The Lost Gardens of Heligan

Lost Gardens of Heligan

Een paradijs voor de ontdekkingsreiziger, natuur, plantenliefhebber en romanticus.

Pas in 1990 werden deze verloren tuinen ‘the Lost Gardens of Heligan’ door John Willis en de Nederlander Tim Smit opnieuw ontdekt. Meer dan 200 hectare is nu een paradijs voor de ontdekkingsreiziger, natuur, plantenliefhebber en romanticus. De Victoriaanse ommuurde groentetuin en andere tuinen lonken langs kronkelende paden die meer dan twee eeuwen geleden zijn aangelegd. De jungle neemt je mee op een subtropische reis door bamboetunnels en onder majestueuze boomvarens, gigantische rabarber en bananen, terwijl het landgoed een verloren wereld van traditionele en zeldzame rassen, wilde dieren en oude bossen onthult.

Heligan is een tuin voor alle seizoenen, dus of u nu van plan bent om te bezoeken in de drukte van de zomer of in de rust van de winter, u bent verzekerd van een unieke ervaring!

Unieke Nationale Collectie: Camelia’s en Rhododendrons geïntroduceerd in Heligan vóór 1920.

Er zitten meer dan 70 doorgewinterde camelia’s en 350 oude rododendrons in de collectie, die overal in Heligan te vinden zijn. De vroegste aanplant dateert van rond 1850.

Tijdens de periode van verval in de tuinen en het landgoed, bloeiden veel planten, zowel wilde als gecultiveerde, ongeremd. De exemplaren van de Heligans National Collection kregen zowel de tijd als de bescherming van de omringende begroeiing om uit te groeien tot de prachtige exemplaren, die je vandaag de dag kunt bewonderen.

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis – The Lost Gardens of Heligan

Aan het einde van de negentiende eeuw waren Heligans duizend hectare op hun hoogtepunt, maar slechts een paar jaar later trokken braamstruiken en klimop al een groene sluier over het prachtige ‘Doornroosje’. Het uitbreken van WO1 was het begin van de ondergang van het landgoed toen het personeel in de loopgraven ging vechten; velen kwamen helaas nooit meer terug.

In tegenstelling tot veel andere landgoederen werden de tuinen en het land van Heligan nooit verkocht of ontwikkeld. Pas in de jaren zeventig werd Heligan House zelf uiteindelijk verkocht en opgesplitst in privéappartementen. Na decennia van verwaarlozing had de verwoestende orkaan van 1990 de nu verloren gegane tuinen tot een voetnoot in de geschiedenis moeten leiden.

In plaats daarvan spanden gebeurtenissen samen om de huidige eigenaren hier te brengen, waarbij de romantiek van het verval de verbeelding greep. De ontdekking van een piepklein kamertje, begraven onder gevallen metselwerk in de hoek van een van de ommuurde tuinen, was om het geheim van de ondergang van de tuinen te ontrafelen. Een motto dat in nauwelijks leesbaar potlood in de kalkstenen muren is geëtst, luidt nog steeds: “Kom hier niet slapen of sluimeren”, met de namen van degenen die daar werkten ondertekend onder de datum – augustus 1914.

Ze werden gedreven door een obsessie om deze ‘eens glorieuze tuinen’ in alle opzichten weer tot leven te wekken en om voor het eerst geen verhalen te vertellen over heren en dames, maar over die ‘gewone’ mensen die deze tuinen groot hadden gemaakt voordat ze vertrokken naar de Grote Oorlog.

Lost Gardens of Heligan
© Heligan Gardens - James Stephens
Lost Gardens of Heligan
© Heligan Gardens
Lost Gardens of Heligan
© Heligan Gardens - Rich Stafford

The Lost Gardens of Heligan bezoeken met Kupers Tuinreizen

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: