Leeds Castle gardens

Leeds Castle is het privé-eigendom van zes Engelse middeleeuwse koningen geweest. Daarnaast heeft het gediend als paleis voor Henry VIII en zijn eerste vrouw Catharina van Aragon én als elegant toevluchtsoord voor invloedrijke en beroemde mensen. Nu is het een van de meest bezochte historische gebouwen in Groot-Brittannië.

Leeds Castle Gardens

Princess Alexandra Gardens.

De Princess Alexandra gardens, langs de rivier de Len, is een mooie manier om het kasteel te benaderen. Het tapijt van narcissen en anemonen geeft een levendige uitstraling van kleuren. Later in het jaar wordt de bezoeker getrakteerd op de pracht van azalea’s en rododendrons.

Lady Baillie Gardens.

Een favoriete plek voor vele bezoekers is de mediterrane tuin, die staat op de plaats van de originele volière van Lady Baillie. Een tuin op het zuiden gericht in mediterrane sferen, ontworpen door landschapsarchitect Christopher Carter. In dit deel van de tuin kun je genieten van een prachtig uitzicht over het ‘Great Water’, de grote vijver.

The Culpeper garden.

Vernoemd naar de familie die het kasteel in de 17e eeuw bezat; de Culpeper tuin was oorspronkelijk de plaats van de moestuin van het kasteel.

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis

11e t/m 15e eeuw.

De eerste vermelding van Leeds Castle is in de Domesday Survey van het jaar 1086. Het ‘landhuis van Esledes’, zoals het destijds genoemd werd, is eigendom van Odo, de bisschop van Bauyeux. Slechts een paar jaar later werd Odo’s neef, de pas gekroonde koning Willem ‘Rufus’ II, ontevreden over het gedrag van zijn oom en schonk het landgoed aan Hamo de Crevecoeur, wiens nakomelingen het landgoed de volgende 175 jaar bleven bezitten. In het jaar 1119 werd het eerste stenen kasteel gebouwd door Hamo’s kleinzoon Robert. Het kasteel kwam voor het eerst in aanraking met koninklijke politiek in 1139 toen het werd belegerd door koning Stephen. In de jaren die volgde hebben verschillende koningen / koninginnen hun intrede genomen:

1278 – 1290 Koningin Eleonora van Castilië

1290 – 1299 Koning Edward I

1299 – 1318 Koningin Margaretha van Frankrijk

1318 – 1327 Koning Edward II

1327 – 1358 Koningin Isabella

1358 – 1377 Koning Edward III

1377 – 1395 Koning Richard II en koningin Anne van Bohemen

1395 – 1403 Lady Joan de Mohun en Sir John Norbury

1403 – 1422 Koningin Joan van Navarra

1422 – 1437 Koningin Catharina de Valois

16e tot heden.

Terwijl koning Hendrik VII nooit belangstelling had voor Leeds Castle, transformeerde zijn zoon koning Hendrik VIII het van een versterkte burcht tot een prachtig koninklijk paleis. Tussen 1517-1523 werden op zijn bevel grote veranderingen aangebracht zodat hij en zijn eerste vrouw Catharina van Aragon het kasteel comfortabel konden bezoeken. In 1552 kwam er een einde aan bijna 300 jaar koninklijk bezit: Leeds Castle werd door Edward VI aan Anthony St. Leger gegeven als erkenning voor zijn diensten aan zijn vader, Hendrik VIII, bij het onderdrukken van de opstand in Ierland.

De familie St. Leger had het kasteel in de jaren 1550 verworven en ze behielden het tot 1618 toen Warham St. Leger het moest verkopen aan Sir Richard Smythe, om een ​​reis naar Guyana met Sir Walter Raleigh te financieren. In 1632 verkochten de Smythes Leeds Castle aan Sir Thomas Culpeper. De familie Culpeper besloot het kasteel en landgoed in 1663 te verkopen aan een rijke neef, een andere Sir Thomas Culpeper.

Tegen het einde van de 17e eeuw waren het kasteel en de Virginiaanse landgoederen in handen gekomen van de familie Fairfax, door het huwelijk van Catherine Culpeper met Thomas, 5th Lord Fairfax, in 1690. Na de dood van de 7e Lord Fairfax in 1793, werd het kasteel overgedragen aan verschillende verre verwanten totdat in 1821 Fiennes Wykeham Martin het kasteel erfde. Het kasteel werd opnieuw opgebouwd aangezien het in verval was geraakt door oorlog. Het kasteel werd volledig gerenoveerd en werd in 1823 voltooid, deze renovatie resulteerde in het kasteel dat vandaag de dag er nog steeds staat.

Leeds Castle Gardens - Kent
Leeds Castle Gardens - Kent
Leeds Castle Gardens - Kent

Leeds Castle Gardens bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: