Botanische tuin Lund

Deze botanische en educatieve tuin hoort bij de universiteit van Lund. In de kassen zijn planten vanuit de hele wereld bijeengebracht. Er is een grote rotstuin, kruidentuin en een tuin met medicinale planten. De moestuin herbergt oude, vergeten groenten zoals aardpeer. Met ongeveer 7000 verschillende planten, bloemen en bomen heeft deze botanische tuin voor ieders wat te bieden!

Botanische tuin Lund

De botanische tuin strekt zich uit over een oppervlakte van 8 hectare groot midden in het centrum van Lund. Deze tuin herbergt duizenden verschillende plantensoorten en variëteiten. In de botanische tuin zijn verschillende onderdelen te vinden zoals: de rotstuinen met laag groeiende planten, de kruiden- en geneeskrachtige tuin, de keukentuin, de sierplanten en de bomen en struiken. Allemaal aparte gedeeltes in deze tuin met allemaal aparte en diverse bloemen en planten.

De tuin opent al om 06.00 uur en blijft open tot 20.00 uur, waarvan de Broeikas dagelijks open is tussen 11.00 uur en 15.00 uur. In de zomerperiode is deze tuin geopend van 06.00 uur tot 21.30 uur.

Geschiedenis

De ‘Oude Botanische Tuin’ werd opgericht in 1690 en was gelegen aan het huidige universiteitsplein in Lundågard. Deze tuin werd echter nooit gebruikt voor onderzoeks- en onderwijsdoeleinden en werd aan zijn lot overgelaten door financiële beperkingen. In 1740 werden initiatieven genomen om op dezelfde plaats een ‘Nieuwe Botanische Tuin’ aan te planten. Midden 18e eeuw werd dit project voltooid en werd deze tuin beter onderhouden door bekwame tuiniers en natuurwetenschappelijke professoren. De ‘Nieuwe Botanische Tuin’ was meer dan 100 jaar in gebruik en telde 6000 soorten bloemen en planten. De gebouwen rondom de ‘Nieuwe Botanische Tuin’ verkeerde rond 1840 in een zeer slechte staat en door financiële problemen werd de tuin ook niet meer onderhouden.

Jacob Georg Agardh, een hoogleraar Botanie (1853-1879) kwam met het idee om de tuin te verplaatsen naar het centrum van Lund, naar Tornalycken. Tornalycken is het gedeelte waar de tuin vandaag de dag nog steeds gevestigd is. De universiteit barstte destijds ook uit haar voegen en had meer ruimte nodig, en Agardh ontving een krediet van de Zweedse regering om de uitbreidingen te realiseren in Tornalycken. De ‘Huidige Botanische Tuin’ werd opgericht in 1862-1867 door het Botanisch Instituut, en later overgenomen door de Universiteit Lund.

Waar de tuin eerst volledig in het teken stond van onderzoek en onderwijs, wordt de botanische tuin tegenwoordig vooral gebruikt voor lessen over plantkunde, tuinbouw en milieukwesties aan het publiek.

Video impressie van deze tuin:

Standbeelden en monumenten

De Sfinxen, een symbool van wijsheid en macht, stonden tijdens de opening in 1882 op het dak van het universiteitsgebouw. Door de slechte kwaliteit van het cement begonnen deze beelden af te brokkelen en werden ze om veiligheidsredenen in 1959 afgebroken. In 1994 werden er replica’s van de sfinxen gemaakt, die nu weer op het dak van het universiteitsgebouw staan.

Jacob Georg Agardh, de professor en tuindirecteur die van 1853 tot 1879 de touwtjes in handen had van de Universiteit. Hij lift begraven op de Oosterbegraafplaats, net ten zuiden van de Botanische Tuin. Een herinnering aan hem werd gemaakt door de Finse beeldhouwer Walter Runeberg in 1899 en is in de botanische tuin te bewonderen.

Broeikas

De grote broeikas, die centraal gelegen is in de botanische tuin, werd in 1865 geplaatst. Deze kas bestaat uit negen onderdelen met verschillende klimaten en planten van over de hele wereld.

  1. ‘Agatihis House’, een kas gebouwd als ‘Orangerie’ voor het overwinteren van koud gevoelige planten uit Oceanië. Met planten zoals een 100 jaar oude Kauri-den uit Queensland (Agathis Robusta) en een grootbladige Podocarp (Podocarpus Macrophyllus), beide naaldbomen.
  2. ‘Allspice House’, een kas met een tropische temperatuur en een relatief hoge luchtvochtigheid, gebouwd voor planten uit Amerika. Met planten zoals de Frangipani (Plumeria), Blue Taro (Xanthosoma) of de Pockenholz (Guaiacum).
  3. ‘Fenery’, een kas speciaal gemaakt voor varens. Hier zijn dan ook veel variëteiten van de varen te vinden, bijvoorbeeld boomvarens en watervarens.
  4. ‘The Mediterranean House’, een kas gebouwd met een klimaat dat lijkt op de landen rondom de Middelandse zee. Met planten zoals Citroen (Citrus x Limon), Sinaasappel (Citrus x Aurantium Sinensis-Gruppen), Aardbei Guava (Psidium Littorale) en de Laurier (Laurus Nobilis).
  5. ‘The Orangerie’, gebouwd voor planten die vorstgevoelig zijn, zoals de sinaasappelbomen.
  6. ‘Orchid House’, een kas gebouwd voor orchideeën. De meeste orchideeën groeien in tropische gebieden, de kas is dan ook constant tussen 20-26 graden celsius.
  7. ‘Succulent House’, een kas met een woestijnklimaat. Speciaal gemaakt voor vetplanten en cactussen.
  8. ‘Tropical Palm House’, zoals de naam al zegt een kas met Palmbomen. Met planten zoals Cacao (Theobroma Cacao), Stervrucht (Averrhoa Carambola), Sapdillo (Manilkara Zapota) en de Cola (Cola Nitida).
  9. ‘Victoria House’, een kas die zijn naam dankt aan de Santa Cruz waterlelie (Victoria Cruziana), die in de vijver groeit.
Botanische tuin Lund
Botanische tuin Lund
Botanische Tuin Lund
Botanische Tuin Lund
Botanische Tuin Lund
Botanische Tuin Lund

Botanische tuin Lund bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze helaas niet in 2022!