Borde Hill Garden

Borde Hill Garden is een paradijs voor planten in het hart van Sussex. De tuin is een verbluffend mooie en botanisch rijke erfgoedtuin, gelegen in meer dan 200 hectare traditioneel park. Het boeit bezoekers met een reeks ‘living garden rooms’, mooie bossen, parken, meren en een prachtig uitzicht over de Sussex High Weald.

Borde Hill Garden

Een tuin voor plantenliefhebbers en ontdekkingsreizigers

De vroegbloeiende magnolia’s, camelia’s, rododendrons en azalea’s in de lente zijn een lust voor het oog. De warmte van de zomer brengt de heerlijke geur van honderden rozen en de kleurrijke bloemen in de kruidachtige borders naar voren. De herfst verandert de kleuren van de vele volwassen en bekroonde bomen in het monumentale landschap. De tuin is bezaaid met zitjes en ruimtes waar je gewoon in vredige contemplatie kunt zitten en de wereld aan je voorbij kunt laten gaan.

Warren Wood en Stephanie’s Glade komen in de lente tot leven met enorme bloeiende rododendrons die over tapijten van boshyacinten en bosanemonen hangen. De bossen en parken bevatten talloze zeldzame en exotische bomen, veel van deze ‘kampioenen’, geplant door kolonel Stephenson R. Clarke.

Het park

Toen Borde Hill House in 1598 werd gebouwd, zou het omringende landschap bestaan uit velden van ongeveer 50 hectare met heggen en met bomen. Tegen het midden van de 18e eeuw waren de akkerranden grotendeels verwijderd en ontstond het park. Kolonel Stephenson Clarke sponsorde ‘de grote plantenjagers’ om bomen, struiken en vaste planten van over de hele wereld te verzamelen. Veel van de exemplaren werden in de tuin en bossen geplant en de fijnere exemplaren werden als landschapsbomen in het park geplaatst om uitzicht en diversiteit te bieden.

Maak een prachtige boswandeling

Ten noordwesten van de tuin ligt Warren Wood, dat vanaf 1905 werd beplant met een mooie collectie Picea (sparren) en Pinus (dennen) uit China en Japan. Het herbergt de zelden geziene en elegante Himalaya-jeneverbes (Juniperus rigida). Andere coniferen zijn Cupressus sempervirens, de Italiaanse cipres en Pinus attenuata uit Zuid-Oregon en Californië. Het bos herbergt ook enkele uiterst zeldzame loofbomen zoals Malus, Prunus en Photinia.

Verder naar het westen ligt Stephanie’s Glade met veel zeldzame soorten loofbomen (Robina, Ulmus, Juglans, Carya, Fraxinus, Tilia en Quercus) en is één van de meest interessante wandelingen op Borde Hill.

In het zuiden ligt het South Park met meren en parken omringd door vele prachtige bomen die het hele seizoen kleur geven, denk aan de Acer Briliantissima. Voorbij de meren ligt Stone Pits wood met een breed scala aan Quercus en Acer en verschillende Alders, evenals een kleine aanplant van zeer zeldzame lariks (Larix gmelinii).

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis – Borde Hill Garden

De tuin werd in het begin van de 20e eeuw aangelegd met planten die werden verzameld door de grote plantenverzamelaars tijdens hun reizen naar de Himalaya, China, Birma, Tasmanië en de Andes. Het is een soort erfenis die de bezoekers van vandaag blijven ervaren en genieten.

Borde Hill staat op de lijst van Grade II * -belangrijkheid van English Heritage- en hiermee in het register van parken en tuinen. Het bevat de beste privécollectie van kampioensbomen in Groot-Brittannië en één van de meest uitgebreide collecties bomen en struiken ter wereld! In 1999 won de tuin de prestigieuze ‘Attraction of the Year’-prijs van de South East Tourism Board en in 2004 won het de HHA / Christies Garden of the Year.

Liefdadigheid

In 1965 werd Borde Hill Garden een geregistreerde liefdadigheidsinstelling en opende voor het eerst haar poorten voor het publiek. Het geregistreerde liefdadigheidsnummer is 246589. Bekijk hier een gedetailleerde tijdlijn van de geschiedenis van deze prachtige tuin.

Borde Hill Garden
© Borde Hill Garden
Borde Hill Garden
© Borde Hill Garden
Borde Hill Garden
© Borde Hill Garden

Borde Hill Garden bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreizen: