5 dagen Engelse tuinen en landgoederen

Het graafschap Sussex ligt in de beschutting van de mooie heuvels van South Downs. De milde weersomstandigheden van deze regio zorgen voor een goed klimaat voor het groeien en kweken van bijzondere planten. Vanuit Crawley ontdekken we prachtige Engelse tuinen en eindeloze landgoederen.

Dag 1 | Ightham Mote
Na de overtocht bezoeken we Ightham Mote. Bewonder deze romantische waterburcht uit de 14e eeuw, ooit beschreven als ‘één van de mooiste en meest interessante van Engelse landhuizen’. Het bijna 700 jaar oude huis is omgeven door rustige tuinen met een boomgaard, meerdere waterpartijen en een bos.

Dag 2 | Borde Hill Garden – Nymans – High Beeches
De tuinen van Borde Hill liggen rondom een indrukwekkend 16e-eeuws Elizabethaans landhuis. De tuinen zijn onderverdeeld in een formele tuin met tuinkamers en een magisch bosland, waar u heerlijk kunt wandelen en genieten van het uitzicht over het Sussex Weald en de Ouse Valley. Het is een prachtige tuin met veel bloemen en aantrekkelijke Italiaanse tuin en rozentuin. Daarna gaan we door naar Nymans. Deze tuinen werden met behulp van Gertrude Jekyll en William Robinson aangelegd. U vindt hier een grote ommuurde tuin met een collectie bijzondere bomen, struiken, planten en opvallende grote dubbele en manshoge bloeiende borders die met zorg zijn samengesteld. Overal in de tuin staan mooie ornamenten. Aan de zuidoostzijde ligt een door bomen omringde rotstuin en een heidetuin. Nieuw zijn de gerestaureerde rozentuin, het arboretum en de verzonken rotstuin. Als laatst op de dag bezoeken we High Beeches. Het is één van de mooiste tuinen van de regio en een echte bos- en watertuin. De tuin bevat een uitzonderlijke collectie zeldzame en ongewone struiken en bomen van over de hele wereld. Door de natuurlijke aanleg, de niveauverschillen en het gebruik van slingerpaadjes kunt u hier heerlijk wandelen.

Dag 3 | Sussex Prairie Gardens – Steyning – Parham House & Gardens
We beginnen de dag bij een magische plek. Een kort pad bij een boerderij aan een slaperige landweg leidt via de moestuin naar de nogal unieke Sussex Prairie Garden. Enorme, oogverblindende bedden staan ​​boordevol romantische wolken van zacht gekleurde vaste planten. De tuin van acht hectare wordt omringd hoge eiken. De eigenaren Paul en Pauine McBride hebben samen met de Nederlandse ontwerper Oudolf vele jaren intensief samengewerkt en de specialisatie in siergrassen is duidelijk te zien in deze prairie tuin. Daarna is het tijd voor lunch en stoppen we in het schilderachtige Steyning. Aan het eind van de dag staat Parham House and Gardens op de planning. De oude ommuurde tuin van vier hectare bevat romantische brede kruidborders, een rozentuin, snijbloementuin, moestuin, boomgaard en een prachtige kas, uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
Extra verzorging: extra vroege toegang in de Sussex Prairie Gardens, bezoek tuin en huis bij Parham.

Dag 4 | West Dean Garden – Arundel Castle
Na het ontbijt bezoeken we een landgoed waar u zeker van onder de indruk zult zijn: West Dean Gardens. Langs een meer dan honderd meter lange pergola is een prachtige border aangelegd. Romantische planten als rozen, kamperfoelie en blauwe regen slingeren rond de oude stenen zuilen van de pergola omhoog. In de ommuurde tuin vindt u snijbloemen en 18 Victoriaanse kassen. In de kassen worden tien soorten zoete aardappelen gekweekt maar ook andere soorten exotisch fruit en groente. Ook zijn er prachtige kievietsbloemen onder de fruitbomen te vinden. Vervolgens een kasteelbezoek. Arundel Castle stamt uit de 11e eeuw en heeft nog veel originele kenmerken, zoals een (droge) slotgracht en middeleeuws poortgebouw. De klassiek ingedeelde tuinen bieden een verrassing op elke hoek. Het lage labyrint, de serre voor exotische planten, rustige rozentuin en watertuin nodigen u uit om de tuinen te verkennen.
Extra verzorging: bezoek tuin en kasteel bij Arundel.

Dag 5 | Standen House
Voordat we de oversteek maken bezoeken we Standen House. De tuin is opgedeeld in vele tuinkamers, elk met een eigen thema. Margaret Beale is de autodidactische tuinman van Standen en heeft de tuin van 12 hectare bijna volledig zelf gecreëerd. Rond het huis zelf toonde Margaret haar echte passie voor planten. De meest zeldzame en opzichtige planten werden geplant binnen een paar meter van de deur naar de tuin vanuit de serre. Alleen de meest bevoorrechte gasten mochten dit gebied betreden, inclusief de schaduwrijke en verrassende Quarry Garden. Het landgoed is onder beheer van National Trust.
Extra verzorging: bezoek tuin en huis.

Hotel informatie:
Sandman Signature Hotel Gatwick ****

Ligging: Het hotel ligt nabij het centrum van Crawley.
Faciliteiten: Dit hotel beschikt over een binnenzwembad, stoomcabine en fitnessruimte. Er is een restaurant en bar aanwezig. Het is ook voorzien van een lift en gratis wifi.
Kamers: De ruime kamers zijn van alle gemakken voorzien en beschikken over een eigen ensuite badkamer met bad/douche en toilet, koffie- en theefaciliteiten, haardroger, tv en airco.

 

Groot-Brittannië

Tuinreis West Sussex

Inbegrepen:

4 overnachtingen in Sandman Signature Hotel Gatwick ****
4 maal ontbijt
4 maal diner
overtocht per trein of ferry
stadsplattegrond van Brighton
begeleiding door deskundige chauffeur
reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning

Niet inbegrepen:

eenpersoonskamertoeslag a € 185,- (per persoon);
tuinentrees a € 155,- (per persoon);
administratiekosten a € 15,- (per boeking);
bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50 (per boeking);
bijdrage SGR a € 5,- (per persoon).

Belangrijk:

Valuta: in Groot-Brittannië betaalt u met de Britse pond.
Reisdocumenten: door de Brexit is een paspoort verplicht bij reizen naar Engeland. (id-kaart is niet geldig!)

 • 31 mei 2023,
  5 dagen
  Volgeboekt
 • 28 juni 2023,
  5 dagen
  Laden
 • 26 juli 2023,
  5 dagen
  Laden

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Bloemrijke tuin

Een reis met meerdere bloemrijke tuinen, veel borders en zeeën van kleuren.

Oranje - Gemiddeld

Een reis die vanwege bepaalde excursies, lange loopafstanden en/of flinke hoogteverschillen een goede mobiliteit vereist.

Privétuin

Een reis met diverse particuliere tuinen. Deze tuinen worden door de eigenaren onderhouden en vallen niet onder The National Trust of de Royal Horticultural Society (RHS).

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.