Wenen, cultuur en muziek

De hoofdstad van Oostenrijk heeft grootse paleizen, weelderige barok en prachtige pleinen… Geen andere stad heeft zo’n keizerlijke uitstraling als Wenen! Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Wenen is een stad van tradities, die trots is op haar muziekcultuur. Het is ook een moderne stad met mooie boetieks, mondaine winkels en natuurlijk de bijzondere architectuur van onder andere Friedrich Hundertwasser. Bekiajk al het moois wat Wenen te bieden heeft en breng daarna bijvoorbeeld een bezoek aan hotel Sacher, waar u kunt genieten van een kopje koffie met een stuk wereldberoemde Sachertorte. Wenen is een stad waar men iedere keer weer terugkomt om te genieten van haar onvergetelijke sfeer!

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur die u gedurende deze reis zal begeleiden. Vervolgens rijden we naar Wenen. In de avond komen wij aan in het hotel, waar het diner voor ons klaar staat.

Dag 2 | Wenen
’s Ochtends maken we kennis met het fascinerende Wenen tijdens een uitgebreide stadsrondrit met gids. We rijden onder andere langs Schloss Schönbrunn, het Hundertwasserhaus en de Naschmarkt. ’s Middags gaat de gids met u te voet een aantal bezienswaardigheden bezoeken. De entreegelden hiervoor zijn niet inbegrepen (tussen de € 5,- en € 19,- ter plaatse te voldoen). Welke bezienswaardigheden worden bezocht wordt in overleg met de gids besloten. Denk bijvoorbeeld aan de keizerlijke appartementen in de Hofburg en de Stephansdom.

Dag 3 | Stift Melk – Wachau
Midden in de Wachau, het mooie dal van de Donau, ligt de prachtige Benedictijnerabdij Stift Melk. Dit enorme barokke complex is één van de beroemdste bouwwerken van Oostenrijk (entree ca. € 16,-). Het is rijk aan kunstschatten zoals manuscripten en fresco’s. Hoogtepunten zijn de bibliotheek en de marmerzaal. We rijden via een mooie route door de Wachau terug naar het hotel. ’s Avonds (of één van de andere avonden) heeft u de gelegenheid om een onvergetelijk concert in de trant van het Wiener Hofburg orkest bij te wonen (afhankelijk van de plaatsen tussen ca. € 50,- en € 110,-). U kunt dit tijdens de reis boeken en betalen bij de chauffeur.

Dag 4 | Schönbrunn
Schloss Schönbrunn was het voormalige zomerpaleis en de favoriete verblijfplaats van de Habsburgse monarchen. Behalve het paleis kunt u hier ook het rijtuigenmuseum, het palmenhuis en/of de mooie tuinen bezoeken (verschillende entreeprijzen). Het paleis heeft meer dan 1.700 vertrekken, waarvan 44 kamers voor het publiek geopend zijn. U kunt bij de bezichtiging kiezen uit een lange of een kortere route. In de late middag gaan we naar het Donaupark, waar u met één van de snelle liften de 250 meter hoge Donautoren op kunt gaan (entree ca. € 18,-). Vanaf uitkijk platform bovenaan de top heeft u een schitterend uitzicht over Wenen. Vanavond (of één van de andere avonden) is er een muziekavond in het hotel.

Dag 5 | Wenen
Een vrije dag in het centrum van Wenen. Uw chauffeur brengt u naar het centrum van de stad en haalt u hier ook weer op. U zult merken dat een dag nog te kort is om alles te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder. Ook interessant is de bibliotheek van de Hofburg of het ‘Kunsthistorische Museum’.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Magische kerstsfeer in Wenen

De hoofdstad van Oostenrijk heeft grootse paleizen, weelderige barok en prachtige pleinen… Geen andere stad heeft zo’n keizerlijke uitstraling als Wenen! Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Wenen is een stad van tradities, die trots is op haar muziekcultuur. Het is ook een moderne stad met mooie boetieks, mondaine winkels en natuurlijk de bijzondere architectuur van onder andere Friedrich Hundertwasser. Bekijk al het moois wat Wenen te bieden heeft en breng daarna bijvoorbeeld een bezoek aan hotel Sacher, waar u kunt genieten van een kopje koffie met een stuk wereldberoemde Sachertorte. Wenen is een stad waar men iedere keer weer terugkomt om te genieten van haar onvergetelijke sfeer!

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur die u gedurende deze reis zal begeleiden. Vervolgens rijden we naar Wenen. In de avond komen wij aan in het hotel, waar het diner al voor ons klaar staat.

Dag 2 | Wenen
’s Ochtends maken we kennis met het fascinerende Wenen tijdens een uitgebreide stadsrondrit met gids. We rijden onder andere langs Schloss Schönbrunn, het Hundertwasserhaus en de Naschmarkt. ’s Middags gaat de gids met u te voet een aantal bezienswaardigheden bezoeken. De entreegelden hiervoor zijn niet inbegrepen (tussen de € 5,- en € 19,- ter plaatse te voldoen). Welke bezienswaardigheden worden bezocht wordt in overleg met de gids besloten. Denk bijvoorbeeld aan de keizerlijke appartementen in de Hofburg en de Stephansdom.

Dag 3 | Wenen
Vandaag heeft u een vrije dag in het centrum van Wenen. Uw chauffeur brengt u naar het centrum van de stad en haalt u hier ook weer op. U zult merken dat een dag nog te kort is om alles te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder. Ook interessant is de bibliotheek van de Hofburg of het ‘Kunsthistorische Museum’. Tijdens een wandeling over de kerstmarkt op de Rathausplatz komt u volop in de kerststemming. Geniet van de heerlijke Glühwein, geroosterde kastanjes en andere lekkernijen.

Dag 4 | Stift Melk – Wachau – Eerste Kerstdag
Midden in de Wachau, het mooie dal van de Donau, ligt de prachtige Benedictijnerabdij Stift Melk. Dit enorme barokke complex is één van de beroemdste bouwwerken van Oostenrijk (entree ca. € 16,-). Het is rijk aan kunstschatten zoals manuscripten en fresco’s. Hoogtepunten zijn de bibliotheek en de marmerzaal. We rijden via een mooie route door de Wachau terug naar het hotel. ’s Avonds (of één van de andere avonden) heeft u de gelegenheid om een onvergetelijk concert in de trant van het Wiener Hofburg orkest bij te wonen (afhankelijk van de plaatsen tussen ca. € 70,- en € 110,-). U kunt dit tijdens de reis boeken en betalen bij de chauffeur.

Dag 5 | Schönbrunn – Tweede Kerstdag
Schloss Schönbrunn was het voormalige zomerpaleis en de favoriete verblijfplaats van de Habsburgse monarchen. Behalve het paleis kunt u hier ook het rijtuigenmuseum, het palmenhuis en/of de mooie tuinen bezoeken (verschillende entreeprijzen). Het paleis heeft meer dan 1.700 vertrekken, waarvan 44 kamers voor het publiek geopend zijn. U kunt bij de bezichtiging kiezen uit een lange of een kortere route. Een wandeling over de gezellige kerstmarkt bij Schloss Schönbrunn mag zeker niet ontbreken. Feestelijk gedecoreerde stands tonen er de prachtigste kerstgeschenken en decoraties.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Matrei am Brenner in het Wipptal

Matrei am Brenner ligt in één van de mooiste regio’s van Oostenrijk, het Wipptal. Een bijzondere plek om de gezelligste dagen van het jaar door te brengen. Met een beetje geluk is het Wipptal bedekt onder een prachtige sneeuwlaag. De eigenaren van hotel Krone zijn met recht trots op ‘hun’ bergwereld. Dit zult u beslist merken aan hun enthousiasme tijdens uw verblijf. In deze periode zorgt de lokale bevolking voor een heuse kerstsfeer. Huizen zijn prachtig versierd en overal fonkelen lichtjes. Dankzij de schitterende omgeving hoeven we niet ver te rijden om toch veel te kunnen zien.

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland rijden we naar Hotel Krone in Matrei am Brenner. Bij aankomst worden we door de hotelier verwelkomd met een welkomstdrankje.

Dag 2 | Innsbruck
De stad is geheel gehuld in kerstsfeer en in het centrum prijkt een enorme kerstboom. We bezoeken de Grassmayr Glockengießerei. Hier maken wij kennis met het ambacht van klokken gieten. Vervolgens een stadswandeling met bezichtiging van de St. Jakob Dom. Hierna heeft u zelf de tijd om door de prachtig versierde straten te dwalen. Na terugkomst in het hotel wacht ons een gezellige kerstviering met muziek, Tiroler Krapfen en punch. ’s Avonds heeft u de gelegenheid om de avondmis te bezoeken.

Dag 3 | Seefeld
Na het ontbijt vertrekken we richting Seefeld. Hier staat een paardenslee klaar die ons meeneemt voor een onvergetelijke tocht door de beeldschone omgeving. Geniet van de schitterende natuur terwijl de paarden de slee langzaam door het prachtige landschap laten glijden. ’s Middags kunt u Seefeld en zijn romantische kerstmarkt met gezellige houten kraampjes, op eigen gelegenheid verkennen.

Dag 4 | Vrije dag
Een vrije dag in Matrei. Wat dacht u van een bezoek aan Bedevaartklooster Maria Waldrast? Of misschien verkent u liever de nabije omgeving. Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven. ’s Middags is er koffie met gebak in het hotel en kunt u een film over de regio kijken. Na het avondeten kunt u deelnemen aan de ‘Stefani’ dansavond.

Dag 5 | Dorpswandeling – Steinach
In de ochtend neemt de hotelier ons mee voor een wandeling door de prachtige omgeving. ’s Middags rijden we naar Steinach. Hier kunt u gratis het Infocenter Tunnelwelten bezoeken, waar u alles te weten komt over de aanleg van de spoortunnel tussen Oostenrijk en Italië.

Dag 6 | De valleien van het Wipptal
Onder begeleiding van een lokale reisleider maken wij een tocht door de mooie omringende dalen zoals het Gschnitztal en Obernbergtal. Na het avondeten een gezellig samenzijn rond de vuurkorf met een verwarmend drankje en Kaiserschmarren.

Dag 7 | Schmirntal
Samen met de hotelier brengen we een bezoek aan het Schmirntal. Hier maken we een gezellige wandeling door de schitterende omgeving en brengen een bezoek aan de Stadler Alm.

Dag 8 | Brixen
Deze middeleeuwse stad is de oudste stad van Südtirol. In de historische binnenstad, met haar oude straatjes, pleintjes en priëlen, treft u tal van bezienswaardigheden aan. Bekijk bijvoorbeeld het marktplein en de Domkerk. Het plein is omringd door historische gebouwen, knusse cafeetjes en de Hofburg; het vroegere prins-bisschoppelijke paleis. Na het avondeten in het hotel heeft u de mogelijkheid mee te gaan naar het ‘Vorsilvesterkonzert’ in het nabijgelegen Pfons. Aanvang 20.00 uur. Entree is gratis en inclusief een glaasje Sekt.

Dag 9 | Kufstein
We brengen vandaag een bezoek aan Kufstein ‘de parel van Tirol’. Geniet van de mooie oude stad met haar historische Middeleeuwse Römerhofgasse laan. U kunt bijvoorbeeld met de Panoramabahn van het stadscentrum direct naar de prachtig gelegen vesting. (entree ca. € 14,- p.p.) Neem een kijkje in de interessante geschiedenis. Bij genoeg interesse kunnen we op de terugweg nog naar Wattens, met het wereldberoemde ‘Swarovski Kristallwelten’. Een bezoek aan dit bijzondere museum is een ware beleving. Loop door de prachtige kristalkamers en laat u betoveren door de magische wereld van Swarovski (entree ca. € 23,-). ’s Avonds is er in het hotel een oudejaarsavond- galadiner met muziek en dans. Onder het genot van een glaasje Sekt luiden we om middernacht het nieuwe jaar in.

Dag 10 | Vrije dag
We genieten bij het ontbijt na van het oudejaarsavond-gala. De rest van de dag bent u vrij. Mocht u bij het hotel blijven, dan staat u nog wat leuks te wachten, want rond 11.00 uur marcheert de ‘Musikkapelle’ van Matrei door de straten en speelt een Nieuwjaarsserenade voor het hotel.

Dag 11 | Terugreis
Na het ontbijt staat de bus klaar om u terug te brengen naar Nederland, nagenietend van alle indrukken.

Altenmarkt met dag Salzburg

Tussen de Dachsteiner Alpen en de Radstädter Tauern vinden we Altenmarkt im Pongau. Al jaren is dit in zowel de winter als de zomer één van de meest geliefde reizen uit ons programma, onder meer door de hartelijke ontvangst in het hotel. Hotel Lebzelter is gelegen aan het gezellige marktplein. Het hotel, de plaats en de excursies staan garant voor een geslaagde kerstreis.

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur/reisleider. Vervolgens rijden we met verschillende koffiestops naar het hotel voor een korte incheck en het diner.

Dag 2 | Altenmarkt
’s Ochtends neemt de hotelier ons mee wandelen door Altenmarkt. In de middag brengen we eerst een bezoek aan het Heimatmuseum. Dit pand is in 1408 gebouwd en diende oorspronkelijk als onderkomen voor de mijnwerkers. Later werd het in gebruik genomen als verpleeghuis. In 1970 is het omgebouwd tot het huidige museum. U krijgt hier een goede indruk van het leven van vroeger in Altenmarkt. Aansluitend krijgt u een rondleiding door de kerk (kosten totaal ca. € 7,-).

Dag 3 | Salzburg
Stad van Mozart, van de Sound of Music, van weelderige barok. Allemaal terechte benamingen voor het mooie Salzburg. Tevens treft u hier een gezellige kerstmarkt aan met allerlei lekkernijen. De sfeervolle kerstlichtjes en de gezellig ingerichte etalages geven de stad een bijzonder romantische kerstsfeer. Maar Salzburg heeft zo veel meer te bieden. Het indrukwekkende kasteel Hohensalzburg en de stiftskerk Sankt Peter zijn slechts enkele voorbeelden van de vele bezienswaardigheden. Het centrum van Salzburg is niet toegankelijk voor touringcars, onze chauffeur zet u zo dichtbij mogelijk af. We maken een stadswandeling met een lokale gids en daarna heeft u vrije tijd. Geniet van de kerstsfeer op de Christkindlmarkt aan de Domplatz en de Residenzplatz. Vergeet ook niet de Mozartkugel te proeven, hier is Salzburg beroemd om!

Dag 4 | Wolfgangsee
Na het ontbijt vertrekken we richting het beroemde St. Wolfsgang aan de Wolfgangsee, gelegen in het mooie Salzkammergut. St. Wolfgang wordt gekenmerkt door nauwe straatjes, idyllische huizen en prachtige uitzichtpunten over het meer. In het centrum is het heerlijk vertoeven. De belangrijkste bezienswaardigheid is het hotel ‘im Weissen Rössl’, waar zich de gelijknamige beroemde operette afspeelde.

Dag 5 | Vrije dag
Vandaag heeft u een vrije dag. Het hotel ligt midden in het centrum van Altenmarkt, dus mogelijkheden genoeg. Neem bijvoorbeeld de lokale bus naar Zauchensee. Hier kunt u heerlijk wandelen of de kabelbaan nemen naar de Gamskogelhütte op 1900 meter hoogte (kosten ca. € 21,- retour). Vanaf het zonneterras heeft u een panoramisch uitzicht. ’s Avonds heeft u de mogelijkheid om de kerstmis bij te wonen in de naast het hotel gelegen kerk.

Dag 6 | Grossarl of Zell am See
Afhankelijk van het weer brengen we een bezoek aan Grossarl of Zell am See. In elk geval rijden we een mooie route door de prachtige natuur van Oostenrijk en kunt u genieten van prachtige uitzichten.

Dag 7 | Königssee
Een mooie tocht naar de Königssee, het diepste en schoonste meer van Duitsland met een lengte van circa zes kilometer. De Königssee wordt omringd door hoge rotswanden, wat zorgt voor een sprookjesachtige uitstraling. De omgeving nodigt uit tot het maken van een heerlijke wandeling door het winterse landschap. Of maak een boottocht over de prachtige Königssee en geniet vanaf het water van het betoverende landschap (kosten ca. € 22,-).

Dag 8 | Terugreis
We zijn aangekomen aan het einde van deze kerstreis. Na het ontbijt laten we Altenmarkt im Pongau achter ons en rijden we via Duitsland, met meerdere stops onderweg, terug naar Nederland.

Altenmarkt met dag Salzburg

Dit is al jaren één van de meest geliefde reizen uit onze brochure, onder meer door de hartelijke ontvangst in het hotel en het verblijf midden in het gezellige Altenmarkt im Pongau. We bieden u een afwisselend programma met mooie bustochten, heerlijke wandelingen in de prachtige natuur en het interessante Salzburg. Vergeet niet om geschikte wandelschoenen mee te nemen!

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland rijden we naar Oostenrijk.

Dag 2 | Unterhofalm of Oberhofalm
De hotelier neemt ons mee voor een wandeling door Altenmarkt. ’s Middags bezoeken we een bergweide met Almhütte. Hier kunt u een korte wandeling maken of een drankje nuttigen. Afhankelijk van het weer rijden we naar de Rossbrand, de Unterhofalm of de Oberhofalm (tol ca. € 2,-). Er wacht een middag vol schitterende uitzichten.

Dag 3 | Hochköniggebergte – Zell am See
Vanaf Mülbach rijden we naar berghotel Arthurhaus voor een prachtig uitzicht over de Hohe Tauern en het Dachsteinmassief. We vervolgen onze weg over bergpas Filzensattel naar Saalfelden. ’s Middags bezoeken we Zell am See, mooi gelegen aan de oevers van het gelijknamige meer. We rijden via het dal van de Salzach terug naar Altenmarkt.

Dag 4 | Wandeldag
Afhankelijk van de groep maken we, onder leiding van de hoteliers, een ontspannen wandeling naar Radtstadt (ca. 2 uur) of een pittige bergwandeling naar Haberstatt (ca. 5 uur). De groep wordt eventueel opgesplitst zodat beide wandelingen door kunnen gaan.

Dag 5 | Hallstatt – St. Wolfgang
We bezoeken één van de allermooiste stukjes van Oostenrijk: Hallstatt-Dachstein. Hallstatt heeft een spectaculaire ligging, ingeklemd tussen het Dachsteinmassief en de Hallstättersee. De pastelkleurige huizen en de hoge bergen weerspiegelen hier prachtig in het donkere water. In de middag gaan we naar St. Wolfgang, waar u heerlijk kunt wandelen langs het meer of een boottocht kunt maken. Neem ook een kijkje in de Wallfahrtskirche met haar vele kunstwerken.

Dag 6 | Salzburg
De stad van Mozart, van The Sound of Music, van weelderige barok; allemaal terechte benamingen voor het mooie Salzburg. Het indrukwekkende kasteel Hohesalzburg en de Stiftkirche Sankt Peter zijn slechts enkele voorbeelden van de vele bezienswaardigheden. Het centrum van Salzburg is niet toegankelijk voor touringcars, onze chauffeur zet u zo dichtbij mogelijk af. We maken een stadswandeling met een lokale gids en daarna heeft u vrije tijd.

Dag 7 | Vrije dag in Altenmarkt
Deze vrije dag kunt u bijvoorbeeld de lokale bus nemen naar het hoog in de bergen gelegen Zauchensee. Vanaf hier kunt u een wandeling maken of de kabelbaan nemen naar de Gamskogelhütte op 1.900 meter hoogte (kosten ca. € 21,- retour). ’s Middags krijgt u in het hotel koffie met gebak aangeboden.

Dag 8 | Kaprun
Vanaf het bergdorpje Kaprun gaan we de bergen in met de Lärchwandschrägaufzug, de historische kabelspoorbaan. Vervolgens wordt u met shuttlebusjes naar de stuwmeren Wasserfallboden en Mooserboden op 2.000 meter hoogte gebracht (kosten ca. € 28,-). Boven kunt u een rondleiding over de stuwdam maken (kosten ca. € 6,50). Vanaf het terras van het restaurant heeft u een adembenemend uitzicht.

Dag 9 | Sankt Johann – Liechtensteinklamm – Jägersee
We rijden naar het leuke stadje St. Johann, na het bezoek rijden we verder naar de Liechtensteinklamm. In deze diepe kloof is een prachtige wandeling uitgezet over houten bruggen, langs steile rotswanden en watervallen (entree ca. € 12,-). U kunt er ook voor kiezen om in St. Johann te blijven, de bus haalt u later dan weer op. Terug rijden we via de prachtige Jägersee.

Dag 10 | Terugreis
Via Duitsland rijden we terug naar Nederland.

 

Donaucruise Linz tot Boedapest

Deze cruise brengt u over het meest populaire stuk van de Donau, van Passau tot Boedapest. We varen onder andere door het Wachaudal met haar groene heuvels en romantische dorpjes. Vanaf het ruime zonnedek geniet u van de langzaam ondergaande zon achter de heuvels van het betoverende landschap. We meren aan in de mooiste steden zoals Boedapest, Bratislava en Wenen.

Dag 1 | Heenreis – inschepen
Met diverse pauzestops rijden we naar Passau. We arriveren in de late namiddag, waarna we inschepen op de Carmen. Het eerste diner staat al voor u klaar.

Dag 2 | Linz
Vroeg in de ochtend vertrek naar Linz. Het marktplein uit de 13e eeuw vormt het hart van deze historische stad. Hier bent u de middag vrij of maken we een prachtige excursie met onze touringcar naar de heuvels rond Linz. Prachtige uitzichten kunt u verwachten. In de late middag varen we weer een stuk naar Grein. Hier overnachten we.

Dag 3 | Melk & Dürnstein
Vroeg vertrek zodat we in de ochtend nog een bezoek kunnen brengen aan het goed bewaarde en indrukwekkende benedictijnenklooster Stift Melk (entree ca. € 16,-). In de middag varen we vanuit Melk richting het mooie, pittoreske stadje Dürnstein. Dürnstein is o.a. bekend uit het verhaal van Richard Leeuwenhart. In de avond varen we verder over het meest romantische deel van de Donau, een 30 kilometer lang stuk met prachtige beboste bergen, middeleeuwse kastelen en grote wijngaarden. In de avond komen we aan in Krems waar we vannacht zullen verblijven.

Dag 4 | Wenen
In de vroege ochtend varen we richting Korneuburg, vlak voor Wenen. Na de lunch aan boord van het schip hebben we in de middag vrije tijd om te genieten van de prachtige hoofdstad. U krijgt een rondrit met gids zodat u veel van de bezienswaardigheden (in vogelvlucht) kunt bekijken. ‘s Avonds heeft u de mogelijkheid om een concert bij te wonen (niet inbegrepen), of u kunt genieten op het schip. We verblijven vannacht in Wenen.

Dag 5 | Bratislava
Na het ontbijt varen we rustig richting Bratislava, waar we rond de middag aankomen. We meren aan in het centrum van de Slowaakse hoofdstad, gelegen in het zuidelijke deel van de Karpaten. Geniet van het oude stadscentrum, dat geheel in Barok stijl is. U kunt hier heerlijk genieten op een terrasje en het stadsleven tot zich nemen. Vervolgens maken we een wandeling met gids door de prachtige oude straatjes en steegjes. We verblijven vannacht in Bratislava.

Dag 6 | Esztergom
In de ochtend worden we wakker en genieten we van het landschap rondom de sluis bij Gabcikovo. Vervolgens genieten we deze dag op de Donau van het indrukwekkende landschap. We komen in de middag aan in Esztergom, waar we de kans krijgen om een van Europa’s grootste kathedralen te bewonderen. We verblijven vannacht in Esztergom.

Dag 7 | Boedapest
We genieten vandaag van een mooie ochtend op de Donau richting Boedapest, waar we rond de middag aankomen. Na de lunch aan boord gaan we met de bus naar de prachtige Hongaarse hoofdstad, waar we onder andere de Buda-kant verkennen. Hier genieten we van het uitzicht vanaf de Gellert heuvel voordat we naar de Pest-kant rijden en hier genieten van het Heldenplein, het Opera gebouw en het Parlementsgebouw. In de avond genieten we van het captain’s dinner aan boord.

Dag 8 | Uitschepen – Boedapest
We nemen deze ochtend afscheid van het schip en haar bemanning. De ochtend gebruiken we om nog een kort bezoek aan de binnenstad van Boedapest te brengen. Aan het eind van de ochtend rijden we naar Passau of omgeving voor diner en hotelovernachting.

Dag 9 | Terugreis
Helaas zit deze schitterende reis er weer op. Vandaag rijden we per touringcar terug naar Nederland.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Donaucruise van Zwarte Zee tot Linz

Wat een belevenis zal deze reis worden! Niet alleen schitterende steden zoals Wenen, Boedapest, Belgrado en Boekarest, maar ook top bezienswaardigheden zoals de IJzeren Poort en de Donaudelta.

Dag 1 | Heenreis
Met diverse pauzestops rijden we naar het overnachtingshotel in de buurt van Passau, Zuid-Duitsland. We overnachten op basis van halfpension.

Dag 2 | Tatabánya
Van Passau rijden we langs Wenen naar de omgeving van Tatabánya in Hongarije, waar we overnachten op basis van halfpension.

Dag 3 | Sibiu
Een mooie tocht dwars door Hongarije. We passeren de grens met Roemenië en rijden langs Timisoara naar Sibiu. In de omgeving van deze plaats overnachten we op basis van halfpension.

Dag 4 | Tulcea – inschepen
Dwars door Roemenië en langs Boekarest rijden we naar Tulcea. Aan het eind van de middag zullen we arriveren en kennis maken met ons cruiseschip. We gaan hier aan boord van de MS Carmen. Vanavond zal het eerste diner van deze reis aan boord plaatsvinden. We verblijven vannacht in Tulcea.

Dag 5 | Donaudelta richting Boekarest
We vertrekken ‘s ochtends vroeg uit Tulcea en varen naar Sulina, direct aan de Zwarte Zee. Onderweg varen we door een natuurreservaat dat door Unesco is geclassificeerd als Biosfeergebied. We komen aan in Sulina waar we het schip keren om te beginnen aan de reis naar Boekarest.

Dag 6 | Boekarest
Bij Oltenita stappen we in de touringcar voor een dagje Boekarest. De hoofdstad van Roemenië werd ruim 500 jaar geleden gesticht. We ontdekken Boekarest door middel van een rondleiding door de hoofdstad van Roemenië. De Carmen is inmiddels naar Svishtov gevaren, waar we voor het diner aan boord stappen. De lunch is niet inbegrepen.

Dag 7 | Sofia
We varen verder over de Donau richting stuwdam ‘de IJzeren Poort’. Onderweg stoppen we bij Lom, waar we van boord gaan om een excursie te maken naar de hoofdstad van Bulgarije: Sofia, één van de oudste hoofdsteden van Europa. We ontdekken Sofia door middel van een rondleiding. De Carmen is inmiddels naar Vidin gevaren, waar we aan het einde van de middag aan boord stappen. De lunch is vandaag niet inbegrepen.

* let op, de rijtijd naar Sofia is bijna 3 uur enkel. Een pittige excursie. U kunt ook aan boord blijven en na de lunch meevaren naar Vidin.

Dag 8 | Lepenski Vir – IJzeren Poort
In de ochtend passeren we de beroemde ‘IJzeren Poort’, de kloof tussen de Karpaten en de Balkan. Het meest spectaculaire deel van deze kloof wordt de ‘Heksen-ketel’ genoemd, omdat het water dat gevangen zit tussen de hoge bergwanden hier lijkt te koken en te kolken. ’s Middags rijden we langs Donji Milanovac, waar we het archeologisch centrum Lepenski Vir bezoeken, met vondsten uit enkele van de oudste nederzettingen langs de Donau. ’s Avonds varen we door richting Belgrado.

Dag 9 | Belgrado
In de ochtend komen we aan in Belgrado en maken we een rondrit door de hoofdstad van Servië. In de middag varen we verder richting Novi Sad waar we langs het kasteel van Petrovaradin varen, dat hoog boven Novi Sad uittorent.

Dag 10 | Wijnproeverij in Villany
‘s Ochtends worden we wakker in Mohacs in Hongarije. Met de touringcar rijden we naar het nabijgelegen wijngebied Villany, waar we een van de lokale wijnhuizen bezoeken. Hier genieten we van een wijnproeverij en rondleiding (exclusief). In de middag varen we verder richting Boedapest.

Dag 11 | Boedapest
Rond 07.00 arriveren we in het prachtige Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. We maken een mooie stadstour, waarna we voor de lunch terugkeren op het schip. Vervolgens maken we het tweede deel van de rondrit door deze mooie stad. In de avond varen we verder richting Bratislava.

Dag 12 | Bratislava
In de middag komen we aan in Bratislava. We genieten hier van een rondwandeling door de oude straatjes en gezellige steegjes in het centrum. We varen rond middernacht door richting Wenen.

Dag 13 | Wenen
In de ochtend komen we aan in Korneuburg, vlakbij Wenen. Na het ontbijt gaat we van boord voor een rondleiding door Schloss Schönbrunn, de trots van de stad. Na de lunch aan boord van het schip maken we een stadsrondrit, waar een gids u de mooiste bezienswaardigheden laat zien. Aan het einde van de middag gaan we aan boord van het schip. Rond middernacht varen we richting de Wachau.

Dag 14 | Wachau en Melk
In de ochtend genieten van het meest romantische deel van de Donau, de Wachau. We komen in de loop van de ochtend aan in Melk, hier kunt u het benedictijnenklooster Stift Melk bezoeken. In de middag varen we weer verder richting Linz.

Dag 15 | Uitschepen – Terugreis
In Linz nemen we al vroeg in deze ochtend afscheid van het schip en haar bemanning. Met voldoende stops onderweg rijden we terug naar Nederland.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Musikherbst am wilden Kaiser

De omgeving van het dorpje Ellmau, aan de voet van de Wilder Kaiser, behoort tot één van de mooiste landschappen van Tirol. Machtige en indrukwekkende bergen maar ook een romantisch natuurdecor. In de verwarmde en leuk versierde feesttent wacht u een warm onthaal. Gezelligheid en muziek…. Wat wil een mens nog meer!

Dag 1 | Heenreis
Met diverse stops rijden we naar Oostenrijk, waar we op tijd voor het diner aankomen.

Dag 2 | Kufstein – Wilder Kaiser – Traditionsabend
We bezoeken Kufstein, gelegen aan de oevers van de Inn en zo’n vier kilometer van de grens met Duitsland. Het plaatsje ligt in de schaduw van de Kufsteiner Vesting waar elke dag het indrukwekkende Heldenorgel wordt bespeeld. Hierna genieten we van een prachtige natuurtocht rond de Wilder Kaiser. Eenmaal terug in Ellmau begint de show! Bij iedere aankondiging van een nieuwe groep die het podium betreed wordt de sfeer gezelliger. Dan komt het hoogtepunt: geheel volgens Tiroolse traditie wordt een biervat aangeslagen onder begeleiding van de Bundesmusikkapelle Ellmau. Marc Pircher en Oesch’s die Dritten zorgen voor extra stemming. Zodra Marc Pircher op zijn accordeon begint te spelen komt iedereen in feeststemming. Zijn fans betovert hij iedere keer opnieuw met zijn perfecte optredens waarbij alles gewoon klopt. De vrolijke familie Oesch’s die Dritten bestaat uit dochter Melanie, moeder Annemarie, vader Hansueli, zonen Mike en Kevin en accordeonist Urs Meier. Jodeltalent Melanie is toch wel de grote ster met haar fantastische jodelklanken. Deze Zwitserse volksmuziek zal u vanaf de eerste tonen in topstemming brengen!

 Dag 3 | Kristallwelten – Stimmungsabend
De vriendelijke reus aan de ingang van de Kristallwelten verwelkomt u en verschaft toegang tot de glinsterende wereld van Swarovski. In de verschillende fonkelkamers kunt u bijzondere kristalcreaties bewonderen (entree inclusief). ’s Avonds wacht u een muziekavond met grote sterren uit het volks- en schlagergenre! U kunt genieten van de optredens van Andy Borg, Ronja Forcher en Giovanni Zarrella. Andy Borg, wie kent hem niet? De Oostenrijkse zanger brak in de jaren ’80 door met de hit ‘Adios Amor’ en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Schlagerwereld. Naast de vele hits die hij door de jaren heen scoorde, heeft hij ook verschilleden muziekshows gepresenteerd. Sonja Forcher is een actrice en zangeres uit Innsbruck. Ze staat al sinds haar vijfde voor de camera en op het podium. Sinds 2008 speelt ze in de populaire serie ‘der Bergdoktor’ en in 2020 is ze haar muzikale carrière gestart. Ook Giovanni Zarrella is vandaag van de partij. Hij is een Duits-Italiaanse zanger en tv-presentator. Hij werd in 2001 bekend als leadzanger van de groep Bro’Sis en werkt sinds 2006 aan zijn solo carrière. Vanaf 2021 presenteert hij The Giovanni Zarrella Show op ZDF.

Dag 4 | Frühshoppen – Schlagerabend
We gaan vandaag de hoogte in! Met de kabelbaan gaan we de Kitzbühler Alpen omhoog. Tijdens deze tocht heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. Eenmaal boven aangekomen begint het gezellige Frühshoppen, natuurlijk weer onder begeleiding van muziek. U bent van harte uitgenodigd om te dansen en te feesten! ’s Avonds staat de Schlagerabend op het programma met optredens van Sonia Liebing, Maite Kelly en Howard Carpendale. Sonja Liebling werd bekend door haar optredens tijdens de Schlagernacht des Jahres tour. Op 21 juni 2019 kwam haar eerste album Wunschlos glücklich uit. Maite Kelly is de 11de van de twaalf ‘Kelly Family’ kinderen. Van jongs af aan toerde ze met haar zingende familie de wereld rond en trad zij met hun op. In 2007 is ze aan haar solo carrière begonnen. Howard Carpendale wist met zijn nummers ‘Da nahm er seine Gitarre’ en ‘Hello Again’ in de jaren ’70 en ’80 de harten van het publiek te stelen en stond hoog genoteerd in de Duitse hitparades. In 2003 nam hij een pauze en stapte uit de muziekwereld. Tegenwoordig staat hij weer op het podium om het publiek te betoveren met zijn unieke stem.

Dag 5 | Bauernmarkt – Starabend
We brengen een bezoek aan een traditionele Bauernmarkt. U kunt hier producten uit de regio kopen zoals kaas, brood, vlees en schnaps. Om 20.00 uur begint de Starabend met Francine Jodi, DJ Ötzi en Hansi Hinterseer. Talent kent geen grenzen. De sympathieke Zwitserse Francine Jordi kan alles zingen: van schlagers tot popmuziek. Maar ook als presentatrice weet ze haar weg te vinden. Met haar charme weet ze het publiek altijd voor zich te winnen. DJ Ötzi is een Oostenrijkse popartiest. In 1995 werd hij in een karaoke bar ontdekt en begon hij een loopbaan als animator. Zijn muzikale doorbraak had hij in 1999 met het aprèsski-lied Anton aus Tirol, de rest is geschiedenis. DJ Ötzi staat garant voor feeststemming! Hoogtepunt van deze Musikherbst am wilden Kaiser is het optreden van Hansi Hinterseer! De sympathieke Kitzbühler is ook dit jaar weer van de partij. Met zijn bijzondere stem en onweerstaanbare charme steelt hij iedere keer weer de show. Hij weet als geen ander de dromen van zijn fans in muziek te vertalen. Kortom: een fantastische avond vol met de beste muziek!

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt laden we de bagage in de bus en beginnen we aan de terugreis.

Wenen, muziek en cultuur

De hoofdstad van Oostenrijk heeft grootse paleizen, weelderige barok en prachtige pleinen… Geen andere stad heeft zo’n keizerlijke uitstraling als Wenen! Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Wenen is een stad van tradities, die trots is op haar muziekcultuur. Het is ook een moderne stad met mooie boetieks, mondaine winkels en natuurlijk de bijzondere architectuur van onder andere Friedrich Hundertwasser. Bekijk al het moois wat Wenen te bieden heeft en breng daarna bijvoorbeeld een bezoek aan hotel Sacher, waar u kunt genieten van een kopje koffie met een stuk wereldberoemde Sachertorte. Wenen is een stad waar men iedere keer weer terugkomt om te genieten van haar onvergetelijke sfeer!

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur die u gedurende deze reis zal begeleiden. Vervolgens rijden we naar Wenen. In de avond komen wij aan in het hotel, waar het diner voor ons klaar staat.

Dag 2 | Wenen
’s Ochtends maken we kennis met het fascinerende Wenen tijdens een uitgebreide stadsrondrit met gids. We rijden onder andere langs Schloss Schönbrunn, het Hundertwasserhaus en de Naschmarkt. ’s Middags gaat de gids met u te voet een aantal bezienswaardigheden bezoeken. De entreegelden hiervoor zijn niet inbegrepen (tussen de € 5,- en € 19,- ter plaatse te voldoen). Welke bezienswaardigheden worden bezocht wordt in overleg met de gids besloten. Denk bijvoorbeeld aan de keizerlijke appartementen in de Hofburg en de Stephansdom.

Dag 3 | Stift Melk – Wachau
Midden in de Wachau, het mooie dal van de Donau, ligt de prachtige Benedictijnerabdij Stift Melk. Dit enorme barokke complex is één van de beroemdste bouwwerken van Oostenrijk (entree ca. € 16,-). Het is rijk aan kunstschatten zoals manuscripten en fresco’s. Hoogtepunten zijn de bibliotheek en de marmerzaal. We rijden via een mooie route door de Wachau terug naar het hotel. ’s Avonds (of één van de andere avonden) heeft u de gelegenheid om een onvergetelijk concert in de trant van het Wiener Hofburg orkest bij te wonen (afhankelijk van de plaatsen tussen ca. € 50,- en € 110,-). U kunt dit tijdens de reis boeken en betalen bij de chauffeur.

Dag 4 | Schönbrunn
Schloss Schönbrunn was het voormalige zomerpaleis en de favoriete verblijfplaats van de Habsburgse monarchen. Behalve het paleis kunt u hier ook het rijtuigenmuseum, het palmenhuis en/of de mooie tuinen bezoeken (verschillende entreeprijzen). Het paleis heeft meer dan 1.700 vertrekken, waarvan 44 kamers voor het publiek geopend zijn. U kunt bij de bezichtiging kiezen uit een lange of een kortere route. In de late middag gaan we naar het Donaupark, waar u met één van de snelle liften de 250 meter hoge Donautoren op kunt gaan (entree ca. € 18,-). Vanaf het restaurant bovenaan de top heeft u een schitterend uitzicht over Wenen. Vanavond (of één van de andere avonden) is er een muziekavond in het hotel.

Dag 5 | Wenen
Een vrije dag in het centrum van Wenen. Uw chauffeur brengt u naar het centrum van de stad en haalt u hier ook weer op. U zult merken dat een dag nog te kort is om alles te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder. Ook interessant is de bibliotheek van de Hofburg of het ‘Kunsthistorische Museum’.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

De mooiste dalen van Oostenrijk

Het Paznauntal staat niet alleen bekend om zijn hoge bergketens, bijna allemaal over de drieduizend meter hoog, maar ook om zijn gastvrije bevolking. We verblijven in het plaatsje See, aan het begin van het dal gelegen en omringd door bergen. Een perfecte plaats als startpunt voor vele wandelingen. Hotel Mallaun is een ideale accommodatie om te ontspannen en een prima startpunt voor de prachtige excursies.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we met diverse pauzes richting Oostenrijk. Op tijd voor het diner komen we aan bij hotel Mallaun in See, waar we hartelijk verwelkomd worden door familie Mallaun.

Dag 2 | Ötztal – Stuibenfall
Wie kent hem niet: Ötzi, de Gletsjermummie, die in 1991 het Ötztal op zijn kop heeft gezet. Naar aanleiding hiervan werd het Ötzidorf gebouwd, een openluchtmuseum. Tijdens het bezoek ontdekken we het leven van 4000 voor Chr. (entree ca. € 10,-). Vanuit de steentijd verplaatsen wij ons naar een waar natuurspektakel: de Stuibenfall Umhausen. Dit is de hoogste waterval van Tirol met een hoogte van maar liefst 159 meter.

Dag 3 | Kaunertaler Gletsjer Panoramastrasse
Na het ontbijt maken we een een prachtige natuurtocht (kosten tol ca. € 7,-). Via Prutz rijden we naar Feichten waar wij de Kaunertaler Gletscherstrasse nemen. Deze weg loopt langs het prachtige alpine landschap met hoge bergen, groene weiden, kristalheldere beekjes en kleine dorpjes. Een waar hoogtepunt op deze alpenweg is de Gepatschstausee, het grootste stuwmeer van West-Oostenrijk. Het meer is ontstaan door de bouw van de Gepatschdam, een stuwdam in de rivier de Gepatsch. De dam werd gebouwd om energie op te wekken en om de rivier te reguleren. Het einddoel van de route is de gletsjer van de Weissenseeferners op maar liefst 2750 meter hoogte.

Dag 4 | Drielandentocht
Vandaag zien wij zowel Oostenrijk, Italië als Zwitserland. Via het Oberinntal, Pfunds en Nauders komen wij in het Italiaanse Malles Venosta aan. Vijf oude torens beheersen het silhouet van Malles. We rijden via de Ofenpas naar Zwitserland. Deze hoge bergpas (2149 m) ligt in het Zwitserse Graubünden en snijdt dwars door het Schweizerischer Nationalpark, het enige nationale park van Zwitserland.

Dag 5 | Vrije dag in See
Een dag om heerlijk te ontspannen. See ligt in het Paznauntal, een vallei in het westen van Oostenrijk. Het Paznauntal is bekend om zijn prachtige alpine landschap met hoge bergen, groene weiden en kristalheldere beekjes. U kunt vandaag gebruik maken van de faciliteiten van het hotel of bijvoorbeeld een mooie wandeling maken. Vanaf het hotel starten diverse wandelroutes.

Dag 6 | Passentocht
Via Imst rijden we de historische Fernpas, een route die al door de Romeinen werd gebruikt. Vervolgens rijden we via het Namloser tal voor een stop naar de luxe plaats Lech. We rijden terug via de Arlbergpas.

Dag 7 | Silvretta Hochalpenstrasse
Na het ontbijt beginnen we aan de laatste, opnieuw schitterende, rit van deze reis. Eerst naar Galtür in het Paznauntal. Na de afdaling over de spectaculaire Silvretta Hochalpenstrasse rijden we door het Montafondal. De Silvretta Hochalpenstraße is één van de hoogste wegen in de Alpen, met een hoogste punt van 2.032 meter boven zeeniveau. Via Bludenz terug naar Landeck (tol ca. € 4,50).

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Via Duitsland, met meerdere stops onderweg, rijden we naar Nederland.