Iford Manor Gardens

Iford Manor Gardens – de thuisbasis van de familie Cartwright-Hignett sinds 1965, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het Domesday Book. Winnaars van de Historic Houses/Sotheby’s Restoration Award 2020 voor het werk om de monumentale kloosters van Harold Peto te ondersteunen en te redden, die nu opnieuw kunnen worden bezocht als onderdeel van het tuinbezoek. Iford Manor heeft beroemde historische tuinen, gelegen in het hart van de idyllische landelijke vallei van de Frome rivier. Ze worden gekenmerkt door zuilengalerijen, standbeelden, vijvers en trappen, en ademen een Italiaanse sfeer.

Iford Manor Gardens

Over de tuinen

Iford Manor is anders dan alle andere met zijn romantische ontwerp en architectuur, waarbij formaliteit wordt gecombineerd met de natuur en een prachtig landelijk uitzicht over een ongerepte vallei. Gelegen op de laatste heuvel van de Cotswolds, in de ‘Area of ​​Outstanding Natural Beauty’, hoopt Iford Manor dat iedereen die hier komt ontspannen en geïnspireerd weggaat.

De passie van de inwoners van Iford en zijn geschiedenis zijn onlosmakelijk verbonden met het unieke ontwerp van de prachtige tuin. Vandaag de dag wordt het verhaal van Iford nog steeds geschreven in deze afgelegen hoek van ‘Olde England’ met een nieuwe generatie eigenaren, William en Marianne Cartwright-Hignett, die de tuin vooruit helpen. Hun benoeming van Troy Scott Smith als hoofdtuinman (voorheen hoofdtuinman bij Sissinghurst, Bodnant en The Courts) zorgt ervoor dat er het hele seizoen veel belangstelling is voor de tuinbouw, evenals voor architectuur en design. De tuinen worden de komende jaren nog verder uitgebreid, waarbij de beplanting wordt opgefrist en het erfgoed in de hoofdtuin zelf behouden blijft. Zo valt er bij elk bezoek iets nieuws te ontdekken.

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis – Iford Manor Gardens

Het ontwerp dat we vandaag de dag zien bij Iford Manor, is grotendeels gemaakt door Harold Peto, die van 1899 tot 1933 in Iford Manor woonde. Een man met een voortreffelijke smaak, met een talent om objecten perfect in hun omgeving te plaatsen. Hij ontwierp tuinen voor royalty’s en aristocraten over de hele wereld. Opgeleid als architect, ‘ontdekte’ Harold Peto in samenwerking met Sir Ernest George, een echte passie voor planten toen hij aan het werk ging bij Gravetye Manor. Dit was de thuisbasis van ‘de vader van het tuinieren’ William Robinson.

Peto leerde veel over tuinieren rechtstreeks van Robinson en reisde vervolgens de wereld rond, waaronder hij Japan, Canada, Amerika, Egypte en heel Europa bezocht. Hij leerde daar over tuinontwerp en haalde planten van over de hele wereld terug.

Zijn vaardigheid voor tuinontwerp, beplanting en architectuur betekende dat er veel vraag naar hem was, vooral op de Cap Ferrat in Frankrijk, waar tegenwoordig veel van ‘s werelds duurste huizen staan. Peto was de architect van verschillende villa’s en tuinen in deze omgeving, hij was er zelfs zo aanwezig met zijn ontwerpen dat de Cap Ferrat in de Edwardiaanse tijd de bijnaam ‘Peto Point’ kreeg.

Door zijn liefde voor Romeins, Italiaans en Japans design, was hij een promotor van de renaissanceperiode en had hij een sterke invloed op de Arts and Crafts-periode. Door de balans te vinden tussen formeel en informeel tuinieren, tussen zachte beplanting en harde structuur, werd het werk van Harold Peto gewaardeerd in geschriften van Gertrude Jeykll en William Robinson.

In de afgelopen 55 jaar hebben de eigenaren van vandaag, de familie Cartwright-Hignett, de tuin (die ooit na de Tweede Wereldoorlog als ‘verloren’ werd beschouwd), liefdevol gerestaureerd en verder ontwikkeld. Hierbij werden de gebouwen bewaard en werd het door John Hignett ontworpen Oriental Gardengebied voltooid.

Iford Manor Gardens
© Rob Coles
Iford Manor Gardens
© Iford Manor Gardens
Iford Manor Gardens
© Philip Pierce

Iford Manor Gardens bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: