Sissinghurst Castle Gardens

De romantische tuinen rondom Sissinghurst Castle zijn één van de beroemdste en meest invloedrijke Engels tuinen van de 20e eeuw. Deze prachtige tuin is een creatie van Vita Sackville West en haar echtgenoot Sir Harold Nicolson. De beplanting is uitbundig en goed doordacht, waardoor de tuin in harmonie is en een natuurlijke uitstraling heeft.

Sissinghurst Castle Gardens

De tuinen van Sissinghurst Castle.

Als rode draad door de tuinen zien we het klassieke samengaan met het romantische karakter van een typisch Engelse tuin.
We zien de volgende stijlkenmerken terug in de tuinen:

  • Er zijn tuinkamers aangelegd met geometrisch ingerichte tuinen. Toch zijn deze kamers intiem door het kleinschalig karakter.
  • Groene, hoge heggen van buxus en taxus die dienst doen als tuinmuren. Ze leiden vaak naar een rustpunt zoals een beeldhouwwerk en bieden een verrassend perspectief.
  • In elk seizoen is er iets te beleven in de tuinen; er is aandacht besteed aan de beplanting zodat deze niet slechts tot één seizoen op z’n mooist is. U vindt er een lentetuin, vroegzomertuin, laatzomertuin en herfsttuin.
  • Later werd er met kleurtuinen gewerkt, zo is er een White Garden en bestaat de Cottage Garden voornamelijk uit oranje en gele beplanting. Aan de noordzijde van het voorste binnenhof vinden we prachtige borders met donkerblauw en paars als hoofdthema.

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis van Sissinghurst.

De romantische tuinen rondom Sissinghurst Castle Gardens zijn één van de beroemdste en meest invloedrijke Engelse tuinen van de 20e eeuw. Het waren de eerste tuinen die door de Royal Horticultural Society opengesteld werden in 1967, hoewel Sissinghurst al sinds 1939 door publiek te bezoeken was. Sissinghurst Castle Gardens is een creatie van Vita Sackville West en haar echtgenoot Sir Harold Nicolson. Zij troffen in 1930 een vervallen landgoed aan en maakten het tot hun missie om de tuin weer tot leven te brengen. In hun nieuwe ontwerp werd het echtpaar geïnspireerd door tuinarchitecte Gertrude Jekyll en architect Edwin Lutyens. De beplanting in Sissinghurst is uitbundig, maar goed in harmonie en met een natuurlijke uitstraling. De tuinen zijn verdeeld in tuinkamers met elk hun eigen thema. Met name de geometrische witte tuin, de oudste en bekendste tuinkamer, is een bezoek waard!

We vinden Sissinghurst Castle ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Canterbury. Hoewel de eerste bebouwing van het landgoed al uit de middeleeuwen stamt, dateren de meeste bouwwerken uit de 17e eeuw. Het domein is zelfs een tijdje als gevangenis voor Franse krijgsgevangen gebruikt. Hiervoor was het uitermate geschikt want het domein was dusdanig ingericht om vluchten te voorkomen. Mettertijd trad verval op en helaas zijn er delen van het complex afgebroken. Wat wel nog behouden is gebleven is onder andere het torengebouw, het poortgebouw waar Vita Sackville-West een huisbibliotheek inrichtte. Ook vindt er er een Priest’s House en een South Cottage. Het natuurlijk terrein bevat een fruitboomgaard, een langgerekt hazelnotenbos en is achteraan afgeboord met een vijver.

In 1930 kocht het echtpaar Harold Nicolson en Vita Sackville-West het domein. Het was totaal vervallen, jaren van restauratie volgden. In de jaren dertig werden de tuinen opnieuw ontworpen waarbij het werk van tuinarchitecten Gertrude Jekyll en Edwin Lutyens als inspiratie dienden. Vita Sackville-West overleed op 2 juni 1962. Zij liet het kasteel en de tuin na aan haar jongste zoon Nigel en toen in 1968 ook Harold Nicolson overleed werd besloten het domein aan National Trust te verkopen. Nigel bleef wel nog op het domein wonen, in de zuidelijke vleugel van het voorste langgerekte geheel langs de toren.

Sissinghurst Castle Gardens
Copyright NT - Andrew Butler
Sissinghurst Castle Gardens
Copyright NT - Arnhel de Serra
Sissinghurst Castle Gardens
Copyright NT - Andrew Butler

Sissinghurst Castle bezoeken met Kupers Tuinreizen