Carnaval in Venetië

Venetië is een stad die de meeste mensen tenminste één keer in hun leven gezien willen hebben! Hoe bijzonder is het om dit te doen tijdens de eeuwenoude traditie van het Venetiaanse carnaval. Het is één groot feest met diverse concerten, dans- en theatervoorstellingen, kleurrijke parades en gemaskerde bals in historische gebouwen. Het belangrijkste onderdeel van het kostuum is het typische masker dat niet alleen de identiteit van de drager verbergt maar ook de vermomming mysterieus maakt. Ga met ons mee voor een onvergetelijke belevenis!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats rijden we met diverse pauzestops door naar het overnachtingshotel in de buurt van Garmisch-Partenkichen.

Dag 2 | Gardameer
Na het ontbijt reizen wij naar het Gardameer. Hier heeft u enkele uren de tijd om het grootste meer
van Italië te bewonderen. Het Gardameer ligt in een prachtig landschap met bergen, stranden en schilderachtige plaatsjes. U kunt vertoeven op een van de vele terrasjes met waanzinnig uitzicht en bijvoorbeeld genieten van een Italiaanse lunch. Vervolgens rijden wij naar het hotel in Lido di Jesolo waar het welkomstdrankje voor ons klaar staat. Hierna geniet u van een diner in het hotel of nabijgelegen restaurant.

Dag 3 | Venetië
Op naar het beroemde carnaval in Venetië! We maken per boot de oversteek naar Venetië. Onze gids staat al op het San Marcoplein op ons te wachten voor een boeiende rondleiding door het historische centrum. ‘s Middags bezoeken we een gezellige Venetiaanse bistro, een zogenaamde Bacaro, waar een kleine versnapering en een glas wijn voor ons geserveerd worden. Daarna is het tijd voor het officiële carnavalsprogramma van de stad, geniet van de vele optredens en kostuums! In de avond keren we per boot terug naar Punta Sabbioni. Het diner vindt plaats in uw hotel of een nabijgelegen restaurant.

Dag 4 | Venetië of Lido di Jesolo
Vandaag heeft u de keuze of u in Lido di Jesolo blijft of nog een dag Venetië wilt bezoeken. Als u voor dit laatste kiest dan brengt de touringcar u naar Punta Sabbioni waar u de bootovertocht naar Venetië kunt nemen (kosten ca. € 15,- retour). U kunt hier tijdens deze vrije dag de vele straatjes en steegjes van Venetië verder ontdekken, te voet of per boot. Tip: neem een drinkflesje mee, in Venetië kunt u op de talloze pleinen bij de fonteintjes uw fles vullen met fris leidingwater van uitstekende kwaliteit. Wanneer u van kunst houdt is een bezoekje aan Galleria dell’Accademia de moeite waard, het is een verzameling van de mooiste Venetiaanse schilderkunst. Maar u kunt ook met de taxiboot naar het nabij gelegen eiland Murano varen wat bekend staat om zijn ambachtelijke glasblazers. Loop gerust een van de werkplaatsen binnen om de glasblazers aan het werk te zien of bezoek het glasmuseum. Het diner vindt plaats in uw hotel of een nabijgelegen restaurant.

Dag 5 | Bolzano
Op deze aswoensdag brengen we een bezoek aan de oude handelsstad en hoofdstad van Südtirol: Bolzano (Bozen). Bezienswaardig in deze middeleeuwse stad is onder andere Piazza Walther met de gotische dom en de Laubengasse met de patriciërhuizen uit de 17e eeuw. Geniet op een van de terrasjes van een heerlijke cappuccino of een goed glas wijn! Na een bezoek aan Bolzano vervolgen we onze reis naar het overnachtingshotel in de buurt van Garmisch-Partenkichen.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt reizen we terug naar Nederland met voldoende pauzestops onderweg.

Kerst aan het Gardameer

Het Gardameer, gelegen in Noord-Italië, is het grootste meer van het land en trekt het hele jaar door veel toeristen. Tijdens de kerstperiode worden de steden en dorpen langs het meer prachtig versierd met feestelijke verlichting en decoraties. Wandel langs de promenades van de charmante stadjes en geniet van de betoverende kerstsfeer, de Italiaanse gastvrijheid en de prachtige omgeving van het Gardameer.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats rijden we met diverse pauzestops door naar het overnachtingshotel in de omgeving van Füssen.

Dag 2 | Bolzano – Torbole
Na het ontbijt zetten we de reis voort. We passeren de Italiaanse grens en rijden naar Bolzano, de hoofdstad van Südtirol. Dit is een stad met zowel een Italiaanse als Oostenrijkse sfeer. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Piazza Walther met de gotische dom, de Laubengasse en het archeologisch museum met de ijsmummie Ötzi. Verder vindt u hier één van de mooiste kerstmarkten van Italië. Er is veel keuze aan lokaal geproduceerde decoraties en leuke souvenirs. Vergeet niet te proeven van de Südtiroler Zelten, een traditioneel kerstgebak uit de streek. Vervolgens rijden we verder naar hotel Caravel in Torbole.

Dag 3 | Trento
Met een plaatselijke reisleider gaan we op weg naar Trento. We verkennen het historische centrum. Wandel door de geplaveide straatjes en bewonder de oude gebouwen zoals het Palazzo Pretorio en het Palazzo Thun. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de Piazza Duomo en de imposante kathedraal van San Vigilio. U heeft ook nog de tijd om de kerstmarkt te bezoeken. In de ca. 70 houten kraampjes worden handwerk uit de regio, lokale specialiteiten en uitstekende wijnen aangeboden. ’s Middags rijden we naar Lago di Toblino voor een wijnproeverij met hapjes.

Dag 4 | Gardameer
Een tocht langs het prachtige winterse landschap van het Gardameer. Maak kennis met het grootste meer van Italië en zijn rondom liggende historische en pittoreske stadjes zoals Bardolino, Peschiera del Garda en Sirmione. Het Gardameer is gelegen in een prachtig landschap met bergen en schilderachtige stadjes die in deze periode feestelijk versierd zijn.

Dag 5 | Vrije dag – Eerste Kerstdag
Vandaag een vrije dag aan het Gardameer. Ontbijt op uw gemak en maak daarna bijvoorbeeld een wandeling door het prachtige landschap. ‘s Avonds staat er een feestelijk diner voor ons klaar in het hotel met livemuziek.

Dag 6 | Verona – Tweede Kerstdag
Vandaag bezoeken we één van de oudste steden van Italië, Verona. Tevens bekend van Shakespeare’s Romeo en Julia. Na aankomst maken we een stadswandeling met gids, Waarbij u natuurlijk ook het wereldberoemde balkon van Romeo en Julia ziet. De binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst, u zult ontdekken dat dit niet zonder reden is. Wandelend door deze oude stad met gezellige winkelstraatjes, interessante monumenten en mooie pleinen kan men zich voorstellen hoe het leven hier vroeger moet hebben uitgezien. Een aanrader tijdens het bezoek aan Verona is het drinken van een kop koffie op Piazza Bra. In de Arena van Verona kunt u een tentoonstelling van kerststallen uit de hele wereld bewonderen (entree ca. € 8,-).

Dag 7 | Vipiteno
Helaas is aan ons verblijf aan het Gardameer een einde gekomen. We laden de bagage in de bus en rijden naar Vipiteno. Deze stad is een mengeling van Tiroler geschiedenis en Italiaanse flair. U vindt er veel specialiteitenwinkels en een mooi versierde kerstmarkt. Verder naar de omgeving van Füssen waar we overnachten.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt reizen we terug naar Nederland met voldoende pauzestops onderweg.

Tuinreis Italiaanse Meren

8 dagen mediterrane sferen in het noorden van Italië

Deze reis combineert de betoverende natuur met de zomerkleuren van de mediterrane tuinen en de blauwe meren van Noord-Italië. U bezoekt de mooiste landhuizen met prachtige tuinen, waarvan de meeste uit de renaissance en barok stammen. Ook de eilandjes Isola Bella en Isola Madre zijn een bijzondere ervaring, met hun geuren en kleuren zorgen ze voor een echte mediterrane beleving.

Dag 1 | Jardin des Traces
In deze tuin komen het verleden, heden en de toekomst bij elkaar en staat de veranderlijkheid van mens en natuur centraal. Met op de achtergrond een oude, monumentale hoogoven biedt de tuin rustige grasvlakten, spiegelende wateroppervlakten en een zachte, bewegende beplanting. We vertrekken hierna naar het overnachtingshotel waar het diner klaar staat.

Dag 2 | Merian Gärten – Kulturkloster Altdorf
Na het ontbijt rijden we naar Merian Gärten. Met name de grote aanwezigheid van water, waaronder een grote vijver, een kleine vijver bij het terras en een rechte waterloop met brug, maken deze tuin zo leuk. Lopend langs de gemengde borders, grote perken, bogen vol rozen, kuipen met palmen en potten met agapanthus en oleanders komt u ogen tekort. Hierna naar Kulturkloster Altdorf. In deze bijzondere tuin zijn 200 verschillende planten te vinden die kleurstof leveren voor het verven van wol en textiel. De bloementuin van het oude Kapucijnenklooster ligt op een warme zuidhelling en heeft verschillende terrassen waarop deze unieke planten in borders zijn aangeplant.
Extra verzorging: koffie/thee met iets lekkers in Kulturkloster Altdorf.

Dag 3 | Villa Carlotta – Stadsbezoek Lugano – Villa Cicogna Mozzoni
De aantrekkelijke tuin van Villa Carlotta loopt bijna tot aan het Comomeer. Door het hoogteverschil zijn er veel trappen die leiden langs fonteinen, beelden en glooiende gazons. U vindt hier een botanische tuin, veel geurende rozen en een verzameling tropische planten. Hierna bezoeken we Lugano, een bijzonder plaatsje aan het gelijknamige meer. Het heeft een autovrij centrum waar kleine steegjes, lokale marktjes, pittoreske winkels en restaurants zorgen voor een mediterrane sfeer. We sluiten de dag af bij Villa Cicogna Mozzoni. De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme zuid tuin geeft het gevoel van een geheime tuin. Hier zijn twee identieke rechthoekige vijvers met balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.
Extra verzorging: rondleiding door Villa Carlotta en Villa Cicogna Mozzoni.

Dag 4 | Villa Taranto – Parco Pallavicino
De echte botanist zal blij worden van de bijzondere planten, bomen en struiken in Villa Taranto. Naast een oud herbarium lijkt de wandeling op een reis door verre landen. Zo is er een Dicksonia uit Tasmanië, een zakdoekjesboom en in de kas de Victoria cruziana uit Zuid-Amerika. We stoppen even voor een lunch in Pallanza. Daarna naar Parco Pallavicino. Dit park werd halverwege de 19e eeuw aangelegd als Engels park aan de oever van het Lago Maggiore. Open weiden, schaduwrijke lanen en kleurrijke pleinen gevuld met bloemen wisselen elkaar af. Sinds 1954 is er ook een kleine dierentuin met 40 diersoorten die leven aan het park toevoegen.

