Kasteel Oostkerke

De tuinen van Kasteel Oostkerke werden rondom de Tweede Wereldoorlog aangelegd. U vindt er borders en tuinen die rondom het kasteel zijn gevormd en wandelpaden die de contouren volgen van de fundamenten van de oude muren. De invloeden van verschillende internationaal bekende tuinontwerpers zijn in de tuinen terug te vinden: Gertrude Jekyll vormde bij de aanleg bijvoorbeeld een inspiratiebron en Mien Ruys tekende in 1946 de gemengde borders.

 

Waar ligt ‘Kasteel Oostkerke?

Kasteel van Oostkerke is gelegen aan de zuidelijke rand van de dorpskern van Oostkerke. Het kasteel is onderdeel van het rechthoekige domein, bestaande uit het omwalde opperhof en neerhof van het kasteel, aangevuld met een aantal omliggende weilanden en de ‘oude molen’ van Oostkerke.

De tuin.

De tuin leeft in perfecte harmonie met het omliggende polderlandschap, met zijn typische elementen als knotwilgenrijen, grachten en moerbeihagen. Met veel passie voor planten en bloemen zijn er verschillende ‘tuinkamers’ ontworpen, zoals bijvoorbeeld de Mariatuin, aangelegd door dhr. Coquette in samenwerking met de huidige kasteeldame. Verder beschikt deze tuin over een aantal wandelpaden, deze werden aangelegd op de fundamenten van de oude ringmuren en ook werd de oude slotgracht opnieuw uitgegraven en vormt deze nu een belangrijk element in de tuin.

Video impressie van deze tuin:

Mien Ruys.

Voor het ontwerp van de tuin werd in het begin van de jaren ’50 de internationaal gerespecteerde tuinarchitecte Mien Ruys gevraagd om de tuinen te ontwerpen. Er is harmonie met het omringende polderlandschap gerealiseerd, en ook de historische elementen (grachten, muurresten) werden in het ontwerp geïntegreerd. Inspiratie haalde ze ook bij de Engelse tuinen van Gertrude Jekyll. Veel aandacht werd besteed aan de organische overgang  van de tuinen naar het omliggende polderlandschap met zijn knotwilgen, grachten, moerbeihagen en kerktoren.

2
3
4

Kasteel Ooostkerke bezoeken met Kupers Tuinreizen?

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: