Kiev met bezoek aan Tsjernobyl

Op 26 april 1986 vond op twee uur rijden van Kiev de grootste kernramp uit de geschiedenis plaats. Sindsdien staat de tijd hier stil. De ooit levendige dorpen veranderden van de ene op de andere dag in verlaten spookgebieden. Nu, 35 jaar later, kunt u het gebied veilig bezoeken en met eigen ogen aanschouwen hoe groot de impact was voor de bewoners. We doorkruisen Europa om af te reizen naar dit indrukwekkende gebied. Onderweg bezoeken we prachtige steden als Krakau, Lviv en uiteraard Kiev. Een bijzondere reis die zeker een diepe indruk zal achterlaten.

Dag 1 | Heenreis
We vertrekken met diverse pauzestops naar de omgeving van Görlitz waar we overnachten.

Dag 2 | Wrocław – Krakau
Het idyllisch gelegen Wrocław wordt door zijn 130 bruggen het Venetië van Polen genoemd. Naast het bezichtigen van gotische kerken, mooie herenhuizen en paleizen kunt u op zoek gaan naar kabouters! Er zijn maar liefst 400 kleine beeldjes van kabouters verspreid door de stad. In de namiddag rijden we richting Krakau, waar we twee nachten verblijven.

Dag 3 | Krakau
‘s Ochtends ontdekken wij deze stad met een lokale gids. De binnenstad is een bezienswaardigheid op zich: vol met schitterende stadspaleizen en koopmanshuizen, maar ook hippe cafés en gezellige terrasjes zijn er genoeg te vinden.
’s Middags kunt u zelf op ontdekking gaan.

Dag 4 | Lviv
Vandaag rijden we naar het fascinerende Oekraïne, waar de gids al op ons staat te wachten in Lviv. Hier verblijven we twee nachten.

Dag 5 | Lviv
Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, als een prachtige oude trams door de sfeervolle oude straatjes rijdt. Niet voor niets staat het oude centrum op de Werelderfgoedlijst. We beginnen de ochtend met een stadsrondrit en laten u de mooiste plekjes zien. ’s Middags kunt u het Pototsky Paleis bezoeken, dat nu dienst doet als kunstmuseum.

Dag 6 | Kiev
Door het groene landschap van Oekraïne rijden we naar de hoofdstad Kiev waar we drie nachten zullen verblijven. Onderweg maken we nog een stop bij het verlaten militair fort Tarakaniv. Tegenwoordig is dit een spookstad met een doolhof aan gangen en stenen galerijen.

Dag 7 | Tsjernobyl
In de ochtend worden we opgehaald door een lokale bus met gids die ons mee zal nemen naar de plek waar het 35 jaar geleden allemaal is gebeurd (indien bijgeboekt). Tijdens deze excursie bezoeken we drie zones van het gebied: de verlaten stad Pripyat, de beruchte kerncentrale en de Duga radar. Het is fascinerend om te zien hoe de natuur deze gebieden heeft overgenomen en de eens zo levendige stad Pripyat is veranderd in een spookstad. De botsauto’s op de kermis staan voor altijd stil en zullen nooit meer het geluid van lachende kinderen horen. Het enige geluid dat er in deze omgeving nog te horen is, zijn de fluitende vogeltjes. Voor de rest is er alleen stilte. Deze plek zal een onvergetelijke indruk achterlaten.

Dag 8 | Kiev
Een volledige dag in het fascinerende Kiev. De stad met meer dan 1.000 glanzend gouden torens en koepels. Het historische centrum staat vol prachtige gebouwen met deze typerende daken. ’s Ochtends een stadsrondrit waarbij u de hoogtepunten van Kiev ziet. Eén van de mooiste straten is ‘Andriyivski Uzviz’, hier brengen straatmuzikanten hun mooiste liederen ten gehore en vindt u marktkraampjes met handgemaakte producten. Het moderne Kiev bestaat uit hippe winkels, trendy restaurants en levendige pleinen. ’s Middags rijden we naar het Holenklooster, waar u met een kaars in de handen door een gangenstelsel kunt lopen langs mummies van overleden monniken. Ter afsluiting kunt u nog een bezoek brengen aan het oorlogsmuseum, een groot complex met meerdere musea. In de openlucht zijn meerdere oorlogsvoertuigen en vliegtuigen te zien.

Dag 9 | Rivne
We laten Kiev achter ons en rijden richting Rivne waar we overnachten. Dit is één van de oudste steden in Oekraïne. Deze stad heeft veel moeten doorstaan in de oorlog. Veel gebouwen zijn verloren gegaan, maar de blauwe, houten kerk heeft alles overleefd.

Dag 10 | Lublin
We rijden naar het Poolse Lublin, waar we een nacht verblijven. De historische binnenstad met oude pleinen en romantische steegjes maken dit tot een prachtige stad om doorheen te wandelen. Indien de tijd het toelaat maken we een stop bij de ‘Tunnel of Love.’ Een spoorweg dwars door een tunnel van takken en bladeren. Niet alleen een prachtige fotolocatie, maar ook een mooie plek voor een wandeling.

Dag 11 | Legnica
We rijden naar het hotel in Legnica. De oude binnenstad heeft een mooi marktplein met een barok stadhuis en gezellige terrassen.

Dag 12 | Terugreis
Vandaag rijden we terug naar Nederland.