Waddesdon Manor

Meer dan een eeuw geleden werden het huis en het terrein van Waddesdon Manor gecreëerd om de kleine kring van baron Ferdinand te vermaken en verrassen. Nu verwelkomt Waddesdon Manor elk jaar duizenden bezoekers die de uitzonderlijke architectuur, kunstcollecties en tuin bewonderen en waarderen.

Waddesdon Manor

Hoogtepunten van Waddesdon Manor

Waddesdon Manor is geinspireerd op de kastelen in het Franse Loiredal en gebouwd door een van de Rothschild’s in de 19e eeuw. Daarnaast is het gevuld met koninklijke schatten en vele voorwerpen met een uitzonderlijk verhaal. Hierdoor brengt het huis je bij de eerste aanblik in gedachten naar Frankrijk.

De mechanische olifant

Deze wonderbaarlijke en mechanische olifant, wiens onderdelen bewegen terwijl hij speelt, is de favoriet van velen. De olifant fascineerde de gasten van baron Ferdinand, waaronder de Sjah (Perzisch woord dat koning betekent) van Perzië, die steeds weer vroeg om hem opnieuw op te winden. Omdat het mechanisme deze dagen zo fragiel is, kunt u het een enkele keer per maand zien tijdens een speciale maandelijkse rondleiding. Bent u nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens deze video van de mechanische olifant > VIDEO

Een feesthuis voor het weekend

Waddesdon is gemaakt om indruk te maken. Het werd ook alleen gebruikt om vrienden en familie van de baron in de zomerweekenden te vermaken. De spiegels en het marmer van de eetkamer doen denken aan een ‘klein Versailles’. De rijkelijk versierde tafel is gedekt voor een gezelschap van 24 personen, net als dat het vroeger was.

De Rothschilds stonden bekend om hun gastvrijheid en hadden daarom ook veel diners. Eén van de serviezen die te zien zijn in Waddesdon Manor is een prachtig Frans servies, met meer dan 400 stuks porselein voor 24 personen. Hoewel het servies in 1766 een koninklijk geschenk was van koning Lodewijk XV aan een Oostenrijkse prins, werd het tot in de jaren ’80 nog steeds door de familie gebruikt.

Het ‘Renaissance Museum’

Ferdinand bewaarde hier zijn meest gewaardeerde verzameling kostbare voorwerpen uit de 16e en 17e eeuw. Hij liet het via zijn testament na aan het British Museum, waar het kan worden gezien als ‘The Waddesdon Bequest’.

Klokken

Wat direct opvalt is het geluid van de vele tikkende klokken in het huis. Er zijn er in totaal 56, minstens één in elke kamer. Bijna alle klokken werken en sommige spelen zelfs muziek. Het duurt elke week meer dan een uur om alle uurwerken op te winden!

Video impressie van deze tuin:

Geschiedenis – Waddesdon Manor

Baron Ferdinand de Rothschild wilde een landgoed waar hij in de zomermaanden terecht kon om Londen te ontvluchten. Daarnaast wilde hij graag familie en vrienden vermaken en verrassen met feestjes in het weekend. De ‘Vale of Aylesbury’ stond al bekend als ‘Rothschildshire’ vanwege het aantal huizen dat eigendom was van de familie Rothschild in het gebied.

Toen Ferdinand in 1874 zijn erfenis kreeg, kocht hij een kaal agrarisch landgoed met een misvormde kegel in het midden. De eerste steen werd gelegd in 1877 en zes jaar later was het land omgevormd tot een prachtig landschap door prachtige volwassen bomen te planten, de watervoorziening van Aylesbury aan te voeren én 9 meter grond te verwijderen voor een indrukwekkende toegang tot het huis.

Ferdinand wilde dat de buitenkant van het huis in de stijl van de Franse Renaissance-kastelen van het Loiredal zou zijn. Hij nam daarom een Franse architect in dienst, genaamd Gabriel-Hippolyte Destailleur. In eerste instantie wilde Ferdinand niet bouwen op paleisachtige schaal, maar toch ontdekte hij later dat hij een vleugel aan het huis moest toevoegen van bijna de helft van de lengte van het huis aan de westkant.

In 1883 werd de voltooiing van het huis gevierd met de eerste van vele huisfeesten. Vanaf het begin was er stromend water en centrale verwarming en in 1889 werd elektriciteit geïntroduceerd. Hierna plaatste hij een kleine personenlift voor het bezoek van Koningin Victoria in 1890, maar helaas weigerde ze erin te gaan omdat ze niet vertrouwde op de ‘magie’ van elektriciteit.

Er veranderde weinig aan het huis tot de Tweede Wereldoorlog, tot de kamers leeg werden gehaald om plaats te bieden aan 100 kinderen die geëvacueerd waren uit Londen. Dit was de eerste en de laatste keer dat er kinderen in het huis woonden.

Van afgelegen landgoed tot toeristische trekpleister

Na de oorlog begon James de Rothschild zich steeds meer zorgen te maken over de toekomst van Waddesdon Manor. Het besloot daarom ook om Waddesdon na te laten aan de National Trust, met een groot deel van de collecties en een stuk tuin.

Daarnaast liet James ook de grootste schenking die de National Trust ooit ontvangen heeft achter. Dit was voor het voortdurende onderhoud van het eigendom. Dit zorgde ervoor dat het huis intact bleef als enigste voorbeeld van de beroemde ‘Rothschild-stijl’ uit de 19e eeuw en dat het bezocht kon worden door publiek.

Zijn weduwe, Dorothy, hield natuurlijk toezicht op de opening van het huis voor het publiek in 1959 en zat tot haar dood in het management comité.

Kort voor haar dood begon Dorothy een onderzoek naar de staat van het dak. Haar erfgenaam Lord Rothschild breidde het project uit tot een volledige renovatie van het huis. Hierbij is het huis in 1990 gesloten en leeggehaald en is de eerste verdieping pas in 1995 weer geopend!

Gedurende deze tijd werden de wijnkelders gemaakt, de vervallen zuivelfabriek herbouwd en de beplanting van de Parterre werd hersteld in haar extravagante 19e-eeuwse uitstraling.

De Rothschild Foundation blijft het onroerend goed beheren namens de National Trust en zorgt ook voor het grootste deel van de financiering.

Waddesdon Manor
© Waddesdon Manor
Waddesdon Manor
© National Trust - Chris Lacey
Waddesdon Manor
© National Trust - Kathy Chantler

Waddesdon Manor bezoeken met Kupers Tuinreizen