Great Dixter

Great Dixter staat met name bekend om haar connecties met twee grote namen uit de 20e-eeuwse wereld van de tuinarchitectuur: Edwin Lutyens en Christopher Lloyd. Great Dixter was het familiehuis van de laatste, terwijl Lutyens in opdracht van Lloyd’s vader de plannen schreef voor de renovatie van Great Dixter aan het begin van de 20e eeuw.

Great Dixter

De tuinen van Great Dixter

Great Dixter is een prachtige tuin waar de bloemen- en kleurenpracht u als het ware overspoelt. Eén van de populairste delen van de tuin is de verzonken vijvertuin, die bij het ingaan van Great Dixter rechts te vinden is. Net als veel andere creaties van Lutyens, zijn de tuinen grotendeels opgedeeld in verschillende tuinkamers met elk hun eigen karakters. Achter het kunt u een prachtige bloemenborder vinden en via de typische ronde trappen afdalen naar het lager gelegen gedeelte. Hier ligt onder andere de tropische tuinkamer, die zeker in de zomer een bezoek waard is en waar onder andere palm- en bananenbomen staan. Het overkoepelend thema door de hele tuin heen is de bijzondere mix tussen formele en informele elementen.

Naast alle prachtige tuinkamers staat Great Dixter ook bekend om de manier waarop het de natuurlijke en de gecultiveerde wereld samen laat smelten. Het lange gras, de verspreide vijvers, de oude muren en de steeds veranderende bloemenborders zorgen voor een rijke omgeving voor allerlei soorten flora en fauna.

Video impressie van deze tuin

Geschiedenis van Great Dixter

Great Dixter, een prachtig aanzicht, liggend op de glooiende helling van de heuvel, suggereert dat hier een gebouw staat uit de grote oudheid, voltooid tegen het einde van de middeleeuwen. De schijn is echter bedrieglijk, want de huidige Great Dixter bestaat eigenlijk uit drie huizen. Eén gebouwd midden in de 15e eeuw met nog enkele latere toevoegingen, het tweede huis werd gebouwd in het begin van de 16e eeuw en behoorde aan een jonkvrouw uit Benenden, net over de grens in Kent. Het derde combineert deze twee, met extra accommodatie en werd voltooid in 1912. Het was in die tijd dat het huis, tot dusver alleen Dixter genoemd, werd omgedoopt tot Great Dixter. Zo was het te onderscheiden van Little Dixter dat ernaast lag.

Christopher Lloyd

Great Dixter was het huis van tuinman en tuinier-schrijver Christopher Lloyd (1921-2006). Hij ontwikkelde Great Dixter tot een knooppunt van ideeën en connecties die zich over de hele wereld verspreidden. Christopher volgde zijn opleiding aan Rugby en King’s College Cambridge, waar hij vanaf 1939 moderne talen las. In 1941 werd hij opgeroepen, uiteindelijk bij de Royal Artillery, en bracht enige tijd door in Oost Afrika voordat hij in 1946 werd gedemobiliseerd. Een liefde voor tuinieren, gevoed door zijn moeder, was de hoeksteen van zijn leven geweest. Hierdoor haalde hij na het leger een diploma in decoratieve tuinbouw aan het Wye College in Kent en trad vervolgens toe tot het personeel als docent voor twee jaar. Van daaruit keerde hij terug naar Great Dixter om van de tuin te leven en zijn eigen leven eraan te wijden. Bezoekers werden aangemoedigd en er werd een kwekerij geopend waar de bezoekers de planten konden kopen die zij bewonderden.

Een talent voor schrijven, ook al van jongs af aan duidelijk, kwam naar voren met de publicatie van zijn eerste boek in 1957. Daarna werd het patroon voor bijna de volgende vijftig jaar bepaald. Een charismatische en soms controversiële tuinman, in staat om een populair publiek te inspireren door zowel het geschreven als het gesproken woord. Met een heerlijk sfeervolle en pittoreske tuin in het hart van dit alles, zette Lloyd Great Dixter uiteindelijk op de internationale kaart. In 1997 ontving hij de Medal of Honor van de Royal Horticultural Society en in 2000 ontving hij een OBE (Order of the British Empire).

Great Dixter
Copyright Carol Casselden
Great Dixter
Copyright Carol Casselden
Great Dixter
Copyright Great Dixter

Great Dixter bezoeken met Kupers Tuinreizen: