Tuinreis Het Limburgse Heuvelland met Vrouwen van Nu

Het zuidelijkste deel van Nederland staat bekend om haar charme, gastvrijheid en natuurlijk de Limburgse vlaai. Het glooiende landschap is zeer afwisselend met heuvels, holle wegen, plateaus, mooie vakwerkhuisjes, kapelletjes en kruisbeelden. Te midden van de natuur en het rijke culturele erfgoed liggen een aantal fraaie en onverwachte privétuinen en kwekerijen, elk met hun eigen kwaliteiten.

Dag 1 | Brookergarden – Rita’s Cottage Garden – Stadsbezoek Thorn
Vanaf de opstapplaatsen in Monnickendam en Amsterdam-Noord rijden we op het gemak naar het eerste tuinbezoek van deze reis: Brookergarden. De gevarieerde tuin van Loek en Anne-Marie Gubbels heeft romantische hoekjes en verschillende thema’s die vloeiend in elkaar overlopen. Hier ziet u een uitgebalanceerde beplanting die gevangen is in hoeken en hagen om het geheel spannend te houden. Het gazon en de vijver zorgen voor rustpunten. De verschillende sferen die ontstaan door open en besloten ruimtes te creëren geven een afwisselend beeld. Daarna door naar Rita’s Cottage Garden in Neer. Tijdens het wandelen door de tuin is veel variatie te zien. U begint de wandeling in de tuin bij het uitgestrekte gazon en vervolgens komt u via slingerende (en soms verborgen) paadjes langs tal van karaktervolle plekjes: van een romantische rozenboog, tot een functionele groente- en kruidentuin, een exotische Indonesische Gazebo en een Engelse kas die lijkt te zijn ontsnapt uit een “geheime tuin”. Onderweg zijn gezellige zitjes te vinden en kunnen plantenliefhebbers interessante borders met schaduwplanten en prachtige bomen zien (van palmboom tot oude magnolia). Op de weg naar het hotel bezoeken we Thorn, “het witte stadje”, U kunt hier de Abdijkerk of het Gemeentemuseum bezoeken, wat eten bij één van de restaurants of simpelweg door de sfeervolle straatjes wandelen.
Extra verzorging: drankje met lekkers in Brookergarden.

Dag 2 | Rotstuin Bèr Slangen – Stadsbezoek Maastricht – Garden Decor – Hoeve Schopsheim
Na het ontbijt bezoeken we de mooie intieme rotstuin van Bèr Slangen in Maastricht. Een tuin die ter nagedachtenis in stand wordt gehouden door een stichting. Vervolgens rijden we naar de oude binnenstad van Maastricht. U heeft hier vrije tijd en kunt op eigen gelegenheid de oude binnenstad verkennen en hier lunchen. Vervolgens zetten wij onze reis voort naar Garden Decor in het kleine dorpje Remersdaal in het hartje van het Drielandenpunt. Deze geweldige sculpturentuin van ca. 7000 m2 biedt ongeveer 500 sculpturen, meerdere fonteinen en waterpartijen en zelfzame en deels exotische planten en bomen.  De papegaaien en kois in de tuin brengen deze letterlijk tot leven. Bij het ernaast gelegen Taverne Hacienda kunt u genieten van een kopje koffie/thee en wat lekkers Na deze streling voor onze ogen, vervolgen we onze weg met een mooie route door het mooie Limburgse Heuvelland naar Hoeve Schopsheim; een privétuin bij een prachtig gerestaureerde dubbele carréboerderij. Gedurende 20 jaar zijn hier mooie en zeer verschillende borders aangelegd. Deze volle, bloeiende borders zijn deels opgesloten in lage gestapelde muurtjes en liggen speels langs het gazon. Het uitzicht vanuit de tuin is fenomenaal.
Extra verzorging: koffie/thee met lekkers bij Taverne Hacienda (Garden Decor) en Hoeve Schopsheim.

Dag 3 | Kwekerij Bastin – Botanische tuin Elsloo – De Goede Gaard
Als eerste bezoeken we vandaag de bijzondere kwekerij Bastin. Hier wordt uitsluitend biologisch en met oog voor de natuur te werk gegaan. Hier wordt een interessant assortiment aan planten gekweekt, waarin mediterrane planten en kruiden, lavendel, salvia, prairieplanten en grassen de hoofdrol spelen.  Hierna  vervolgen wij onze weg naar de botanische tuin van Elsloo. De tuin is prachtig gelegen in het kasteelpark van Elsloo en ingedeeld in perken. De mooie slingerpaadjes leiden u langs de verscheidenheid aan planten, heesters en bomen vanuit de gehele wereld. De tuin is deels als thematuin ingericht, voorzien van kruiden met medicinale, cultuurhistorische en magische waarde. In de namiddag bezoeken we De Goede Gaard in Urmond. De tuin is bijna 9000 m2 en door een enorme verscheidenheid aan bloemen en het prachtige uitzicht over de Maas, een lust voor het oog en voeding voor de ziel. Het kunstenaarsechtpaar Babke Moelee & Frans van Straaten hebben een schapenweide omgetoverd tot een zeer bijzondere plek. De tuin bestaat volledig uit slingerende graspaden langs enorme borders. In het midden van de tuin siert een prachtige, volledig biologische moestuin het geheel. Voordat de terugreis wordt ingezet, kunt u eerst nog heerlijk genieten van het 2-gangen afscheidsdiner dat voor u klaar staat bij het Van der Valk Hotel Stein-Urmond.
Extra verzorging: ronleiding door de botanische tuin in Elsloo en De Goede Gaard, drankje met lekkers in De Goede Gaard.

Bloemenpracht cruise

Ervaar de pracht van de lente tijdens een betoverende voorjaarscruise die u meevoert langs een overvloed aan bloemen en bloesems! Ontdek de weelde van bloemenpracht in de wereldberoemde Keukenhof, waar een zee van tulpen en andere bloemen in volle bloei u betovert. Wandel tussen de kleurrijke bloembedden en laat de geuren en kleuren van de lente uw zintuigen omarmen. Daarnaast nemen we u mee naar de schilderachtige bollenvelden, waar uitgestrekte landschappen getooid zijn in levendige tinten. Als kers op de taart verkennen we de Betuwe tijdens een sfeervolle bloesemtocht. Geniet van ontluikende bloesems die de boomgaarden in een zacht tapijt van kleuren hullen. Het landschap van de Betuwe komt tot leven met de belofte van nieuw leven. Deze voorjaarscruise belooft een onvergetelijke reis te worden, waarbij u de lente in al haar prachtige schakeringen zult beleven! Uiteraard met uitstekende verzorging aan boord op de Otello. Met een beetje geluk laat de heerlijke voorjaarszon zich zien en kunt u genieten op het zonnedek van voorbijtrekkende panorama’s.

Dag 1 | Inscheping
Vanaf de opstapplaatsen brengt onze touringcar u naar Grave. Aan het begin van de middag schepen we in op de Otello****. Vandaag zullen we een ontvangst met welkomstcocktail krijgen en ’s avonds het eerste diner. Na het diner kunt u genieten van de klanken van de (regionale) muzikant.

Dag 2 | Bloesemtocht
Voor het ontbijt vertrekt de Otello. De hele ochtend kunt u rustig varend genieten van de uitzichten over de Nederlandse rivieren. Rond de lunch komen we aan in Wijk bij Duurstede. Vanuit deze plaats maken we een bloesemtocht over de Betuwe onder leiding van een gids in onze moderne touringcar. De Betuwe wordt ook wel eens de fruittuin van Nederland genoemd. Geniet van de boomgaarden met ontluikende, maar liefst bloeiende bloesem. Ook vanavond kunt u na het diner een dansje wagen op de muziek in de lounge/bar.

Dag 3 | Keukenhof en bollenvelden
Bij het ontbijt merkt u dat het schip al een paar uur gevaren heeft, we leggen vroeg in de ochtend aan in Utrecht. De touringcar wacht al op u. We brengen een bezoek aan de bollenvelden en de Keukenhof (entree exclusief, bij boeking op te geven, zie de prijskolom). In plaats van een lunch aan boord, krijgt u een lunchpakket mee. De Keukenhof, gelegen in Lisse, is één van ‘s werelds grootste bloementuinen. Het is beroemd om zijn indrukwekkende bloemenexpositie, met name tulpen, die in een overvloed aan kleuren en variëteiten worden tentoongesteld. De tuin beslaat een uitgestrekt terrein van ongeveer 32 hectare en herbergt miljoenen bloemen, waaronder niet alleen tulpen, maar ook narcissen, hyacinten, krokussen en andere lentebloemen. De Keukenhof is een prachtige plek waar bezoekers kunnen genieten van kleurrijke bloemenshows, aangelegde tuinen en kunstwerken te midden van de natuurlijke pracht van bloeiende bloemenvelden. Wilt u niet deelnemen aan de excursie naar de Keukenhof, dan kunt u aan boord blijven of Utrecht op eigen gelegenheid bezoeken. Rond het diner vertrekt de Otello en varen we naar Cuijk.

Dag 4 | Uitschepen – Cuijk
Na een laatste uitgebreid ontbijtbuffet staat de touringcar weer klaar. We nemen afscheid van het schip en de bemanning. U heeft nog even vrije tijd in de leuke plaats Cuijk voordat we terug rijden naar de opstapplaatsen.

Bloesemtocht door de Betuwe

Waar polders, dijken en boomgaarden zich aaneenrijgen in het Gelderse Rivierengebied ligt de Betuwe, de fruittuin van Nederland. Wanneer de bomen zich hier sieren met een lentebloesemkleur is dit gebied zeker een bezoek waard. Vanaf onze opstapplaatsen rijden we naar Tiel.

In Tiel zullen we Flipje in de Betuwe bezoeken. Het huis van Flipje is natuurlijk een verzameling van alles wat met deze fruitjam te maken heeft en bovendien is er nog een streekmuseum aan verbonden. Vervolgens maken we een stop waar u op eigen gelegenheid een lunch kunt nuttigen. Na de lunch rijden we naar Buren, hier ontmoeten we de gids voor een rondrit. U ziet het prachtige Betuwse Landschap vol met boomgaarden en mooie ontluikende bloesems. Van oost naar west stroomt de Linge langs de karakteristieke lintdorpen en het monumentale landgoed Mariënwaerdt. Na de rondrit maken we nog een korte stop in het monumentale stadje Buren, waar u een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden vindt. Deze dag wordt afgesloten met een diner tijdens de terugreis.

Reisprogramma:
11.00 uur: aankomst Tiel en bezoek aan Flipje museum
13.00 uur: lunch (exclusief)
14.00 uur: rondrit door de Betuwe
18.30 uur: diner
20.00 uur: aanvang terugreis

Highlights van Zeeland

Beleef een gezellige dag in Zeeland! Na onderweg een stop te hebben gemaakt voor koffie of thee en gebak, rijden we naar Goeree-Overflakkee, waar we rond 12.00 uur arriveren. Via de Grevelingendam komen we op Schouwen-Duiveland aan in Zierikzee, de historische stad aan de Oosterschelde met maar liefst 568 monumenten en een uniek middeleeuws stratenpatroon. We maken hier een ruime stop, waarbij u de mogelijkheid heeft om deze stad op eigen gelegenheid te ontdekken. Slenter door de middeleeuwse straatjes, of geniet op één van de terrasjes van een typisch Zeeuwse specialiteit.

Na ons bezoek aan Zierikzee vervolgen we onze route en passeren we onder andere de Roggenplaat en rijden we over de pijlers naar het schiereiland Walcheren, waar wij de hoofdstad van Zeeland zullen bezoeken, Middelburg. In de historische kern van deze stad liggen de attracties en bezienswaardigheden op loopafstand rondom het winkelhart. Na een verblijf van 2 uur in Middelburg, maken wij onderweg naar huis nog een stop voor een heerlijk 3-gangen diner.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffie met gebakje
12.00 uur:aankomst in Goerree-Overflakkee
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Veluwemeercruise en Elburg

We rijden naar de haven van Elburg, waar het schip al op ons ligt te wachten. Wij beginnen aan onze ca. 1,5 uur durende Veluwemeercruise. Aan boord krijgt u een lunch met een kop koffie of thee geserveerd. We varen over het Veluwemeer richting Harderwijk, vanaf het water heeft u een mooi panorama naar de Veluwe en de eilandjes met natuurgebieden. Aan de andere kant ziet u Flevoland met de stranden en jachthavens, u komt ogen tekort.

Bij terugkomst in Elburg heeft u de mogelijkheid om deze unieke vestingstad te bezoeken. Elburg is in de oude kern nog steeds het vissersplaatsje aan de voormalige Zuiderzee. De stad heeft nog steeds zijn middeleeuwse, rechthoekige stratenplan en is omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en stukken stadsmuur.

Na een verblijf van 2,5 uur in Elburg, maken wij tijdens de terugreis nog een stop voor een diner. Na het diner vertrekken we omstreeks 19.30 uur terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
12.00 uur: Veluwemeercruise met lunch
14.00 uur: vrije tijd in Elburg
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Volendam en Marken

We rijden, met onderweg een stop voor koffie of thee met een huisgemaakt taartje, naar Marken. Vanaf de parkeerplaats is het even lopen naar de haven. De vroegere terpen waar men gevrijwaard was tegen het hoge water, werden benut om daarop huizen te bouwen. Bezoek op eigen gelegenheid de musea in de paalwoningen, een Markerhuisje of een klompenmakerij.

U kunt zelf bepalen wanneer u de overtocht naar Volendam maakt. Met de Marken-Express vaart u in een half uurtje naar het mooie vissersdorp aan het IJsselmeer. De dijk van Volendam heeft vele snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes waar honderden toeristen dagelijks genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven en het water. Volendam is bekend vanwege de vele muzikanten, voetbal en de vis. Ontdek dit gezellige vissersdorp op uw gemak. U kunt op eigen gelegenheid ergens dineren, we zullen om ca. 18.00 uur beginnen aan de terugreis.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
12.00 uur: verwachte aankomst in Marken
18.00 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Giethoorn

Tijdens de heenreis maken wij eerst even een stop om van een kopje koffie met gebak te genieten. Daarna vervolgen we onze weg naar het Venetië van Nederland, Giethoorn, waar we rond 12.00 uur arriveren. De vele boten en sloepen op de schilderachtige grachten zijn het belangrijkste vervoermiddel in dit pittoreske plaatsje. De grachten zijn ontstaan door de vervening. Turfgravers haalden het veen uit de bodem om er turf van te steken. Hierdoor ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren, groef men sloten waardoor vele huizen op eilandjes kwamen te staan die alleen via de karakteristieke boogbruggetjes te bereiken zijn. Tijdens de twee uur durende rondvaart die wij gaan maken kunt u Giethoorn en de omgeving vanaf het water bekijken.
Na de rondvaart krijgt u een 3-gangen diner aangeboden op een werkelijk prachtige locatie. Hierna bent u vrij om Giethoorn op eigen gelegenheid te ontdekken. U kunt bijvoorbeeld een museum bezoeken, een wandeling maken of op één van de vele terrasjes plaatsnemen.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffie met gebak
12.00 uur: verwachte aankomst in
Giethoorn waarna we een boottocht maken
14.00 uur: diner
18.00 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Amersfoort, de beste stad van Europa

Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Amersfoort, onlangs verkozen tot beste stad van Europa. We beginnen aan een dag vol historie, cultuur en charme! Er staat ons een stadsgids te wachten, we gaan namelijk eerst 1,5 uur de stad verkennen met iemand van het Gilde van Amersfoort. We maken een wandeling door de sfeervolle straten van de oude binnenstad, waar middeleeuwse architectuur naadloos samensmelt met moderne levendigheid. De karakteristieke grachten weerspiegelen de historie van de stad en bieden een idyllisch decor voor een ontspannen middag. Hierna bent u vrij en kunt u de dag naar eigen inzicht indelen. Een must-see is de Oude Lieve Vrouwetoren die met zijn 98 meter hoogte de skyline domineert. U heeft er een adembenemend uitzicht over de stad en haar groene omgeving. U kunt ook een wandeling langs de historische stadsmuren maken of door het schilderachtige Hof slenteren met zijn oude binnenhof en kloostergebouwen. U krijgt er zeker een mooie dag gevuld. Op de terugreis stoppen we onderweg bij een restaurant voor een 3-gangendiner om deze mooie dag met de groep af te sluiten.

Reisprogramma:
12.00 uur: aanvang stadswandeling
13.30 uur: vrije tijd in Amersfoort
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Delft met bezoek aan “Royal Delft”

We vertrekken richting Delft met onderweg een stop waar u op eigen gelegenheid een kopje koffie of thee kunt nuttigen. Bij Delft denkt u misschien al snel aan het Delfts Blauw of aan de schilder Johannes Vermeer, natuurlijk wereldberoemd om zijn ‘Meisje met de parel’. Maar het is ook de stad van gezellige winkelstraten, smalle grachten, knusse hofjes en leuke terrassen. Delft bruist en zit vol bezienswaardigheden!

Nadat we zijn aangekomen in de stad heeft u de gelegenheid om ergens een hapje te eten alvorens wij aan boord gaan voor de rondvaart. Tijdens deze rondvaart brengen wij een bezoek aan de beroemde aardewerkfabriek “Royal Delft”. Hier krijgt u een rondleiding door de fabriek en zult u zien hoe hier het wereldberoemde Delfts Blauw volledig met de hand beschilderd wordt volgens eeuwenoude tradities. Met de boot varen wij weer terug naar het oude centrum. Aansluitend heeft u nog vrije tijd om Delft op eigen gelegenheid te bezoeken. Rond 17.30 uur verlaten wij Delft en beginnen wij aan de terugreis. Onderweg zullen wij nog stoppen voor een heerlijk diner.

Reisprogramma:
10.15 uur: pauzestop voor kopje koffie (excl.)
13.00 uur: rondvaart met bezoek aan
‘Royal Delft’
16.00 uur: vrije tijd in Delft
17.30 uur: vertrek uit Delft
18.30 uur: diner
20.00 uur: vertrek naar de opstapplaatsen

Orchideeënhoeve

Vandaag bezoeken we de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Bij aankomst worden wij gastvrij ontvangen en getrakteerd op een kopje koffie of thee met appelgebak. Vervolgens kunt u op eigen gelegenheid de tuinen bezoeken. In de geheel overdekte hoeve waant u zich in een tropisch natuurgebied, het is absoluut een lust voor het oog. U vindt hier onder andere een prachtige orchideeëntuin, tropische vlindertuin, stokstaartjestuin en de Lorituin met 60 prachtige papegaaien. Er zijn drie horecagelegenheden in het park waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen.

Na het bezoek aan de Orchideeënhoeve vertrekken we richting het zuiden waar wij zullen genieten van een 3-gangendiner. Rond 19.30 uur rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
12.00 uur: koffie met appelgebak bij de Orchideeënhoeve, aansluitend vrije tijd.
16.00 uur: vertrek naar restaurant
18.00 uur: diner
19.30 uur: vertrek naar opstapplaatsen