The Eden Project

The Eden Project is een prachtige botanische tuin in Bodelva, Cornwall. De botanische tuinen vormen een waar tropisch walhalla, met de naar eigen zeggen grootste broeikassen ter wereld. Eén van deze kassen bootst een tropisch klimaat na en bevat het grootste overdekte regenwoud ter wereld. De tweede heeft een mediterraan klimaat en bevat planten uit bijvoorbeeld het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika en Californië. De (sub)tropische beplanting is echter niet beperkt tot de twee kassen: ook in de botanische tuinen buiten kunt u genieten van vele planten en bloemen afkomstig uit Cornwall en Engeland.

The Eden Project

De tuinen van het Eden Project

The Humid Tropics Biome

In deze kas, ook wel Rainforest Biome genoemd, wordt een tropisch regenwoud uit Zuid-Amerika, West-Afrika en Maleisië nagebootst. Er groeien verschillende tropische nutsgewassen, zoals ananas, passievrucht, banaan, bamboe, koffieplant, colaboom en nog veel meer! Daarnaast is de Reuzenaronskelk (Amorphophalius titanum) er ook te bewonderen.

The Warm Temperate Biome

In deze kas, ook wel Mediterranean Biome genoemd, wordt een mediterraan klimaat nagebootst. Er zijn vooral planten te vinden die van nature voorkomen in Californië, Zuid-Afrika en het Middellandse Zeegbied. Er worden planten zoals ui, knoflook en sjalot gekweekt, maar ook zijn diverse citrusvruchten en bijvoorbeeld de aubergine hier te vinden. Daarnaast kunt u er ook prachtige planten zoals irissen, lelies en orchideeën vinden.

In the Outdoor Biome, buiten alle kassen, worden diverse nutsgewassen uit gematigde streken gekweekt, zoals gerst, hop, wede en wilde reseda. Natuurlijk zijn planten die van nature in de omgeving van Cornwall groeien hier ook te vinden.

Er is naast deze kassen ook nog een bezoekerscentrum waarin een winkel gevestigd is. Hier kunnen verschillende producten, zoals planten, bloembollen, zaden, boeken en andere items worden gekocht.

Video impressie van deze tuin

Geschiedenis

In 1997 werd dit non-profit-project opgericht door Tim Smit en architect Jonathan Ball. Een tijdje later werd Nicholas Grimshaw ook bij the Eden Project betrokken. Gedurende de bouw van 18 maanden hebben twee Britse bouwbedrijven voor de aanleg van dit grote project gezorgd. Zij hadden de afspraak dat zij alleen betaald zouden worden als het project een succes zou worden.

Vanaf de opening van het bezoekerscentrum in mei 2000 en de opening van het gehele complex op 17 maart 2001 tot aan vandaag meer dan 7,5 miljoen mensen in deze prachtige botanische tuin geweest. Er is dus zeker van een succes te spreken! Naast dat het een enorm mooie botanische tuin is, diende the Eden Project ook als filmlocatie voor de James Bond film ‘Die Another Day’ en heeft het ook gediend als decor voor verschillende evenementen.

The Eden Project
©Hufton & Crow
The Eden Project
© Jessop
The Eden Project
© Jessop

Eden Project bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken dit bijzondere project in deze reis: