Tuinreis West Sussex

Het graafschap Sussex ligt in de beschutting van de mooie heuvels van South Downs. De milde weersomstandigheden van deze regio zorgen voor een goed klimaat voor het groeien en kweken van bijzondere planten. Vanuit Crawley ontdekken we prachtige Engelse tuinen en eindeloze landgoederen.

Dag 1 | Chilham Castle
Na de overtocht bezoeken we Chilham Castle. Dit imposante, historische kasteel dateert uit de 12e eeuw en ligt te midden van weelderige tuinen en beboste terreinen, waardoor het een pittoreske en romantische uitstraling heeft. Het kasteel heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties ondergaan en combineert prachtige middeleeuwse architectuur met latere stijlinvloeden. Vanwege zijn schilderachtige schoonheid wordt het kasteel vaak gebruikt als locatie voor evenementen, bruiloften en zelfs filmopnames.

Dag 2 | Borde Hill Garden – Nymans – High Beeches
De tuinen van Borde Hill liggen rondom een indrukwekkend 16e -eeuws Elizabethaans landhuis. De tuinen zijn onderverdeeld in een formele tuin met tuinkamers en een magisch bosland, waar u heerlijk kunt wandelen en genieten van het uitzicht over het Sussex Weald en de Ouse Valley. Het is een prachtige tuin met veel bloemen en aantrekkelijke Italiaanse tuin en rozentuin. Daarna gaan we door naar Nymans. Deze tuinen werden met behulp van Gertrude Jekyll en William Robinson aangelegd. U vindt hier een grote ommuurde tuin met een collectie bijzondere bomen, struiken, planten en opvallende grote dubbele en manshoge bloeiende borders die met zorg zijn samengesteld. Overal in de tuin staan mooie ornamenten. Aan de zuidoostzijde ligt een door bomen omringde rotstuin en een heidetuin. Nieuw zijn de gerestaureerde rozentuin, het arboretum en de verzonken rotstuin. Als laatst op de dag bezoeken we High Beeches. Het is één van de mooiste tuinen van de regio en een echte bos- en watertuin. De tuin bevat een uitzonderlijke collectie zeldzame en ongewone struiken en bomen van over de hele wereld. Door de natuurlijke aanleg, de niveauverschillen en het gebruik van slingerpaadjes kunt u hier heerlijk wandelen.

Dag 3 | Sussex Prairie Gardens – Lunchstop Steyning – Parham House & Gardens
We beginnen de dag bij een magische plek. Een kort pad bij een boerderij aan een slaperige landweg leidt via de moestuin naar de nogal unieke Sussex Prairie Gardens. Enorme, oogverblindende bedden staan boordevol romantische wolken van zacht gekleurde vaste planten. De tuin van acht hectare wordt omringd hoge eiken. De eigenaren Paul en Pauine McBride hebben samen met de Nederlandse ontwerper Oudolf vele jaren intensief samengewerkt en de specialisatie in siergrassen is duidelijk te zien in deze prairie tuin. Daarna is het tijd voor lunch en stoppen we in het schilderachtige Steyning. Aan het eind van de dag staat Parham House and Gardens op de planning. De oude ommuurde tuin van vier hectare bevat romantische brede kruidenborders, een rozentuin, snijbloementuin, moestuin, boomgaard en een prachtige kas, uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
Extra verzorging: extra vroege toegang in de Sussex Prairie Gardens, bezoek tuin en huis bij Parham.

Dag 4 | West Dean Garden – Arundel Castle
Na het ontbijt bezoeken we een landgoed waar u zeker onder de indruk van zult zijn: West Dean Gardens. Langs een meer dan honderd meter lange pergola is een prachtige border aangelegd. Romantische planten als rozen, kamperfoelie en blauwe regen slingeren rond de oude stenen zuilen van de pergola omhoog. In de ommuurde tuin vindt u snijbloemen en 18 Victoriaanse kassen. In de kassen worden tien soorten zoete aardappelen gekweekt, maar ook andere soorten exotisch fruit en groente. Ook zijn er prachtige kievietsbloemen onder de fruitbomen te vinden. Vervolgens een kasteelbezoek. Arundel Castle stamt uit de 11e eeuw en heeft nog veel originele kenmerken, zoals een (droge) slotgracht en middeleeuws poortgebouw. De klassiek ingedeelde tuinen bieden een verrassing op elke hoek. Het lage labyrint, de serre voor exotische planten, rustige rozentuin en watertuin nodigen u uit om de tuinen te verkennen.
Extra verzorging: bezoek tuin en kasteel bij Arundel.

Dag 5 | Long Barn Gardens
Long Barn Gardens zijn ontwikkeld door Vita Sackville-West en Harold Nicolson, voordat ze verhuisden naar Sissinghurst Castle. Er is een prachtige formele tuin aangelegd waar de ‘schuur’ uit de 16e eeuw aan grenst. Het historische huis stamt uit 1360 en is gelegen aan de rand van Sevenoaks Weald Village. De originele tuinen zijn goed bewaard gebleven en worden liefdevol onderhouden door Lars en Rebecca Lemonius. Geniet hier van de mooie borders overvloedig gevuld met bloemen. Na het bezoek aan Long Barn Gardens vertrekken we voor de overtocht naar Nederland.
Extra verzorging: introductie en koffie/thee en lekkers.

Tuinreis Buckinghamshire met Groei en Bloei Den Bosch

Het centraal gelegen en welvarende graafschap Buckinghamshire kent een heuvelachtig landschap waarin schilderachtige dorpjes vol vakwerkhuizen met rieten daken elkaar opvolgen. De welvaart zorgt ervoor dat in deze omgeving prachtige landhuizen en tuinen te bezichtigen zijn, Laat u onder andere verrassen door de koninklijke tuinen van Savill Garden en het imposante Waddesdon Manor.

Dag 1 | woensdag 12 juni
Heenreis – Long Barn Gardens
Vanaf de opstapplaats in Boxtel rijden we op het gemak naar Calais waar we per Eurotunnel trein de oversteek naar Engeland maken. Bij aankomst in Folkstone rijden we door naar de eerste tuin van deze reis: Long Barn Gardens. Deze tuinen zijn ontwikkeld door Vita Sackville-West en Harold Nicolson voordat ze verhuisden naar Sissinghurst Castle. Er is een prachtige formele tuin aangelegd waar de ‘schuur’ uit de 16e eeuw aan grent. Het historische huis stamt uit 1360 en is gelegen aan de rand van Sevenoacks Weald Village. De originele tuinen zijn goed bewaard gebleven en worden liefdevol onderhouden door Lars en Rebecca Lemonius. Geniet hier van de mooie borders overvloedig gevuld met bloemen. Daarna vertrekken we naar The Lismoyne Hotel *** in Fleet.

Dag 2 | donderdag 13 juni
Greys Court – Cliveden Garden – Savill Garden
De tweede dag begint met een bezoek aan Greys Court, een historisch landgoed met een goed bewaarde Tudor herenboerderij. De prachtige tuinen en groene gazons worden gekenmerkt door gesnoeide hagen, bloeiende borders en schilderachtige vijvers. Kijk ook bij de verborgen hoekjes zoals de doolhoftuin en de moestuin. Vervolgens bezoeken we Cliveden, gekenmerkt door 16 driehoekige bedden die elk seizoen weer iets nieuws bieden. Op dit landgoed is er ook een watertuin met Oosters karakter en de lange Italiaanse tuin met ieder seizoen een nieuw bloemenschema. Een ronde fruittuin en ommuurde moestuin zorgen voor verse producten in het gezellige café. Tot slot bezoeken we vandaag Savill Garden. Dit is een van de meest opmerkelijke onderdelen van het grote Windsor park en biedt in elk jaargetijde een andere aanblik. Hier zijn bijzondere planten vanuit de gehele wereld bijeengebracht. Zo is er een geheime tuin, verschillende bostuinen en een zomertuin. De tuinen hebben elk hun eigen biotoop en bieden mooie bomen, struiken en grote groepen bloeiende vaste planten, waarvan sommigen zelfs bij liefhebbers nog onbekend zijn.

Dag 3 | vrijdag 14 juni
Waddesdon Manor House – Stonor House
Waddesdon Manor heeft veel weg van een Frans kasteel en is in 1870 gebouwd voor baron Ferdinand de Rothschild om zijn kunstverzamelingen te huizen en uiteraard om zijn vrienden op een imposante plaats te kunnen ontvangen. De klassiek aangelegde parterretuin ligt wat lager voor het huis en biedt uitzicht over de gesnoeide bomen en kleurrijke plantvakken met zomerbloemen. Grote bomen, een grotto, kassen en volières in oosterse sfeer maken onderdeel uit van het park. Bijzonder is het mozaïek van vetplanten dat elk jaar opnieuw gelegd wordt. Daarna brengen we een bezoek aan Stonor House. Geniet tijdens de wandeling door deze tuin van de sereniteit van de renaissance-vijvers en de fonteinen van de prachtige 17e-eeuwse Italiaanse pleziertuin. U wandelt hier tussen oude taxussen, geknipte hagen en overvloedige plant- en bloembedden. Over de kruidachtige bloemenborders en door de ijzeren poorten kunt u een glimp opvangen van een tuindeel dat bekend staat als grootmoeders tuin. In het voorjaar is dit gebied bezaaid met narcissen en tegen het begin van de zomer wordt het overspoeld met de verleidelijke geur van bloeiende bloemen.
Extra verzorging: bezoek huis bij Waddesdon en Stonor .

Dag 4 | zaterdag 15 juni
RHS Wisley – West Green House Gardens
Vandaag starten we de dag met een bezoek aan RHS Wisley.  Deze tuin uit 1804 doet dienst als experimenteertuin van de RHS. Er is een gedeelte met rododendrons, azalea’s, prachtige plantenborders, een heidetuin en een rotstuin. Verder ziet u waterpartijen, een arboretum, een pinetum en een boomgaard. Er zijn een aantal modeltuinen en verschillende kassen te bezichtigen. Verder is er een prachtige dubbele border van 128 meter lang. Daarna door naar West Green House Gardens. De tuinen van West Green House omringen een van de mooiste landhuizen in Engeland. Het is een tuin met een speciaal en onderscheidend gevoel van plaats, gecreëerd gedurende twintig jaar door Marylyn Abbott, een gerenommeerde Australische tuinontwerpster. De prachtige, ommuurde tuin, wordt betreden via een prieel van blauwe regen. Een steegje met appelbomen scheidt een uitgebreide moestuin met zijn met bessen gevulde takken, jaarlijkse bloemen en kleurrijke groenten van de kenmerkende vaste plantenborders, uitbundig geplant in subtiele tinten mauve, pruim en blauw.

Dag 5 | zondag 16 juni
Great Dixter – terugreis
Deze tuinen staan met name bekend om de connecties met twee grote namen uit de 20e-eeuwse wereld van de tuinarchitectuur: Edwin Lutyens en Christopher Lloyd. Great Dixter was het familiehuis van de laatste, terwijl Lutyens in het begin van de 20e eeuw in opdracht van Lloyd’s vader de plannen schreef voor de renovatie. Het vakwerkhuis van Great Dixter ligt te midden van de prachtige tuin waar de bloemen- en kleurenpracht u als het ware overspoelt. Net als veel andere creaties van Lutyens, zijn de tuinen grotendeels opgedeeld in verschillende tuinkamers met elk hun eigen karakter. Het overkoepelende thema door de hele tuin heen is de bijzondere mix tussen formele en informele elementen. Na dit bezoek zetten we de terugreis in per Eurotunnel trein van Folkstone naar Calais en keren we weer terug naar de opstapplaats in Boxtel.

Tuinreis Shropshire & Gardeners’ World Live Event

Ontdek het paradijs voor tuinliefhebbers tijdens deze tuinreis met bezoek aan het Gardeners’ World Live Event 2024. Het belooft een onvergetelijke reis vol bloemenpracht, inspirerende groene ontwerpen en buitengewone groenexpertise te worden. Naast dit unieke evenement, dat plaatsvindt in een prachtige locatie in het hart van de natuur, ziet u ook een aantal fantastische tuinen gelegen in het graafschap Shropshire. Net naast Wales gelegen, kent dit gebied een echte plattelandssfeer met kleine stadjes, smalle straatjes, vakwerkhuisjes en prachtige tuinen. U maakt een uitstapje net over de grens met Wales, waar u het bijzondere Powis Castle bezichtigt.

Dag 1 | Heenreis en diner in Engelse pub

Per ferry maken wij de oversteek naar Engeland. Aan boord krijgt u een voucher voor een drankje en een hapje te eten. We schepen uit in Dover en rijden naar een typisch Engelse pub. Hier geniet u van een traditioneel Engelse maaltijd. Daarna rijden we verder voor de check-in in het hotel.

Dag 2 | vrijdag 14 juni: Gardeners’ World Live event

Vandaag is het eindelijk zover! We betreden het Gardeners’ World Live Event-terrein, waar een overvloed aan prachtige bloemen, kleurrijke planten en adembenemende tuinontwerpen op u wacht. U krijgt de kans om gerenommeerde tuinarchitecten, kwekers en groenliefhebbers van over de hele wereld te ontmoeten en van hen te leren. Verbaas u over de meest innovatieve tuinideeën en neem deel aan boeiende workshops en demonstraties. Wandel door de prachtige showtuinen, proef heerlijke lokale lekkernijen en ontdek de nieuwste tuingereedschappen en technologieën. Dit is een kans om uw eigen tuinambities te voeden en inspiratie op te doen voor uw eigen groene paradijs thuis.

 Dag 3 | zaterdag 15 juni: Shrewsbury en Powis castle
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Shrewsbury, gelegen in de lus van rivier ‘The Severn’. Als belangrijk centrum voor de wolhandel groeide Shrewsbury uit tot één van de belangrijkste steden van de regio. Deze hoofdstad van Shropshire staat bekend om haar tuinen, openbare parken en het vele groen, waaraan het de bijnaam de ‘town of flowers’ heeft te danken. De stad heeft hier zelfs een aantal prestigieuze internationale prijzen mee gewonnen: de European Entente Florale en een gouden medaille in de ‘Communities in Bloom’ competitie. Bijzonder is met name het Quarry park, dat door haar uitbundig bloeiende borders eerder op een goed onderhouden privétuin lijkt dan op een openbaar park. Verder vindt u in Shrewsbury, de geboortestad van Charles Darwin, naast een kasteel en een Benedictijnenabdij uit de 11e eeuw nog tal van andere bezienswaardigheden. In het historische centrum vindt u zowel lokale winkeltjes als designerstores, Engelse pubs, barretjes, cafés en restaurants. U kunt hier brunchen op eigen gelegenheid.
’s Middags brengen we een bezoek aan Powis Castle. De tuinen van Powis Castle zijn één van de weinige Italiaanse Renaissance tuinen uit de 17e eeuw die er in het Verenigd Koninkrijk te vinden zijn. Ze worden gedefinieerd door het gebruik van niveaus en terrassen en zijn grotendeels geïnspireerd op de Italiaanse tuinen van de 16e eeuw. De terrassen worden begrensd door een grote collectie taxussen die in de 18e eeuw geplant werden. Na twee eeuwen van goede zorgen zijn deze uitgegroeid tot maar liefst 14 meter hoog en 8 tuinmannen zijn elk jaar maar liefst 6 tot 8 weken bezig om ze te snoeien. De tuinen werden voor het laatst in 1911 aangepast door Lady Violet, de echtgenote van de vierde Earl. Zij verplaatste de moestuin en kassen, legde op hun plek een prachtige bloementuin aan en ontwierp de formele tuinen die gelegen zijn in het zuidoostelijke deel. De mix van de dramatische Italiaanse terrassen, de formele Edwardiaanse tuin, de juist informele woodlands en het prachtige uitzicht maakt een bezoek aan Powis Castle een indrukwekkende ervaring. Helemaal bovenin de tuin, op een rots, ligt het kasteel zelf. Ook dit kunt u tijdens uw bezoek betreden en de uitgebreide collectie historische schilderijen en meubels bewonderen.

Dag 4 | zondag 16 juni: Dorothy Clive, Hodnet Hall en Wollerton Hall

Na het ontbijt bezoeken we de cottage van Dorothy Clive. In 1940 ontwierp Kolonel Harry Clive deze tuin voor zijn zieke vrouw Dorothy, die leed aan de ziekte van Parkinson. Door het aanleggen van een mooie tuin wilde Harry een mooie, fascinerende en beschermde omgeving voor haar creëren waar Dorothy haar dagelijkse wandeling kon maken. Na haar overlijden werd er ter nagedachtenis aan Dorothy een fonds opgericht dat de voortzetting en openstelling van de tuin voor publiek moest ondersteunen. Het is om die reden dat ook u nu kunt genieten van deze prachtige tuin, gelegen in het welvende landschap op de grens van drie graafschappen. Het is een echte Engelse plattelandstuin in informele setting. De tuin bevat onder andere een kleine vijver, een rustiek stukje woodland gevuld met rododendrons en een spectaculaire waterval en een rozenpad dat in de zomer op haar absolute hoogtepunt is. Vanuit de tuin heeft u prachtig uitzicht over het omringende landschap. Vervolgens naar Hodnet Hall. Hoewel de huidige tuinen in 1922 tot stand kwamen, liggen de origines van het landgoed in 12e eeuw. Toen stond er op deze grond een stenen Normandisch kasteel, waarvan de resten van de fundamenten vlakbij de bezoekersparkeerplaats liggen. Hierna werd er een houten 16e-eeuws Tudor landhuis gebouwd, dat omringd werd door een ronde tuin. Het huidige huis kwam in de tweede helft van de 19e eeuw tot stand, waarbij ook de kleine rozentuin werd aangelegd. De vader van de huidige bewoners begon met de aanleg van de huidige tuinen, waarbij hij de eerder genoemde delen grotendeels in ere heeft gehouden. Met de aanleg van een dijkje creëerde hij een serie aan meertjes en vijvers. De rododendrons kleuren de tuin in het voorjaar, waarna de vele soorten rozen, fuchsia’s, pioenrozen en hortensia’s het in de zomer overnemen. De aanwezigheid van de vele vijvers, stroompjes en watervallen brengt leven in de tuinen en zorgen dat er altijd wat te zien is.
We sluiten de dag af bij Wollerton Hall. Deze tuin wordt ook wel een typisch voorbeeld van een echte Engelse, moderne tuin genoemd. De Arts en Crafts stijl is goed te herkennen aan het gebruik van tuinkamers, een duidelijke structuur en slimme plantencombinaties. Bijzonder is dat de eigenaren en ontwerpers van de tuin bijna exclusief gebruik maken van meerjarige planten, wat voor een overkoepelend thema zorgt. De beplanting in de verschillende tuinkamers is gekozen op basis van kleur en stijl: zo vindt u hier een ‘warme tuin’, waar rode, gele en oranje tinten de hoofdrol spelen, maar ook een pasteltuin, gevuld met zachte witte, roze en paarse tinten. De smaakvolle combinatie van kleur en beplanting, de grote collecties rozen, salvia en clematissen, afgewisseld met de duidelijke structuur van hagen, maakt dat Wollerton Old Hall meer dan het bezoeken waard is. De setting rondom het statige 16e-eeuwse huis maakt de tuin extra bijzonder.

Dag 5 | maandag 17 juni: Terugreis

Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Als de tijd het toe laat, maken we op weg naar de haven van Dover nog een stop. De chauffeur zorgt voor een soepele terugreis, waar u met een schat aan inspiratie en nieuwe tuinideeën naar huis zult terugkeren.

 

Programma is onder voorbehoud. Mocht er een wijziging plaats vinden, dan zoeken wij naar een waardig alternatief. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Tuinreis Cotswolds Gardeners’ World Live Event

Deze reis is inmiddels volgeboekt, we hebben een extra reis ingekocht in combinatie met Worcester: Worcester en Gardeners’ World Live Event

In het schilderachtige gebied in het zuiden van Centraal Engeland liggen de Cotswolds. Bekend om zijn glooiende heuvels, charmante dorpjes, historische stadjes en prachtige platteland. U bezoekt hier het alom bekende Hidcote Manor en Great Comp Garden. Bijzonder is ook het bezoek aan Througham Court. Hier blijven de deuren voor reguliere bezoekers normaliter gesloten! Maar het hoogtepunt is natuurlijk Gardeners’ World Live Event. Deze reis is extra ingekocht, nadat onze tour Shropshire en Gardeners’ World Live Event in no-time was volgeboekt.

Dag 1 | Emmetts Garden
Na aankomst in Engeland bezoekt u de eerste tuin, Emmetts Garden. Deze historische tuin is vernoemd naar Frederic Lubbock, een voormalig eigenaar van het terrein. Hij heeft het land in 1980 gekocht en een prachtige tuin gecreëerd op de heuveltop. Van kleurrijke bloemenperken, weelderige gazons en kronkelende paden tot een gezellige tearoom. De tuinen zijn opgedeeld in verschillende kamers, elk met zijn eigen charme. Op schilderachtige uitzichtpunten geniet u van adembenemende panorama’s over de Weald of Kent en de verre South Downs. Emmetts Garden wordt tegenwoordig beheerd door National Trust.

Dag 2 | Gardeners’ World Live Event
Wilt u ook Monty live meemaken? Vandaag heeft u die kans, want dit is hét hoogtepunt van deze reis: Gardeners’ World Live Event in Birmingham. Dit jaarlijkse evenement is geïnspireerd door het beroemde BBC-programma ‘Gardeners’ World’.
U kunt hier de gehele dag genieten van inspirerende Show Gardens, een enorme bloemenmarkt en diverse live optredens van de favoriete tuinexperts van het land. Een hoogtepunt van het evenement is de mogelijkheid om vragen te stellen aan ervaren tuinders en ontwerpers, waarbij u persoonlijk advies krijgt voor uw eigen tuinprojecten. Kortom, een bezoek aan Gardeners’ World Live is een onmisbare ervaring voor iedereen die van groen houdt, vol inspiratie, kennis en de nieuwste trends in tuinieren.

Dag 3 | Stratford-upon-Avon – Hidcote Manor – Snowshill Manor
Na het ontbijt brengt u een bezoek aan Stratford-upon-Avon, een charmant marktstadje in Warwickshire. Beroemd en bekend als de geboorteplaats van William Shakespeare. Bezoekt u hier zeker het huis waar hij werd geboren, Shakespeare Birthplace Trust, of struin door de gezellige straatjes. Vervolgens bezoekt u Hidcote Manor. Deze tuin wordt gezien als één van de mooiste tuinen van de Cotswolds. Taxus-, hulst- en beukenhagen omzomen een twintigtal kamers met elk zijn eigen thema. Laat u verrassen door de bijzondere ontwerpen.
Nieuw in ons programma is Snowshill Manor, beheerd door National Trust. Het landhuis, omgeven door weelderige tuinen, herbergt een eclectische verzameling van antiquiteiten en curiosa, verzameld door de excentrieke eigenaar Charles Wade. Het dateert uit de 16e eeuw en is in de 20e eeuw gerestaureerd. De weelderige tuinen bieden een oase van rust, met adembenemende uitzichten op het omliggende landschap van de Cotswolds.

Dag 4 | Upton Wold – Moreton-in-Marsh – Througham Court
Na het ontbijt gaat u naar Upton Wold. Het prachtige uitzicht vanuit deze tuin diende als inspiratie voor het ontwerp. De taxushagen verdelen de diverse tuinkamers zoals de formele- symetrische en fruit- en groente tuin. Voor de lunchstop bezoekt u Moreton-in-Marsh, een typisch marktstadje. Vervolgens mag u genieten van de tuinen van Througham Court, een gerenommeerde tuin in Bisley, bekend om zijn unieke en eclectische ontwerp. De tuin wordt vaak geprezen om zijn artistieke en fantasierijke indeling waarin verschillende thema’s en stijlen verwerkt zijn. Christine Facer Hoffman heeft de tuinen met zorg ontworpen en blijft ze voortdurend verfijnen. Voor het reguliere publiek blijft deze tuin gesloten, maar u heeft de mogelijkheid te genieten van deze bijzondere tuin!
Extra verzorging: rondleiding in Upton Wold, tour in Througham Court gevolgd door koffie/thee en lekkers.

Dag 5 | Great Comp Garden
Great Comp Garden heeft in de loop der jaren de benijdenswaardige reputatie opgebouwd als een van de mooiste tuinen van Kent. Ontdek deze eigenzinnige tuin met zeven hectare aan zeldzame planten rond een 17e-eeuws herenhuis. U kunt hier genieten van een cream tea voordat we de oversteek naar Nederland maken.
Extra verzorging: cream Tea in Great Comp.

Tuinreis Bath & de Cotswolds

Het idyllische Engeland vindt u in de Cotswolds. Deze regio is rijk aan bezienswaardigheden, met dorpjes opgetrokken uit gele zandsteen, fraaie landhuizen, eindeloos veel natuur en uiteraard de mooiste tuinen. Tijdens deze reis bezoekt u tuinen in het zuiden van de Cotswolds.

Dag 1 | Emmetts Garden
Na aankomst in Engeland bezoekt u de eerste tuin, Emmetts Garden. Deze historische tuin is vernoemd naar Frederic Lubbock, een voormalig eigenaar van het terrein. Hij heeft het land in 1980 gekocht en een prachtige tuin gecreëerd op de heuveltop. Van kleurrijke bloemenperken, weelderige gazons en kronkelende paden tot een gezellige tearoom. Op schilderachtige uitzichtpunten geniet u van adembenemende panorama’s over de Weald of Kent en de verre South Downs. Emmetts Garden wordt tegenwoordig beheerd door National Trust.

Dag 2 | Bowood House and Gardens (let op: wijziging t.o.v. brochure) – West Lavington Manor – Cotswolds rondrit
Gezien het feit dat Highgrove Royal Gardens bekend heeft gemaakt de tuinen niet open te stellen tijdens de dagen van onze tuinreizen naar Bath en de Cotswolds (waardoor het niet mogelijk is hier een bezoek te brengen), zal het eerder aangekondigde alternatief Bowood House en Gardens bezocht worden. Vorig jaar waren onze reizigers zeer te spreken over dit landgoed. De tuinen zijn één van de best bewaarde voorbeelden van het werk van de bekende landschapsontwerper Lancelot ‘Capability’ Brown. Zijn hand is vooral terug te zien in het parkland en het arboretum, dat vol staat met ongewone bomen en struiken, waaronder maar liefst 24 Champion Trees. Het hoogtepunt is echter toch de exclusieve ommuurde tuin van Lord en Lady Lansdowne. In juni bezoeken we aansluitend West Lavington Manor, een historisch Engels landgoed gelegen op het idyllische platteland van Wiltshire. Dit grootse landhuis biedt een verbluffende mix van historische charme en moderne luxe. In juli bezoeken we West Lavington Manor voorafgaand aan het bezoek aan Bowood. Ter afsluiting van deze dag maken we een mooie rondrit door de Cotswolds, waarbij we ook door het schilderachtige dorp Castle Combe rijden Het wordt vaak beschouwd als een van de mooiste dorpen in het Verenigd Koninkrijk en heeft een tijdloze, idyllische uitstraling.
Extra verzorging: rondleiding “the Private Walled Garden Tour” in Bowood, met lunch in juni en met cream tea in juli in Bowood House.

Dag 3 | Hanham Court Gardens – Claverton American Museum – The Courts Garden
Na het ontbijt vertrekken we naar de romantische tuin van Hanham Court Gardens. Van een mooie gevel met bloeiende rozen tot het weidse uitzicht; deze tuin blijft verrassen. De strak gesnoeide hagen, aangevuld met uitbundig bloeiende borders, geven het karakter van de tuin weer. Hierna bezoeken we Claverton Manor, wat fungeert als American Museum. Sinds een aantal jaar is er op het landgoed een prachtige tuin gerealiseerd. Het is een tuin met veel moderne accenten in zowel de beplanting als het ontwerp. Het landgoed ligt op een heuvel. Hierdoor profiteert het tevens van een spectaculair uitzicht over de Limpley Stoke vallei. Als laatst bezoeken we The Courts Garden. Deze Engelse tuin heeft diverse tuinkamers met elk een eigen verrassing. Dit is het resultaat van de ideeën en nieuwe toevoegingen van generaties opeenvolgende tuinders. De formele tuin met haar charmante vormsnoei en brede kleurrijke borders is prachtig.
Extra verzorging: rondleiding in Claverton American Museum en Hanham Court Gardens.

Dag 4 | Tyntesfield – Stadsbezoek Bath – Lady Farm Gardens (juni) / Iford Manor (juli)
We beginnen vandaag bij Tyntesfield, gelegen rond het gelijknamige Victoriaanse landhuis. De tuinen hebben een weelderig en gevarieerd landschap met prachtige bloembedden, zeldzame bomen en een schilderachtige omgeving, wat bijdraagt aan de charme van dit historische landgoed. In de middag brengt u – onder leiding van een gids – een bezoek aan de stad Bath. Het is na Londen de drukst bezochte plaats in Engeland. In het centrum van Bath vindt u de oude Romeinse thermen, net als een tal van andere historische gebouwen en musea. Aansluitend bezoeken we in juni de Lady Farm Gardens, een schitterende tuin gelegen op het platteland. Deze tuin staat bekend om zijn bloemenpracht, serene vijvers en sfeervolle paden; waar de natuur in een prachtig onderhouden omgeving tot haar recht komt. In juli bezoek we Iford Manor, bekend om de historische tuinen. Het landhuis is prachtig gelegen in het hart van de idyllische landelijke vallei van de Frome rivier. De tuinen worden gekenmerkt door zuilengalerijen, standbeelden, vijvers en trappen, en ademen een Italiaanse sfeer.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Lady Farm Gardens, gids in Bath, rondleiding bij Iford Manor.

Dag 5 | Westbury Court Garden – The garden at Miserden – Tetbury
Westbury Court Garden is de eerste tuin die we vandaag bezoeken. De tuin is een zeldzaam voorbeeld van een 17e-eeuwse formele watertuin. Met zijn historische kenmerken, prachtige vijvers en aangelegde paden biedt het u een charmante en tijdloze tuinervaring die de geschiedenis van de hovenierskunst weerspiegelt. Daarna door naar The garden at Miserden. Miserden heeft een spectaculair uitzicht en wordt wel ’s werelds meest romantische tuin genoemd. De tuin werd ontworpen in de 17e eeuw en is een waar verborgen juweel van de Cotswolds. Tot slot van deze dag bezoeken we het schilderachtige marktstadje Tetbury.

Dag 6 | Great Comp Garden
Great Comp Garden heeft in de loop der jaren de benijdenswaardige reputatie opgebouwd als een van de mooiste tuinen van Kent. Ontdek deze eigenzinnige tuin met zeven hectare aan zeldzame planten rond een 17e-eeuws herenhuis.

 

Tuinreis Buckinghamshire

Het centraal gelegen en welvarende graafschap Buckinghamshire kent een heuvelachtig landschap waarin schilderachtige dorpjes vol vakwerkhuizen met rieten daken elkaar opvolgen. De welvaart zorgt ervoor dat in deze omgeving prachtige landhuizen en tuinen te bezichtigen zijn. Laat u daarnaast verrassen door de privétuin van Rex en Anne, de koninklijke tuinen van Savill Garden en het imposante Waddesdon Manor.

Dag 1 | The Orangery
Als eerste tuin op deze reis bezoekt u de privétuin van Rex Stickland en Anne Prasse. Deze ligt rondom een 18e-eeuwse orangerie. Het belangrijkste deel is de grote ommuurde tuin, waarin u een grote variëteit aan heesters, zeldzame boomsoorten en gemengde borders kunt vinden. Eén van de indrukwekkendste planten is de oude blauweregen, die de tuin al decennia lang siert.

Dag 2 | The Savill Garden – Stadsbezoekje Henley-on-Thames – Greys Court (mei) – Waltham Place (augustus)
Vandaag staat als eerste de Savill Garden op het programma. Een betoverende tuin in het hart van Windsor Great Park. Een van de meest gerenommeerde siertuinen met prachtige landschappen, diverse plantencollecties en serene sfeer. Kleurrijke bloembedden, prachtige rozentuinen en indrukwekkende boompartijen wisselen elkaar af met sierlijke gazons en weelderige borders. In de reis van mei bezoekt u voor de lunchstop het stadje Henley-on-Thames met daarna Greys Court, een historisch landgoed met een goed bewaarde Tudor herenboerderij. De prachtige tuinen en groene gazons worden gekenmerkt door gesnoeide hagen, bloeiende borders en schilderachtige vijvers. Kijk ook bij de verborgen hoekjes zoals de doolhoftuin en de moestuin. In de reis van augustus bezoekt u Waltham Place, een historisch landgoed gericht op biodynamische landbouw die de principes van organische landbouw combineert met bijvoorbeeld de maancycli. Wandel langs de gazons, de kleurrijke borders, de bloemenweiden en vijvers die omzoomd worden door bossen. Het labyrint vormt een leuke uitdaging en de pergola – bedekt met klimplanten – is een lust voor het oog. Geniet hier van een lunch, veelal samengesteld uit de heerlijke plaatselijk verbouwde producten. Voordat u naar het hotel teruggaat, heeft u nog de gelegenheid om Henley-on-Thames te verkennen.

Dag 3 | Waddesdon Manor House – Chesham Bois House
Waddesdon Manor heeft veel weg van een Frans kasteel en is in 1870 gebouwd voor baron Ferdinand de Rothschild om zijn kunstverzamelingen te huizen en uiteraard om zijn vrienden op een imposante plaats te kunnen ontvangen. De klassiek aangelegde parterretuin ligt wat lager voor het huis en biedt uitzicht over de gesnoeide bomen en kleurrijke plantvakken met zomerbloemen. Grote bomen, een grotto, kassen en volières in oosterse sfeer maken onderdeel uit van het park. Bijzonder is het mozaïek van vetplanten dat elk jaar opnieuw gelegd wordt. In de middag staat het Chesham Bois House gepland. Deze tuin bestaat uit verschillende ruimtes. Het huis is aan alle vier de zijden omgeven door de tuinen met aan de noordkant de ommuurde tuin. Er is een variëteit van salvia’s en planten die van de droge omstandigheden houden. Aan de beschutte zuidkant van het huis is het terras beplant met vetplanten waaronder echeveria’s en aeoniums. De oude boomgaard met enkele van de overgebleven appelbomen heeft nu een vijver die in 2010 is aangelegd met een kiezelstrand, zodat de dieren in het wild gemakkelijk in en uit kunnen komen.
Exta verzorging: Waddesdon Manor bezoek aan huis, Chesham Bois House koffie/thee en cake.

Dag 4 | Doddington Place
Deze door English Heritage erkende tuinen zijn al meer dan 50 jaar te bezoeken. De exotische en kleurrijke bostuin met een grote verscheidenheid aan rododendrons en azalea’s biedt een spectaculair beeld. Ook de oude karakteristieke oude taxushaag, zo hoog als het huis, is het bezichtigen waard.

Tuinreis Buckingham & RHS Garden Festival

In het graafschap Buckinghamshire ligt de historische stad Buckingham, gelegen aan de rivier de Great Ouse met een rijke geschiedenis. De stad staat bekend om zijn schilderachtige charme, historische gebouwen en prachtige natuurlijke omgeving. Centraal op deze reis staat het RHS Hampton Court Flower Show, georganiseerd door de Royal Horticultural Society. Hier worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ontwerp, styling en beplanting getoond, waardoor de show een ideale gelegenheid is om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen voor uw eigen tuin. Naast de show bezoekt u een aantal prachtige tuinen.

Dag 1 | Leeds Castle
Leeds Castle herbergt betoverende historische tuinen en architecturale landschappen vol oogverblindende schoonheid die bezoekers in elk seizoen belonen met iets prachtigs om te zien. Wandel door de zonovergoten Lady Baillie Mediterranean Garden Terraces, een bijzonder rustgevende tuin met banken die uitkijken over het water en een groot parklandschap. De perfecte plek voor de palmen en dennenbomen die hier verwarmd worden door de zomerzon. Of neem een kijkje in de geurige Culpeper Gardens met zijn kruidachtige perken, prachtige bloemen en heggen.

Dag 2 | Chartwell House & Gardens – RHS Wisley
Na het ontbijt vertrekken we naar Chartwell House & Gardens. Deze tuin is vooral bekend als het huis van Sir Winston Churchill die het huis in 1922 kocht en hier woonde tot 1965. De 16e eeuwse Tudor stijl en kenmerkende houten balken met rieten dak geven dit huis een rustieke uitstraling. De tuinen zijn uitgestrekt en omvatten een verscheidenheid van planten, bloemen en bomen. Loop langs de zorgvuldig ontworpen terrassen, vijvers en paden rondom het huis en geniet van de rust die deze uitstralen. Hierna bezoeken we de prachtige tuinen van RHS Wisley. Deze tuin uit 1804 doet dienst als experimenteertuin van de RHS. Er is een gedeelte met rododendrons, azalea’s, prachtige plantenborders, een heidetuin en een rotstuin. Verder ziet u waterpartijen, een arboretum, een pinetum en een boomgaard. Er zijn een aantal modeltuinen en verschillende kassen te bezichtigen. Verder is er een prachtige dubbele border van 128 meter lang.
Extra verzorging: bezoek tuin, huis en studio bij Chartwell.

Dag 3 | RHS Hampton Court Palace Garden Festival
Met circa 130.000 bezoekers is het Hampton Court Palace Garden Festival een van ’s werelds grootste jaarlijkse bloemententoonstellingen. De show wordt gerund door de Royal Horticultural Society (RHS) en vindt plaats op het landgoed van het Hampton Court Palace in het zuiden van Londen. Tijdens de show kunt u vele innovatieve tuinen van de grote namen in de tuindesign wereld bekijken. In de rozentent kunt u prachtige rozen en andere bloemen bewonderen en er staan diverse demonstraties van bekende tuinders op het programma, waar zij hun tuinontwerpen uitleggen of tips geven over hoe om te gaan met het veranderende klimaat.
De entreekaart is inbegrepen in het tuinentreepakket.

Dag 4 | Long Barn Gardens
Long Barn Gardens zijn ontwikkeld door Vita Sackville-West en Harold Nicolson voordat ze verhuisden naar Sissinghurst Castle. Er is een prachtige formele tuin aangelegd waar de ‘schuur’ uit de 16e eeuw aan grenst. Het historische huis stamt uit 1360 en is gelegen aan de rand van Sevenoaks Weald Village. De originele tuinen zijn goed bewaard gebleven en worden liefdevol onderhouden door Lars en Rebecca Lemonius. Geniet hier van de mooie borders overvloedig gevuld met bloemen. Na het bezoek aan Long Barn Gardens vertrekken we voor de overtocht naar Nederland.
Extra verzorging: introductie en koffie/thee met gebak.

Tuinreis Kerst rondom Londen

Tijdens deze vier dagen krijgt u de kans om alvast de traditionele kerstsfeer te beleven in Engeland. U maakt een stadstour door Londen en brengt een bezoek aan Rochester, beiden geheel aangekleed in kerstsfeer. De tuinen die u bezoekt zijn ook in kerstsfeer aangekleed: RHS Garden Wisley wordt in december vanaf zonsondergang spectaculair verlicht. Leeds Castle is elk jaar rond kerst het toneel van een gezellige kerstmarkt met talloze kleine kraampjes, waar u originele cadeaus kunt vinden voor onder uw eigen kerstboom.

Dag 1 | Stadsbezoek Rochester
Het plaatsje Rochester is vooral bekend als de plaats waar een groot deel van de verhalen van Charles Dickens zich afspelen. Met haar prachtige locatie aan de rivier de Medway, indrukwekkend kasteel en prachtige kathedraal ziet u meteen waarom. De charmante winkelstraten zijn gevuld met gezellige pubs en winkeltjes en worden bij het vallen van de avond sfeervol verlicht. In de oude straten kunt u tevens Eastgate House vinden, een vakwerkhuis met prachtige ramen van glas in lood in rode bakstenen muren.

Dag 2 | Chartwell – RHS Garden Wisley
Tussen 1922 en 1965 was Chartwell één van de huizen van de bekende Britse politicus Winston Churchill. Veel van de tuin is te herkennen op de schilderijen die Churchill schilderde en die in het huis en zijn vroegere atelier hangen. De tuin zelf wordt vaak omschreven als elegant met een statige sfeer, die eer doet aan haar vroegere bewoner. Churchill en zijn vrouw ontwierpen de tuin grotendeels zelf. Tijdens de decembermaand is alles sfeervol versierd. Vervolgens gaan we naar RHS Garden Wisley. Deze tuin uit 1804 doet dienst als experimenteertuin van de RHS. Hier ziet u waterpartijen, een arboretum, een pinetum en een boomgaard. Er zijn een aantal modeltuinen en in de winter zijn ook zeker de verwarmde kassen, gevuld met exotische en (sub)tropische planten, de moeite waard. Tijdens de kerstdagen worden het gebouw en de tuinen op feestelijke wijze verlicht, wat bij zonsondergang een prachtig beeld oplevert.
Extra verzorging: tuin, huis en studio bezoek Chartwell, rondleiding is Wisley.

Dag 3 | Royal Botanic Gardens Kew – Londen
In het zuidwesten van Londen ligt één van de grootste botanische tuinen ter wereld: Kew Gardens. Deze tuinen behoren sinds 2003 tot het Unesco Werelderfgoed, mede vanwege hun grote wetenschappelijke en historische waarde. De kassen en tuinen bevatten een uitzonderlijk diverse plantencollectie met meer dan 14.000 bomen en 30.000 verschillende soorten planten verzameld van over de hele wereld. Een bezoek aan deze kassen is het hele jaar rond een bijzondere ervaring.
Na uw bezoek aan Kew Royal Botanical Garden wordt u opgehaald door de bus en vertrekt u voor een rondrit door het in kerstsfeer aangeklede London. Uw chauffeur laat u de vele parken die Londen rijk is zien en wanneer het weer en verkeer het toelaten is het mogelijk om een stukje door sfeervol London te wandelen.

Dag 4 | Leeds Castle
De historie van Leeds Castle gaat terug tot de 10e eeuw. Niet gek, gezien de prachtige locatie op twee eilandjes te midden van een meer. In haar ruim 900-jarig bestaan is het kasteel onder andere bewoond door Catharine van Aragon, de eerste vrouw van de beruchte Engelse koning Hendrik de Achtste. Tegenwoordig is het kasteel omringd door een groot terrein met schitterende tuinen. De Lady Baillie en de Culpeper tuinen, vernoemd naar oud-eigenaren, zijn zeker ook in de winter een bezoek waard. Wordt daarna weer warm met een glas glühwein en wandel langs de vele marktkraampjes op de kerstmarkt.
Extra verzorging: bezoek kasteel.

Tuinreis Nazomer in Wiltshire

Wiltshire is een wat onbekender graafschap dat grenst aan meer bezochte gebieden zoals Dorset, Somerset en natuurlijk de Cotswolds. Het kent vele archeologische overblijfselen uit de prehistorie, wat – gecombineerd met een ongerept en open landschap met krijtheuvels en brede valleien – zorgt dat het voelt alsof u terug gaat in de tijd. Dit alles wordt uiteraard aangevuld met een aantal van de mooiste nazomertuinen van zuidwest Engeland.

Dag 1 | Stadsbezoek Canterbury
Canterbury is een stad gelegen in het zuidoosten van Engeland die met name bekend staat om haar prachtige kathedraal. Deze staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het kent een lange geschiedenis en is gevuld met historische gebouwen zoals de oude Romeinse stadsmuur, de ruïnes van een Normandisch kasteel en de oudste school ter wereld.

Dag 2 | Avebury & Avebury Manor Gardens – Bowood House & Gardens
Avebury is een dorpje in het noorden van Wiltshire met circa 600 inwoners, dat vooral bekend is om de reusachtige steencirkel. U begint met een bezoek aan Avebury Manor en haar tuinen. Het huis met haar middeleeuwse muren weerspiegelt de ouderdom van Avebury en de tuin is gevuld met oude heggen en vormsnoei. Deze combinatie maakt Avesbury Manor één van de meest romantische tuinen in de omgeving. Vervolgens kunt u het dorpje en de bijzondere steencirkel te bewonderen. Hierna bezoeken we Boowood House & Gardens. De tuinen zijn één van de best bewaarde voorbeelden van het werk van de bekende landschapsontwerper Lancelot ‘Capability’ Brown. Zijn hand is vooral terug te zien in het parkland en het arboretum, dat vol staat met ongewone bomen en struiken, waaronder maar liefst 24 Champion Trees. Het hoogtepunt is echter toch de exclusieve ommuurde tuin van Lord en Lady Lansdowne, waar in de herfst dahlia’s, zonnehoeden en hortensia’s de herfstkleuren aanvullen.
Extra verzorging: bezoek huis bij Avebury, huis en rondleiding walled gardens bij Bowood.

Dag 3 | Great Chalfield Manor & Gardens – Dyrham Park
We beginnen de dag bij Great Chalfield. Kernwoorden die bij deze tuin naar boven komen zijn ‘dromerig’ en ‘magisch’. Het historische huis en de tuin vullen elkaar bij Great Chalfield Manor uitstekend aan, vaak dankzij leuke accentjes als vormsnoei die de vorm van het dak imiteert.
Qua lay-out vertoont de tuin veel gelijkenissen met Great Dixter, wat niet gek is gezien beide tuinen sterke Arts & Crafts invloeden hebben. De herfstborder zorgt dat er ook in het najaar nog genoeg kleur te zien is. Vanmiddag brengen we een bezoek Dyrham Park. Het enorme park rondom Dyrham House is in de herfst prachtig om te zien. Met ruim 100 soorten bomen verandert er altijd wel wat. Ook in deze 17e eeuwse tuin is in het najaar van alles te bewonderen. Zo is er een kleurrijke wintertuin, gelegen naast een klein meertje om de herfstkleuren nog eens extra te benadrukken.
Extra verzorging: bezoek huis Great Chalfield en bezoek huis Dyrham Park.

Dag 4 | Stonehenge – Stourhead – Pythouse Kitchen Garden
Na het ontbijt bezoeken we de Stonehenge. Het mysterie van het hoe en waarom van dit prehistorische monument is al 1.000 jaar een raadsel en wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit of het nu een begraafplaats was, diende als sterrenwacht of functioneerde als heilige plaats waar ceremonies en feesten werden gehouden. U kunt hier de wandeling naar deze fascinerende stenen maken, maar natuurlijk ook de bijgelegen tentoonstelling bezoeken. Daarna naar Stourhead, één van de meest beroemde landschapstuinen van Engeland. De omschrijving die toen werd gegeven was ‘een levend kunstwerk’, en dit is in de eeuwen sindsdien niet veranderd. Centraal in de tuin staat het meer, dat de looproute en uitzichten van bezoekers bepaalt. De paden leiden u langs allerlei gebouwtjes zoals het Pantheon, een grotto en een cottage in gotische stijl. Aan het eind van de dag gaan we naar Pythouse Kitchen Garden. De Victoriaanse ommuurde moestuin van Pythouse is al sinds de 18e eeuw continue in gebruik. Het uitgangspunt is nog steeds dat alle fruit, groenten en bloemen vanuit de tuin rechtstreeks het restaurant ingaan, om verwerkt te worden tot heerlijke gerechten en prachtige (zelf geplukte) boeketten. Elk seizoen brengt hier wat nieuws, zowel in de tuin als op het menu.
Extra verzorging: entree Stonehenge, bezoek huis Stourhead en koffie/thee met wat lekkers in Pythouse.

Dag 5 | Great Dixter
De wereldberoemde tuin Great Dixter is met name bekend is om haar connecties met twee grote namen uit de wereld van de tuinarchitectuur: Edwin Lutyens en Christopher Lloyd. Het wordt met recht één van de mooiste tuinen van Engeland genoemd. In de herfst hebben de gele, oranje en rode bloemen de overhand en waant u zich in een waar herfstparadijs. Na het bezoek maken we de oversteek terug naar Nederland.

Tuinreis Kent & Chelsea Flower Show

Tijdens deze 4-daagse tuinreis staat de Chelsea Flower Show, georganiseerd door de Royal Horticultural Society, centraal. Het is één van ‘s werelds grootste en meest prestigieuze bloemenshows en een echte must see voor iedere tuinliefhebber. Tijdens deze reis bezoekt u de show waar u de vele modeltuinen, stands van beroemde kwekers en uitgebreide bloemendisplays kunt bewonderen.
Naast de show staan er uiteraard ook bezoeken aan diverse tuinen in het graafschap Kent op het programma. Ontdek de verschillende tuinkamers van Sissinghurst Castle en de ommuurde tuin van Goodnestone Park.

Dag 1 | Godinton House Gardens
Na de oversteek naar Engeland brengen we een bezoek aan het karakteristieke Godinton House, omringd door een prachtig landschap met statige eiken en kastanjebomen. In de tuinen vindt u zorgvuldig aangelegde gazons met kleurrijke borders, een vijver en een rozen- en Italiaanse tuin. Dit wordt afgewisseld met een grote wilde tuin, waar u rustig kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. In de grote ommuurde tuin vindt u een prachtige collectie bloemen, planten en groenten die u het gevoel geven in een Victoriaanse moestuin te zijn beland.
Extra verzorging: koffie/thee met iets lekkers in Godinton House.

Dag 2 | RHS Chelsea Flower Show
De RHS Chelsea Flower Show wordt elk jaar in hartje Londen georganiseerd door de Royal Horticultural Society. De show werd voor het eerst in 1912 georganiseerd en is uitgegroeid tot de bekendste tuin-, bloemen- en landschapsshow ter wereld met circa 150.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. De show is een ideale gelegenheid voor Engelse kwekers om hun bijzondere gekweekte planten te tonen en voor hoveniers en tuinarchitecten om hun tuinontwerpen en beplantingsplannen te showen.The Great Pavilion, waar meer dan 90 kwekers hun mooiste bloemen tonen, is elk jaar weer één van de hoogtepunten van de Chelsea Flower Show.

Dag 3 | Sissinghurst Castle Garden – Pashley Manor
U kunt vandaag op het gemak ontbijten of (voor de vroege vogels) is er nog even tijd om een uurtje te winkelen. Vervolgens gaan we naar één van de beroemdste en meest invloedrijke Engelse tuinen van de 20e eeuw: de tuinen rondom Sissinghurst Castle. Deze prachtige tuin is een creatie van Vita Sackville West en haar echtgenoot Sir Harold Nicolson. De beplanting is uitbundig en goed doordacht, waardoor de tuin in harmonie is en een natuurlijke uitstraling heeft. De goed onderhouden tuinen zijn verdeeld in diverse tuinkamers met elk hun eigen thema, sfeer, uitstraling en intimiteit. Met name de geometrische witte tuin, de oudste en bekendste tuinkamer, is een meesterwerk. Na dit bezoek gaan we door naar Pashley Manor. Toen de huidige eigenaren Pashley bijna 40 jaar geleden kochten, troffen ze een verwaarloosde tuin aan. Sindsdien zijn Pashley Manor Gardens omgetoverd tot romantische tuin die er elk seizoen anders uitzien. De gevel van het huis kleurt dan prachtig lila door de enorme massa aan bloemen van de blauweregen. Na de lente nemen de rozen, lelies en later de asters en dahlia’s de tuin over en is de lucht gevuld met heerlijke geuren. De strak gemaaide graslanen lopen langs uitbundig bloeiende borders. De oogst uit de ommuurde groentetuin wordt gebruikt in de gerechten van het restaurant.

Dag 4 | Goodnestone Park
Na het ontbijt bezoeken we de laatste tuin van deze reis, Goodnestone Park. Deze ommuurde tuin is één van de publiekstrekkers: de muren zijn bekleed met jasmijn en rozen en sommige delen zijn ouder dan het huis zelf. Daarnaast wandelt u prachtig over het bosachtig terrein, de terrassen en de moderne graveltuin.
Vervolgens vertrekken we naar Dover voor de oversteek. Wij komen in de avond aan op de opstapplaatsen.