Dag 5 | Isola Bella – Isola Madre
U bezoekt per boot het eilandje Isola Bella, gelegen midden in het meer van Maggiore. Op het eiland vindt u het imposante Palazzo Borromeo in barokke stijl met een overdaad aan sierlijke krullen en de bijbehorende Italiaanse tuinen, verspreid over tien terrassen tot maar liefst 37 meter hoog.
Daarna naar het volgende eiland wat al vele eeuwen in handen is van tuinders. Aangekocht in de 16e eeuw werd het terrein eerst ingericht als boomgaard met druiven, walnoten, vijgen en kersen. Nu is het hele eiland een warme botanische tuin met een verzameling unieke planten en struiken.

Dag 6 | Vrije dag
Vandaag kunt u indelen naar eigen inzicht. U kunt bijvoorbeeld een wandeling maken in Ispra en genieten van het uitzicht op Lago Maggiore.

Dag 7 | Landhaus Ettenbül
Na het ontbijt rijden we naar Landhaus Ettenbül. De tuin was oorspronkelijk een particuliere rozentuin, waar de eigenaren hun liefde voor tuinieren in kwijt konden. Gedurende de jaren transformeerde de tuin tot een prachtig landschapspark in Engelse stijl. Tegenwoordig vindt u hier ruim 20 thematuinen met meer dan 1.000 soorten bomen, struiken en rozen. We vervolgen de reis naar het overnachtingshotel.

Dag 8 | Botanische tuin Metz
Deze botanische tuin werd in 1866 door de stad Metz gekocht. De tuin is aangelegd in Engelse stijl, met een traditionele rozentuin met allerlei soorten rozen, struikrozen en klimrozen. De prachtige serre biedt plaats aan palmen, bromelia’s en uitheemse plantensoorten.

Südtirol met Merano

Südtirol ligt in het Italiaans-Oostenrijkse grensgebied en is een uniek stukje Italië. U vindt hier een bijzondere mix van alpien en mediterraan. We verblijven aan de rand van Vipiteno (Sterzing in het Duits), de eerste grote plaats als we de grens zijn gepasseerd. De mooie excursies, het verblijf in hotel Larch en de gastvrije bevolking van Südtirol zorgen ervoor dat u een onvergetelijke vakantie tegemoet gaat. Een reis die al jaren een topper is in ons programma!

Dag 1 | Heenreis
We rijden in één dag met voldoende stops naar Freienfeld. Diner na aankomst in het hotel.

Dag 2 | Merano – Bolzano
We gaan naar Merano, bekend om zijn zachte klimaat en geneeskrachtige bronnen. Ontdek waarom keizerin Sissi hier zo graag verbleef. In het dal staan palmen en olijfbomen en op de omliggende bergtoppen ligt sneeuw en ijs. Met meer dan 300 zonnige dagen per jaar is het hier heerlijk vertoeven. Vervolgens gaan we verder naar Bolzano, de hoofdstad van Südtirol. Bezienswaardig in deze middeleeuwse stad is onder andere Piazza Walther met de gotische dom en de Laubengasse met de patriciërhuizen uit de 17e eeuw.

Dag 3 | Ahrntal
Een mooie tocht door het Ahrntal, één van de mooiste zijdalen van het Pustertal. We brengen een bezoek aan een befaamde ‘Holzschnitzler’. Terug via Bruneck, de belangrijkste plaats in het Pustertal. Het is een levendig stadje, waar u heerlijk kunt slenteren door de charmante straatjes.

Dag 4 | Vrije dag
Vandaag een vrije dag. Tegenover het hotel ligt een bushalte, vanaf hier vertrekt de lijnbus naar het centrum van Vipiteno (ca. € 3,- retour). Deze stad is een mengeling van Tiroler geschiedenis en Italiaanse flair. U vindt er veel specialiteitenwinkels en gezellige restaurants. Ook rijdt er een skibus naar de Rosskopf. Een tocht met de gondellift (ca. € 22,- retour) is een aanrader. U kunt hier een stevige wandeling maken.

Dag 5 | Kastelruth – Grödnertal
We bezoeken het gezellige Kastelruth, een stadje waar bijna alle charmante nauwe straatjes uitkomen op het dorpsplein. U kunt de stad ook van boven bekijken door via 325 houten treden de 88 meter hoge kerktoren te beklimmen. Verder door het mooie Grödnertal naar St. Ulrich. ’s Avonds een gezellige muziekavond met ‘Kasperl’ Paul in het hotel.

Dag 6 | Innsbruck
De hoofdstad van Tirol, gelegen aan de rivier de Inn, bestaat al 800 jaar. U vindt er veel middeleeuwse gebouwen en natuurlijk het beroemde ‘Goldene Dachl’, een erker met een ‘gouden dak’ dat bestaat uit duizenden vergulde koperen platen. Ook de Hofburg, een voormalig paleis van de Habsburgers, is interessant om te bezoeken (entree ca. € 9,50). De zorgvuldig bewaarde inrichting en de vele kunstvoorwerpen geven een goed beeld van de 18e-eeuwse glorie.

Dag 7 | Brixen
Het middeleeuwse Brixen is de oudste stad van Tirol. In het historische centrum met zijn oude straatjes, pleintjes en priëlen treft u tal van bezienswaardigheden aan. Geniet van een goed glas wijn uit Südtirol op een van de gezellige terrasjes. Terug via klooster Neustift.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van Freienfeld en beginnen we aan de terugreis.

Südtirol met de Kastelruther Spatzen

We zijn er trots op dat we ook dit jaar weer de adventsreis naar Südtirol mogen aanbieden. Natuurlijk heeft u ook nu weer de mogelijkheid om het adventsconcert van de Kastelruther Spatzen bij te boeken. Jarenlang is dit al een topper uit ons programma, waar we al vele vaste gasten op mochten begroeten. Onze verblijfplaats is Freienfeld bij Vipiteno. De mooie excursies, het verblijf in hotel Larch en de gastvrije bevolking van Südtirol zorgen ervoor dat u een onvergetelijke reis tegemoet gaat.

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland en Oostenrijk rijden we naar Vipiteno. Na aankomst in hotel Larch kunnen we aanschuiven voor het diner.

Dag 2 | Adventsconcert Kastelruther Spatzen
Na het ontbijt vertrekken we naar Klausen. Hier kunt u heerlijk slenteren door het historische plaatsje met zijn kleine steegjes en mooie oude Tiroler huizen met prachtige erkers. De winkels zijn allemaal feestelijk versierd en u vindt hier vele lokale specialiteiten. Ook is er een kleine middeleeuwse kerstmarkt. De kooplieden dragen bijpassende kledij en er worden allerlei lekkernijen en handgemaakte producten aangeboden. Verder naar Kastelruth, waar het adventsconcert van de Kastelruther Spatzen plaatsvindt (facultatief, kosten € 55,- p.p.). Er worden Südtiroler kerstverhalen voorgelezen en de muziekgroep zal de mooiste kerstliedjes ten gehore brengen. Het concert eindigt met een prachtige finale bij kaarslicht.

Dag 3 | Bolzano
We gaan naar Bolzano, de hoofdstad van Südtirol, een stad met zowel een Italiaanse als Oostenrijkse sfeer. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Piazza Walther met de gotische dom, de Laubengasse en het archeologisch museum met de ijsmummie Ötzi. Verder vindt u hier één van de mooiste kerstmarkten van Italië. Er is veel keuze aan lokaal geproduceerde decoraties en leuke souvenirs. Vergeet niet te proeven van de Südtiroler Zelten, een traditioneel kerstgebak uit de streek.

Dag 4 | Dolomieten
Onder begeleiding van een lokale gids genieten we van een schitterende tocht door de Dolomieten. Dit gebergte met verticale wanden en smalle diepe dalen staat op de Werelderfgoedlijst. Het omvat dan ook een aantal van de mooiste berglandschappen ter wereld!

Dag 5 | Brixen – Vipiteno
De middeleeuwse stad Brixen is de oudste stad van Tirol. In de historische binnenstad met oude straatjes, pleintjes en priëlen treft u tal van bezienswaardigheden aan. Op de Domplatz vindt u een gezellige kerstmarkt met handgemaakte sierraden, houtsnijwerk en andere leuke cadeautjes voor onder de kerstboom. Verder zijn er volop kraampjes met hartige en zoete Südtiroler lekkernijen zoals Speckknödel mit Sauerkraut en Kaiserschmarrn. Vervolgens rijden we via klooster Neustift, het grootste kloostercomplex van Tirol, naar Vipiteno. Deze stad is een mengeling van Tiroler geschiedenis en Italiaanse flair. U vindt er veel specialiteitenwinkels en een mooi versierde kerstmarkt. Bij terugkomst in het hotel wordt u getrakteerd op Glühwein.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van Freienfeld en beginnen we aan de terugreis.

 

De Kastelruther Spatzen is een muziekgroep uit Südtirol met een geliefd repertoire. Ze zijn inmiddels door heel Europa bekend en komen, zoals de naam al zegt, uit het dorpje Kastelruth.
Het aantal uitgebrachte cd’s is bijna ontelbaar. Ze hebben al meer dan 100 gouden platen in ontvangst mogen nemen. Het is de meest succesvolle groep in het genre van populaire Duitstalige Schlager.
Ondanks hun grote tours door heel Europa maken ze tijdens advent altijd tijd vrij om een uniek optreden te verzorgen in het dorp waar hun roots liggen: Kastelruth. U kunt daarbij aanwezig zijn met deze reis. Het unieke is ook de toegankelijkheid van de bandleden: handtekeningen, een handdruk of een gesprek. Het is allemaal mogelijk tijdens dit concert.

 

Prachtig Toscane met Umbrië en Rome

Deze reis brengt ons naar het hart van Italië. In de middeleeuwse stadjes, gelegen tussen de groene heuvels, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. We bezoeken Assisi, de geboorteplaats van Franciscus van Assisi. U kunt hier heerlijk winkelen, dwalen door de oude stad, koffie drinken in de cafeetjes of uitgebreid lunchen op één van de gezellige pleinen. Hoogtepunt is een bezoek aan ‘de eeuwige stad’ Rome. Tijdens deze reis geniet u van ‘la dolce vita’: het goede leven!

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met uw chauffeur rijden we naar het zuiden voor het diner en de overnachting.

Dag 2 | Chianciano Terme
Na het ontbijt rijden we richting Italië. We passeren onder andere Bologna. Ons einddoel is Chianciano Terme, waar we zeven nachten zullen verblijven.

 Dag 3 |  Pienza en Montepulciano
Vandaag doen we rustig aan. Nadat u op uw gemak hebt ontbeten, heeft u nog even vrije tijd voordat we naar Pienza gaan. Deze plaats is vernoemd naar paus Pius die hier werd geboren. Het stadje ligt hoog op een heuvel met een prachtig uitzicht over de omgeving. U vindt hier charmante winkeltjes met onder andere verschillende soorten pecorino (beroemde kaas gemaakt van schapenmelk). Vervolgens gaan we verder naar Montepilciano. Dit is een prachtig dorpje, gelegen op één van de hoogste heuvels van Toscane en bekend om zijn wijnen. Wandel door het historische centrum met zijn prachtige gebouwen en geniet van een heerlijk glas wijn in een van de vele wijnkelders. Via een mooie route terug naar het hotel.

Dag 4 | Assisi en Perugia
Assisi is de geboorteplaats van de heilige Franciscus. Het panorama van de stad, fraai gelegen tegen de Monte Subasio, wordt overheerst door de Basilica di San Francesco. Bezoek de basiliek en het graf van de heilige Franciscus en wandel door de pittoreske straatjes met fonteinen en kleurrijke bloembakken. Terug via Perugia, de hoofdstad van Umbrië. Het historische centrum bereikt u het makkelijkst per mini-metro (kosten ca. € 3,-). U ziet hier sfeervolle straatjes, indrukwekkende kerken en middeleeuwse gebouwen.

Dag 5 | Rome
Bezoek aan ‘de eeuwige stad’ Rome. Na aankomst maken we eerst een stadswandeling met gids. U loopt onder andere voorbij Piazza Navona, het Pantheon en de Trevifontein. Daarna kunt u zelf op ontdekking gaan. Deze wereldstad is een waar openluchtmuseum! Alleen al de Romeinse overblijfselen zoals het Colosseum, Circus Maximus en het Forum Romanum zijn prachtig.

Dag 6 | Vrije dag
Een vrije dag in Chianciao Terme. Bezoek het historische centrum met zijn thermaalbaden of maak een wandeling door de prachtige omgeving.

Dag 7 | Orvieto
Een bezoek aan een van de mooiste plaatsen van Umbrië: Orvieto. Bezoek de prachtige Duomo met zijn kleurrijke fresco’s. Slenter door de sfeervolle straten en geniet van de ongedwongen sfeer.  U komt er de leukste winkeltjes tegen. Breng ook een bezoek aan de middeleeuwse wijk met dicht op elkaar gebouwde huizen uit turfsteen, daken met terracotta dakpannen, smalle steegjes en steile weggetjes.

Dag 8 | Siena
Voorbij een prachtig landschap met heuvels bezaaid met cipressen, olijfbomen en wijngaarden rijden we naar Siena. De op een heuvel gelegen prachtige oude binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door het silhouet van de Duomo.  Bezienswaardig is onder andere het Piazza del Campo (het beroemde schelpvormige, licht hellende plein) en het Torre del Mangia, een 102 meter hoge klokkentoren. De toren is te beklimmen via een nauwe trap en boven aangekomen heeft u een panoramisch uitzicht over de omgeving (entree ca. € 10,-).

Dag 9 | Italië
Dwars door het prachtige Italiaanse landschap rijden we richting het noorden naar het overnachtingshotel. Indien de tijd het toelaat maken we nog een mooie stop onderweg.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt maken wij ons op voor de terugreis naar Nederland.

Tuinreis Toscane met Florence

8 dagen Italiaanse villa’s, steden en tuinen

Toscane staat bekend om haar schilderachtige landschappen en geweldige keuken. Deze reis brengt u dan ook van verrassing naar verrassing. Sfeervolle steden, eeuwenoude ruïnes, indrukwekkende kunstschatten, Italiaanse villa’s met bijzondere tuinen, prachtige landschappen en kleine kopjes koffie. Laat u verleiden door deze sfeervolle en historische omgeving!

Dag 1 | Jardins Fruitiers de Laquenexy
Vanuit de opstapplaatsen beginnen we aan onze reis richting Italië. De eerste stop is een bijzondere boomgaard. Verdeeld over bijna vier hectare vindt u tuinpaden door maar liefst 14 verschillende themagebieden. Variërend van een kruiden- en groentetuin tot een tuin met eetbare bloemen en een ‘verboden tuin’, het aanbod is indrukwekkend. Na het bezoek rijden we door naar ons overnachtingshotel.

Dag 2 | Stadsbezoek Varese
Na het ontbijt vervolgen we onze reis richting Montecatini Terme. We stoppen in Varese, vlakbij de Zwitserse grens. Het stadje wordt ook wel ‘città-giardino’, ofwel tuinstad, genoemd. U heeft hier vrije tijd. Vergeet niet om het Sacro Monte heiligdom te bezoeken waar jaarlijks de “kruisprocessie” wordt gestart. Elk jaar komen duizenden pelgrims hier om voor de grote heiligdommen te knielen en deze te vereren.

Dag 3 | Villa Garzoni Collodi – Stadsbezoek Lucca
Na het ontbijt bezoeken we Villa Garzoni Collodi. De villa met haar monumentale tuin is een versierd barokspektakel gelegen in een landelijke vallei. De tuin loopt omhoog vanaf een halfronde parterre met indrukwekkende trappen die voeren naar waterpartijen aan de rand van het bos. In de middag kunt u Lucca bewonderen. De stad staat bekend om de smalle straatjes, rode daken en een mooi marktplein. U kunt wandelen over de oude stadsmuren die een prachtig uitzicht over de stad geven. Bezoek ook de San Martino kathedraal, Palazzo Ducale, de St. Frediano basiliek of Palazzo Pfanner met prachtige tuinen uit 1667.

Dag 4 | Stadsbezoek Florence
We gaan naar de Toscaanse hoofdstad: Florence. Het is één van de belangrijkste steden op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en architectuur. Dwaal door de prachtige straten en geniet van de pracht en praal die deze stad te bieden heeft.
Tip: bezoek de bijzondere Boboli tuinen. Deze beroemde tuinen liggen verscholen achter het Palazzo Pitti en vormen een waar openluchtmuseum waar de terrassen, trappen en wandelpaden u langs een schat aan kunstwerken voeren. Het is mogelijk om vooraf tickets bestellen zodat u de wachtrijen omzeilt en het maximale uit uw bezoek aan Florence kunt halen.

Dag 5 | Vrije dag
Vandaag kunt u naar eigen inzicht plannen. Misschien heeft u interesse in een dagje wellness, het historische kuuroord van de stad ligt namelijk op drie minuten lopen vanaf het hotel. Montecatini Terme is één van de belangrijkste thermaalbadplaatsen van Europa. Er zijn maar liefst negen kuuroorden te vinden. Het verhaal gaat dat het water uit deze bronnen een geneeskrachtige werking heeft, met name op de lever en het spijsverteringsstelsel. De kuuroorden zijn ook nog eens een lust voor het oog met hun talrijke bloemrijke tuinen. Liever de omgeving per fiets verkennen? Het hotel biedt de mogelijk om er eentje te huren.

Dag 6 | Stadsbezoek Pisa – Villa Torrigiani- Jardin Tintori Hesperidarium
De stad die bekend staat vanwege de scheve toren is een grote toeristische trekpleister. Behalve de toren is er nog veel meer te ontdekken, zoals de Dom van Pisa, het Baptisterium en het Camposanta. Ook de pleinen, kleine straatjes en winkels zijn leuk om te bezoeken. In de ochtend heeft u hier vrije tijd. In de middag beginnen we met een bezoek aan Villa Torrigani. Het is een historische villa, daterend uit de tweede helft van de zestiende eeuw. Oorspronkelijk was het gebouw een klooster. Het lijnenspel in de tuin is nog steeds volgens de traditie van de renaissance, ook met verzonken tuin. Een ander bekend onderdeel is de ‘Giardino Segreto’, de geheime tuin, ook wel de Tuin van Flora genoemd, compleet met buxushagen en tempeltje. De gevels van het huis weerspiegelen de kenmerken van de Barok en Renaissance invloeden. We sluiten af bij Tintori Hesperidatium, een unieke tuin met ruim 200 variaties op de citrusplant. Sommigen zijn heel herkenbaar en andere soorten misschien minder bekend. De tuin bevat daarnaast een mooie combinatie van moderne en klassieke elementen zoals paadjes, fonteinen en beeldhouwwerken.
Extra verzorging: begeleid bezoek huis en toegang tot de kapel en kelder bij Villa Torrigani, proeverij bij Jardin Tintori Hesperidarium.

Dag 7 | Villa Cicogna Mozzoni
De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme zuid tuin geeft het gevoel van een geheime tuin met twee identieke rechthoekige vijvers en balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder in deze tuin is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.
Extra verzorging: bezoek huis en rondleiding.

Dag 8 | Garten der Sinne
Het gebruik van de zintuigen is het uitgangspunt bij de beleving van deze tuin. Deze bijzondere tuin is ingedeeld in een geluiden-, rozen-, jaargetijden-, meditatie-, theater- en grindtuin. Opvallend is de verboden tuin waar u niet in kunt en die vol staat met giftige planten, alleen zichtbaar door ramen in houten wanden.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Hoogtepunten van de Bloemenrivièra

Langs de kust van de Bloemenrivièra vinden we charmante dorpjes, gezellige badplaatsen en de mooiste uitzichten over schitterende baaien. Palmbomen wuiven zachtjes door de wind en het helderblauwe zeewater klotst over de witte stranden. Tijdens deze 8-daagse reis bezoeken we de pareltjes van deze prachtige streek. Zoals de schitterende oude stad Genua, het pittoreske Albenga, luxe bloemenstad San Remo en het kleurrijke havenstadje Menton. Het heerlijke zachte klimaat in het voor- en najaar maakt dit een uiterst geschikte reis om even te ontsnappen aan het koude Nederland.

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met de chauffeur rijden wij naar Zuid-Duitsland of Frankrijk voor een overnachting.

Dag 2 | Loano
Via een mooie route dwars door Zwitserland steken we de Italiaanse grens over. In de loop van de
dag komen we aan in Loano, waar we vijf nachten zullen verblijven.

Dag 3 | Nice – Menton
Na het ontbijt rijden we naar de Franse Côte d’Azur voor een bezoek aan Nice. Het is heerlijk slenteren door de straatjes van deze oude stad, langs authentieke cafés en sfeervolle boetiekjes. In het hart van het centrum vindt u de prachtige kathedraal gelegen aan een beeldschoon plein. Voor een schitterend uitzicht over Nice, kunt u de heuvel Colline du Chateau beklimmen. Onderweg komt u langs verschillende restanten van oude vestingwerken en een prachtige waterval. Via Menton rijden we terug naar het hotel. Dit kleurrijke havenstadje is gebouwd op een heuvel en is een relatief onontdekte parel aan de Franse Rivièra. De stad staat bekend om haar vele citroen- en limoenbomen en op vrijwel elke straathoek is er heerlijke likeur te koop. Een echte aanrader!

Dag 4 | Genua
We bezoeken vandaag Genua, de belangrijkste havenstad van Italië met een fraai, historisch stadshart. U kunt op eigen gelegenheid Genua ontdekken en de smalle middeleeuwse steegjes van het historische centrum verkennen. Wist u dat een groot deel van de historische gebouwen in het centrum op de Werelderfgoedlijst staan? Vergeet tijdens het dwalen door de oude straatjes niet af en toe omhoog te kijken naar de prachtige gevels. En loop ook eens één van de kerkjes binnen. Ook al zien deze er van buiten misschien niet heel bijzonder uit, u zult verrast zijn door het rijke interieur. Nog een tip: bekijk de schitterende kunstcollectie van het Palazzo Rosso (entree ca. € 9,-) óf het grootste aquarium van Europa (vanaf ca. € 27,- afhankelijk van ticketkeuze).

Dag 5 | Vrije dag
Een vrije dag om lekker te genieten. Bezoek het gezellige historische centrum van Loano vol oude monumenten, de leukste winkeltjes en sfeervolle restaurants. Ook de boulevard is een echte aanrader. Hier kunt u heerlijk uitwaaien langs het strand onder de prachtige palmbomen.

Dag 6 | Albenga – San Remo – Alassio
Van ver kan je ze al zien liggen; de vier torens die hoog boven de stad Albenga uitsteken. Dit prachtige middeleeuwse stadje aan de Middellandse Zee heeft een goed bewaard gebleven centrum. Vervolgens naar bloemenstad San Remo, een ‘luxe’ stad met mondaine winkelstraten, casino’s en indrukwekkende villa’s. Naast al deze luxe heeft de stad ook een prachtige oude wijk: La Pigna. De wijk heeft oude smalle straatjes, trappen en huizen die met bogen aan elkaar zijn verbonden. Hier vindt u naast leuke kledingwinkels ook antiekwinkeltjes en ateliers. Terug rijden we via Alassio, deze gezellige badplaats heeft een leuke kleine vissershaven en, naar eigen zeggen, het lekkerste ijs van Italië!

Dag 7 | Dwars door Zwitserland
We rijden op ons gemak via Zwitserland naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland of Frankrijk.

Dag 8 | Terugreis
Via de snelste route rijden we terug naar Nederland.

Toscane: van Pinokkio tot Napoleon

Toscane, beroemd om Florence, Pisa en Lucca en alle grote namen die daar aan verbonden zijn zoals Leonardo da Vinci en de familie Medici. Tijdens deze reis ontdekken wij echter de onbekende ‘parels van de Toscane’ die absoluut de moeite waard zijn. We bezoeken pittoreske dorpjes gelegen in het heuvelachtige landschap met zijn unieke natuur. In Collodi komt de fabel van Pinokkio tot leven en in Borgo a Mozzana zien wij de “Duivelsbrug”. Tijdens de excursie naar Elba treden wij in de voetsporen van Napoleon tijdens zijn ballingschap en kunt u een bezoek brengen aan zijn “Gouden kooi”.

Dag 1 | Heenreis
Na de eerste kennismaking met chauffeur en medereizigers, rijden wij met verschillende pauzes door naar ons overnachtingsadres.

Dag 2 | Lido di Camaiore
Dwars door Oostenrijk of Zwitserland vervolgen wij onze weg naar de Versilia kust waar wij vijf nachten zullen verblijven.

Dag 3 | Collodi – Pistoia
Na het ontbijt vertrekken wij richting onze eerste stop van vandaag: Collodi. Iedereen kent de fabel van het houten poppetje dat tot leven komt, Pinokkio. De schrijver van het verhaal, Carlo Lorenzini, ontleende zijn schrijversnaam “Collodi” aan het dorp waar zijn moeder was geboren. Hier ligt ook één van de mooiste villa’s van de Toscane, Villa Garzoni. De bijbehorende indrukwekkende tuin met vlinderhuis, bereikt u via een prachtig gedecoreerde dubbele trap (entree combinatie tuin en park Pinokkio ca. € 25,-). We rijden verder naar het volgende typisch Toscaanse stadje: Pistoia, ook wel “het kleine Florence” genoemd. Ontdek het levendige plein “Piazza del Duomo” met een mooie Campanile die een uniek uitzicht biedt over de stad. Waar u in Florence tussen massa’s toeristen staat, kunt u hier in alle rust genieten van de prachtige bouwwerken.

Dag 4 | Vrije dag
Vandaag kunt u de gehele dag naar eigen wens invullen. Lido di Camaiore is direct aan het strand gelegen en heeft een brede wandelpromenade waar u heerlijk overheen kunt slenteren. Vanuit Lido di Camaiore zijn tevens prima treinverbindingen naar andere plaatsen in de buurt, zoals bijvoorbeeld Massa en Carrara. De regio van Massa en Carrara staat vooral bekend om de bergketen Alpi Apuane waar het wereldberoemde Carrara Marmer vandaan komt. Men kan dan ook wit en blauw gemarmerde historische monumenten in deze regio terugvinden. Tip: boek ter plaatse een marmertour en ontdek hoe het marmer gewonnen wordt.

Dag 5 | Piombino – Elba
Vanuit het hotel rijden wij naar Piombino. De stad is gelegen in de provincie Livorno en was een Etruskische havenstad. Er zijn dan ook verschillende oude monumenten terug te vinden zoals bijvoorbeeld ‘De Rivellino’. Deze ommuurde stadspoort is het oudste monument in de stad. Echter is Piombino vooral bekend om zijn directe ferryverbinding naar Elba. De overtocht van Piombino naar Portoferraio/Elba duurt ca. 1 uur (kosten ca. € 40,- retour). Het eiland van de verbannen Napoleon! De idyllische straatjes in het historische centrum van Portoferraio zijn absoluut een bezoek waard, net als de oude burchten Forte Stella, Forte Falcone en Forte Inglese. Treed in Napoleons voetsporen en bezoek zijn villa en het museum: ’Palazzina dei Mulini’. Gedurende de 10 maanden ballingschap leefde Napoleon in deze “Gouden kooi”.

Dag 6 | Toscaanse binnenland
Vandaag staat het onontdekte Toscaanse binnenland op het programma. We beginnen in Seravezza, gesticht in 1515 en bekend om de winning van marmer. Vlakbij het centrum van de stad ligt de voormalige zomerresidentie van de familie Medici, het Medici Paleis uit de 16e eeuw. We vervolgen onze weg naar Castelnuovo di Garfagnana. Deze plaats wordt gezien als de hoofdstad van de regio Garfagnana. De grootste trekpleister op het Piazza Umberto I is het fort Rocca Ariostesca uit de 11e eeuw. We rijden verder naar Castiglione di Garfagnana. Het historisch centrum is nog volledig ommuurd door een stadswal. U kunt heerlijk door de straten slenteren en genieten van de oude bouwwerken. Aansluitend bezoeken we Barga, één van de mooiste plaatsen in de Toscane. Prachtig en hoog gelegen in een groene omgeving. Op het hoogste punt is de kerk Chiesa del Mille gebouwd, waar u kunt genieten van een adembenemend uitzicht. Onze laatste stop van vandaag is bij Borgo a Mozzana bekend om de brug Ponte del Diavolo, ook genoemd Ponte della Maddalena.

Dag 7 | Terugreis
Na het ontbijt rijden we naar Oostenrijk of Zwitserland voor onze tussenovernachting.

Dag 8 | Nederland
Met verschillende tussenstops rijden wij terug naar Nederland.

Kastelruther Spatzen Frühlingsfest

Tijdens deze voorjaarsreis naar Südtirol verblijven wij in het Pustertal, gelegen in het noorden van Italië en omgeven door Alpen. Het gebied staat bekend om zijn prachtige berglandschappen, oude steden en dorpen, en heerlijke culinaire specialiteiten. Het voorjaar is een geweldige tijd om Südtirol te bezoeken, omdat het weer aangenaam is en de natuur tot leven komt na de winter. Hoogtepunt van deze reis is het bezoek aan het Kastelruther Spatzen Frühlingsfest.

Dag 1 | Heenreis
We rijden in één dag met voldoende stops naar Südtirol. Bij aankomst in het hotel staat het diner al voor ons klaar.

Dag 2 | Merano – Schloss Trauttmansdorff
We rijden naar de voormalige winterresidentie van Sissi, Schloss Trauttmansdorff, waar u de spectaculaire tuinen kunt bezoeken (entree circa € 15,-). Verder naar Merano, door zijn zachte klimaat en zijn geneeskrachtige bronnen een bekend kuuroord. In de hele stad zijn prachtige bloemperken en palmbomen te vinden. We rijden terug via de Jaufenpass.

Dag 3 | Mühlbach – Concert Kastelruther Spatzen
’s Ochtends bezoeken wij het charmante middeleeuwse stadje Mühlbach. In het oude centrum vindt u verschillende winkels, leuke boetieks en gezellige restaurants. Slenter door de smalle straatjes en geniet van een cappuccino op een van de terrasjes. Rond de middag rijden we verder naar Meransen waar om ca. 13.30 uur het Frühlingsfest van de Kastelruther Spatzen begint. In het voorprogramma staat Alexander Rier de zoon van Norbert Rier, frontman van de Kastelruther Spatzen. Vervolgens treden de Kastelruher Spatzen op met hun mooiste repertoire. Na afloop rijden we terug naar het hotel.

Dag 4 | Dolomieten
Vandaag genieten we van een schitterende tocht door de Dolomieten. Dit gebergte met haar verticale wanden en smalle diepe dalen staat op de Werelderfgoedlijst. Het omvat dan ook een aantal van de mooiste berglandschappen ter wereld!

Dag 5 | Brixen
De middeleeuwse stad Brixen is de oudste stad van Tirol. In de historische binnenstad met zijn oude straatjes, pleintjes en priëlen treft u tal van bezienswaardigheden aan. Bekijk bijvoorbeeld het marktplein en de Domkerk. Het plein is omringd door oude gebouwen, gezellige terrasjes en de Hofburg; het vroegere prins-bisschoppelijke paleis. Op de terugreis nog een stop bij klooster Neustift, hier kunt u de kerk bezoeken of een korte wandeling door de prachtige omgeving maken. Ook is er een winkel en een Gaststätte waar u op het terras kunt genieten van een drankje.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van Südtirol en beginnen we aan de terugreis.

De Kastelruther Spatzen is een muziekgroep uit Südtirol met een geliefd repertoire. Ze zijn inmiddels door heel Europa bekend en komen, zoals de naam al zegt, uit het dorpje Kastelruth.
Het aantal uitgebrachte cd’s is bijna ontelbaar. Ze hebben al meer dan 100 gouden platen in ontvangst mogen nemen. Het is de meest succesvolle groep in het genre van populaire Duitstalige Schlager.