Jardins de Claude Monet

Jardins de Claude Monet – De tuinen waar beroemde schilder Claude Monet de laatste 40 jaar van zijn leven doorbracht en veel van zijn meesterwerken creëerde, is één van de meest bezochte toeristische attracties van Normandië. Monet was gefascineerd was door het spel en reflectie van licht op water en liet om die reden kort na zijn verhuizing de Japanse vijvertuin aanleggen. 

Jardins de Claude Monet

Claude Monet

De Waterlelies, een serie impressionistische schilderijen van zijn hand, zijn geïnspireerd op deze vijvertuin, de Japanse brug die hij over het water aan liet leggen, en de bloemen en beplanting in en rondom de vijver. De gehele tuin heeft een oriëntaalse sfeer, die versterkt wordt door de plantenkeuze. Verspreid door de tuinen vindt u onder andere bamboe, esdoorns, Japanse pioenrozen en witte lelies. Jardins de Claude Monet bestaat uit twee delen, namelijk Clos Normand, de bloementuin aan de voorzijde van het huis en een Japans geïnspireerde watertuin aan de andere kant van de weg. Beide delen van de tuin contrasteren én vullen elkaar aan.

Video impressie van deze tuin:

Clos Normand

In 1883 vestigde Monet en zijn gezin zich in Giverny. In deze periode werd het stuk land van het huis naar de weg beplant met een boomgaard en omringd door hoge stenen muren. Een centrale weg met aan de rand Dennen scheidde het land toen in twee delen, deze dennen liet Monet kappen. Van dit gedeelte heeft Monet uiteindelijk een tuin gemaakt vol perspectief, symmetrie en kleur.

Clos Normand is opgedeeld in bloemperken met bloemen van verschillende hoogtes om volume te creëren. Fruit- en sierbomen domineren de klimrozen, stokrozen en gekleurde eenjarige planten. Monet mengde de eenvoudigste bloemen met de meest zeldzame soorten.

De centrale weg is overdekt met ijzeren bogen waar klimrozen op groeien. Andere rozenbomen bedekken de balustrade van het huis en aan het einde van de zomer valt de Oost-Indische kers binnen.

Claude Monet hield niet van georganiseerde of beperkte tuinen, hij liet ze bloemen vrij groeien.

De Japanse watertuin

10 jaar na zijn aankomst in Giverny (in 1893) kocht Monet het stuk grond naast zijn eigendom aan de andere kant van de weg. Dit stuk grond werd doorkruist door een kleine beek, de Ru, welke een aftakking is van de Epte, een zijrivier van de Seine. Monet liet zijn eerste vijver hier graven; ook al waren zijn ‘boerenburen’ hierop tegen. Zij waren namelijk bang dat de vreemde planten van Monet het water zouden vergiftigen. Later zou de vijver vergroot zijn tot de huidige grootte.

De Japanse watertuin is vol met asymmetrie en rondingen, welke geïnspireerd is op de Japanse tuinen die Monet kende van de prenten die hij verzamelde. Natuurlijk kun je in deze tuin de beroemde Japanse brug bedekt met blauwe regen vinden, maar ook andere kleine bruggetjes, treurwilgen, een bamboebos en de beroemde waterlelies die de hele zomer in bloei staan. Nog nooit had een schilder zijn ontwerpen eerst gevormd in de natuur, voordat hij ze schilderde. Hierdoor creëerde hij zijn werken als het ware twee keer.

Jardins de Claude Monet
Jardins de Claude Monet
Jardins de Claude Monet

Jardins de Claude Monet bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: