Villa Cicogna Mozzoni

Villa Cicogna Mozzoni is een villa gelegen in de provincie Varese in Italië. De villa is een weerspiegeling van de Renaissance-architectuur, waar binnen- en buitenruimtes samensmelten tot een gracieus geheel. Het eerste gebouw, dat dienst deed als jachthuis werd al voor 1440 gebouwd, omringd door tuinen op verschillende niveaus. Tegenwoordig is de villa ook een locatie voor concerten, tentoonstellingen en culturele evenementen.

 

Foto: de ommuurde Italiaanse tuin.

De villa.

De villa is opgedeeld in twee bouwfasen, zo blijkt uit recent onderzoek. Het eerste gebouw is gemaakt als jachthuis, en is waarschijnlijk gebouwd in 1440. Er vonden in deze tijd vele berenjachten plaats, deze destijds nog te vinden waren in de bergen in dit gebied. Ongeveer een eeuw later werd besloten om het jachthuis uit te breiden en te verfraaien, door twee vleugels toe te voegen. De binnenplaats heeft sindsdien drie zijden; en aan de andere kant, de vierde zijde, ligt de tuin in het verlengde van de villa. De muren van de binnenplaats zijn versierd met een reeks schilderijen én beelden.

De binnenzijde van de villa is versierd met vele fresco’s (schilderijen), waarvan de meeste in deze villa komen uit 1559, dit aangezien er op vele het pauselijk wapen te zien is. Dit was het pauselijk wapen van Giovan Angelo Medici van Marignano, die in 1559 werd verkozen tot paus, met de naam Pius IV. Een van de blikvangers van de villa is de grote trap met de geschilderde muren en gewelven. Halverwege de trap staan twee marmeren bustes van oud eigenaren van de villa; Augustus en Francesco Mozzoni. De schilderijen bovenaan de trap zijn versierd met panoramische landschappen, die de uitzichten van de villa symboliseren. De villa heeft verder een grote ontvangsthal; meteen enorme open haard in Viggiu-steen, een oude bibliotheek; met plaats voor 5000 boeken, een muziekkamer; met een oude fortepiano uit 1798 én de kamer van de oude eigenaren; met een 18e eeuws hemelbed.

Foto: het trappenhuis met muurschilderingen.
Foto: het trappenhuis met muurschilderingen.
Foto: de muziekkamer met de oude fortepiano.
Foto: de muziekkamer met de oude fortepiano.
Foto: de slaapkamer met 18e eeuws hemelbed.
Foto: de slaapkamer met 18e eeuws hemelbed.

De tuinen.

De strakke lijnen van de villa zijn ook terug te vinden in de mooi aangelegde tuinen. De tuinen, die in 1560 werden aangelegd door Ascanio Mozzoni, zijn ongewijzigd gebleven door de eeuwen heen. De villa is U-vormig en de twee zijkanten komen uit op de perfect aangelegde Italiaanse tuin. De tuin is ommuurd, met een muur zo hoog als de begane grond, zodat het lijkt alsof het een verlengd onderdeel is van de villa. In de muur zijn diverse nissen te vinden met mooie beelden erin. Verder zijn er ook 2 visvijvers te vinden met fonteinen en verschillende beelden en gazons.

Aan de zijkant van de villa, hoger gelegen als de hiervoor benoemde tuin, is de belangrijkste eyecatcher van de tuin te vinden; namelijk de beroemde watertrappen. Deze zijn in de 16e-eeuw aangelegd en rijzen de heuvel op die aan de zijkant van de villa te vinden is. Een dubbele rij cipressen begeleidt het zicht naar een galerij die bovenaan de trappen staat. De trap heeft totaal 156 treden, met in het middel een waterstroom die naar de fontein beneden stroomt. De fontein is geplaatst ter hoogte van de ramen van de grote zaal, zodat ze vanuit hier altijd uitzicht hadden op deze fontein.

Aan de achterzijde van het huis ligt de romantische tuin met mooie uitzichten over de omliggende vallei met de mooie groene bergen. De romantische tuin bestaat voornamelijk uit gazons afgewisseld met mooie vormsnoei. Een elegante tuin die vooral is aangelegd voor te kunnen genieten van het schitterende uitzicht, deze tuin is dan ook niet ommuurd om zo het uitzicht niet te belemmeren.

Foto: de vijvers in de Italiaanse tuin.
Foto: de vijvers in de Italiaanse tuin.
Foto: de beroemde watertrappen.
Foto: de beroemde watertrappen.
Foto: het uitzicht vanaf de romantische tuin.
Foto: het uitzicht vanaf de romantische tuin.

Villa Cicogna Mozzoni bezoeken met Kupers tuinreizen.

De tuin en villa zijn tegelijkertijd gebouwd om de combinatie tussen binnen en buiten te hebben, daarom raden wij ook aan om beide te bezoeken! Tijdens onze tuinreis naar Toscane bezoeken wij Villa Cicogna Mozzoni op dag 7, waarbij we een rondleiding krijgen door de tuinen en bezoeken we de villa.

 

Video impressie van deze tuin: