Noorwegen, fjorden en bergen

Ga mee op reis naar het schitterende Noorwegen, een land om verliefd op te worden. Kom ogen tekort in dit indrukwekkende en afwisselende landschap. Uitgestrekt en ruig, waar nog ruimte in overvloed is voor ongerepte natuur.

Dag 1 | Heenreis
We rijden naar ons overnachtingshotel in Kolding, Denemarken. Kolding is een historische stad aan de kust van Oost-Jutland. Wellicht nodigt de mooie omgeving uit om na het diner nog een ommetje te maken.

Dag 2 | Kolding Hirtshals – overtocht
Na het ontbijt stappen we weer in de bus om onze reis voort te zetten. Weer een stapje dichter bij Noorwegen als we aan boord gaan van het cruiseschip in de haven van Hirtshals. We overnachten aan boord en zetten koers richting Stavanger.

Dag 3 | Stavanger – Eidfjord
Na een vroeg ontbijtbuffet aan boord, gaan we aan land per touringcar. We parkeren in Stavanger voor een stadsbezichtiging met een gids. Stavanger wordt ook wel het “Dallas van het Noorden” genoemd. We zien onder andere de kathedraal, het marktplein (Torget), uitkijktoren Valberg, het Ledaal-landhuis en nog veel meer. Slenter door het charmante centrum met zijn witte, oude houten huizen en bezoek bijvoorbeeld het olie- en conservenmuseum. We vervolgen onze reis door de Ryfylke-tunnel (lokale tol). Na een korte overtocht van Hjelmeland naar Nesvik, rijden we verder via een prachtige route naar ons overnachtingshotel in Eidfjord aan het machtige Hardangerfjord. Het landschap wordt hier ook wel de “Boomgaard van Noorwegen” genoemd, want in de zomer bloeien hier de fruitbomen en struiken als nergens anders in Noorwegen.

Dag 4 | Eidfjord – Bergen
Vandaag begint met een highlight, een rit over de imposante Hardangerbrug. Deze brug overspant het Eidfjord, met een totale lengte van 1.380 meter is dit de langste hangbrug ter wereld! We rijden langs het Hardangerfjord, voorbij duizenden bonte fruitbomen. De eindbestemming is de oude Hanzestad Bergen. Hier krijgen we een twee uur durende stadsbezichtiging met een gids. Beleef de handelswijk Bryggen, de pittoreske oude stad rondom de haven en natuurlijk de vismarkt, waar u zeker moet proeven van al dat lekkers. De overnachting is in Bergen.

Dag 5 | Bergen (vrije dag)
Bezoek vandaag deze mooie Hanzestad op eigen gelegenheid. U kunt bijvoorbeeld met de ‘Fløibanen’ de 320 meter hoge berg Fløyen op (retourticket ± NOK 120,00 – exclusief). Bovenop de berg wordt u getrakteerd op een schitterend uitzicht. Ook in het sfeervolle centrum van Bergen met zijn kleurrijke huizen valt nog veel te ontdekken.

Dag 6 | Bergen – Sognefjord
We rijden oostwaarts langs dalen en bereiken Voss. Hier bestaat de mogelijkheid de bus te verruilen voor de trein om zo één van de meest indrukwekkendste treinreizen te beleven. De Flambaan draait 866 meter de hoogte in over een lengte van 20 kilometer tot bergdorp Myrdal (kosten € 80,-, op te geven bij boeking). U voelt zich nietig wanneer we de bergen en watervallen passeren. Ruig en imposant! Terug op de wegen van Flåm naar Laerdal door een van de langste tunnels ter wereld, bijna 25 kilometer lang. Aansluitend over ‘de koning der fjorden’ het Sognefjord van Fodnes naar Manheller. De overnachting is aan het Sognefjord.

Dag 7 | Geiranger
Vandaag rijden we weer noordelijker naar Fjaerland waar zich het Noorse gletsjermuseum bevindt. Hier kunt u alles over het ontstaan van de gletscher ervaren. We rijden naar Hellesylt, waar de boot op ons wacht voor een cruise door het machtige Geirangerfjord. Luister naar de indrukwekkende verhalen over mensen die hoog op een rots woonden en laat u overweldigen door de watervallen waar we langs varen. We zullen overnachten in Geiranger.

Dag 8 | Lom – Lillehammer – Oslo
Op naar de tolweg van Dalsnibba, die met zijn 1.495 meter hoogte vaak in de zomer zelfs nog bedekt is met sneeuw. Hier heeft u uitzicht op het Geirangerfjord. Kort daarna arriveren we in Lom. Hier is een oude staafkerk te bezichtigen. Onze reis gaat verder richting Oslo, de groenste metropool van Europa. We reizen via Otta, Gudbrandsdal, een aanvankelijk smalle bosvallei die zich richting zuiden uitstrekt tot een groen heuvellandschap. We bereiken vandaag Olympiastad Lillehammer met de nodige bezienswaardigheden zoals het grootste openluchtmuseum van Noorwegen.

Dag 9 | Oslo
Na het ontbijt krijgen we een drie uur durende stadsbezichtiging met gids van deze groene metropool. We zien vandaag het cultureel erfgoed zoals de vesting Akerhus, het koninklijke paleis en het raadhuis, waar jaarlijks de nobelprijs voor de vrede wordt uitgereikt. Ook een wandeling door het Frognerpark en een stop bij de Holmenskollen berg staan op het programma. Bezoek bijvoorbeeld het nieuwe Munch Museum Lambda. Overnachting in Oslo.

Dag 10 | Oslo – Kiel
’s Morgens kunt u nog wat tijd in Oslo doorbrengen. We schepen rond de middag in voor de overtocht. In de loungeruimtes aan boord kunt u genieten van het uitzicht.

Dag 11 | Kiel – terugreis
Na een heerlijk ontbijtbuffet aan boord beginnen we aan de terugreis richting de opstapplaatsen.

Noorwegen, fjorden en bergen

Ga mee op reis naar het schitterende Noorwegen, een land om verliefd op te worden. Kom ogen tekort in dit indrukwekkende en afwisselende landschap. Uitgestrekt en ruig, waar nog ruimte in overvloed is voor de ongerepte natuur.

Dag 1 | Heenreis
We rijden richting Eemshaven (Groningen) voor de nieuwste verbinding naar Noorwegen. We schepen tegen 13.30 uur in. Eenmaal aan boord van de MS Romantika zetten we koers naar Kristiansand.

Dag 2 | Kristiansand – Stavanger
‘s Morgens geniet u een ontbijtbuffet aan boord, terwijl het schip Kristiansand nadert. Rond 10.00 uur schepen we uit in Kristiansand, gebouwd in Renaissance stijl. We verruilen het schip voor de bus en zetten koers naar Stavanger. Hier leidt een gids ons rond. De stad biedt een breed scala aan musea en evenementen. Ontdek het oude centrum, nabij de haven en de goed bewaard gebleven houten huizen uit de 18e eeuw. We overnachten in Stavanger.

Dag 3 | Eidfjord
We starten met een rit door de Ryfylke-Tunnel, een onderzeese tunnel van 14,4 kilometer. Daarna over met de veerboot van Hjelmeland naar Nesvik. We rijden door een schitterend landschap naar Eidfjord aan het machtige Hardangerfjord. Het landschap wordt ook wel fruittuin van Noorwegen genoemd. In de zomer bloeien fruitbomen en struiken zoals nergens anders in Noorwegen. We overnachten in Eidfjord of in de nabijheid.

Dag 4 | Hardangerbrug – Bergen
Vandaag begint met een highlight, een rit over de imposante Hardangerbrug. Deze brug overspant het Eidfjord, met een totale lengte van 1.380 meter is dit de langste hangbrug ter wereld! We rijden langs het Hardangerfjord, voorbij duizenden bonte fruitbomen. De eindbestemming is de oude Hanzestad Bergen. Hier krijgen we een twee uur durende stadsbezichtiging onder leiding van een gids. Beleef de handelswijk Bryggen, de pittoreske oude stad rondom de haven en natuurlijk de vismarkt, waar u zeker moet proeven van al dat lekkers. De overnachting is in Bergen.

Dag 5 | Bergen (vrije dag)
Vandaag kunt u deze mooie Hanzestad op eigen gelegenheid ontdekken. U kunt bijvoorbeeld met de ‘Fløibanen’ de 320 meter hoge berg Fløyen op. Bovenop de berg wordt u getrakteerd op een schitterend uitzicht. Maar ook in het centrum van Bergen valt nog veel te ontdekken. Drink een biertje in de Ierse pub Scruffy Murphys tegenover de haven of bezoek de unieke kerstwinkel ‘Julehuset’ die het hele jaar open is.

Dag 6 | Flambaan (facultatief) – Sognefjord
We rijden oostwaarts langs dalen en bereiken Voss. Hier bestaat de mogelijkheid de bus te verruilen voor de trein om zo één van de meest indrukwekkendste treinreizen te beleven. De Flambaan draait 866 meter de hoogte in over een lengte van 20 kilometer tot bergdorp Myrdal (kosten ca. € 75,-). U voelt zich nietig wanneer we de bergen en watervallen passeren. Ruig en imposant! Terug op de wegen van Flåm naar Laerdal door een van de langste tunnels ter wereld, bijna 25 kilometer lang. Aansluitend over ‘de koning der fjorden’ het Sognefjord van Fodnes naar Manheller. De overnachting is aan het Sognefjord.

Dag 7 | Geiranger
Vandaag rijden we weer noordelijker naar Fjaerland waar zich het Noorse gletsjermuseum bevindt. Hier kunt u alles over het ontstaan van de gletscher ervaren. We rijden naar Hellesylt, waar de boot op ons wacht voor een cruise door het machtige Geirangerfjord. Luister naar de indrukwekkende verhalen over mensen die hoog op een rots woonden en laat u overweldigen door de watervallen waar we langs varen. We zullen overnachten in Geiranger.

Dag 8 | Lom – Lillehammer – Oslo
Op naar de tolweg van Dalsnibba, die met zijn 1495 meter hoogte vaak in de zomer nog bedekt is met sneeuw. Hier heeft u uitzicht op het Geirangerfjord. Kort daarna arriveren we in Lom. Hier is een oude staafkerk te bezichtigen, zeer zeker de moeite waard. Onze reis gaat verder richting Oslo, de groenste metropool van Europa. We reizen via Otta, Gudbrandsdal, een aanvankelijk smalle bosvallei die zich richting zuiden uitstrekt tot een groen heuvellandschap. We bereiken vandaag Olympiastad Lillehammer met de nodige bezienswaardigheden zoals het grootste openluchtmuseum van Noorwegen. We overnachten in Oslo.

Dag 9 | Oslo
Na het ontbijt krijgen we een drie uur durende stadsbezichtiging met gids van deze groene metropool. We zien vandaag het cultureel erfgoed zoals de vesting Akerhus, het koninklijke paleis en het raadhuis, waar jaarlijks de nobelprijs voor de vrede wordt uitgereikt. Ook een wandeling door het Frognerpark en een stop bij de Holmenskollen berg staan op het programma. Bezoek bijvoorbeeld het nieuwe Munch Museum Lambda. U kent vast het beroemde kunstwerk “the Scream”. Aanrader is ook het Frammuseum, gewijd aan de Noorse poolexpedities. Overnachting in Oslo.

Dag 10 | Kristiansand, overtocht met veerboot
We verlaten de hoofdstad van Noorwegen richting zuiden langs de kust richting Kristiansand. Hier schepen we ‘s middags in. Geniet van de overtocht aan boord van de Holland-Norway-Line. U overnacht aan boord.

Dag 11 | Eemshaven – terugreis
Na een ontbijtbuffet aan boord beginnen we aan de terugreis richting de opstapplaatsen.

 

Noorwegen, fjorden en trollen

U zult ogen tekort komen tijdens deze reis. Het schitterende landschap van Noorwegen is één groot natuurwonder. Spectaculaire watervallen, ongerepte natuur, indrukwekkende fjorden, besneeuwde bergtoppen en diepe dalen, we gaan het allemaal tegenkomen tijdens deze bijzondere reis. We bezoeken een aantal leuke plaatsjes en mooie steden zoals Bergen en Ålesund. Ook krijgt u de mogelijkheid een boottocht te maken door de Geirangerfjord, misschien wel het mooiste fjord van Scandinavië. Noorwegen: een landschap om nooit te vergeten.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf onze opstapplaatsen rijden we naar Ahrensburg voor de overnachting. Onderweg maken we nog een mooie stop.

Dag 2 | Hirtshals
We rijden vanaf Ahrensburg naar Hirtshals in Denemarken. Onderweg maken we nog een stop in een stad. ’s Avonds schepen we in op de ferry voor de nachtovertocht naar Bergen.

Dag 3 | Bergen – Ørsta
Een schitterende ferrytocht langs de fjorden van Noorwegen. Beboste bergen met besneeuwde bergtoppen, ontelbare eilanden en een geweldig uitzicht over de oceaan staan ons te wachten tijdens deze overtocht. ’s Middags komen we aan in Bergen en verlaten we het schip. We reizen dwars door het landschap naar de Sognefjord, ook wel de ‘Koning der Fjorden’ genoemd. We rijden een prachtige route door het Noorse landschap, zullen een aantal korte overtochten maken en rijden zo naar het hotel in Ørsta.

Dag 4 | Ålesund en Trollstigen
Langs de kust rijden we naar Festøya voor de overtocht naar Solavågen en daarna vervolgen we onze route naar het prachtige Ålesund. Het ‘Venetië van het Noorden’ is schilderachtig gelegen op diverse eilanden aan de Atlantische kust. Een gids zal ons rondleiden door de stad. In 1904 is bijna de gehele stad verwoest door een brand. Met hulp van Keizer Wilhelm II is de stad herbouwd. Tegenwoordig is deze stad bekend als Jugendstilstad. Vanaf de berg Aksla (418 treden omhoog) heeft u een fantastisch uitzicht over Ålesund, de prachtige eilanden en de omliggende bergen. In de middag rijden we via de Storfjord en de Romsdalsfjord naar Åndalsnes. Hier begint het indrukwekkende Romsdalen gebergte. We rijden via het wereldberoemde Trollstigen, één van de mooiste wegen ter wereld, naar Valldal. Dwars door het ruige landschap met mooie watervallen, adembenemende uitzichten en diepe dalen. Bij Valldal aangekomen, nemen we de ferry terug naar het hotel in Ørsta.

Dag 5 | Natuurwonder Geirangerfjord
(optioneel)
Vandaag kunt u kiezen of u meegaat op excursie naar de Geirangerfjord (kosten € 47,- bij boeking reserveren en betalen) of dat u liever bij het hotel blijft en deze dag naar eigen inzicht indeelt. Gaat u mee naar de Geirangerfjord (Werelderfgoed), dan vertrekken we na het ontbijt naar Hellesylt voor een onvergetelijke boottocht. U zult versteld staan van de wonderen der natuur. We varen dwars door de ongerepte natuur van Noorwegen. Het is niet te beschrijven hoe betoverend deze unieke plek is. Na deze tocht meert de boot aan in Geiranger. Hier gaan we van boord en rijden we naar Ørnesvingen voor een fotostop. U heeft hier een werkelijk spectaculair uitzicht over de Geirangerfjord. We maken vervolgens een fotostop in Dalsnibba waar we wederom kunnen genieten van een magnifiek uitzicht. Via Strynefjell rijden we terug naar het hotel in Ørsta.

Dag 6 | Kaupanger en Vik
Het prachtige Noorse landschap zal u vandaag wederom laten verwonderen. Langs het Innvikfjord en het majestueuze Sognefjord rijden we naar het sfeervolle dorpje Kaupanger. Omringd door de grootsheid van de Noorse natuur met haar prachtige fjorden, bergen en valleien, maakt van Kaupanger een geliefde plek. U kunt hier het Sognefjord museum bezoeken (entree ca. NOK 80,-). om een indruk te krijgen van het ontstaan van dit fjord. Of neem een kijkje bij de staafkerk, de trots van het dorp. We rijden verder naar Hella waar we met de ferry een overtocht maken naar Vangsnes. In het plaatsje Vik maken we een stop en kunt u de bijzondere, uit hout gemaakte, staafkerk Hopperstad bezoeken (entree ca. NOK 80,-). Via een route met prachtige uitzichten rijden we verder naar het volgende hotel in de omgeving van Voss.

Dag 7 | Bergen
Na het ontbijt vertrekken we voor een laatste busrit door het betoverende landschap. Een redelijk korte rit naar Bergen waar we nog tijd hebben om deze stad te ontdekken, voor we aan boord gaan van de ferry. Een stadsgids staat hier op ons te wachten en zal ons de mooiste plekjes van de stad laten zien. ’s Middags gaan we aan boord van de ferry voor de nachtovertocht naar Hirtshals.

Dag 8 | Bad Oldesloe
’s Ochtends komen we na het ontbijt op de ferry aan in de Deense havenstad Hirtshals. Van hieruit rijden we naar Ahrensburg.

Dag 9 | Terugreis
We verlaten Ahrensburg en rijden op ons gemak, met diverse pauzes onderweg, terug naar Nederland.

De magie van het Noorderlicht

Tijdens deze reis gaan we op ontdekkingstocht door de schilderachtige Lofoten. Raak onder de indruk van de prachtige natuur en schilderachtige landschappen. Bovendien is september de beste tijd om het magische noorderlicht op de Lofoten te zien. U overnacht hier in een gezellige voormalige vissershut (rorbuer) direct aan het water. Vanaf uw terras heeft u ‘s avonds bij helder weer een grote kans om dit natuurverschijnsel te aanschouwen. De jacht op het noorderlicht was nog nooit zo ontspannen.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats rijden we naar de luchthaven van Frankfurt am Main. Via Oslo vliegt u naar Bodø in Noorwegen. Op de luchthaven staat een bus klaar, die u naar het hotel brengt. Diner en overnachting in Scandic Hotel Bodø (of gelijkwaardig) in Bodø.

Dag 2 | Bodø en Vestfjord
’s Ochtends heeft u vrije tijd in Bodø. Het hotel ligt direct aan het water en naast de haven. De stad wordt ook wel de minimetropool van Noord-Noorwegen genoemd. Ontdek tijdens een wandeling door het centrum de leuke streetart, bijzondere winkeltjes en gezellige terrasjes. Geniet van een drankje van één van de lokale brouwerijen zoals Hundholmen en Bådin. ’s Middags per veerboot over de indrukwekkende Vestfjord naar de Lofoten. Geniet tijdens de 4 uur durende overtocht van het prachtige uitzicht over de kust, het vasteland en de grillige bergen van de Lofoten. In Moskenes gaan we van boord waarnaar we de reis per bus langs het prachtige kustlandschap voortzetten. De volgende drie nachten overnacht u in een traditionele Lofoten rorbuer vlakbij Leknes. Wanneer de hemel helder is, heeft u kans dat u kunt genieten van het fascinerende noorderlicht vanaf uw eigen terras.

Dag 3 | Ontdekkingstour Lofoten
We beginnen de rondrit met een fotostop bij de Nusfjord. Dit kleine, authentieke vissersdorpje staat op de Werelderfgoedlijst en is omgeven door het prachtige landschap van de Lofoten. Het is een van de oudste en best bewaarde vissersdorpen in Noorwegen. We zetten de reis voort richting het uiterste zuidwesten van de eilandengroep. Onderweg wordt het landschap steeds indrukwekkender. Ruige rotswanden worden afgewisseld met witte zandstranden en u ziet weelderig groene valleien met kleurrijke dorpjes. Boven alles ziet u de toppen van de prachtige bergen uitsteken. We komen aan in Å, een klein vissersdorp. Hier kunt u een visserijmuseum bezichtigen of een bezoek brengen aan een historische bakkerij met heerlijke lekkernijen. Op de terugweg kunt u het Lofotr Vikingmuseum bezoeken (entree ca. NOK 170,-) of met de bus naar het beroemde vissersdorp Henningsvær gaan. Sinds oudsher wonen hier Noorse kunstenaars. U ziet hier vissersboten in het water, gekleurde huisjes en de puntige bergtoppen. Maak een wandeling over de boulevard of geniet van het uitzicht vanaf de cafés aan het smalle kanaal. Vanavond een diner met Noorse specialiteiten.

Dag 4 | Svolvær en Noorderlicht
Na het ontbijt vertrekken we richting de hoofdstad van de Lofoten, Svolvær. Het stadje wordt bijna helemaal omgeven door water en steile rotsen. Het plaatsje bestaat uit kleine eilandjes verbonden door bruggen. Verspreid over de stad vindt u diverse winkels, galerieën, cafés en restaurants. Na het diner gaan we op zoek naar het Noorderlicht*. Bij goed weer en heldere lucht rijden we met de bus naar een mooi gelegen strand in de omgeving. Omgeven door zee, bergen en een heldere hemel kunt u hopelijk genieten van dit bijzondere natuurwonder onder het genot van een kop lekkere warme chocomel of koffie. * Deze excursie is weersafhankelijk.

Dag 5 | Vestfjord en Saltstraumen
Helaas moeten wij alweer afscheid nemen van de Lofoten. Geniet van het prachtige landschap op weg naar Moskenes waar we aan boord gaan. We varen terug naar Bodø. Aan boord is het genieten van de mooie uitzichten. ’s Middags bezoeken we Saltstraumen, de sterkste getijstroom ter wereld. Het kanaal verbindt het Saltfjord met het Skjerstadfjord. Elke zes uur stroomt zo’n 400 miljoen kubieke meter zeewater door het kanaal, met snelheden van circa 37 kilometer per uur. Dit natuurspektakel levert spectaculaire beelden op. Diner en overnachting in Scandic Hotel Bodø (of gelijkwaardig) in Bodø.

Dag 6 | Terugreis
Per bus wordt u teruggebracht naar de Luchthaven van Bodø. Via Oslo vliegt u naar Frankfurt am Main. Hier staat de transfer naar uw opstapplaats weer voor u klaar.

Noorderlicht
De periode waarin deze reis zal plaatvinden geeft een redelijk hoge kans om dit natuurfenomeen waar te nemen. Er kunnen echter nóóit garanties worden gegeven dat u het Noorderlicht ook daadwerkelijk te zien krijgt tijdens de reis. Het dient daarvoor bijvoorbeeld donker en onbewolkt te zijn. Uiteraard wordt er iedere avond in de gaten gehouden of er kans is om het Noorderlicht te zien en houdt de reisleiding u hiervan op de hoogte.

In de voetsporen van de Vikingen

Plunderend trokken stoere mannen met ruige baarden de wereld over. Onverschrokken trotseerden zij de woeste zee met hun indrukwekkende schepen. Maar de Vikingen waren niet alleen meedogenloze krijgers, ze waren ook grote ontdekkingsreizigers, handelaren en bekwame scheepsbouwers. Overal ter wereld hebben zij hun sporen achter gelaten en steden en kolonies gesticht. Ontdek meer over de leefwijze van deze gevreesde krijgers en ga met ons mee op ontdekkingsreis door de wereld van de Vikingen.

Dag 1 | Heenreis
We rijden vandaag naar Kopenhagen, de prachtige hoofdstad van Denemarken. Hier zullen wij twee nachten verblijven.

Dag 2 | Kopenhagen
We starten met een uitgebreide wandeling onder begeleiding van een gids door deze kleurrijke stad vol moderne muurschilderingen en oude kastelen. Vervolgens neemt hij ons mee naar Roskilde voor een bezoek aan het Vikingmuseum, dat vijf authentieke, duizend jaar oude Vikingschepen herbergt. U komt hier van alles over de scheepsbouw te weten. Ook kunt u (tegen betaling) meevaren met een prachtige replica van een Vikingschip. Ten slotte bezoeken we de Dom van Roskilde, misschien wel de meest beroemde kerk van Denemarken.

Dag 3 | Malmö – Vikingdorp Foteviken
We verlaten Denemarken en rijden over de indrukwekkende Öresundbrug naar Zweden. In Malmö ontmoeten we een gids, die ons rond zal leiden door deze mooie kustplaats. De stad heeft een prachtig historisch centrum, steegjes met gekleurde vakwerkhuizen en een ruim 100 jaar oude pier. Bij een bezoek aan het Vikingdorp Foteviken wanen we ons terug in de tijd! Een bijzonder archeologisch openluchtmuseum dat bewoond wordt door mensen uit heel Europa. Beleef hoe de Vikingen leven, hoe zij hun huizen en schepen bouwen, brood bakken en munten slaan. Loop de hutten in en maak een praatje met de Vikingen die er wonen. Zij vertellen u graag over al hun avonturen. We overnachten in Malmö.

Dag 4 | Göteborg – Oslo
Vanuit Malmö naar Oslo. Onderweg stoppen we in Göteborg, een mooie groene stad met veel parken, lanen en tuinen. Het heeft een oud centrum met winkelstraten en is de ideale plek voor een heerlijke lunch. Vervolgens rijden we verder richting het noorden. Schitterend gelegen aan het Oslofjord, omgeven door heuvels en bossen vinden we hier het prachtige Oslo, waar we de komende twee nachten zullen verblijven.

Dag 5 | Oslo
Een gids laat ons de mooiste bezienswaardigheden van de Noorse hoofdstad zien. De rest van de dag kunt u zelf de stad bezichtigen. Bezoek bijvoorbeeld het Vikingsschipmuseum, met de twee best bewaarde Vikingschepen uit de 9e eeuw. Laat u meeslepen in het verhaal over de Vikingen dat hier tot leven lijkt te komen.

Dag 6 | Heddal – Haugesund
De reis gaat verder en we trekken Noorwegen dieper in, op zoek naar de sporen van de Vikingen. In Heddal bezoeken we de grootste staafkerk van Noorwegen, volledig van hout gebouwd. Vervolgens verder naar de prachtige Langfossen waterval voor een fotostop. Volgens CNN is dit één van de mooiste watervallen ter wereld. Daarna naar Haugesund, onze verblijfplaats voor de komende twee nachten.

Dag 7 | Avaldsnes
In Avaldsnes bezoeken we de Viking Farm, die u terugbrengt naar de 10e eeuw. Behalve onverschrokken zeevaarders waren de Vikingen ook handelaren en boeren. Het leven van de boeren kunt u hier met eigen ogen bekijken, een Vikingfamilie zal ons rondleiden door hun boerderij en vertellen over hun leven. Ook zien we het volledig ondergrondse museum Nordvegen History Center, dat vertelt over o.a. Harald Hårfagre, de eerste Koning der Vikingen. We bezoeken tevens de St. Olav Kerk, omringd door oude graven en gelegen in een prachtig groene omgeving. Vele Noorse mythen leven rond deze kerk, waaronder een aankondiging over het einde der tijden…

Dag 8 | Lysefjord – Stavanger
Vandaag staat ons een adembenemende boottocht door de Lysefjord te wachten. We varen dwars door de prachtige, ongerepte natuur van Noorwegen. Langs schitterende watervallen en de beroemde Preikestolen rots, een 604 meter hoge klif. Tijdens deze drie uur durende boottocht zult u versteld staan van de wonderen der natuur. We overnachten in het beeldschone Stavanger, de stad met 173, veelal witte, oude houten huisjes uit de 18e eeuw.

Dag 9 | Kolding
We verlaten Noorwegen en nemen in Kristiansand de ferry naar Denemarken. In Hirtshals aangekomen, rijden we naar Kolding, waar we overnachten. Mocht de tijd het toelaten dan maken we onderweg een stop bij de Rubjerg Knude. Deze vuurtoren wordt langzaam opgeslokt door het woeste duinlandschap en laat zien hoe krachtig de natuur kan zijn.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

In de voetsporen van de Vikingen

Plunderend trokken stoere mannen met ruige baarden de wereld over. Onverschrokken trotseerden zij de woeste zee met hun indrukwekkende schepen. De Vikingen waren niet alleen meedogenloze krijgers, ze waren ook grote ontdekkingsreizigers, handelaren en bekwame scheepsbouwers. Overal ter wereld hebben zij hun sporen nagelaten en steden en kolonies gesticht. Tegenwoordig zijn ze de trots van Noorwegen en levendiger dan ooit. Ontdek meer over de leefwijze van deze gevreesde krijgers en ga met ons mee op ontdekkingsreis door de wereld van de Vikingen.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Kopenhagen, de prachtige hoofdstad van Denemarken.

Dag 2 | Kopenhagen
Een gids zal ons rondleiden door deze stad vol kleurrijke huizen, moderne muurschilderingen en prachtige oude kastelen. Vervolgens neemt hij ons mee naar de plaats Roskilde voor een bezoek aan het Vikingmuseum. Dit museum herbergt vijf authentieke, 1000 jaar oude Vikingschepen. U leert hier meer over de scheepsbouw, kunt workshops volgen en zelf aan de slag met middeleeuwse gereedschappen. Ook kunt u hier (tegen betaling) meevaren met een prachtige replica van een Vikingschip. Ook bezoeken we de Dom van Roskilde, misschien wel de meest beroemde kerk van Denemarken.

Dag 3 | Malmö en Vikingdorp Foteviken
We verlaten Denemarken en rijden over de indrukwekkende Öresundbrug naar Zweden. In Malmö staat een gids op ons te wachten om ons rond te leiden door deze mooie kustplaats. De stad heeft een prachtig historisch centrum, steegjes met gekleurde vakwerkhuizen en een ruim 100 jaar oude pier met houten badhuis. Vervolgens gaan we weer terug naar de Vikingtijd als we het Vikingdorp Foteviken gaan bezoeken, een bijzonder archeologisch openluchtmuseum dat bewoond wordt door mensen uit heel Europa. Beleef hoe de Vikingen leven, hoe zij hun huizen en schepen bouwen, brood bakken en munten slaan. Loop de hutten in van de bewoners en maak een praatje met de Vikingen die er wonen. Zij vertellen je graag over al hun avonturen.

Dag 4 | Göteborg en Oslo
Vanuit Malmö rijden we naar het schitterend gelegen Oslo. Onderweg maken we een tussenstop in Göteborg. Een groene stad met veel parken, lanen en tuinen. Het heeft een oud centrum met winkelstraten en is de ideale plek voor een heerlijke lunch. Vervolgens rijden we verder richting het noorden.

Dag 5 | Oslo
Een gids laat ons de mooiste bezienswaardigheden van de Noorse hoofdstad zien. De rest van de dag kunt u op eigen gelegenheid de stad bezichtigen. Bezoek bijvoorbeeld het Vikingschipmuseum, een echte aanrader. Hier kunt u de twee best bewaarde Vikingschepen uit de 9e eeuw bekijken.

Dag 6 | Heddal en Haugesund
We trekken Noorwegen dieper in op zoek naar de sporen van de Vikingen. We rijden richting de westkust op weg naar Haugesund. In Heddal bezoeken we de grootste staafkerk van Noorwegen, volledig van hout gebouwd. We rijden verder en maken een fotostop bij de prachtige Langfossen waterval. Luister naar het indrukwekkende geluid van het water dat 600 meter naar beneden stort. De waterval is door CNN gekozen tot één van de mooiste watervallen ter wereld. Op ongeveer een uur rijden van de waterval ligt Haugesund, onze verblijfplaats voor de komende twee nachten.

Dag 7 | Avaldsnes
Een dag die geheel in het teken van de Vikingen staat! In Avaldsnes bezoeken we de Viking Farm. Hier wordt u mee terug in de tijd genomen naar de 10e eeuw. Behalve onverschrokken zeevaarders waren de Vikingen ook handelaren en boeren. We bezoeken een Vikingfamilie die ons zal rondleiden door de boerderij en vertelt over het leven van de Vikingboer. Ook bezoeken we het Nordvegen History Centre. Dit volledig ondergronds museum leert ons over Harald Harfagre, de eerste Koning der Vikingen. Hierna bezoeken we de St. Olav Kerk, omringd door oude graven en gelegen in een prachtig groene omgeving.

Dag 8 | Stavanger en Lysefjord
Vandaag rijden we naar Stavanger. ’s Middags staat ons een adembenemende boottocht door de Lysefjord te wachten. We varen dwars door de prachtige, ongerepte natuur van Noorwegen. Langs watervallen en de beroemde Preikestolen rots, een 604 meter hoge klif. Tijdens deze drie uur durende boottocht zult u versteld staan van de wonderen der natuur. We overnachten in het beeldschone Stavanger, de stad met 173 oude houten huisjes uit de 18e eeuw. De meeste van deze schitterende huisjes zijn wit geschilderd.

Dag 9 | Kolding
We verlaten Noorwegen en nemen in Kristiansand de ferry naar Denemarken. In het Deense Hirtshals aangekomen, vervolgen we onze reis naar Kolding. Mocht de tijd het toelaten dan maken we onderweg een stop bij de Rubjerg Knude. Deze vuurtoren wordt langzaam opgeslokt door het woeste duinlandschap en laat zien hoe krachtig de natuur kan zijn.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis.