In het prachtige landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte en gevarieerde tuinen. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. In het programma is rekening gehouden met veel diversiteit. Zo wisselen privétuinen zich af met de botanische tuin en een kwekerij.

Dag 1 | Pegasushof – De Vriendenhof
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar de eerste tuin van de reis: Pegasushof. Voorheen bestond deze tuin uit een echte boerentuin met aangrenzend een paardenwei. Eigenaren Jan en Elly Giesen-Quartel lieten zich inspireren door de Engelse tuinen en startten in 1999 met het maken van een nieuwe indeling. Tegenwoordig vindt u hier een formele indeling gecreëerd door groene taxusen buxus hagen. Binnen deze strakke vormen is er veel aandacht voor kleur en bijzondere planten. U wandelt door de fruitlaan met als onderbeplanting schaduwplanten zoals de helleborus. Na een mooie route met de bus door Nationaal Park Weerribben bezoeken we vervolgens De Vriendenhof. Deze bijzondere tuin van Ab en Tilly is al meer dan 30 jaar in ontwikkeling en ligt rondom een voormalige boerderij. Hier tonen zij hun passie voor tuinieren, inzicht over ontwerp en kennis van planten. De tuin is het hele jaar door mooi om te zien. U vindt hier een vijver, uitbundig bloeiende borders met kleurenthema’s aangevuld met grassen, een groot
aantal vaste planten, organische moestuin en een pluktuin met onder andere dahlia’s.
Extra verzorging: koffie/thee Pegasushof, koffie/thee met lekkers en een rondleiding bij De Vriendenhof.

Dag 2 | Tuingoed Foltz – Acht is meer dan 1000 – De Hoofdmeesterstuin
We beginnen de dag gemoedelijk en u heeft voldoende tijd om te genieten van het ontbijtbuffet. Dan vertrekken we naar het Tuingoed Foltz. Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen. In de kwekerij kunt u zeer bijzondere planten aanschaffen. Voordat we naar de volgende tuin gaan, maken we nog een stop in Winschoten. Hier kunt u op eigen gelegenheid een lunch nuttigen. Vervolgens gaan we naar de tuin van Sannie en Berend van der Heide, Acht is meer dan 1000, die na meer dan 25 jaar uitgebouwd is tot een bijzondere kijktuin, met een oppervlakte van zo’n 3500 m2. Hier treft u zeven verschillende tuinkamers aan, waaronder een kwekerijtuin, kruidentuin en regenbaktuin. Als laatste vandaag bezoeken we de Hoofdmeesterstuin. Een bloemenwalhalla waar veel plek is voor vogels en insecten; een plek waar je tot rust komt. De mengeling van éénjarige,
tweejarige en vaste planten maakt deze tuin zo mooi.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers in de Tuingoed Foltz en de Hoofdmeesterstuin, een glas huisgemaakte wijn in Acht is meer dan 1000.

Dag 3 | De Kruidhof – De Maartjestuin – De Luie Tuinman
Na het ontbijt bezoeken we De Kruidhof. Het is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u er een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen. Daarna bezoeken we De Maartjestuin. Deze gezellige en verrassende tuin is gelegen rondom een boerderij en bestaat uit een aantal tuinkamers met prachtige doorkijkjes naar het omringende landschap. U vindt een
weelderige en gevarieerde beplanting die een Engelse sfeer oproept, met onder andere borders op kleur en een hortensialaantje. Qua beplanting vindt u hier veel bijzondere vaste planten, rozen en clematissen. We sluiten af bij De Luie Tuinman. Hier zijn meer dan 20 thematuinen te vinden met aparte ontwerpen en bijzondere beplanting. Verschillende delen zoals de zonnetuin, de bloemenweide met lila-blauwe beplanting, een proeftuin en de oerwoudtuin zorgen ervoor dat u hier genoeg kunt zien.
Extra verzorging: lunch in De Maartjestuin.

Hotelinformatie:

Familiehotel Paterswolde ****
Hotelscore 8.4

Ligging: Het hotel heeft een centrale ligging in Noord-Nederland, vlakbij de stad Groningen. Daarnaast ligt het op een prachtige locatie nabij de oevers van het Paterswoldemeer.
Faciliteiten: Naast een prettige ligging is het Familiehotel Paterswolde voorzien van alle luxe, waaronder een zwembad, sauna en fitnesscentrum. Voor de sportievelingen is er een tennisbaan en
wanneer u wilt ontspannen, is er een gezellig buitenterras, bar en restaurant.
Verzorging: ‘s ochtends uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avond een 3-gangendiner.
Kamers: De kamers zijn sfeervol en comfortabel ingericht, met eigen badkamer, televisie, telefoon, haardroger, zithoek, spiegel en airconditioning.

Nederland

Tuinreis Noord-Nederland

Inbegrepen:

 • 2 overnachtingen in Fletcher Familiehotel Paterswolde ****
 • 2 maal ontbijtbuffet
 • 2 maal 3-gangendiner
 • lunch op de laatste reisdag
 • toeristenbelasting
 • begeleiding door deskundige chauffeur
 • reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

 • eenpersoonskamertoeslag à € 75,- (per persoon)
 • tuinentrees inclusief extra verzorging à € 60,- (per persoon)
 • administratiekosten à € 20,- (per boeking)
 • bijdrage calamiteitenfonds à € 2,50 (per boeking)
 • bijdrage SGR à € 5,- (per persoon)
 • 31 juli 2024,
  3 dagen
  Laden
 • 21 augustus 2024,
  3 dagen
  Laden

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Bloemrijke tuin

Een reis met meerdere bloemrijke tuinen, veel borders en zeeën van kleuren.

Groen - Makkelijk

Deze reis is voor vrijwel iedereen goed begaanbaar en bevat bijvoorbeeld niet veel steile paden of lange afstanden

Privétuin

Een reis met diverse particuliere tuinen. Deze tuinen worden door de eigenaren onderhouden en vallen niet onder The National Trust of de Royal Horticultural Society (RHS).