Godinton House and Gardens

Het karakteristieke Godinton House and Gardens wordt omringd door een prachtig landschap met statige eiken en kastanjebomen. In de tuinen vindt u zorgvuldig aangelegde gazons met kleurige borders, een vijver en een rozen- en Italiaanse tuin. Dit wordt afgewisseld met een grote wilde tuin, waar u rustig kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. In de ommuurde tuin vindt u daarnaast een prachtige collectie bloemen, planten en groenten die u het gevoel geven in een Victoriaanse moestuin te zijn beland.

Godinton House and Gardens

Rose Garden

De klassieke en romantische rozentuin, ontworpen met een combinatie van struikrozen en kruidachtige beplanting zorgt voor een prachtige mix van zomerse bloeiers en heerlijke geur. Na de treden met rozen en clematissen, vindt u een grote formele lelievijver die wordt gevoed door een constant borrelende natuurlijke bron.

Wild garden

Als u de vijver voorbij bent biedt het Belvedere een prachtig uitzicht over de Stour-vallei. Vanaf hier maakt u een uitstapje naar het oude tennisgazon of u kunt de paden naar de wilde tuin met arboretum beplanting volgen. U komt dan uit bij de informele vijver, welke de thuisbasis is van een steeds groter wordende populatie aan wilde dieren. Misschien heeft u geluk en ziet u een ijsvogel over het water flitsen of een ringslang (grass snake) zonnebaden. In het voorjaar is dit gedeelte van de tuinen een thuis voor de vele narcissen, fritillaria, primula’s en anemonen. In de nazomer zie je de libellen boven de waterlelies zweven in de koele schaduw.

Italian Garden

Een favoriet van velen: de Italiaanse tuin. Deze intieme tuin, omlijst door beelden van de vier continenten en een prachtige Japanse blauweregen is een waar plaatje. Een charmant tuinhuisje is de doorgang naar de oude ommuurde tuin waar een spectaculaire verzameling delphiniums groeit. De grote kassen, bloembedden, fruitbomen en groenten geven hier het gevoel van een Victoriaanse moestuin.

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis – Godinton House and Gardens

Het huis dateert uit de 14e eeuw en weerspiegelt vandaag de dag de smaak van de laatste eigenaar, Alan Wyndham-Green. Naar zijn zeggen is Godinton House ontworpen om comfortabel en informeel aan te voelen als een huis, in plaats van een museum. Zo kunnen bezoekers zich voorstellen hoe het leven hier zou kunnen zijn geweest.

Godinton House was ongeveer 455 jaar eigendom van de familie Toke (1440 – 1895). Rond de eeuwwisseling (19e en 20e) huurde de toenmalige eigenaar, dhr. Ashley Dodd, de architect Sir Reginald Blomfield in om het huis bij te werken en om de tuinen opnieuw in te richten. De beroemde taxushaag werd geplant en werd vormgegeven om de gevelvorm te herhalen die op het huis te zien is.

In 1991 richtte majoor Alan Wyndham-Green de Godinton House Preservation Trust op. Sinds het overlijden van majoor Wyndham-Green (1996) is het Trust verder gegaan met het behouden, herstellen en verbeteren van het huis en de tuinen.

Godinton House and Gardens
© Godinton House and Gardens
Godinton House and Gardens
© Godinton House and Gardens
Godinton House and Gardens
© Hans Splinter

Godinton House and Gardens bezoeken met Kupers Tuinreizen