Jardin Agapanthe

Le Jardin Agapanthe ligt in Grigneuseville, Normandië een klein dorpje ten noorden van Rouen. Het is vooral de speelplaats van Alexandre Thomas. Een landschapsarchitect die de schoonheid van de natuur probeert over te brengen in z’n tuinontwerpen. Jardin Agapanthe is een ‘laboratorium-object’ waar veel experimenten worden gedaan, hierdoor evolueert de tuin voortdurend.

Jardin Agapanthe

Op een perceel van ongeveer 9000 m2, is geen sprietje gras te vinden. De gehele tuin is opgebouwd door alleen maar planten en elementen zoals terrassen, muren, beekjes en vijvers. De grote held van deze tuin is de Agapanthus (Afrikaase lelie). De beplanting is op veel plekken gewaagd en origineel, met name door de combinaties met tropische plantensoorten.

Op het eerste gezicht lijk je een jungle binnen te stappen, maar al snel zie je dat het een samenhangend geheel is. In de tuin zijn bijna overal tuinbanken en stoelen neergezet, ze nodigen de bezoekers uit om even te gaan zitten en rustig van de planten te genieten, net zoals je doet in je eigen tuin.

Alexandre Thomas

Alexandre Thomas is een tuinarchitect die klassieke ontwerpen combineert met exotische fantasie. Een tuin word beschouwt als een geheel met planten, stenen, fonteinen, sculpturen en verlichting. De kracht van de creaties van Alexandre Thomas ligt gedeeltelijk in de aanwezigheid van bijzondere planten. Tropische planten die je nergens anders zien in combinatie met de standaard beplanting die je in elke tuin terug ziet. Als antiquair gaat Alexandre vaak op zoek naar een uniek (kunst)element dat een tuin doet schitteren.

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis

De eerste vermelding van Leeds Castle is in de Domesday Survey van het jaar 1086. Het ‘landhuis van Esledes’, zoals het destijds genoemd werd, is eigendom van Odo, de bisschop van Bauyeux. Slechts een paar jaar later werd Odo’s neef, de pas gekroonde koning Willem ‘Rufus’ II, ontevreden over het gedrag van zijn oom en schonk het landgoed aan Hamo de Crevecoeur, wiens nakomelingen het landgoed de volgende 175 jaar bleven bezitten. In het jaar 1119 werd het eerste stenen kasteel gebouwd door Hamo’s kleinzoon Robert. Het kasteel kwam voor het eerst in aanraking met koninklijke politiek in 1139 toen het werd belegerd door koning Stephen. In de jaren die volgde hebben verschillende koningen / koninginnen hun intrede genomen:

Jardin Agapanthe bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: