Deze veelzijdige reis naar onze zuiderburen in België laat u kennismaken met verschillende privétuinen, een kasteel, abdij en schitterende watertuinen. Ervaar hoe geschiedenis en natuur harmonieus samenkomen. Tijdens de reis gaat er extra reisbegeleiding met u mee. Piet van de Laar heeft veel plantenkennis en beantwoordt uw vragen hieromtrent met veel plezier.

Dag 1 | Kasteel Hex – Parc du Château St. Martin
Kasteel Hex is een prachtig kasteel gelegen in het gelijknamige dorpje, hoewel het dorp tegenwoordig als Heks gespeld wordt. Kasteel Hex werd door de prins-bisschop van Luik, Franz-Karl von Velbrück, gebouwd in de jaren tussen 1770 en het jaar van zijn dood in 1784. Later werd het landgoed geërfd door de familie d’Ursel; de huidige bewoners zijn de tweede en derde generatie d’Ursel op Hex. Graaf Ghislain en Gravin Stéphanie d’Ursel beheren het landgoed nog steeds in de geest van de bouwheer van weleer. De formele siertuinen stammen uit 1780. De oorspronkelijke terrasvormige aanleg van de tuinen van kasteel Hex is het beste bewaard gebleven in de nutstuinen. De moestuin is volledig ommuurd en ligt, lager dan het kasteel en de formele tuinen, in parallelle niveaus tegen de helling aan. In het noordwestelijke deel van de
tuin bevinden zich de serres en kweektuin. De 18e eeuwse groentekelder ligt verborgen achter een deurtje in de keermuur, in het oostelijk deel van de tuin, verscholen tussen de klimrozen. Vervolgens bezoeken we nog een prachtige privétuin van Francoise en Dominique. Parc du Château St. Martin is een gebouw uit de 15e eeuw in een park van 3 hectare. Nadat de tuin in 1950 verlaten is, begon men met de renovatie in 2007. Ze stralen een rust uit die uitnodigt tot meditatie, tot het ontdekken van perspectieven, tot wandelingen in de moestuin, tot het plukken van fruit tot gezelligheid aan het water. Mooi initiatief van deze tuin is dat de entreegelden gedoneerd worden om de armoedebestrijding in dit gedeelte van België tegen te gaan.
Extra verzorging: rondleiding door gids bij Kasteel Hex.

Dag 2 | Jardin de la Ruelle Rose – Tuinen van de Abdij van Villers – Watertuinen van Annevoie
Vandaag bezoeken we de privétuin van Godelieve en Robert, Jardin de la Ruelle Rose. Deze tuin van anderhalve hectare kijkt uit op een oude boomgaard en een prachtige vallei. Na het vormsnoeiterras dat omzoomd wordt door een lage stenen muur, daalt u af naar een andere tuin met oude bomen, rozen en vaste planten om uit te komen in de moestuin, met groenten, klein fruit, bloemen en kruiden die biologisch geteeld zijn. Zij leven in bijna totale zelfvoorziening. Vervolgens gaan we naar de abdij van Villers, een opmerkelijk goed bewaard gebleven oude cisterciënzerabdij. Behalve de tuin met het meditatiepad, kunt u hier ook de oude geneeskrachtige planten vinden van een medicinale monastieke tuin uit de middeleeuwen. Deze vormen samen een geheel, maar zijn toch gescheiden door een latwerk met groen. Het ene gedeelte is symmetrisch en lineair, bestaande uit acht vierkante perken met planten opgesmukt met een fontein en de andere ruimte met allerlei curven en ongerept uitzicht prikkelt de natuur
buiten de abdij. Om deze dag in stijl af te sluiten, na het aardende bezoek aan Ruelle Rose en het spirituele bezoek aan de Abdij van Villers, gaat u nog naar de watertuinen van Annevoie. De enige watertuinen in België behoren tot de mooiste van Europa. Aangelegd door Charles-Alexis de Montpellier in de 18e eeuw, combineert het ontwerp Franse en Engelse tuinstijlen. Wat deze tuinen uniek maakt, is het uitgebreide gebruik van waterpartijen, fonteinen en kanalen die strategisch zijn geplaatst om een harmonieus en rustgevend eff ect te creëren. De tuinen zijn bekend om hun formele lay-out, aangelegde paden en prachtige beelden. De tuinen maken geen gebruik van machines; het water stroomt op natuurlijke wijze dankzij de hoogteverschillen. Geniet hier van de sfeer van weelderige groene schoonheid en waterkunst.
Extra verzorging: rondleiding door Nederlandstalige gids in de watertuinen van Annevoie.

Dag 3 | Plantentuin Meise – Kwekerij de Vlindertuin
Op deze laatste dag bezoeken we na het ontbijt Plantentuin Meise, een botanische tuin in de Vlaams-Brabantse gemeente Meise. Eén van de grootste plantentuinen in de wereld met zijn 92 hectare. Bezoek hier het bloementheater, de middeleeuwse tuin, de geur- en kleurentuin, de balatkas of de bijenhal. Voor meer actie kunt u het verwonder-je-voetenpad uittesten of een wandeling maken aan de hand van de handige folder die u kunt krijgen aan de ingang van het domein. Als afsluiter bezoeken we Kwekerij de Vlindertuin; een oase van rust bij Mechelen. In deze hedendaagse kwekerij gaan de tuin en de kwekerij zorgeloos in elkaar over. De privétuin van de kwekerij, waar borders elkaar afwisselen met schaduwhoekjes, een groentetuin en een fruittuin zijn tijdens uw bezoek vrij toegankelijk.

Reisbegeleiding door Piet van de Laar
Piet van de Laar is gepassioneerd tuin-en plantenliefhebber met een liefde voor Engelse tuinen. Hij bezoekt deze al zeker 30 jaar, sommige heeft hij al 2 of 3 keer gezien. Planten bestelt hij uit alle hoeken van de wereld. Daarvan heeft hij een mooie verzameling in eigen tuin. Piet heeft veel plantkennis en geeft advies over planten. Ook ontwerpt hij wel eens (kleine) tuinen.

Hotel informatie

Hotel Novotel Wavre Brussels East ****
Hotelscore 8.3

Ligging: Dit hotel ligt in Wavre aan de E411, op 5 minuten rijden van het stadcentrum en pal naast het treinstation Bierges-Walibi. Het stadscentrum van Wavre heeft een historisch centrum met diverse
leuke winkels, bars en restaurants.
Faciliteiten: Het hotel beschikt over een buitenzwembad, gratis wifi , fitnessruimte, airconditioning, een restaurant, bar en lift.
Verzorging: uitgebreid ontbijtbuffet in de ochtend en ’s avonds een 3-gangendiner in buffetvorm.
Kamers: De comfortabele kamers kennen een stijlvolle inrichting en beschikken over airconditioning, kluisje, TV, koelkast, wekker, telefoon. De eigen badkamer is voorzien van bad/douche, toilet, wastafel en haardroger.

Brussel

Tuinreis Groen Erfgoed in Wallonië

Inbegrepen

• 2 overnachtingen in Novotel Wavre Brussels East****
• 2 maal ontbijtbuffet
• 2 maal 3-gangendiner in buffetvorm met water en brood
• reisbegeleiding door Piet van de Laar
• toeristenbelasting
• begeleiding door deskundige chauffeur
• reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

  • eenpersoonskamertoeslag à € 99,- (per persoon)
  • tuinentrees inclusief extra verzorging à € 75,- (per persoon)
  • administratiekosten à € 20,- (per boeking)
  • bijdrage calamiteitenfonds à € 2,50 (per boeking)
  • bijdrage SGR à € 5,- (per persoon)

Reisbegeleiding door Piet van de Laar
Piet van de Laar is gepassioneerd tuin- en plantenliefhebber met een liefde voor Engelse tuinen. Hij bezoekt deze al zeker 30 jaar; sommige heeft hij al 2 of 3 keer gezien. Planten bestelt hij uit alle hoeken van de wereld. Daarvan heeft hij een mooie verzameling in eigen tuin. Piet heeft veel plantenkennis en geeft advies over planten. Ook ontwerpt hij wel eens (kleine) tuinen.

  • 11 juli 2024,
    3 dagen
    Volgeboekt

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Blauw - Redelijk

Een redelijke mobiliteit is vereist, niet geschikt voor mensen met (lichte) hulpmiddelen door bijvoorbeeld trappen.

Botanische tuin

Een reis met een grote botanische diversiteit, zoals arboretums, kassen of tuinen met een wetenschappelijke plantencollectie.

Cultuur

Dit is een reis waarbij u steden, dorpen en cultureel erfgoed zult bezichtigen. Veel hiervan staat op de Werelderfgoedlijst.

Privétuin

Een reis met diverse particuliere tuinen. Deze tuinen worden door de eigenaren onderhouden en vallen niet onder The National Trust of de Royal Horticultural Society (RHS).