Tuinen van Mien Ruys

Ergens diep weggedoken in Nederland ligt een groen monument van 25000 m2 dat is ontstaan door de creativiteit en het enthousiasme van één vrouw. Tuinarchitect Mien Ruys heeft zeventig jaar lang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin te maken.

Wie is Mien Ruys?

Mien Ruys begon met werken bij de plantenkwekerij van haar ouders, waar ze een afdeling ontwerpen begon. Mien kreeg daar al spoedig de leiding van, want haar belangstelling gold niet zozeer het kweken van planten, maar veel meer hun toepassing in tuin en landschap. Om zelf ervaring op te doen experimenteerde ze met vormen en planten in de moestuin van haar ouders. In de jaren die volgde ontwierp Mien Ruys vele tuinen, particulier en gemeenschappelijk. Mien Ruys overleed in 1999 in Dedemsvaart op 94-jarige leeftijd.

Proeftuinen

De tuinen van Mien Ruys zijn proeftuinen, waar veel geëxperimenteerd werd met planten, materialen en vormgeving. Een bekend experiment uit de jaren ’60 is de proef met het toepassen van spoorbielzen, hetgeen leidde tot een zeer royaal gebruik van spoorbielzen in de Nederlandse tuinen. Ook het gebruik van de uitgewassen grindtegel komt uit de ideeënkoker van Mien Ruys.

Video impressie van deze tuin:

De tuinen

Na haar overlijden is het werk van Mien overgenomen door haar Stichting Tuinen Mien Ruys. De tuinen bestaan uit een reeks van 30 stijltuinen die zowel volgens oude als nieuwe tuinideeën zijn aangelegd en beplant. De experimenten die in de tuinen worden uitgevoerd zijn belangrijk voor geïnteresseerden en vakmensen. De Tuinen Mien Ruys vormen een bron van inspiratie voor liefhebbers van tuinieren en tuinarchitectuur. En een oase van rust voor iedereen die gewoon een paar uur in stilte wil genieten…

anningahof_11
DSC00673b
Geknipte_tuin_19_1

Tuinen van Mien Ruys bezoeken met Kupers Tuinreizen?

We bezoeken deze tuin in de volgende tuinreis: