, vakwerkhuisjes en prachtige tuinen. U maakt een uitstapje net over de grens met Wales, waar u het bijzondere Powis Castle bezichtigt.

Dag 1 | Heenreis en diner in Engelse pub

Per ferry maken wij de oversteek naar Engeland. Aan boord krijgt u een voucher voor een drankje en een hapje te eten. We schepen uit in Dover en rijden naar een typisch Engelse pub. Hier geniet u van een traditioneel Engelse maaltijd. Daarna rijden we verder voor de check-in in het hotel.

Dag 2 | vrijdag 14 juni: Gardeners’ World Live event

Vandaag is het eindelijk zover! We betreden het Gardeners’ World Live Event-terrein, waar een overvloed aan prachtige bloemen, kleurrijke planten en adembenemende tuinontwerpen op u wacht. U krijgt de kans om gerenommeerde tuinarchitecten, kwekers en groenliefhebbers van over de hele wereld te ontmoeten en van hen te leren. Verbaas u over de meest innovatieve tuinideeën en neem deel aan boeiende workshops en demonstraties. Wandel door de prachtige showtuinen, proef heerlijke lokale lekkernijen en ontdek de nieuwste tuingereedschappen en technologieën. Dit is een kans om uw eigen tuinambities te voeden en inspiratie op te doen voor uw eigen groene paradijs thuis.

 Dag 3 | zaterdag 15 juni: Shrewsbury en Powis castle

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Shrewsbury, gelegen in de lus van rivier ‘The Severn’. Als belangrijk centrum voor de wolhandel groeide Shrewsbury uit tot één van de belangrijkste steden van de regio. Deze hoofdstad van Shropshire staat bekend om haar tuinen, openbare parken en het vele groen, waaraan het de bijnaam de ‘town of flowers’ heeft te danken. De stad heeft hier zelfs een aantal prestigieuze internationale prijzen mee gewonnen: de European Entente Florale en een gouden medaille in de ‘Communities in Bloom’ competitie. Bijzonder is met name het Quarry park, dat door haar uitbundig bloeiende borders eerder op een goed onderhouden privétuin lijkt dan op een openbaar park. Verder vindt u in Shrewsbury, de geboortestad van Charles Darwin, naast een kasteel en een Benedictijnenabdij uit de 11e eeuw nog tal van andere bezienswaardigheden. In het historische centrum vindt u zowel lokale winkeltjes als designerstores, Engelse pubs, barretjes, cafés en restaurants. U kunt hier brunchen op eigen gelegenheid.
’s Middags brengen we een bezoek aan Powis Castle. De tuinen van Powis Castle zijn één van de weinige Italiaanse Renaissance tuinen uit de 17e eeuw die er in het Verenigd Koninkrijk te vinden zijn. Ze worden gedefinieerd door het gebruik van niveaus en terrassen en zijn grotendeels geïnspireerd op de Italiaanse tuinen van de 16e eeuw. De terrassen worden begrensd door een grote collectie taxussen die in de 18e eeuw geplant werden. Na twee eeuwen van goede zorgen zijn deze uitgegroeid tot maar liefst 14 meter hoog en 8 tuinmannen zijn elk jaar maar liefst 6 tot 8 weken bezig om ze te snoeien. De tuinen werden voor het laatst in 1911 aangepast door Lady Violet, de echtgenote van de vierde Earl. Zij verplaatste de moestuin en kassen, legde op hun plek een prachtige bloementuin aan en ontwierp de formele tuinen die gelegen zijn in het zuidoostelijke deel. De mix van de dramatische Italiaanse terrassen, de formele Edwardiaanse tuin, de juist informele woodlands en het prachtige uitzicht maakt een bezoek aan Powis Castle een indrukwekkende ervaring. Helemaal bovenin de tuin, op een rots, ligt het kasteel zelf. Ook dit kunt u tijdens uw bezoek betreden en de uitgebreide collectie historische schilderijen en meubels bewonderen.

Dag 4 | zondag 16 juni: Dorothy Clive, Hodnet Hall en Wollerton Hall

Na het ontbijt bezoeken we de cottage van Dorothy Clive. In 1940 ontwierp Kolonel Harry Clive deze tuin voor zijn zieke vrouw Dorothy, die leed aan de ziekte van Parkinson. Door het aanleggen van een mooie tuin wilde Harry een mooie, fascinerende en beschermde omgeving voor haar creëren waar Dorothy haar dagelijkse wandeling kon maken. Na haar overlijden werd er ter nagedachtenis aan Dorothy een fonds opgericht dat de voortzetting en openstelling van de tuin voor publiek moest ondersteunen. Het is om die reden dat ook u nu kunt genieten van deze prachtige tuin, gelegen in het welvende landschap op de grens van drie graafschappen. Het is een echte Engelse plattelandstuin in informele setting. De tuin bevat onder andere een kleine vijver, een rustiek stukje woodland gevuld met rododendrons en een spectaculaire waterval en een rozenpad dat in de zomer op haar absolute hoogtepunt is. Vanuit de tuin heeft u prachtig uitzicht over het omringende landschap. Vervolgens naar Hodnet Hall. Hoewel de huidige tuinen in 1922 tot stand kwamen, liggen de origines van het landgoed in 12e eeuw. Toen stond er op deze grond een stenen Normandisch kasteel, waarvan de resten van de fundamenten vlakbij de bezoekersparkeerplaats liggen. Hierna werd er een houten 16e-eeuws Tudor landhuis gebouwd, dat omringd werd door een ronde tuin. Het huidige huis kwam in de tweede helft van de 19e eeuw tot stand, waarbij ook de kleine rozentuin werd aangelegd. De vader van de huidige bewoners begon met de aanleg van de huidige tuinen, waarbij hij de eerder genoemde delen grotendeels in ere heeft gehouden. Met de aanleg van een dijkje creëerde hij een serie aan meertjes en vijvers. De rododendrons kleuren de tuin in het voorjaar, waarna de vele soorten rozen, fuchsia’s, pioenrozen en hortensia’s het in de zomer overnemen. De aanwezigheid van de vele vijvers, stroompjes en watervallen brengt leven in de tuinen en zorgen dat er altijd wat te zien is.
We sluiten de dag af bij Wollerton Hall. Deze tuin wordt ook wel een typisch voorbeeld van een echte Engelse, moderne tuin genoemd. De Arts en Crafts stijl is goed te herkennen aan het gebruik van tuinkamers, een duidelijke structuur en slimme plantencombinaties. Bijzonder is dat de eigenaren en ontwerpers van de tuin bijna exclusief gebruik maken van meerjarige planten, wat voor een overkoepelend thema zorgt. De beplanting in de verschillende tuinkamers is gekozen op basis van kleur en stijl: zo vindt u hier een ‘warme tuin’, waar rode, gele en oranje tinten de hoofdrol spelen, maar ook een pasteltuin, gevuld met zachte witte, roze en paarse tinten. De smaakvolle combinatie van kleur en beplanting, de grote collecties rozen, salvia en clematissen, afgewisseld met de duidelijke structuur van hagen, maakt dat Wollerton Old Hall meer dan het bezoeken waard is. De setting rondom het statige 16e-eeuwse huis maakt de tuin extra bijzonder.

Dag 5 | maandag 17 juni: Terugreis

Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Als de tijd het toe laat, maken we op weg naar de haven van Dover nog een stop. De chauffeur zorgt voor een soepele terugreis, waar u met een schat aan inspiratie en nieuwe tuinideeën naar huis zult terugkeren.

 

Programma is onder voorbehoud. Mocht er een wijziging plaats vinden, dan zoeken wij naar een waardig alternatief.

Tuinreis Cotswolds met Oxford

5 dagen in hét paradijs voor tuinliefhebbers

Het romantische gebied van de Cotswolds is beroemd vanwege haar schitterende historische landhuizen, slingerende landweggetjes en pittoreske dorpjes vol oude cottages. U bezoekt bekende tuinen als Hidcote Manor en Kiftsgate Court en aantrekkelijke privétuinen als Court House. Daarnaast heeft u de gelegenheid om de historische stad Oxford te verkennen. Het imposante Broughton Castle is een absoluut hoogtepunt van deze reis.

Dag 1 | Godinton House Gardens
Na de oversteek naar Engeland bezoeken we dit karakteristieke huis. Het wordt omringd door een prachtig landschap met statige eiken en kastanjebomen. In de tuinen vindt u zorgvuldig aangelegde gazons met kleurige borders, een vijver en een rozen- en Italiaanse tuin. Dit wordt afgewisseld met een grote wilde tuin, waar u rustig kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. In de ommuurde tuin vindt u daarnaast een prachtige collectie bloemen, planten en groenten die u het gevoel geven in een Victoriaanse moestuin te zijn beland.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Dag 2 | Chipping Campden – Hidcote Manor Garden – Kiftsgate Court
Na het ontbijt stoppen we even voor een fotomoment bij Chipping Campden. Dit is een kleine marktstad met een romantisch karakter. Hierna bezoeken we de prachtige tuinen van Hidcote Manor, vaak beschouwd als één van de mooiste van de Cotswolds. Deze tuinen staan vooral bekend als echte Arts en Crafts tuinen en werden in het begin van de 20e eeuw aangelegd door Lawrence Johnston. Hij gebruikte taxus-, hulst- en beukenhagen om een twintigtal tuinkamers te creëren met elk een ander thema. Zo vindt u hier de witte tuin, tuinen met vijvers of fonteinen, kamers met specifieke planten en bijzondere ontwerpen. Aan het eind van de dag gaan we naar Kiftsgate Court. Deze tuinen zijn het gevolg van de inspanningen van drie generaties vrouwen vanaf het begin van de 20e eeuw. In Kiftsgate Court Gardens zijn veel Arts & Crafts invloeden te herkennen in de kleurrijke borders, de verschillende tuinkamers en de prachtige lanen. Bijzonder is de beroemde Kiftsgate Rose, een sterk geurende, witte klimroos die de helft van de rozenborder in beslag neemt en in de zomermaanden erg indrukwekkend is.

Dag 3 | The Court House – Broughton Castle Gardens (juni) of Bourton House (juli) – Pettifers
We beginnen de dag in The Court House. De tuin heeft prachtige ligging en een landhuis staat in een setting dat rechtstreeks uit een Jane Austen roman lijkt te komen. De tuin is onderverdeeld in tuinkamers met elk een eigen vorm, stijl en inrichting. U wandelt rond het huis door tuinen met rozen, varens, een houten kas en boomgaard. Tijdens de juni reizen brengen we daarna een bezoek aan Broughton Castle Gardens. Dit prachtige huis met een lange familiegeschiedenis is omringd met een gracht. De tuinen zijn gedurende de eeuwen met het huis meegegroeid, verwaarloosd en ontwikkeld. In de Ladies Garden vindt u naast prachtige oude rozen ook salvia en allium. De smaakvol gecombineerde borders in combinatie met het weidse parklandschap maken dit kasteel het bezoek meer dan waard. De ommuurde tuin heeft vier snoeivormen in buxus die lijken op de koninklijke Franse lelie. In juli bezoeken we Bourton House. Vanwege wisselende eigenaren werden de tuinen grotendeels verwaarloosd, totdat Bourton House in 1983 door de Paice familie werd gekocht. In ruim 25 jaar tijd toverden zij de tuinen om tot een paradijs met mooi in vorm gesnoeide heggen, kleurrijke bloemenborders en een moestuin. Een van de opmerkelijkste tuindelen is gevuld met buxushagen in golvende en geometrische patronen. We sluiten de dag af in Wardington, daar ligt Pettifers. Het is een weelderige Engelse tuin met prachtige bloemborders. Eigenaaresse Gina Price heeft de tuin aangelegd met als inspiratiebron Dianey Binney (Kiftsgate). Zij kwam destijds tips en kritiek geven in de tuin, maar later heeft ze haar eigen stijl ontwikkeld in de tuin. Rozen maakten plaats voor grassen en de borders moesten er goed uit zien van april tot november.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij The Court House, bezoek kasteel en een lunch bij Broughton Castle (juni), lunch bij Bourton House (juli), rondleiding bij Pettifers.

Dag 4 | Oxford Botanic Garden & Arboretum – stadsbezoek Oxford
In Oxford bezoekt u de oudste botanische tuin van Engeland. Deze tuin stamt uit 1621 en biedt bijna 6.000 verschillende plantensoorten. De tuin is het hele jaar door een oase van biodiversiteit. U wandelt door 300 jaar oude kassen, een ommuurde tuin met medicinale kruiden, verzonken tuin met prachtige borders en een rots- en watertuin. Hierna heeft u tijd voor een stadsbezoek. Oxford is een stad met een rijke historie die wereldwijd bekend staat om haar prestigieuze universiteit. Dankzij de harmonie tussen de architectuur van de vele universiteitsgebouwen wordt Oxford ook wel de ‘stad der dromerige spitsen’ genoemd. Het vele groen zorgt bovendien voor een prettige sfeer en maakt de stad erg aantrekkelijk.

Dag 5 | Nettlestead Place Garden
Na het ontbijt rijden we naar Nettlestead Place voor een laatste tuinbezoek. De tuinen kennen een lange geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw. In 1913 werden het vervallen huis en het omliggende land opgeknapt. U vindt hier een grote collectie bomen, een formele rozentuin en een verzonken vijvertuin. Daarna naar Dover voor de oversteek.

Tuinreis Sprookjesachtig Engeland

 4 dagen romantisch Hampshire

In sprookjesachtig Hampshire bezoeken we diverse (privé)tuinen waarbij u het idee heeft dat u in een andere wereld rondloopt. U ziet niet alleen landhuizen maar ook een prachtige cottage, boerderij en een bijzondere taxus boom van 3000 jaar oud. De boom is één van de tien belangrijkste bomen van Engeland en leeft nog steeds. We gaan dus een stukje terug in de tijd en bezoeken de romantische, sprookjesachtige tuinen waar Engeland bekend om staat.

Dag 1 | Heenreis – Walmer Castle & Gardens
Na de overtocht vanuit Dover bezoeken we Walmer Castle, prachtig gelegen aan de kust van Kent. Het voormalige vestigingkasteel heeft prijswinnende tuinen. Het kasteel is vanaf de 16e eeuw gebruikt als militair fort maar de functie veranderde mettertijd naar een privéwoning. In de tuin vindt u de Broadwalk, ontworpen in 1866 door William Masters met lange dubbele borders vol bloeiende planten. Het is één van de hoogtepunten in de tuin en ook de serene Queen Mother’s Garden mag gezien worden, ontworpen ter ere van de 95e verjaardag van de moeder van koningin Elizabeth II. Ook uniek is The Cloud Hedge, een kunstig gesnoeide taxus haag. Na het bezichtigen van het eeuwenoude Walmer Castle rijden we naar het hotel waar het eerste diner op ons wacht.
Extra verzorging: rondleiding in Walmer Castle Gardens.

Dag 2 | The Thatched Cottage & the Farringdon Yew Tree – Westgreen House & Gardens
Onze tweede dag begint met een bezoek aan de prachtige cottage en tuin van eigenaren Cally en David Horton. Verscholen achter het 16e –eeuwse cottage ligt een beschutte tuin van anderhalve hectare. De tuin is ingedeeld in diverse gebieden omringd door kleurrijke borders. Ze zijn ingericht vanuit het terras met sierlijke potten en een vijver met waterval. De reis door de tuin vervolgt zich door de pergola van rozen naar een ander gebied vol met allerlei beplantingen. Op het einde van de tuin vindt u de weg naar de verschillende rozenstruiken en de decoratieve woonwagen gelegen in een gebied van wilde bloemen. Na een heerlijke lunch bij The Thatched Cottage brengen wij een kort bezoek bij de 3000 jarige Farringdon Yew Tree. Deze taxus boom wordt door boomkwekers beschouwd als één van de belangrijkste bomen in het Verenigd Koninkrijk. De boom is opgenomen in de Ancient Tree Inventory. Hierna rijden wij verder naar Westgreen House & Gardens, Deze tuin is ontworpen door Marylyn Abbottet. De prachtige ommuurde tuinen omringen het 18e-eeuwse huis en lijken net alsof u zich in een sprookje bevindt. De grote watertrap vormt het middelpunt van diverse tuinkamers die allemaal een eigen benamingen hebben. Iedere tuinkamer beschikt over zijn eigen schoonheid en karakter.
Extra verzorging: uitgebreide lunch bij The Thatched Cottage.

Dag 3 | Spring Pond Garden – Sir Hillier Gardens
Na het ontbijt rijden we naar onze eerste tuin. Carolyn Sheffield heeft deze adembenemende romantische tuin 25 jaar geleden, vanuit een blank canvas opgevuld en zal u ook begeleiden door haar tuin. Voordat u binnen stapt in het volgende sprookje, vindt u aan de linkerkant van het huis een grote vijver met vissen en een moestuin. De oude boerderij en bloemperken omringen de aangelegde klassieke vijver. Achter de vijver vindt u een prachtig prieel met een aantal kleine tuinkamers. De deuren van de serre zijn tijdens dit bezoek geopend, hier vindt u mediterrane en tropische planten. In de middag bezoeken wij de Sir Harold Hillier Gardens, deze liggen verspreid over meer dan 72 hectare. Ga het avontuur aan en ontdek de diverse paden, bomen, vijver, wildbloemen, en nog veel meer waar u zich de ogen bij uit kunt kijken.
Extra verzorging: koffie/thee en cake bij Springpond Garden, rondleiding Sir Hillier Gardens.

 Dag 4 | Mount Ephraim Gardens – Terugreis
Gelegen midden in het glorieuze landschap van Kent vindt u Mount Ephraim Gardens, bekend om haar spectaculaire Edwardiaanse tuinen. We bezoeken deze tuin voordat we de oversteek maken. Net als veel andere landgoederen leed het onder de Wereldoorlogen, maar zijn de tuinen in de jaren ’50 met veel liefde door Mary en Bill Dawes gerestaureerd. Met een gedeelte met vorm snoei, geurige rozentuin, rots- en watertuin, Japanse tuin en uitgebreid arboretum is hier meer dan genoeg te zien. Na het bezoek aan onze laatste tuin is het tijd om afscheid te nemen en rijden wij terug naar onze opstapplaatsen.

Tuinreis Kent & RHS Chelsea Flower Show

4 dagen met bezoek aan de prachtige tuinen van Sissinghurst Castle

Tijdens deze 4-daagse tuinreis staat de Chelsea Flower Show, georganiseerd door de Royal Horticultural Society, centraal. Het is één van ‘s werelds grootste en meest prestigieuze bloemenshows en een echte must see voor iedere tuinliefhebber. Tijdens deze reis bezoekt u de show waar u de vele modeltuinen, stands van beroemde kwekers en uitgebreide bloemendisplays kunt bewonderen.
Naast de show staan er uiteraard ook bezoeken aan diverse tuinen in het graafschap Kent op het programma. Ontdek de verschillende tuinkamers van Sissinghurst Castle en de ommuurde tuin van Goodnestone Park.

Dag 1 | Godinton House Gardens
Na de oversteek naar Engeland brengen we een bezoek aan het karakteristieke Godinton House, omringd door een prachtig landschap met statige eiken en kastanjebomen. In de tuinen vindt u zorgvuldig aangelegde gazons met kleurrijke borders, een vijver en een rozen- en Italiaanse tuin. Dit wordt afgewisseld met een grote wilde tuin, waar u rustig kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. In de grote ommuurde tuin vindt u een prachtige collectie bloemen, planten en groenten die u het gevoel geven in een Victoriaanse moestuin te zijn beland.
Extra verzorging: koffie/thee met iets lekkers in Godinton House.

Dag 2 | RHS Chelsea Flower Show
De RHS Chelsea Flower Show wordt elk jaar in hartje Londen georganiseerd door de Royal Horticultural Society. De show werd voor het eerst in 1912 georganiseerd en is uitgegroeid tot de bekendste tuin-, bloemen- en landschapsshow ter wereld met circa 150.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. De show is een ideale gelegenheid voor Engelse kwekers om hun bijzondere gekweekte planten te tonen en voor hoveniers en tuinarchitecten om hun tuinontwerpen en beplantingsplannen te showen.The Great Pavilion, waar meer dan 90 kwekers hun mooiste bloemen tonen, is elk jaar weer één van de hoogtepunten van de Chelsea Flower Show. Bekijk een impressie van 2022:

 

Dag 3 | Pashley Manor – Tenterden – Sissinghurst Castle Garden
Toen de huidige eigenaren Pashley bijna 40 jaar geleden kochten, troffen ze een verwaarloosde tuin aan. Sindsdien zijn Pashley Manor Gardens omgetoverd tot romantische tuinen die er elk seizoen anders uitzien. De gevel van het huis kleurt dan prachtig lila door de enorme massa aan bloemen van de blauweregen. Na de lente nemen de rozen, lelies en later de asters en dahlia’s de tuin over en is de lucht gevuld met heerlijke geuren. De strak gemaaide graslanen lopen langs uitbundig bloeiende borders. De oogst uit de ommuurde groentetuin wordt gebruikt in de gerechten van het restaurant. Na dit bezoek maken we een stop in de leuke plaats Tenterden. Wandel door de gezellige straatjes en strijk bijvoorbeeld neer in een pub voor een lunch. Vervolgens gaan we naar één van de beroemdste en meest invloedrijke Engelse tuinen van de 20e eeuw: de tuinen rondom Sissinghurst Castle. Deze prachtige tuin is een creatie van Vita Sackville West en haar echtgenoot Sir Harold Nicolson. De beplanting is uitbundig en goed doordacht, waardoor de tuin in harmonie is en een natuurlijke uitstraling heeft. De goed onderhouden tuinen zijn verdeeld in diverse tuinkamers met elk hun eigen thema, sfeer, uitstraling en intimiteit. Met name de geometrische witte tuin, de oudste en bekendste tuinkamer, is een meesterwerk.

Dag 4 | Goodnestone Park – Terugreis
Na het ontbijt bezoeken we de laatste tuin van deze reis, Goodnestone Park. Deze ommuurde tuin is één van de publiekstrekkers: de muren zijn bekleed met jasmijn en rozen en sommige delen zijn ouder dan het huis zelf. Daarnaast wandelt u prachtig over het bosachtig terrein, de terrassen en de moderne graveltuin. Vervolgens vertrekken we naar Dover voor de oversteek naar Calais waar wij in de avond op de opstapplaatsen aan zullen komen.

Tuinreis Kerst rondom Londen

4 dagen Engelse kerstsfeer in prachtige verlichte tuinen

Tijdens deze vier dagen krijgt u de kans om alvast de traditionele kerstsfeer te beleven in Engeland. U maakt een stadstour door Londen en brengt een bezoek aan Rochester, beiden geheel aangekleed in kerstsfeer. De tuinen die u bezoekt zijn ook in kerstsfeer aangekleed: RHS Garden Wisley wordt in december vanaf zonsondergang spectaculair verlicht. Leeds Castle is elk jaar rond kerst het toneel van een gezellige kerstmarkt met talloze kleine kraampjes, waar u originele cadeaus kunt vinden voor onder uw eigen kerstboom.

Dag 1 | Stadsbezoek Rochester
Het plaatsje Rochester is vooral bekend als de plaats waar een groot deel van de verhalen van Charles Dickens zich afspelen. Met haar prachtige locatie aan de rivier de Medway, indrukwekkend kasteel en prachtige kathedraal ziet u meteen waarom. De charmante winkelstraten zijn gevuld met gezellige pubs en winkeltjes en worden bij het vallen van de avond sfeervol verlicht. In de oude straten kunt u tevens Eastgate House vinden, een vakwerkhuis met prachtige ramen van glas in lood in rode bakstenen muren.

Dag 2 | Chartwell – RHS Garden Wisley
Tussen 1922 en 1965 was Chartwell één van de huizen van de bekende Britse politicus Winston Churchill. Veel van de tuin is te herkennen op de schilderijen die Churchill schilderde en die in het huis en zijn vroegere atelier hangen. De tuin zelf wordt vaak omschreven als elegant met een statige sfeer die eer doet aan haar vroegere bewoner. Churchill en zijn vrouw ontwierpen de tuin grotendeels zelf. Tijdens de december maand is alles sfeervol versierd. Vervolgens gaan we naar RHS Garden Wisley. Deze tuin uit 1804 doet dienst als experimenteertuin van de RHS. Hier ziet u waterpartijen, een arboretum, een pinetum en een boomgaard. Er zijn een aantal modeltuinen en in de winter zijn ook zeker de verwarmde kassen, gevuld met exotische en (sub)tropische planten, de moeite waard. Tijdens de kerstdagen worden het gebouw en de tuinen op feestelijke wijze verlicht, wat bij zonsondergang een prachtig beeld oplevert.
Extra verzorging: huis bezoek Chartwell.

Dag 3 | Royal Botanic Gardens Kew – Londen
In het zuidwesten van Londen ligt één van de grootste botanische tuinen ter wereld: Kew Gardens. Deze tuinen behoren sinds 2003 tot het Unesco Werelderfgoed, mede vanwege hun grote wetenschappelijke en historische waarde. De kassen en tuinen bevatten een uitzonderlijk diverse plantencollectie met meer dan 14.000 bomen en 30.000 verschillende soorten planten verzameld van over de hele wereld. Een bezoek aan deze kassen is het hele jaar rond een bijzondere ervaring. Na uw bezoek aan Kew Royal Botanical Garden wordt u opgehaald door de bus en vertrekt u voor een rondrit door het in kerstsfeer aangeklede London. Uw chauffeur laat u de vele parken die Londen rijk is zien en wanneer het weer en verkeer het toelaten is het mogelijk om een stukje door sfeervol London te wandelen.

Dag 4 | Leeds Castle
De historie van Leeds Castle gaat terug tot de 10e eeuw. Niet gek, gezien de prachtige locatie op twee eilandjes te midden van een meer. In haar ruim 900-jarig bestaan is het kasteel onder andere bewoond door Catharine van Aragon, de eerste vrouw van de beruchte Engelse koning Hendrik de Achtste. Tegenwoordig is het kasteel omringd door een groot terrein met schitterende tuinen. De Lady Baillie en de Culpeper tuinen, vernoemd naar oud-eigenaren, zijn zeker ook in de winter een bezoek waard. Wordt daarna weer warm met een glas glühwein en wandel langs de vele marktkraampjes op de kerstmarkt.
Extra verzorging: bezoek kasteel.

Tuinreis Kerst in de Cotswolds

5 dagen heerlijke kerstsfeer in Engelse landhuizen, steden en tuinen

Is er een betere plaats om de Engelse kerst te vieren dan in het meest romantische gebied van Engeland? De vele schattige dorpjes zijn vaak prachtig verlicht en ook veel tuinen doen mee. Zo is het Spectacle of Light van Sudeley Castle elk jaar weer een fantastisch evenement. Ook een bezoek aan Oxford mag niet ontbreken, net als de oudste botanische tuin van het land en het compleet in kerstsfeer aangeklede Upton House. Grijp deze unieke kans om de Cotswolds van een andere kant te bewonderen en geniet van de unieke schoonheid van dit prachtige gebied in de winter.

Dag 1 | Stadsbezoek Canterbury
Canterbury is een stad gelegen in het zuidoosten van Engeland die met name bekend staat om haar prachtige kathedraal. Het kent een lange geschiedenis en is gevuld met historische gebouwen, zoals de oude romeinse stadsmuur, de ruïnes van een Normandisch kasteel en de oudste school ter wereld. Rond de kerstdagen hangt er een feestelijke sfeer in het oude centrum. De winkelstraten zijn prachtig versierd met lampjes, de etalages zijn sfeervol ingericht en gebouwen worden feestelijk verlicht. De traditionele kerstmarkt van Canterbury wordt vaak genoemd als één van de beste in Engeland en vormt een ideale gelegenheid om een prachtig handgemaakt kerstcadeau te kopen of te genieten van een glas glühwein.

Dag 2 | Batsford Arboretum – Chipping Camden – Upton House & Gardens
De collectie van Batsford bevat een breed scala aan planten van over de hele wereld, met focus op Azië. Een waterloop, rotstuinen, bronzen beelden en Japans rusthuis versterken de oosterse sfeer. Dit arboretum fungeert tevens als zadenbank in het geval van uitsterven van de bedreigde wilde Chileense coniferen. Hierna stoppen we even voor een fotomoment bij Chipping Campden. Dit is een kleine marktstad met een romantisch karakter. We rijden hierna verder naar Upton House & Gardens. Het is één van de mooiste landhuizen van de omgeving. Voor het huis is een serie unieke terrassen aangelegd die een weids uitzicht bieden over het omliggende landschap. U kunt een wandeling maken door de tuinen, maar rond kerst is vooral ook het huis de moeite waard. Dit wordt elk jaar feestelijk aangekleed met kerstbomen, een prachtig gedekte eettafel en sfeervolle lampjes.

Dag 3 | Baddesley Clinton – Stratford-upon-Avon – Sudeley Castle
Kerstmis in het huis van Baddesley Clinton een reis door feestelijke tradities uit het verleden, waarvan sommige nog steeds bestaan.
Geniet van de kerstboom en versieringen buiten en kom deze kerst in de feeststemming tijdens een wandeling door Baddesley. Daarna naar het romantische Stratford-upon-Avon, wereldwijd bekend als de geboorteplaats van William Shakespeare. De marktstad kent ruim 800 jaar geschiedenis met huizen en gebouwen die stammen uit de tijd van Shakespeare, zoals zijn geboortehuis en het gebouw waar hij ooit les kreeg. Naast deze prachtige oude gebouwen heeft Stratford-upon-Avon ook een levendige winkelstraat. Bovendien vindt tijdens uw bezoek de Victoriaanse kerstmarkt plaats. Tijdens dit evenement is het stadje gevuld met gezellige stalletjes en lopen er overal mensen rond in Victoriaanse kostuums. We sluiten de dag af bij Sudeley Castle, waar elk jaar rondom kerst het Spectacle of Light georganiseerd wordt. Er is een prachtig verlicht pad rondom het kasteel aangelegd. U arriveert bij het vallen van de avond en wandelt door de tuinen terwijl u geniet van de spectaculaire verlichting. Uiteraard is er ruim voldoende gelegenheid om op te warmen met een kopje glühwein of warme chocolademelk.

Dag 4 | Oxford Botanic Garden & Arboretum – Stadsbezoek Oxford
Vandaag bezoeken we de oudste botanische tuin van Engeland. Deze tuin stamt uit 1621 en biedt bijna 6.000 verschillende plantensoorten. De tuin is het hele jaar door een oase van biodiversiteit. U wandelt door 300 jaar oude kassen, een ommuurde tuin met medicinale kruiden en verzonken tuin met prachtige borders en een rots- en watertuin.
Daarna heeft u vrije tijd in Oxford. Het is een stad met een rijke historie die wereldwijd bekend staat om haar prestigieuze universiteit. Dankzij de harmonie tussen de architectuur van de vele universiteitsgebouwen wordt Oxford ook wel de ‘stad der dromerige spitsen’ genoemd. In december wordt een deel van de stad bezet door een sfeervolle kerstmarkt, perfect om op jacht te gaan naar leuke souvenirs en kerstcadeaus.

Dag 5 | Terugreis
Na het ontbijt rijden we terug voor de oversteek. Als de tijd het toe laat maken we nog een korte stop in een leuk stadje of heeft u vrije tijd in Dover.

Tuinreis Bath & de Cotswolds

6 dagen naar het betoverende zuiden van de Cotswolds

Het idyllische Engeland vindt u in de Cotswolds. Deze regio is rijk aan bezienswaardigheden, met dorpjes opgetrokken uit gele zandsteen, fraaie landhuizen, eindeloos veel natuur en uiteraard de mooiste tuinen. Tijdens deze reis bezoekt u tuinen in het zuiden van de Cotswolds.

Dag 1 | Godinton House Gardens
Na de oversteek naar Engeland bezoeken we dit karakteristieke huis. Het wordt omringd door een prachtig landschap met statige eiken en kastanjebomen. In de tuinen vindt u zorgvuldig aangelegde gazons met kleurige borders, een vijver en een rozen- en Italiaanse tuin. Dit wordt afgewisseld met een grote wilde tuin, waar u rustig kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. In de ommuurde tuin vindt u daarnaast een prachtige collectie bloemen, planten en groenten die u het gevoel geven in een Victoriaanse moestuin te zijn beland.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Dag 2 | Hanham Court Gardens – Iford Manor – The Courts Garden
Na het ontbijt vertrekken we naar de romantische tuin van Hanham Court Gardens. Van een mooie gevel met bloeiende rozen tot het weidse uitzicht, deze tuin blijft verrassen. De strak gesnoeide hagen, aangevuld met uitbundig bloeiende borders, geven het karakter van de tuin weer. Daarna gaan we naar Iford Manor, bekend om de historische tuinen. Het landhuis is prachtig gelegen in het hart van de idyllische landelijke vallei van de Frome rivier. De tuinen worden gekenmerkt door zuilengalerijen, standbeelden, vijvers en trappen, en ademen een Italiaanse sfeer. Als laatst bezoeken we The Courts Garden. Deze Engelse tuin heeft verschillende tuinkamers met elk een eigen verrassing. Dit is het resultaat van de ideeën en nieuwe toevoegingen van generaties opeenvolgende tuinders. De formele tuin met haar charmante vormsnoei en brede kleurrijke borders is prachtig.
Extra verzorging: rondleiding Hanham Court Gardens.

Reis van 20 juni: Dag 3 | Hodges Barn – Highgrove Royal Gardens – Cotswolds rondrit (bij de reis van 20 juni)
We beginnen vandaag bij een 14e-eeuwse Cotswold Barn met een grote Arts and Crafts-tuin: Hodges Barn. Hier treft u een walled garden, hagen met vormsnoei, een watertuin en een bostuin. U krijgt een tour van de eigenaren en er staan ook refreshments voor ons klaar. Vervolgens staat ons iets bijzonders te wachten, een bezoek aan de spectaculaire Highgrove Royal Gardens. Ruim 30 jaar geleden werd dit landgoed door prins Charles gekocht. De tuin bestaat uit verschillende delen, waaronder de cottage garden. Deze bestaat op haar beurt weer uit twee tuinen: een nieuw gedeelte geïnspireerd op de levendige kleuren van de Tibetaanse zijde, met gebruik van uitbundig geel, roze en blauw, en een ouder deel dat is opgebouwd in de klassieke Engelse stijl. Hierna maken we een mooie rondrit door de Cotswolds.
Extra verzorging: refreshments en tour in Hodges Barn, rondleiding van 1,5 uur in Highgrove. 

Reis van 25 juli: Dag 3 | Cleverton – Bowood House & Gardens – Cotswolds rondrit
Claverton Manor fungeert als American Museum, maar sinds een aantal jaar is op het landgoed tevens een prachtige tuin gerealiseerd. Het is een tuin met veel moderne accenten in zowel de beplanting als het ontwerp. Omdat het landgoed bovendien op een heuvel ligt, profiteert het tevens optimaal van een spectaculair uitzicht over de Limpley Stoke vallei. Vervolgens bezoeken we Bowood House & Gardens. De tuinen zijn één van de best bewaarde voorbeelden van het werk van de bekende landschapsontwerper Lancelot ‘Capability’ Brown. Zijn hand is vooral terug te zien in het parkland en het arboretum, dat vol staat met ongewone bomen en struiken, waaronder maar liefst 24 Champion Trees. Het hoogtepunt is echter toch de exclusieve ommuurde tuin van Lord en Lady Lansdowne, waar onze groep een private tour krijgt! Ook staat er een lunch voor ons klaar. Hierna maken we een mooie rondrit door de Cotswolds.
Extra verzorging: toegang museum bij Cleverton, private tour en lunch in Bowood House. 

Dag 4 | The garden at Miserden – Stadsbezoek Bristol
Miserden heeft een spectaculair uitzicht en wordt wel ’s werelds meest romantische tuin genoemd. De tuin werd ontworpen in de 17e eeuw en is een waar verborgen juweel van de Cotswolds dankzij het vredige gevoel dat er heerst. Vervolgens door naar Bristol. Het is een levendige stad met een bruisend centrum waar nieuw en oud bij elkaar komen. Het heeft een lange maritieme geschiedenis en leuke haven waar allerlei toeristische hotspots te vinden zijn. Ook de historische kathedraal, met groene rustgevende tuin, is een bezoekje waard.

Dag 5 | Lacock Abbey – Stadsbezoek Bath
Na het ontbijt vertrekken we naar Lacock. Het is een prachtig klein dorpje waar al vele filmopnames plaats hebben gevonden (o.a. Harry Potter en Downton Abbey). We bezoeken Lacock Abbey, een historisch landhuis dat gebouwd is op de plaats van de vroegere abdij. De tuin van Lacock combineert kronkelende paden door bossen en parken met de historische rozentuin, een boomgaard en de botanische tuin van William Henry Fox Talbot. Talbot was de uitvinder van het negatiefproces in de fotografie. U vindt ook een museum op het landgoed met zijn naam. In de middag heeft u vrije tijd in Bath. Het is na Londen de drukst bezochte plaats in Engeland. In het centrum van Bath kunt u de oude Romeinse thermen bezoeken, net als een tal van andere historische gebouwen en musea.

Dag 6 | Great Comp Garden
Great Comp Garden heeft in de loop der jaren de benijdenswaardige reputatie opgebouwd als een van de mooiste tuinen van Kent. Ontdek deze eigenzinnige tuin met zeven hectare aan zeldzame planten rond een 17e-eeuws herenhuis.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Tuinreis Noord-Wales

6 dagen bijzondere tuinen en het fraaie landschap van Noord-Wales

Het ruige en boeiende landschap van Noord Wales wordt gekenmerkt door bergen, valleien, heidehoogvlakten en zeekliffen. Alleen al dit landschap maakt deze reis meer dan de moeite waard, maar uiteraard zijn er ook meer dan genoeg mooie tuinen te vinden. U bezoekt zeer afwisselende tuinen, van kleinere landhuizen tot grootse kastelen en van kleurige privétuinen tot een unieke kwekerij.

Dag 1 | RHS Hyde Hall
Na de oversteek zullen we een bezoek brengen aan het spectaculaire Hyde Hall, die een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap biedt. Het is één van de weinige tuinen die onderdeel is van de RHS. Het landgoed van Hyde Hall is voortdurend in ontwikkeling, waarbij men probeert de oorspronkelijke intimiteit en charme te behouden. De tuinen zijn onderverdeeld in verschillende gebieden, waaronder de beroemde droge tuin, diverse borders, een bloemenweide, groentetuin en uiteraard mag een rozentuin niet ontbreken. Het resultaat is één van de mooiste tuinen die in het oosten van Engeland te vinden is. Hierna rijden we door naar het hotel voor het diner.

Dag 2 | Abbeywood Gardens – Penrhyn Castle
Na het ontbijt vertrekken we naar Abbeywoord Gardens. Deze uitgestrekte tuinen liggen op de grens van Cheshire en Wales. Het formele deel van de tuin ligt rond het grote huis en is door hagen verdeeld in verschillende tuindelen. Er volgt een kleurrijke exotische tuin en op weg naar het bosland en arboretum loopt u langs een prieeltje, vijver en beplanting in cottage stijl. Vervolgens naar Penrhyn. Dit imposante kasteel, compleet met gekartelde torens en begroeide muren, lijkt zo uit een sprookje te komen. Het omringende parkland en het uitzicht over de Snowdonia bergen maken het plaatje compleet. De tuin heeft een informele sfeer met veel exotische boom- en heestersoorten en een Victoriaanse ommuurde tuin met strak gesnoeide taxus, buxus en fonteinen.
Extra verzorging: bezoek van kasteel bij Penrhyn.

Dag 3 | Plas Cadnant Hidden Gardens – Bodnant Garden
Plas Cadnant Hidden Gardens worden ook wel omschreven als één van de best bewaarde geheimen van Noord-Wales. Weggestopt op het eiland Anglesey aan de kust van Noord-Wales, vindt u hier een tuin die de afgelopen 25 jaar grondig gerestaureerd is en weer helemaal tot bloei is gekomen. Er is een ommuurde tuin, verborgen vallei tuin met watervallen en een riviertje en een hoger gelegen bosland. In de middag naar Bodnant. De tuinen staan bekend als de meest indrukwekkende tuinen van Wales. De tunnel met goudenregen is één van de absolute hoogtepunten. Geniet van de kleurige beplanting op de terrassen, de sfeervolle beplanting en de mix van formeel en informeel tuinontwerp.

Dag 4 | Plas Brondanw Gardens – Plas yn Rhiw – Crowach Isaf
Plas Brondanw was het huis van de architect Sir Clough Williams-Ellis. De door hem gecreëerde tuin heeft een reeks dramatische en romantische perspectieven die uitkijken over het Snowdonia National Park. Geïnspireerd door de tuinen van de Italiaanse renaissance, ligt de nadruk op de zichtlijnen waar speelse elementen als standbeelden aan toegevoegd zijn. We gaan door naar Plas yn Rhiw. Daar waar andere tuinen tijdens deze reis gebruik maken van hun prachtige omgeving en uitzichten, doet Plas yn Rhiw het tegenovergestelde. Van het halfronde grasveld direct achter het huis kunt u uitkijken over zee, maar verder is het een knusse, persoonlijke, warme en beschutte tuin, gecreëerd door drie zussen zonder uitgebreide plantenkennis. Als laatste Crowach Isaf. Het is de charmante privétuin van Margaret en Graham Cook. Deze tuin is slechts te bezoeken op open tuindagen of op afspraak. De tuin is iets minder dan één hectare groot, waarvan de helft ommuurd is om de beplanting te beschermen tegen konijnen. U wandelt over de graspaden tussen grote, kleurige borders en bloemeilanden.
Extra verzorging: koffie/thee en scones bij Crowach Isaf.

Dag 5 | Caernarfon – Mount Pleasant Gardens
Na het ontbijt heeft u vrije tijd te besteden in Caernarfon. Het is één van de meest pittoreske stadjes van Wales. Verken de smalle straatjes met Georgische huizen of bezoek het enorme kasteel. Maar misschien wilt u ook liever even winkelen. In de middag door naar Mount Pleasant Gardens. Deze tuinen liggen in het hart van het glooiende platteland van Cheshire, in de buurt van Delamere Forest. De tuin loopt trapsgewijs over een zacht glooiende heuvel en biedt een weids uitzicht. De tuin is het hele jaar mooi om te zien dankzij de gevarieerde heesterborders langs de vijver en grind- en graspaden, aangevuld met aantrekkelijke vaste planten. We rijden door naar ons overnachtingshotel.

Dag 6 | Eagleswood
U vindt Eagleswood vlakbij de top van een heuvel in het natuurgebied North Downs. De tuin is gedurende de afgelopen 30 jaar ontwikkeld door Mike en Edith Darvill. Ondanks de lastige omstandigheden zoals de koude oostelijke en noordelijke winden en de aanwezigheid van mollen, fazanten en konijnen is het hen gelukt om een eigen paradijsje te creëren. Hierna is het tijd voor de overtocht naar huis.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Tuinreis Shropshire

6 dagen in het groene graafschap met prachtige tuinen

Verleidelijke natuur en historische plaatsen geven het centraal gelegen graafschap Shropshire haar karakter. Tijdens deze tuinreis naar het hart van Engeland treft u een echte plattelandssfeer met kleine stadjes, smalle straten, echte vakwerkhuisjes en prachtige tuinen. U bezoekt tuinen die verschillen in aard, lay-out en stijl. Bovendien maakt u een uitstapje naar Wales, waar net over de grens het bijzondere Powis Castle ligt.

Dag 1 | Nettlestead Place
We vertrekken vandaag vroeg zodat we na de overtocht tijd hebben voor een tuinbezoek. Nettlestead en haar tuinen kennen een lange geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw. Na een periode van verwaarlozing, werden het huis en landgoed in 1913 verkocht en opgeknapt. U vindt hier een grote collectie bomen en heesters, waaronder een oude walnootboom, een grote formele rozentuin, 80 meter lange graveltuin en een verzonken vijvertuin. In de avond komen we aan in het hotel waar het diner klaar staat.

Dag 2 | Hodnet Hall Gardens – Wollerton Old Hall – Goldstone Hall Gardens
In de landschappelijke en parkachtige tuin van Hodnet Hall Gardens bloeien in het voorjaar de rododendrons uitbundig, waarna in de zomer de vele kleuren van de rozen, pioenrozen en hortensia’s het overnemen. Grote groepen vaste planten en heesters worden afgewisseld met gazon waardoor de boeiende indeling zichtbaar is. De aanwezigheid van vele vijvers, stroompjes en watervallen zorgt dat er altijd wat te zien is. Vervolgens naar Wollerton. Deze tuin wordt een typisch voorbeeld van een echte moderne, Engelse tuin genoemd, maar heeft ook veel klassieke en traditionele elementen. Bijzonder is dat er bijna uitsluitend gebruik gemaakt wordt van meerjarige planten. De beplanting in de verschillende tuinkamers is gekozen op basis van kleur en stijl. Er is ook een tearoom waar lichte lunchgerechten geserveerd worden. Afsluitend bezoeken we Goldstone Hall. Deze tuinen zijn het levenswerk van Helen Ward. Samen met haar vaste tuinteam heeft Helen hier een prachtige en productieve ommuurde (moes)tuin aangelegd met meer dan 100 soorten kruiden en veel zeldzame en ongewone groenten.
Extra verzorging: welkomstwoord en koffie/thee met lekkers bij Goldstone Hall.

Dag 3 | Stone House Cottage – Packwood House – Coughton Court
Na het ontbijt bezoeken we Stone House Cottage. Deze romantische ommuurde tuin functioneert als showroom voor de ernaast gelegen kwekerij. De tuin is gelegen in een oude ommuurde moestuin die door middel van hagen is opgedeeld in verschillende compartimenten. Het is een bloemrijke tuin met een bijzondere en knusse sfeer. Dan naar Packwood House. Het huis dateert oorspronkelijk uit de 16e eeuw, maar werd in de 20e eeuw grondig gerestaureerd. Het bekendste deel van de tuin, de Yew Garden met meer dan 100 gesnoeide taxussen, is enkel toegankelijk door een klein trapje te beklimmen en een smeedijzeren hek door te gaan. De tuinen staan daarnaast bekend om de bijzondere borders gevuld met ongewone planten en de moestuin. Als laatste vandaag Coughton Court. Deze tuinen zijn van de hand van Clare McLaren Trockmorton en haar dochter Christina Williams, een bekend tuinontwerpster. De omvangrijke ommuurde tuin bevat verschillende tuinkamers. U wandelt langs een vroege zomertuin, rode en witte tuin, vijvertuin en diverse borders met kleurenthema’s. Het absolute hoogtepunt is het rozenlabyrint.
Extra verzorging: huis bezoeken bij Packwood en Courghton Court.

Dag 4 | Stadsbezoek Shrewsbury – Wildgoose Nursery
De hoofdstad van Shropshire staat bekend om haar vakwerkhuizen, tuinen, openbare parken en het vele groen, waaraan het de bijnaam de ‘town of flowers’ te danken heeft. Bijzonder is het Quarry park, dat door haar uitbundig bloeiende borders eerder op een goed onderhouden privétuin lijkt dan op een openbaar park. U heeft tot de late middag vrije tijd, daarna brengen we nog een bezoek aan Wildgoose Nursery. Het is een kwekerij in een prachtig ommuurde tuin.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Wildgoose Nursery.

Dag 5 | Powis Castle & Garden – Windyridge
De tuinen bij het imposante Powis Castle zijn één van de weinige Italiaanse renaissancetuinen uit de 17e eeuw in het Verenigd Koninkrijk. De mix van de dramatische Italiaanse terrassen, de formele Edwardiaanse tuin, het informele bosland en het prachtige uitzicht maakt dit bezoek tot een indrukwekkende ervaring. Daarna naar Windy Ridge. Deze privétuin heeft meerdere prijzen gewonnen en wordt door veel bezoekers omschreven als adembenemend en inspirerend. Windyridge heeft een duidelijk, sterk ontwerp, strakke vormgeving en werkt met uitbundige kleurschema’s om te bepalen waar de meer dan 1.000 soorten planten geplaatst worden.
Extra verzorging: bezoek van kasteel bij Powis en koffie/thee en lekkers in Windy Ridge.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt vertrekken we voor de overtocht naar Dover of Folkstone. Mocht de tijd het toelaten dan maken we een kleine stop in een leuke plaats.

Tuinreis verborgen parels in Lincolnshire

6 dagen in onontdekt Lincolnshire

Dit relatief onbekende graafschap ligt voor een groot deel aan zee en heeft een binnenland met prachtige valleien, heuvels en uitgestrekte velden. Lincolnshire staat bekend om haar kastelen en kerken, waaronder de beroemde kathedraal van Lincoln, maar heeft ook op tuingebied meer dan genoeg te bieden. U bezoekt traditionele en charmante tuinen bij oude landhuizen, maar ook nieuw aangelegde tuinen uit de 21e eeuw.

Dag 1 | Stadsbezoek Rochester
Na de oversteek rijden we naar Rochester waar u enkele uurtjes vrije tijd heeft. Het plaatsje is vooral bekend als de plaats waar een groot deel van de verhalen van Charles Dickens zich afspelen. Met haar prachtige locatie aan de rivier de Medway, indrukwekkend kasteel en prachtige kathedraal ziet u meteen waarom.

Dag 2 | Easton Walled Garden – Stadsbezoek Lincoln
Na het ontbijt vertrekken we naar de Easton Walled Garden. Deze historische tuinen liggen in een vallei en zijn al 400 jaar eigendom van de Cholmeley familie. Net als veel andere landgoederen, viel het na de Wereldoorlogen in verval. Pas in 2001 werd een begin gemaakt met de restauratie, waarbij het de eigenaren is gelukt de historische sfeer te behouden. Tegenwoordig kunt u genieten van een rustige weide, bosland, groentetuin, snijbloementuin, cottagetuin en nog veel meer. In de middag heeft u vrije tijd in Lincoln. Lincoln biedt een ideale combinatie van geschiedenis, kunst, cultuur, leuke winkels en veel plaatsen om te eten en drinken. De populaire toeristische straat Steep Hill is verkozen tot één van de beste plaatsen van Groot-Brittannië. Het is een steile wandeling, zoals de naam al doet vermoeden, maar is de moeite zeker waard.

Dag 3 | Brightwater Gardens – Stadsbezoek Doncaster – Brodsworth Hall and Gardens
Brightwater Gardens is een echte 21e-eeuwse tuin die is ingedeeld in drie gebieden. Het eerste deel bestaat uit tuinkamers gevormd door muren, paden en hagen. Het tweede tuindeel heeft een meer open karakter met een grote diversiteit aan planten, struiken en bomen, terwijl het derde tuindeel bestaat uit bloemenweiden met voorjaarsbollen en inheemse bomen. Hierna maken we een stop in de plaats Doncaster. U heeft tijd om een hapje te eten of even te winkelen. Daarna gaan we door naar Brodsworth Hall and Gardens. Onder beheer van English Heritage is alles zo origineel mogelijk gehouden. U waant zich dan ook even terug in de Victoriaanse tijd! Grootse tuinen in miniatuur, kleurrijke seizoensbeplanting en romantische uitzichten staan u te wachten.

Dag 4 | Hall Farm – Doddington Hall – Aubourn Hall
We beginnen bij Hall Farm. Deze afwisselende privétuin biedt telkens een ander beeld. Aan beide kanten van de aslijn vanaf het huis zijn brede, gemengd bloeiende borders. Daarnaast is er een weide met veldbloemen en een grote diversiteit aan struiken en bomen. De verzonken tuin, vijver, parterre en de ommuurde grindtuin hebben allemaal hun eigen karakter. Daarna gaan we naar het spectaculaire Doddington Hall. De originele Elizabethaanse lay-out van de tuin met oude muren vormt het kader voor het formele oostfront en de westelijke tuinen. Generaties lang zijn de tuinen gerestaureerd, verzorgd, gekoesterd en ontwikkeld. De vormsnoei, oude bomen, strakke gazons, uitbundige borders en het park nodigen uit om rond te dwalen van de ene mooie plek naar de andere. We sluiten af bij Aubourn Hall, gelegen in een landelijke omgeving met oude, hoge bomen. De muren van het huis worden verzacht door klimplanten. De borders zijn omsloten door buxusheggen, terwijl een oude muur en hagen zorgen voor een intieme sfeer. Er zijn veel geurende rozen, brede graspaden en uitbundig bloeiende borders.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Hall Farm en Aubourn Hall.

Dag 5 | Marigold Cottage – Gunby Estate
Na het ontbijt gaan we naar Marigold Cottage. Deze privétuin is een echte cottagetuin met oosterse invloeden, dankzij de beelden, kiezeltuin, waterlelies in potten en Japanse lantaarns. De tuin is aangevuld met borders, een groentetuin, met planten overgroeide paden en een hoek om planten op te kweken voor de verkoop. In de middag rijden we naar Gunby Estate. Het ligt aan de voet van de Lincolnshire Wolds en heeft een Victoriaanse ommuurde tuin, formele tuin, wilde bloementuin, witte tuin, snijbloementuin en borders. Bijzonder is de pergola van de in vorm gesnoeide appels. De kruidentuin heeft een collectie van meer dan tachtig soorten kruiden en medicinale planten.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Marigold Cottage.

Dag 6 | Ulting Wick
Deze veel bewonderde tuin ligt verscholen tussen karakteristieke schuurtjes, die de beplanting beschermen tegen de weersomstandigheden. Van daaruit verspreidt het groen zich van kleurrijke gestructureerde bloembedden tot een meer natuurlijke beplanting met bosland en een grote vijver.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.